Автор: Synthy
Дата: 26-09-25 08:39
Mogila написа:
>
> ZENON и този вариант обмислям- да
> оставя 10ката за сега... но
> навсякъде пише. че без ъпдейтите е
> рисковано.
>
>
> Имам и 32гб ДДР4.
>
> Видеото 1050ti бих го заменил за 3060
> 12GB. Добра идея ли е?
>
> А Уиндоус 11 със сегашната ми
> система не искам да слагам. Знам,
> че има разни трикове за тази цел,
> но искам нещо стабилно,
> безпроблемно и с редовна
> поддръжка.
Много добре си се насочил към ъпгрейд. Win10 без поддръжка не бива да се ползва (важи за всяка OS).
Купи си поне още 32GB рам (аз бих казал че 128 ще са чудесно, с оглед на дългосрочна безпроблемна употреба на компютъра, но цената вече може би ще окаже влияние на избора).
За видеокарта имах точно твоята дилема (само че аз подмених една Tesla P40). И избрах 3080 (втора ръка, пролетта я купих за 550лв), заради повечето (двойно и отгоре, всъщност) куда ядра спрямо 3060. Нито за миг не съм съжалил. Ако ще зареждаш големи AI модели или ще обработваш 8K видео - тогава повечето VRAM е ключова, но ти не казваш да правиш подобни дивотии. Така че между 10 и 12GB VRAM голяма разлика няма да усетиш, но ще получиш МНОГО голям бонус от многото и бързи куда ядра. Особено, щом ползваш Давинчи (про версията много силно използва видео картата)- той работи прекрасно с повече видео мускули. А ще можеш и да се радваш на хубава работа на AI екстрите при фотообработка. При мен ON1 лети с 3080 вместо да крета с теслата (макар и с 24GB VRAM си е бавна, нещо като твоето 1080ti). Лайтрум и ФШ не знам как са с АИ, но подозирам, че също ще имаш голям прираст на производителността.
Захранването - ще си купиш ново. Твоето е слабо (само видео картата ще вземе едни 250-300 вата). Аз съм със Seasonic 850 и мога да кажа, че се справя много добре. А и волтажите му са много стабилни (според една купчина ревюта).
И не на последно място - избраният процесор чудесно се сработва с 3080. Идеално се допълват и не се спъват един друг. Много е тъпо да изсипеш една камара пари за мощен хардуер и да усетиш, че не работи на 100% защото някой компонент се явява тясно място. При видео енкодинг имам процесор на 85-90%, видео карта (кодирането) на 85-90% - перфектно според мен.
Охлаждане на процесора - провери си колко топлина отделя той и колко може да разсее твоят охладител. Аз взех 14600KF и един плосък термалрайт охладител AXP90-X53. Еми - не успяваше и се включваше термал тротлинга. Подмених го с по-голям (SI-100) и вече всичко е 6, но пак при дълъг видео енкодинг отива към 75-80 градуса, но е рядко и е поносимо. Така че ще си видиш как са ватовете при теб.
|
|