Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнение за B+W ND64?
Автор: krist   
Дата:   06-07-10 17:54

Ентусиазиран от примоцията на Павилиона реших да си купя Hoya ND400 HMC. При тестовете на място обаче ми се стори, че има доста сериозно винетиране на ф8, 18мм (27 мм приравнено на моето Фуджи С5) и се отказах от покупката (за съжаление по грешка изтрих тестовите кадри).

Някой има ли такъв филтър и има ли наблюдения относно винетирането при подобни условия?

Тъй като обаче искам някакъв филтър, с който да мога дори и на по-светло да мажа, се чудя дали не е по-удачно да си взема някакъв ND64, тъй като вече имам ND8 и поляризационен Hoya HD - първия сваля 3 стопа, втория още 2 и с ND64 бих могъл да си правя различни комбинации според светлинните условия. Относно винетирането - снимал съм с двата един върху друг и няма такова, та се чудя примерно ей тоя филтър дали ще може също да се комбинира с някой от тях двата без винетиране на 18/27 мм: B+W ND64x, имайки пред вид, че е slim?

Целта ми е да мажа главно водни повърхности, които не са много развълнувани, щото искам да запазя сравнително реалистична визията на водата, която, ако е много развълнувана, при дълги експонации ми стои много неестествено, та гоня 4-5 секундно време на експонация.. Забелязах, че привечер ми е достатъчно само с двата филтъра, които имам като затварям на ф22 за мазане на водата и отделно втори кадър на ф8-ф11 за детайл на брега. С ND64 или по-тъмен филтър мога да избягвам нуждата от два кадъра при смрачаване, но се чудя през деня, когато е по-светло, май дори ND64 + ND8 няма да стигат и тогава въпросът вече е ND64 или ND400?

Отговори на това съобщение
 Re: Винетиране при Hoya ND400 и други въпросчета за ND-филтри
Автор: toddybear   
Дата:   06-07-10 18:05

Не може два стакнати филтъра да не ти винетират а един прост филтър да ти винетира.

За какъв обектив говорим ?

Автор: cicomanco   
Дата:   06-07-10 18:05

С какъв обектив това всичкото?

Дата:   06-07-10 18:11

Никор 18-70.

Ето това е с Hoya ND8 и върху него Hoya HD, на ф22 (това е само пробна обработка, без наслагване с кадъра на ф8 и без чистене на артефакти заради твърде затворената диафрагма):

https://photo-forum.net/static/forum/2010-07/hkin0199.JPG

http://photo-zona.net/images/user61543/album20272/large/1273663412_dvfe1939_DSCF1780_bw.jpg

На мен ми се струва, че винетирането тук е минимално, да не кажа "никакво" (не съм и коригирал нищо в тая посока), докато ND400, който тествах, като че ли имаше доста повече...?

Автор: toddybear   
Дата:   06-07-10 18:50

Гледам по тестовете казват че обектива има доста винетиране. Може това да е причината да си мислиш че филтъра е проблемен.

Дата:   06-07-10 18:57

Да, обективът винетира на ф3.5, но не и на ф8..

Автор: BorislavKostov   
Дата:   06-07-10 23:54

Имам конкретния ND400, но не съм забелязал конкретния проблем. Имам предвид, че и при мен има винетиране, но дори не съм си правил сравнение дали е заради него или не. Явно не ми е правило чак такова впечатление, а и в RAW конвертора много лесно се коригира, щом те дразни. Забелязах обаче друго - силно изстудява цветовете в кадъра. Правил съм следния експеримент - снимам без филтър, след това с него като ръчно комепнсирам времето за кеспонация в режим М. Свалям двата роу-а, обработвам първия, след което пренасям настройките му в/у втория (включително баланса на бялоот) - е, втория кадър пак синее и не е с толкова наситени цветове. Така или иначе се примирих с проблема, като цяло съм доволен от филтъра. Преди имах B+W ND64 - мисля не беше слим, на 58мм. Не знам аз ли бях попаднал на "кофти бройкa", но мажеше значително, за разлика от Hoya ND8 (на 58mm) и Hoya ND400 HMC (на 72mm).

Дата:   07-07-10 12:05

Да, цветовете също бяха по-различни спрямо тестовите кадри без филтър, но мен това не ме притесни особено, щото повече за черно-бяло ми трябва.. Обаче сега се сетих и друго - ND400 лъжеше меренето на апарата - трябваше да преекспонирам почти два стопа на ръчни настройки, за да докарам същия кадър както без филтър без преекспониране (с матрично мерене). Може би още малко инфо относно филтрите, които тествах би осветлило допълнително въпроса: та, в Павилиона имаха две бройки останали на 67 мм., но и на двете задната повърхност не изглеждаше гладка, а имаше множество малки искрящи частици - не мога да го опиша точно - все едно имаше някакъв матов слой отгоре, който отразяваше светлината само на места, а на места филтрите изглеждаха и като надраскани. Човекът в Павилиона опита да ги почисти с кърпа и препарат и тоя искрящия слой се махна, като съответно по кърпата остана доста сериозно кафяво петно, като това едновременно разкри и още следи, които изглеждаха като драскотини и не искаха да се почистят.. И двата филтъра ги разпечатаха пред мен, така че вероятността да са ползвани ми се струва нищожна.. Направените тестови кадри срещу слънцето обаче не показаха никакви артефакти от драскотини и аз щях да купя филтъра, но после вече забелязах винетирането, проблема с меренето и това ме разубеди тотално.. Та, се чудя дали все пак тия бройки не са били просто много кофти и за това такива проблеми да правят?

И остава въпросът за B+W ND64 slim - с него някой има ли опит и винетира ли?

Автор: borislavkostov   
Дата:   07-07-10 12:54

Никога не съм разчитал на автоматичното мерене при снимане с ND400. Кадрирам, снимам, преглеждам кадъра (и хистограмата) и ако експонацията ми харесва, вадя табличката* и смятам тези 27 третинки компенсация до каква скорост водят. Все пак автоматичното мерене би работило само до скорост 1/20 - тогава с филтъра следва да експонираш 30 секунди. При по-ниски скорости вече отиваш на режим М и bulb. Съответно ти е необходимо и дистанционно.

*Табличката - списък със скоростите на снимане (ако трябва да бъдем по-точни - "времената") през 1/3 EV.

Дата:   07-07-10 12:58

за тестовите цели вдигнах исото, така че снимах реално на скорост около 1/30 ако не се лъжа - т.е. меренето не би могло да се излъже поради излизане от диапазона му.

Дата:   07-07-10 14:19

Нямах предвид, че излизането от диапазона го лъже. Виждал си филтъра на живо, видял си и как изглежда - доста тъмен е, така че мен лично не ме учудва, че меренето се лъже. Не знам за теб, но аз дори не мога да кадрирам, докато той е монтиран. За информация - обектива е на f2.8 (Sigma 17-70). Не мисля, че е такъв проблем, че трябва да минаваш в режим М, за да ползваш филтъра, но ти си преценяваш. Аз като цяло съм доволен от него, но от време на време ми липсва един ND8.

Дата:   07-07-10 14:22

Аха, извинявай, не съм те разбрал правилно! Иначе, да - като сложа моите два един върху друг и кадрирането става мъчно.. Не съм обърнал внимание на меренето обаче, ще взема да си направя експеримент с тях..

Дата:   07-07-10 14:34

Това за мен са бели кахъри - не знам защо предпочиташ да пускаш няколко секунди експонация, разчитайки на автоматичното мерене, след което евентуално да повтаряш кадъра, защото си решил да компенсираш на някъде. На мен ми е по-лесно да видя каква ще бъде експонацията без никакви филтри (на Av), след което да го/ги навия и да повторя на М, отчитайки влиянието им. Но все пак зависи и колко секунди експонираш. Когато става въпрос за над 10-15 секунди, аз лично предпочитам да процедирам по моя начин. Става по-бързо, а времето за мен е съществен фактор [smile]

Дата:   07-07-10 14:37

Абе меренето както и да е, има начини да се оправи, но винетирането ме притеснява повече..

Автор: BorislavKostov   
Дата:   07-07-10 15:02

Снимай няколко кадъра от статив на блендите, на които снимаш най-често (предполагам 8-11) и виж резултата. Както казах по-горе, ако те дразни чак толкова - с 2 клика в RAW конвертора се изчиства.

Re: Мнение за B+W ND64?
Дата:   08-07-10 11:02

Промених заглавието на темата - моля, ако някой е ползвал B+W ND64, да даде отзиви!

Автор: compur   
Дата:   08-07-10 13:20

Жисток е! Да знайш!

Дата:   08-07-10 14:57

Въй, ньи думай![smilie10] [smilie5]

Публикацията е редактирана (08-07-10 14:57)

Автор: vgramatikov   
Дата:   08-07-10 14:59

Да тестваш филтър на китак е доста странно начинание [smilie3]

Автор: didesignbg   
Дата:   08-07-10 15:10

какво не му харесваш на китака, един от най-добрите никонски продукти [smile]

Дата:   08-07-10 15:17

аз пък не виждам какъв е проблемът - гледаш със и гледаш и без филтър.. разликата се вижда, независимо с какъв обектив си..[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »