Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Къде са по-големи финансовите разходи - при цифровата или филмовата фотография?
Автор: emilliano   
Дата:   21-06-08 03:01

Понеже дойде уикенда, реших и аз да се включа с една "петъчна" тема. Тя е относно финансовата страна на това дали снимаш с ДСЛР или СЛР. Мисля да направя едно сравнение и да изкажете мнение, съгласие, упреци, ругатни и всички други неща, които всяка една "петъчна" тема заслужава.
За сравнението ще приема, че всеки един апарат ще изщрака 20 000 кадъра (забележка по долу при разглеждане на "филмови" разходи). Също така няма да пресмятам средствата за обективи, защото приемам, че ще се ползват еднакви, т.е. започваме от телата.
Нека бъдат 2 тела втора ръка на една марка, които наскоро мярнах в базара. Канон ЕОС 5Д и Канон ЕОС 3. Вие ще кажете дали са съпоставими. Започвам с пресмятането:
"Дигитални" разходи:
Тук нещата са прости. Купуваш тялото и щракаш. Следователно 20 000 кадъра с Канон 5Д според последната обява в базара ще бъдат около 2300лв.
"Филмови" разходи:
Тук пресмятането става по-сложно, относително и субективно, за това може да кажете как ще е според вас. Ето как аз го виждам: тяло ЕОС 3 беше 350лв. Сега относно 20000те кадъра при 5Д. Ще си позволя при пресмятането тук да ги намаля значително, защото съм сигурен, че подхода на всеки един при снимане на лента по отношение на "кътането" на позите ще е по различно. Мисля че 4 безразборни щракания могат да се сведат до 1 с повече обмисляне. Т.е. при аналоговите сметки ще имам предвид 5000 кадъра. За да се преобразуват тези 5000 пози в цифрово изображение (за да е пълно сравнението) ще са нужни около 500лв за сканиране във фото или пак 500лв за купуване на скенер от средно качество. Сега най-относителната сметка. Филмите. Евтиният вариант, който не снмятам за лош - Фуджифилм Супериа - около 5лв за 36 пози. Бях мярнал Портра 24 пози 10лв, което вероятно ще е по-добър вариант. За по-качествени филми и диапозитиви не съм компетентен, вие ще кажете. Но тогава пък качеството на филма вече ще вземе голяма преднина. Да кажем средно 30 пози - 9лв. Т.е. 5000 кадъра на филм ще струват около 1500лв. (като при по-евтина лента, например ако се ползва само Супериа, ще излиезе наполовина - около 750лв). Значи "филмовите" разходи стават: тяло(350лв)+филми(1500лв)+скан(500лв)=2350лв
(в по-евтиния вариант излизат 1600лв)

Извод: Разходите по моите скромни сметки излизат еднакви. Но от тук нататък започват споровете за хубостите и нехубостите на едното и другото, които достатъчно се разискват в темите на Дими.

П.П.:Не вземайте темата много насериозно, защото я е писал човек с почти никакъв опит. [smilie5]
[beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Къде са по-големи финансовите разходи - при цифровата или филмовата фотограф
Автор: canonio   
Дата:   21-06-08 04:55

Такава тема имаше. И не се разви добре...
Не очаквай чудеса..

Re: Къде са по-големи финансовите разходи - при цифровата или филмовата фотография?
Автор: borisyankov   
Дата:   21-06-08 06:58

А какво става ако вместо 5D си купиш 350D?
Защото скан на евтин филм от евтин скенер със сигурност не е на нивото на картинката от 5D. (Да не говорим сканиране във фото!)

Освен това тези 4 безразборни кадъра при цифрата са си много важни кадри ако фотографа е начинаещ. Позволяват ти да научиш куп неща които с лентата няма да имаш възможност.

Бавно но сигурно лентовата фотография се превръща в алтернативна фотография поради все по-малките предимства на практика пред цифровата.

Re: Къде са по-големи финансовите разходи - при цифровата или филмовата фотография?
Автор: ejko   
Дата:   21-06-08 08:25

canonio, като гледам и тази ще е пътник...

Автор: elenaa   
Дата:   21-06-08 08:34

Брой и времето - то също е пари. Колко време ти трябва за обработка на един цифров и един филмов кадър?

Автор: sen_shui   
Дата:   21-06-08 08:41

Аз на ключодържателя си една флашка от 4 Гб и като ми иска някой приятел снимки...те са си в мен [cool] . Преди 3-4 години, като трябваше да показвам снимки взимах раницата, тестето снимки... филмчета и т.н. [smilie18]

За мен цифровата фотография излиза по евтино не само като $$, а и като време и усилия.

Автор: digitalgab   
Дата:   21-06-08 17:18

Да, но 350Д, и на 50-60-70 хиляди кадъра,няма да си купя никога. Лентовите тела може да са остарели, но цифровите остаряват много по бързо.

Публикацията е редактирана (21-06-08 17:18)

Автор: nodoubt   
Дата:   21-06-08 17:22

ами ако цифровия ше е 350д , нека лентовия да е еос3000 и филми коника по левче , а [smilie8]

Автор: danny_falin   
Дата:   21-06-08 17:31

а на колко пари оценяваш удобството от снимането с цифров апарат?

аналогов - излизам на плажа с приятелката, правя 100 снимки, без да знам какъв е резултата, прибирам се проявявам - ужас от тях нищо не става[smilie10] при всеки кадър е можело да се корегира нещо на място, е да ама съм си тръгнал вече и от плажа/гората/пейзажа/морето и връщане на зад няма [smilie23]

е това цена няма

Дата:   21-06-08 17:37

100 снимки с лентов ще правя само ако някой ми плаща за това, и друго, не ми е необходимо да направя 100 и повече снимки за да имам търсения резултат, все нещо умеем.

Публикацията е редактирана (21-06-08 17:38)

Автор: borisyankov   
Дата:   21-06-08 17:38

А после ще проявяваме и сканираме в някоя Китайска провинция? [smile] [smile] [smile]

Автор: thor   
Дата:   21-06-08 17:38

при филма естествено разходите са по големи ....

но за някои хора и удоволствието ,което оправдава разходите ..

още не съм си завършил последната поръчка продиктувана от бъдещето увеличение на цените на Kodak продуктите ,накрая сигурно ще отиде към 1000$ ...

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/dpas4833.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ecun1860.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/thfv8304.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/kdcm1559.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/roso6422.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2008-06/axac1509.JPG

http://img113.imageshack.us/img113/6716/fscx5.jpg

[shtrak]

Публикацията е редактирана (21-06-08 17:39)

Дата:   21-06-08 17:39

Ти Казанлък и Ямбол, китайска провинция във фотографията ли ги зовеш, я се коригирай бърже....

Автор: Lalinda   
Дата:   21-06-08 17:43

borisyankov написа:

> Освен това тези 4 безразборни кадъра при цифрата са си много
> важни кадри ако фотографа е начинаещ. Позволяват ти да научиш
> куп неща които с лентата няма да имаш възможност.

------------------------------------------

От собствения си опит мога да кажа, че БЕЗРАЗБОРНОТО СНИМАНЕ С ЦИФРОВ АПАРАТ НЕ ДИСЦИПЛИНИРА.

Дисциплинира не просто снимането на лента, а на диапозитивна лента, за която знаеш, че грешките ти са непоправими - и в кадража, и в експонирането. Пробвах го преди повече от 20 години.

Преди година-две пък снимах безразборно цифрови кадри на графити из София - правех ги по 200 за два часа. Ефектът от това долнопробно снимане бе единствено че след като тръгнах на път с лентовия си апарат и 15 филма, както обикновено, за 20-30 дни, на третия филм се усетих, че просто снимам безразборно с идеята да дооправям ненагласеното при снимането.

Не го препоръчвам на никой начинаещ.

Отделно пък се развива само там, където е навито...

Надявам се никой да не ме напсува ПУБЛИЧНО за това мое лично и изстрадано с ленти мнение.
[shtrak]

Re: Къде са по-големи финансовите разходи - при цифровата или филмовата фотограф
Автор: alsash   
Дата:   21-06-08 17:50

ЕГА ТИ ТЕМАТА....[smilie23]

Автор: djogata   
Дата:   21-06-08 17:55

С филма по-скъпо много ясно... Ако гониш еднакво качество като мегапиксели. Субективните истории - кое изглежда по-добре, не мога да ги коментирам [smilie21] [smilie21]

Автор: gecko   
Дата:   21-06-08 18:33

Големите финансови разлики са при обективите. Хубавата стъклария (твърди и варио обективи със светлосила 2,8 или по-добра) струва доста повече, отколкото едно тяло.

По темата - ами зависи от това какво и как снима човек. Аз например снимам любителски за удоволствие, изщраквам средно по 20 ленти на година, и това ми е повече от достатъчно. Средният разход за лента + проявяване + сканиране + снимки 10х15 ми излиза по около 20 лв. на лента. Излиза, че годишно харча по около 400 лв. за фотография, и ми остават снимки на хартия, които безгрижно ще показвам и след 30 години. Хубави обективи и тяло си имам, и не смятам да ги сменям в близките 5 години.

За мен поне така е по-евтино. Има и хора, които снимат любителски като мен, обаче предпочитат да дават по 1000-2000 лева през година-две за ново цифрово тяло, и понеже не им стигат парите, да снимат с пластмасови варио обективчета на 5,6 или с руски стъкла. Те определено хвърлят повече пари за фототехника, и отделно от това за компютри и архивиране. За всеки влак си има пътници.

Автор: volokin   
Дата:   21-06-08 18:55

има една много проста приказка, идваща от Англия - скъпото излиза евтино [smilie3]

Първо трябва да се дефинират границите на това начинание и условията, как кое, за какво. Ако някой си гледа картинките пред телевизора, ясно, че конвенционалната фотография е направо безсмислена. По-горе някой беше казал, че си носи флаш картата със себе си да показва снимки. Еми за него е ясно, цифровото е много по евтино.

АКо човек си печата снимките цената е еднаква. Не вярвам някой да си вади всичките 1000 снимки записани на картата, вадят се най-добрите. Цената във фотото е една и съща, в единия случай ги сканира машина и ги плюе като картички, в другия сканирането се спестява.

Това че един филм струвал толкова и толкова не е аргумент, също толкова пари струва един качествен носител, който да побере дебелите файлове, ако са от "дебела" камера или просто многото файлове, ако са от амтьорска камера.

В този форум, не познавам форумец, който да си е купил един път завинаги дигитално тяло и да е останал на него. Ако и това трябва да се калкулира, нещата стават сложни. И понеже си сменяме компютрите на всеки две години, то май и с дигиталните апарати стана така.

Индивидуално е много различно, трябва да се претеглят различни "параметри" - като къде и на какво ще се печатат снимките, фотографията всъщност временно занимание ли е, или трайно такова, дали ще се гледат на телевизора, или в албуми, дали ще се пращат по и-мейли или в писма и т.н.

Едно от предимствата на дигиталният свят, е че човек като участва в конкурси, не е нужно да си дублира диапозитива от страх да не го загубят някъде, а ползува електронните пощи, става за секунди и не се притеснява, че нещо някъде по пътя ще се загуби, таксите се плащат по итернет и т.н.

Ако говорим за максимално качество без оглед на цената, то една Марк 3 струва толкова пари, колкото един лабораторен скенер. Като добавим разликата в ненадминатото качество на чернобелите емулсии, което се постига само е около 300 евро, нещата са силно на страната на филма.

Автор: dimi2007   
Дата:   21-06-08 19:05

Важното е кое е по-качествено - за сега е филма...[smilie24]

Автор: JohnDow   
Дата:   21-06-08 19:53

според мен тука вече става въпрос за различни видове изкуство - все едно да сравняваш графика с живопис...
цифровите си имат своите идей и възможности, лентовите - своите... и все пак технологията бавно но сигурно измества лентата, кой каквото ще да казва. та така - лентата е висш пилотаж, цифровия е за простолюдието - но до време... след 10 години на лента ще снимат само екстцентрични маниаци. цената в перспектива също ще се променя в полза на цифровото.

Дата:   21-06-08 20:04

Висшият пилотаж не е директно свързан с образоносителя, но все пак благодарим.

Автор: emilliano   
Дата:   21-06-08 20:15

Един приятел ми беше дал сравнение за цифровата и аналоговата фотография. Това е като да свириш на пиано или на синтезатор. Не вземам страна и не съм пуснал темата за да бъде изкуствено насочена в дадена посока. Беше късно, учих за изпит по патофизиология и в главата ми се въртяха какви ли не мисли, само не и свързани с това. [smilie5]

Автор: charlyb   
Дата:   21-06-08 20:47

С автомобил или с каруца.
Е, има места, където с каруцата е по-евтино, сигурно и по-приятно.
Но все пак е обречена. Ще я има като екзотика, ползвана от ентусиасти.
За какво говорех... - за лентата.

Автор: caro-anton   
Дата:   21-06-08 21:04

добре, че има поне няколко човека с акъл в този форум...

Автор: gecko   
Дата:   22-06-08 13:44

Да, сравнението с инструментите и на мен ми се е случвало да го правя. Всеки който свири добре на акустична китара може лесно да свири и на електрическа китара. Обратното не е вярно ;-)

Въпроса е за какво снима човек и какво иска да прави след това със сниманото. А не в матрица или лента, твърди или вариообективи, Nikon или Canon, и т.н.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »