Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ при принтирането
Автор: crowie   
Дата:   02-01-11 20:16

Здравейте... Отскоро имам мастиленоструйно принтерче Canon MP250. Знам, че не е особено подходящ за отпечатване на снимки, но все пак пробвах,защото има такава опция! В пакета бяха включени и 3 фото листа Photo paper plus glossy II 10х15 (4х6). Нагласих периметрите- зададох при настройките каква хартия ще ползвам, снимката нагласих, че да е 4х6, зададох ,че ще печатам 10х15 високо качество...обработих снимката (на RGB...не знам дали е проблем това) на фотошоп, от там прегледах как ще изглежда... всичко точно! Пуснах да принтира снимката и.... тя излезе ненормално тъмна [smilie10] Екранът ми си е наред, снимката се показва точно експонирана при обработката... но при принтирането излезе все едно съм намалила експозицията... не знам как точно да го обясня... Сега я гледам... детаилите си личат, но цялостно е по-тъмна,отколкото би трябвало да бъде...
И се чудя къде е проблемът?
Сканирах я, за да я сравня с web оригинала, но пък при сканирането излезе прекалено светла!!! И тотално се обърках!!!
Можеби всичко това става,защото не знам някоя тънкост, която някой от вас може да ми каже... затова искам да ви питам...къде е проблемът? В какво бъркам??

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ при принтирането
Автор: ALBIREO   
Дата:   02-01-11 20:31

Как точно печаташ (редакция: през фотошоп или през друга програма?)? Какъв профил му е зададен? Какъв е профилът на картинката? Какви са настройките за печатане? Дай да видим картинката за всеки случай (може и отрязък, ако случайно имаш причина да не я показваш цялата).

Публикацията е редактирана (02-01-11 20:31)

Дата:   02-01-11 22:25

ето това се опитвам да си разпечатам...
https://photo-forum.net/i/1413633
горе написах какви параметри съм задала- Photo paper plus glossy II 10х15 (4х6) през фотошоп печатах. снимката е обработвана на RGB 8 bits channel...

Автор: asahi   
Дата:   03-01-11 00:31

https://photo-forum.net/static/site_pics/114/r_1293380313_photo-forum.net-2.jpg

Сигурен ли си, че мониторът ти е наред? Как стигаш до това заключение?

Дата:   03-01-11 01:15

Ами, не съм бъркала по настройките на монитора,че да изменям цветовете му, а и съм спазила това: https://photo-forum.net/ebook/page6-6.htm

Дата:   03-01-11 01:19

Значи си далеч от истината.
Искаш с инк-джет мултифункционалка от 100 лева и некалибриран монитор да получиш предвидим цвят. Не става.

Автор: compur   
Дата:   03-01-11 07:15

asahi [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: папач   
Дата:   03-01-11 10:19

http://prikachi.com/images/116/2820116x.jpg

http://prikachi.com/images/115/2820115V.jpg

Дата:   03-01-11 10:41

Тук, освен да се почеша неразбиращо по плешивото теме, друго не се сещам.

Автор: gpi72   
Дата:   03-01-11 13:00

Теоретично може да си ностроиш монитора по принтера. Т.е. след като принтираш снимката слагаш я до монитора и го настройваш да изглежда по максимално подобен начин и от там вече би трябвало да имаш поне малко по предсказуем принт.

Публикацията е редактирана (03-01-11 15:37)

Автор: autosvet   
Дата:   03-01-11 13:28

И ще направиш една още по-голяма теоретична манджа с грозде...

Автор: gpi72   
Дата:   03-01-11 15:05

Идеалния вариянт при печат е монитора и принтара да съвпадат. Ако не можеш да ги вкараш в стандарта, което е обичаен проблем при липса на калибратор за монитора и употреба на различен от фото принтер с оригинални мастила тогава калибрирането на единия спрямо другия е следващия начин за решаване на проблема и изобщо не е манджа с грозде!

Публикацията е редактирана (03-01-11 15:06)

Дата:   03-01-11 15:13

asahi,с тези настройки /публикувани от някого в нета/ при мене каквото е на монитора-такова е и на арото хартия.
Без калибровки и профили.

Автор: emzo   
Дата:   03-01-11 15:15

Да не си си взела такъв принтер? [smile]

Публикацията е редактирана (03-01-11 15:16)

Автор: tonyboy79   
Дата:   03-01-11 15:47

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   03-01-11 23:04

Папач, ти си страшен късметлия. Девойката не може да се класира на такъв рядък шанс. Я кажи как го виждаш цвета 0/255/246 в сРГБ и как го печаташ. Дали е все едно на монитора и разпечатката? Мога да те питам за още десетина цвята, ако държиш на тезата.

Автор: promis   
Дата:   03-01-11 23:36

Искам и аз да попитам нещо, понеже се опитвам да си обясня някои неща:
Ако се печата на оригинална хартия с оригинални мастила, ако се работи само в sRGB, ако се остави само принтерът да управлява цветовете и ако се следват инструкциите за употреба на принтера със съответната хартия, не трябва ли разликата между отпечатака и снимката (гледана на калибриран монитор) да е не много голяма? Видими разлики определено ще има, но като цяло снимката не трябва ли да излезе с приемливо (за любителски цели) качество? На мен ми се е случвало да получавам много различен резултат и това е било или защото главата на принтера не е била почистена, или ако нещо съм барникал настройките и погрешно съм задал и фотошоп, и принтера да управляват цветовете.

Публикацията е редактирана (03-01-11 23:49)

Дата:   04-01-11 00:59

Е ми не. Най-често принтерът не покрива сРГБ пространството и това обезсмисля разсъжденията.

Автор: promis   
Дата:   04-01-11 10:06

Това, че не го покрива означава ли, че снимките по правило излизат много по-различни? Вече казах, че разлика има, но в случая не говоря за професионално печатане. Защо като печаташ директно JPEG от картата памет на едно Селфи например снимката излиза прилично без нищо да е калибрирано?

Дата:   04-01-11 10:16

ХХхахаха [smilie18] [smilie18] [smilie18] Клипчето кърти... ок, ще си изям принтера [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Да, знам,че не е особено подходящ за снимки и затова го казах още в началото :) За хубав печат се изисква хубава техника :) Питах за основните настройки,които все пак могат да ми предложат що-годе по-добър резултат от сегашния :) Ще пробвам описаните по-горе :)[smile] [beer] Мерси за отговорите [beer] По една виртуална биричка за всеки [beer]
Още един въпрос ме мъчи мене обаче... от времето на лентовите апарати....когато дядо ми (лека му пръст и той беше запален любител фотограф ) се занимаваше с проявления на снимки , беше си накупил бая хартия за снимки... предполагам, че доста се различава от сегашната... но все пак може ли да задам глупавият въпрос- може ли тази хартия да ми бъде от полза някога? В смисъл- само за отпечатване на снимки от лента ли става или мога с мерак да я ползвам и при сегашните технологии?

Автор: sokola   
Дата:   04-01-11 11:10

[smilie3] Относно хартията от времето на дядо ти-
може да я ползваш,но за други нужди
(за ръчно копиране,за рисуване и др.)

Автор: emzo   
Дата:   04-01-11 11:41

Добри принтери за снимки са Gretag и Noritsu! [beer] С тях можеш да ползваш и хартията на дядо ти! :) :) :) (ако е на ролка)[smilie18] Ако е на къс ФОХАР - Krokus! [ezik]

Публикацията е редактирана (04-01-11 11:43)

Дата:   04-01-11 16:45

asahi,не съм задълбавал в подробности и всеки знае,че печата няма да е съвършен още от хартията аро,но като цяло тези настройки на програмата видяни през моя /Hanss-g/ монитор дават невероятен резултат на А4 разпечатка.

Автор: chaynik   
Дата:   05-01-11 11:31

Хартията има малки количества сребро, което може да се извади[smilie3] Иначе сериозно - опитай да печаташ с друга програма. Аз ползвам Canon IP5000 с неоригинални мастила, а печатам през Corel Draw без никакви калибрации и настройки - резултатът е сравним с копията от фотостудио[smilie24] .

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »