Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване на визьор
Автор: polaznik   
Дата:   03-08-10 16:39

Здравейте,
Имам едно питане за Никон д3000, който след снимане на плажа се оказа с едно петно, което се вижда само през визьора, а на снимките го няма. Днеска ходих до магазина на Фотосинтезис да си купя почистващ кит, но продавача ме посъветва да не пипам по-добре и да свикна с петното. Дадоха ми и визитка на сервиз от където също казаха че е по-добре да не се чисти :( Това някак си ми звучи много странно. Предполагам и на други се е случвало да се замърси. Аз си мисля че прашинката или песачинка е на това огледало

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS67davYMXnY-GpE09JVxktD8PME9wsOE78Eu_vrRQXU4_796U&t=1&usg=_

Обясниха ми че било от специална материя и не можело са се почиства с тампон и течност. Вече взех да си мисля, че или аз не съм им обяснил точно или се опитват да го изкарат много сложно, за да ми вземат повече пари.Някой ще даде ли съвет какво да правя. Предполагам че след време няма да объщам внимание на това петно, но сега ме дразни яко [smilie9]

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на визьор
Автор: didesignbg   
Дата:   03-08-10 16:49

Ако прашинката е на това огледало, ще я виждаш размазана, там не е толкова страшно. Ако обаче я виждаш ясно, то прашинката е на матовото стъкло точно над това огледало. Матовото стъкло, по-добре не го пипай.

Автор: deathzone   
Дата:   03-08-10 17:00

Е защо какво толкова ще стане, че не може да се почисти? Принципно, като ти сменят затвора предполагам, че всичко вътре става мръсно и трябва по някакъв начин да се изчисти. Все някак си, би трябвало да може да се чисти? Не и ли така?

Дата:   03-08-10 18:47

Вижда се ясно, вероятно е на матовото стъкло. Но като се вгледам внимателни се виждат и малки прашини и на долното огледало. То поне чисти ли се?

Автор: digitalgab   
Дата:   03-08-10 18:51

Снимане на плажа а? Те тия играчки много не обичат да ходят на плаж.

Автор: vnvas   
Дата:   03-08-10 19:01

Не пипай щото ще разсипеш матовата повърхност на плочката , а тя е пластмасова.
Това е работа за сервиз , не вярвам да ти искат повече от 10лв за почистването ако е възможно.

Автор: ararat   
Дата:   03-08-10 20:03

Петната ти са по матовото стъкло, което е отгоре над огледалото. Това матово стъкло (нарича се още фокусен екран - focusing screen) всъщност представлява Френелова леща (някой да ме поправи ако греша, защото не съм напълно сигурен). Ето какво представлява тая леща:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Френелова_леща

Ако се опиташ да я чистиш, само ще набуташ боклучетата още по-навътре между пирамидките на лещата и нищо няма да направиш всъщност. Лошото е, че доколкото знам тя е с много финна микроструктура и се прецаква дори и от пипане с пръст - единствения вариант май е смяната и нова.

Автор: adash   
Дата:   03-08-10 20:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: KiIIeR   
Дата:   03-08-10 21:42

моя го чистя с духалка.. обаче ако има прашинки които не се махат просто свикни и не се занимавай с глупости. ако знаеш как съм омазал визьора на първия ми дслр.. от незнание.. така, че или първо прочети или накарай някой по опитен да ти покаже..

Автор: deathzone   
Дата:   03-08-10 21:51

И все пак в този сайт има много отворковци, не може някой да не го е чистил[smilie8]

Дата:   03-08-10 21:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: victory13   
Дата:   03-08-10 22:03

полезно четиво [smilie10] [smilie24]
тук

Дата:   03-08-10 22:10

Автор: pefoto01   
Дата:   04-08-10 00:49

Автор: juslen   
Дата:   04-08-10 01:03

Aз пък съм бърсал и огледалото и фокусния екран на предишния ми D70 и то редовно.С разтвор,клечки за уши и кърпичка.Пън сензора как съм чистил ако кажа ще ме заклеймят-прахосмукачка,разтвор,самоделни swap шпаклички и т.н. и ей го на-още е в перфектно състояние,нищо му няма.

Явно че някой хора прекаляват с вниманието,тия апарати не са от стъкло бе[smilie5]

Автор: ipolit   
Дата:   04-08-10 08:43

Аз си взех един екран за ръчно фокусиране и като реших да го сложа и новия, и стария ги пльоснах на една покривка дето се оказа че пуска власинки и респективно ги налепих и двата. Реших да почистя този за ръчното фокусиране първо с една клечка за уши, ама не махна нищо. Понеже се оказа някакъв ментак и не ще да фокусира хубаво, реших, че мога да експериментирам с каквото ми дойде. Първо го бърсах с микрофибърна кърпичка за очила и се позабърса, но в микропризмата се понатикаха едни черни работи по ръбовете. После го напръсках със спрей за почистване на монитори HAMA и го позабърсах пак. Изчисти се от прашинките, остана малко в микропризмата, ама е добре. Но другия не смея да го търкам, щото да не го прецакам и си карам така с боклучерийките. Принципно се продават по около 30 лева на ebay и ще си взема нов, но за Nikon 5000 не намирам. Иначе за Canon e пълно. Не знам дали ще са със смотано качество.

Дата:   04-08-10 09:10

За почистване без да гарантират че стане искат от 50 - 80 лв. а нов фокусировъчния екран 110лв. Така че за сега ще си изчистя само долното огледало и ще си снимам така, докато не стане съсвсем голяма мазня и тогава направо ще сменя "матовото стъкло". След време може да пробвам и с духалка, но за сега ме е страх да не го прецакам още повече.

Поздрави

Автор: erotila   
Дата:   04-08-10 10:34

може и така

http://www.youtube.com/watch?v=iYXtvTFLCa4

колега това дето е на снимката ви не е в никакъв случай ВИЗЬОР [shtrak] ...ей това фотографите сте голяма работа

Автор: ipolit   
Дата:   04-08-10 11:53

Ам то пълно с разни дето си купуват апарати по 10 бона за синтетични тестове. Това е просто леко разширен тест. Едва ли тоя е снимал и една снимка с апарата си.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »