Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Знам, че от две години има закон задължаващ вносителите на батерии да осигуряват места за връщане на отработени (изтощени) батерии...
Обаче все още не съм видял контейнери на видно място в магазините ни ... да е масова практика. В Гърция примерно, във всеки магазин, който продава фотоапарати има прозрачен контейнер за стари батерии и всеки може да си изхвърли изхабените там...
В нашия офис съм поставил контейнер и сме събрали доста батерии... ето че дойде време да се предадат... някъде!
Тази тема има за цел да направим списък по градове и адреси, където може да се връщат стари батерии. Моля да не се спами и постовете да бъдат максимално информативни!
========== гр.София ==============
1. Германос в Люлин 6 (Фантастико);
2. Хенди/Фуджи в ХИТ Люлин;
3. Магазини Конрад;
4. Всички магазини Метро;
5. Технически Университет в магазина за електроника Блок №1
6. Ателието на ZED, повечето го познаваме, бул. Христо Смирненски №16
7. Верига магазини SexWell - срещу батериите ти дават презервативи!
=========== гр.Варна ==============
1. Германос на бул.Мария Луиза, събират стари батерии в прозрачен контейнер;
Донеси ги в Метро, ще ти се зарадват много:)))
колко доста сте събрали между другото?
ако искаш може да разпитам ние къде ги предаваме, ама май идват от някоя от фирмите и опразват контейнера през определено време.
Мда.. Полезна тема
Аз само да кажа, че преди няколко седмици в Технополис попитах къде да си изхвърля старите батерии, касиерката ме погледна с нескрит присмех, протегна ръка и каза "Дайте, аз ще ги изхвърля в кошчето вместо вас". Стъписан обясних какво казва законът за търговските вериги предлагащи батерии. Тогава тя се обади на най-близкия консултант и той дойде и ми ги взе, казвайки, че той ще се погрижи. Обзалагам се, че ги е изхвърлил в общия боклук...
Стари батерии от всякакъв вид изхвърлям в кофата за боклук на улицата. Същото важи и за супер стари компютърни части, които не работят и няма смисъл от ремонт.
И аз имам събрани сигурно над 200 батерии от различни видове - както обикновени Никел-метал-хидридни батерии така и най-различни модели Литиеви батерии, които събирам от години. Няма да е зле да ги предам някъде но във Варна не знам къде може да стане това. Сега разбирам, че може да го направя в Метро.
П.П. nikola_bathory - предполагаш, че все още има хора в този форум, които да не са разбрали колко си тъп (и сигурно наистина има такива хора де) и държиш и те да научат колкко невероятно ограничени са твоите мисловни функции... нали?
- всички магазини Метро в цялата страна имат контейнери. Има и контейнери и за електро-уреди и електроника. адресите на магазините да давам ли, че са 11:)
- Техномаркет на Цариградско шосе в София има контейнер за стари батерии, контейнер за стари gsm-и на щанда на германос и контейнер за електроуреди отзад в края на паркинга.
Тъкмо смених батериите на няколко ups-a в службата и старите ще заминат в близкият контейнер /просто няма къде/. Питах човекът от компютърната фирма събират ли ги за предаване, а той отвръща че ги хвърлят на боклука.
Има маса законови и подзаконови разпоредби по тоз въпрос. Тъй като това ми е професията, ако искате, ще се поразровя и ще ги побликувам тука. Като споменете текст от закона на някой като гореспоменатия консултант, той обикновено се посира в панталоните. Това за законите. А в наредбите, което има всяка община (тях ги изготвя и приема съответният Общинския съвет), можете да се поровите сами. Като сигнализирате за двама-трима магазинери-идиоти, и ги глобят, останалите ще си седнат на задника.
Ако искате, и текст на сигнала ще пусна тука, направо да се ползва. Който има конкретни въпроси, да ми пише на лично съобщение. Местните и държавните власти могат да се притиснат така, че да свършат работа. Знам, защото съм го правил.
А за кретените, дето не им дреме, че кадмият само от една хвърлена в коша батерия АА отравя до пълна неизползаемост 600 кубически метра вода, май нищо не може да се направи. Лоботомията е вече незаконна. За съжаление!
jeremiah мерси, включвай се смело, пускай текстовете, ще направим 'добра тема'!
..и аз за кадмия да кажа... направо останах треснат от един филм показващ, колко е отровна една обикновена батерия и колко много замърсява природата ако се изхвърли, ей така на полянката с тревичка...
Хора, стегнете се, че сами ще се изтровим от мързел!
Батериите ОК - вече има места за хвърляне. Обаче какво правим с оловните стари акумулатори от автомобилите? В момента имам 2 броя, 'щото незнам къде да ги хвърля. А не ми се иска за скрап, защото там ще го изсипят в канала.
В моето ателие преди около 2 години започнахме да ги събираме. Имаме човек, който идва и ги взима и ги носи където трябва
Имаме клиенти, които специално идват без да пазаруват за да си оставят старите батерии.
Така, че ако вие е удобно мястото може да заповядате. http://www.photo-place.org/page.php?id=4
Има фирми като Екобулпак, които взимат пари от държавата за да събират тези опасни отпадъци. Дейността им се следи.
Нашата фирма като вносител на голямо количество оборудване, подлежащо нарециклиране след (не малко) време, има договор с една от фирмите и опаковки, употребявани консумативи и резервни части, старо оборудване се събира и извозва в депо за преработка.
Много странен сайт имат Екобулпак. В първия момент изглежда, че е ясен и информативен, но като се разходиш и поразгледаш в него ... максимално мътна работа.
Лъха ми на комсомолски стил на ИВД от ръководството на Юридически факултет на Софийски университет, по времето на Тато...