Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 търся помощ за първи ДСЛР
Автор: kiraca   
Дата:   10-06-08 17:04

Здравейте, моля да ми помогнете за избор на първи ДСЛР. Засега снимам с ФЗ 30, но най - накрая искам да се кача на по – високо ниво. Запален планинар съм и снимам най – вече пейзажи, но естествено като социален човек снимам и хора. Ето защо се нуждая от компактна камера, която ще нося лесно из преходите. Това означава “входно ниво”, но и парите ми са толкова. Искам да купя НОВ апарат, който ще ми бъде осигурен от US и се колебая между д40х, д60, 450д, Е 420/520 и евентуално К200д.
Разбирам, че въпросът за избор на тяло е свързан с идеята за оптиката. Снимам като хоби и държа на универсалността на обектива, съчетана с добро качество и нямам намерение да трупам обективи. Съблазнен съм от добрите отзиви за новия китов обектив на Канон, а добри думи се чуват и за този на Никон. Не страня обаче и от идеята за по – добри, но все пак “бюджетни” стъкла, голямо варио не ми е нужно.
Не разбирам добре дали и с какво качеството на изображенията между посочените апарати би се различавало за моето ниво и при копия на кадрите 30х40. Разбирам проблема със шума, а оттам проблематичната малка матрица на олито. В този смисъл 450д е най – добър – най – малък шум и с най – много детайл при високо исо. От друга страна Е 420 има функция за регулиране светлината в кадъра, така че да се избегнат преекспонираните и недоекспонирани участъци. Подобна и /доколкото разбирам добре работеща/ функция има и Никона, но аналогичната при Канона е обявена за безполезна /dpreview/. Освен това е разпространено мнението, че меренето не е най – силната страна на Канона, а това ми се струва важно за пейзажната фотография, където кадрите често имат твърде тъмни и твърде светли участъци при все, че всичко в тях е от значение за идеята. В този смисъл пък Никона като че ли е най – добър с цветното матрично мерене. Той обаче е много беден на преки бутони, а разхождането в менюто за белия баланс и меренето ми се струва много досадно.
Всъщност темата е безкрайна, защото изглежда големите производители се конкурират посредством различията, а не чрез различно качество на едни и същи опции.
Ето защо се обръщам към вас, много от които имате опит с множество марки и модели, с молбата да споделите личните си и непосредствени впечатления и така да внесете яснота при осъществяването на моя избор.
Благодаря ви.

Отговори на това съобщение
 Re: търся помощ за първи ДСЛР
Автор: apollo   
Дата:   10-06-08 19:01

Въпросът с меренето няма абсолютно никакво значение в планината... снимам на ръчен режим - М и внимавам хистограмата да е близо но да не "удари" десния край [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Тук нещо важно - теглото и размера! Просто при продължителен преход и активно вадене, прибиране на техника при условия на умора, прах, вятър и т.н... ти трябва ниско тегло и добър като захват грип [smilie10] [smilie24]

Докато имах Никон Д40 - това апаратче беше направено за тази цел и предполагам като се комбинира с 18-200ВР би било отличен туристически апарат, компактен с ниско тегло и много универсален комплект [smilie24]

Автор: MarinY   
Дата:   10-06-08 22:13

Хей, човек се учи цял живот! Никога не ми е дошло на ума да нагласям експонация в "невъзможни" условия с хистограмата (не само за контрол). Аполо, благодаря.
Извинявайте за спама.

Автор: apollo   
Дата:   10-06-08 22:30

Хистограмата ти показва разпределението на светлината! Гледай само да не допира десния край, защото това означава че имаш преекспонирана част/най често небе/! Хубаво е светлите тонове да са близко до края но пък и не прекалено, защото пък тогава се изкривяват цветовете на небето/гадни зеленикави нюанси и тем подобни/[smile] [smilie24]

Дата:   11-06-08 00:34

[thankyou]

Дата:   11-06-08 00:38

За kirasa: За да събудя знаещите да ти дадат съвет и да не ми излезе име, че спамя, Разгледай новите Сонита. Те наистина не са по-лоши от класическите марки. А май са и по добри в класа си![cool]

Автор: Privilege   
Дата:   11-06-08 00:50

kiraca, като прочетох поста ти ще кажа, че знаеш повече от 70% от тези които ще ти дадат съвет в темата. :)
И трите камери са долу-горе на едно ниво. Всяка една от тях ще се справи добре със задачата която си поставил.
Аз бих взел Никона, защото можеш да намериш евтин никор 18-70 който е по-добър от китаците. Но общо взето възможностите на камерите за твоите цели са еднакви. Така, че който ти хареса като ергономия и начин на работа. :)

Публикацията е редактирана (11-06-08 00:52)

Дата:   11-06-08 10:15

apollo - благодаря ти - даваш "две в едно", съвет за камера и съвет за снимане. Това варио 18-200 е хвалено, ама се разтяга от гравитацията, плюс това ми е прекалено. Аз от голям зум нужда нямам. Прочетох, че AF-S DX 16-85 ED VR май е по - готин, но са около една цена.
Всъщност правилния въпрос е не за тяло, а за комбинация от тяло и обектив. Мерси!

Автор: Davidoff   
Дата:   11-06-08 10:18

Абе гравитацията е преходна, днес е тука, утре...

Автор: Lafera   
Дата:   11-06-08 11:22

Няма смисъл да обръщаш толкова голямо внимание на хистограмата, по-добре си гледай кадъра повече и ще свикнеш без хистограма да разбираш дали е добра експонацията...по-принцип хистограмата е нужна когато условията ти пречат да виждаш добре дисплея и тогава можеш да се ориентираш по графиката :)

Автор: roumen5   
Дата:   11-06-08 11:39

Аз съм за Олимпусите. Качество, екстри и всичко нужно + два добри китови обектива на сравнително ниска цена

Автор: djogata   
Дата:   11-06-08 12:48

Аз съм съгласен с Привиледж - едно Никонче с 18-70. Не знам как е меренето на Канон 450Д, но 400Д определено издиша спрямо Никоните.

Виж, с Никона може да ти е малко драма с портретите де, защото Д60 няма вграден мотор в тялото и ако искаш да закачиш твърд, светлосилен обектив от сорта на 50/1.8 или 85/1.8, няма да имаш автофокус.

Иначе 18-70 на 70мм и бленда 4.5 прави прилични портретчета

[beer] [beer]

Дата:   11-06-08 16:07

това 18-70 с мотор ли е[smile]

Автор: djogata   
Дата:   11-06-08 16:25

С мотор е [beer]

Автор: proffeecom   
Дата:   21-06-08 21:47

Здрасти! Току що пуснах обява, която може да Ви заинтересува:
Наскоро реших да си продам Olympus E-510, поради причина че ми трябва синхронизация с няколко FL-50R, което се предлага като опция в модел Е-520 и Е-3. Мисля, че засега нямя шанс Olympus да ъпдейтват firmware на Е-510, както направиха с друг техен модел. Камерата ми е купена преди няколко месеца от голям магазин в New York, където понастоящем живея. Всичко се намира в перфектно състояние. Мога да продам целия комплект или само камерата, плюс избрани от вас аксесоари. Мога да добавя и други неща към нея, ако имате желание.
Това е списък на целия комплект:
1. Olympus E-510 body
2. Olympus 14-42mm F3.5-5.6 Zuiko Lens
3. Olympus 40-150mm F4.0-5.6 Zuiko Lens
4. Olympus Evolt Starter Kit:
a)Compact Gadget Bag
b)BLM-1 1500mAh Lithium Ion Battery
c)58mm Hoya Digital Pro 1 ProtectionFilter
d)Lens Cleaning Cloth
Ако пък имате някакви дръги въпроси или поръчки за неща, които Ви интересъват, моля пишете ми на email: sales@eugeni.net
Също така, можете да се обадите на тел:
088.997.2330(M-Tel)
089.512.4207(Globul)

Благодаря на създателите на форума!
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »