Автор: krist
Дата: 06-07-10 17:54
Ентусиазиран от примоцията на Павилиона реших да си купя Hoya ND400 HMC. При тестовете на място обаче ми се стори, че има доста сериозно винетиране на ф8, 18мм (27 мм приравнено на моето Фуджи С5) и се отказах от покупката (за съжаление по грешка изтрих тестовите кадри).
Някой има ли такъв филтър и има ли наблюдения относно винетирането при подобни условия?
Тъй като обаче искам някакъв филтър, с който да мога дори и на по-светло да мажа, се чудя дали не е по-удачно да си взема някакъв ND64, тъй като вече имам ND8 и поляризационен Hoya HD - първия сваля 3 стопа, втория още 2 и с ND64 бих могъл да си правя различни комбинации според светлинните условия. Относно винетирането - снимал съм с двата един върху друг и няма такова, та се чудя примерно ей тоя филтър дали ще може също да се комбинира с някой от тях двата без винетиране на 18/27 мм: B+W ND64x, имайки пред вид, че е slim?
Целта ми е да мажа главно водни повърхности, които не са много развълнувани, щото искам да запазя сравнително реалистична визията на водата, която, ако е много развълнувана, при дълги експонации ми стои много неестествено, та гоня 4-5 секундно време на експонация.. Забелязах, че привечер ми е достатъчно само с двата филтъра, които имам като затварям на ф22 за мазане на водата и отделно втори кадър на ф8-ф11 за детайл на брега. С ND64 или по-тъмен филтър мога да избягвам нуждата от два кадъра при смрачаване, но се чудя през деня, когато е по-светло, май дори ND64 + ND8 няма да стигат и тогава въпросът вече е ND64 или ND400?
|
|