Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 От формат 16 / 9 към 4 / 3
Автор: force69   
Дата:   19-12-10 09:43

Здравейте . Имам следния въпрос и ще остана доволен ако някой ми помогне.
Наложи се да снимам формат 16 / 9 мини ди ви и след което клиентите искаха ве ха ес касета което е формат 4 / 3 . Свалих им го директно през компютъра но като се пусне в телевизор 4/3 както се сещате разпъва екрана и е много грозно естествено. Та има ли начин това да се избегне и как.
Начин е имало чух от други колеги но те нямат доброто желание за помощ. И затова опитвам тук. Благодаря Ви.

Отговори на това съобщение
 Re: От формат 16 / 9 към 4 / 3
Автор: thomas   
Дата:   19-12-10 10:03

Вариантите са два - или непропорционално скалиране (който ти си направил), или кроп на централната част. Има и трети, разбира се, и той е най-добър - да си остане на 16:9 и да се гледа както се гледат широкоекранните филми на телевизор 4:3 - с черни ивици отгоре и отдолу. Пък когато хората си купят свестен телевизор, вече да си гледат в 16:9. Но не очаквам да проявят подобно разбиране, особено след като говориш за VHS касета. През 2010 година ;-)

Дата:   19-12-10 10:46

Точно може би третия вариант ме заинтересува но как ?

Автор: staskl   
Дата:   19-12-10 13:02

CROP-ВАЙГО в програмата си .варианта с телевизора - щом са на вхс касети,то и телевизора им няма да има 16:9

Дата:   20-12-10 10:27

Така или иначе все още нямам точен и ясен отговор .
Зов за помощ.
Работя с Премиер и конвертирам с Прокодер на Канопус.....

Автор: Ivan_A   
Дата:   20-12-10 10:49

Прегледай инструкцията на Прокодер:
Chapter4/8_Transcoding Settings/Scaling and Letterboxing - плъзгачът трябва да е на 100%Letterbox.

Така е по подразбиране, нямам проблем.

Автор: папач   
Дата:   20-12-10 10:51

Начини много,но не знаем какво точно си направил.
Сниманенето дали е истинско 16/9 или софтуерно с каше от тъмни ивици в горния и долния край на екрана.
Проекта в премиера дали е 16/9 или и там пак с кашето.
На телевизора на клиента трябва да се виждат ивиците или ако е съвременен и разпъва екрана автоматично да се корегира от настройките му.
Как направи презаписа на касетата от двд или от компа?
Виж как е на твоя телевизор и се ориентирай,но избягвай да преконвертираш с премиера защото ще се оплескат нещата допълнително.

Дата:   20-12-10 12:22

Значи записа е 16 към 9 истинско от Canon HDV- AH 1 Направих си монтажа както винаги с Премиерата но този път на 16/9 не е както до сега 4/3 и ди ви то е супер ноооо сега почва проблема . Клиента държи да е на касета VHS направих запис директно от компа при телевзор 16/9 няма проблем но при другите а за съжаление все още при нас са доста от тях картината е разпъната.
Как да си остане с черните ивици и да предава касетката нормално....?????????? [smilie11] [smilie11]

Автор: taricate   
Дата:   20-12-10 12:46

ГРЕШКА [smilie18] :
"Писах половин час разни методи и сметки ... и изчезна всичко [smilie9] [smilie22]
С две думи:
Режеш 556х379 от оригиналния кадър 16:9 - сметнал съм го за 720p и му задаваш PAL 4:3 на изходния файл. Трябва да получиш 607х414 готов за стандартен 4:3 TV [smilie24] БЕЗ ЛЕНТИ."

Хахахаха [smilie18]. Чета тука темата и в същото време говорим с един колега за кропване на 2 файла от 16:9 към 4:3 и съм го пуснал тука [smilie5]

Авторът да ме прости [smilie18]

Публикацията е редактирана (20-12-10 12:55)

Дата:   20-12-10 12:55

То добре ама къде трябва да го режеш . Значи ли че трябва 2 път да се експортне или?

Автор: taricate   
Дата:   20-12-10 12:58

force69,
горното писано от мен може да го ползваш, защото е смятано за конвертиране с най-малки изкриваявания от 16:9 към 4:3.
Смятано е към пикселен аспект 1.0909 (PAL) с преоразмеряване към 4:3 като съм махнал лентите.
[beer]

Дата:   20-12-10 18:07

Пак да попитам как направи презаписа.
Ако външния ти ДВД плеър е възпроизвеждал и видеорекордера е записвал касетата е интересно какво се е виждало на телевизора ти и какви екранни настройки са ползвани на двд плеъра при възпроизвеждането.

Автор: ffwd   
Дата:   20-12-10 18:14

Всеки хардуерен DVD плейър има настойка какво да изкара през композитния видео изход - PAL 4:3 или 16:9. Има и втора настройка Letterbox/ Pan & Crop или нещо подобно. Избираш Letterbox, естествено. След това правиш директен презапис на VHS. Интерполацията я извършва самият плейр в реално време. [smilie24]

Дата:   20-12-10 18:49

Значи уточнявам двд то си го правя през премиерата с прокодера директно в компа .
Към видеото за записа пак го давам през компа просто плейвам целия проект.
Накрая имам запис но ако телевизора си има 16/9 е добре настойваш телевизора и гледаш ,
но ако няма 16/9 а 4/3 тогава точно идва проблема разтегнати криви и т. н.

Дата:   20-12-10 19:05

приятелю, по -лесно ще ти е да им купиш едно DVD / да си махнат вхс-чето/ и 16:9 монитор.Като правиш договорки с клиентите - отказвай на тези с видеомагнетофони.Годината е 2010 ,а не 1990.

Дата:   20-12-10 19:11

На мен ми ясно но уви клиента винаги има право.И трябва да го решим може би заедно защото не се знае какво ново ще се излюпи с клиентите..

Дата:   21-12-10 09:21

Виж какво ти е написал ffwd по-горе и го пробвай.
[smilie24]

Дата:   21-12-10 21:43

Не става това или някой прокодер трябва или нещо от премиерата ама какво е .
Мой колеги знаят чалъма но не ми го казват ех тази завист беее......

Дата:   21-12-10 22:05

"Такива са българите" - е внушението, което се чете.. [smilie6] [smilie18] [smilie24]

P.S. Това, което съм написал горе, е единственото, което бих направил в същата ситуация. Да се мастерира отново огромен проект, за да му се сложат кашета, заради някакво копие на VHS, е несериозно.

Дата:   22-12-10 00:06

кропвай във адобе цс5 ,че докато чакат клиентите ще поискат на кинолента да им го дадеш.
в адобето зареждаш avi файла 4:3 и когато го правиш на tape му даваш кроп/на превюто горе в ляво активираш ножици ,а в дясно си избираш 16:9/При настроикките в дясно избираш пак 16:9 и пускаш.Дано да не е голям материала, че може да ти го рендва до Нова година.
Успех!
П.С. Междувременно , ако клиентите са размислили и го искат на кинолента - бягай в киноцентъра , но ще ти го прехвърлят на лента кодак,а като познавам днешните клиент - те искат на фуджи ....

Дата:   22-12-10 00:30

Crop + повторна компресия? От веднъж компресиран 16:9 master? Priceless! [smilie10]

При все, че всеки DVD плейър за 40 лева от Метро може да произведе напълно стандартен и качествен композитен 4:3 сигнал с черни кашета от 16:9 видео, който да бъде записан в реално време върху VHS.. Не вярвам съфорумецът да не разполага с някакъв DVD плейър, след като, доколкото разбирам снима видеорепортажи. А дори да няма, съседите сигурно имат.

Автор: langel   
Дата:   22-12-10 16:19

Отваряш си проекта, който явно е DV PAL Widescreen 16:9.
File>New>Sequence

Новият Sequence да е във формат DV PAL Standard

Копираш си клипа в новия Sequence, където го маркираш и Clip>Video Options>Scale to framesize.

Автор: Miro__Slav   
Дата:   07-01-11 01:15

force69 Я пак кажи какво искаш че нещо не вдявам...
Ако искаш от 16/9 да имаш краен резултат 4/3 с каше е въпрос на два клика [smilie21]

Автор: pefoto01   
Дата:   07-01-11 02:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mariana88   
Дата:   07-01-11 03:45

Начинът е един за да имаш 4:3 с две черни ивици от горе и отдолу за да не се губи нищо от картината.Настройваш програмата на Pal standard и я затваряш.После я отваряш отново и слагаш видеоматериала 16:9 на лентата за обработка после Make Move и готово.Ако правилно съм разбрала питането де.Това е за Пинакъл ,но и с другите програми е същото.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »