Автор: DVisulas
Дата: 18-08-22 12:22
Z30 е z50 с нов корпус, което значи, че автофокусът ще е като на Z6 (горе- долу). Z30/50 не съм използвал, но съм използвал Z6, Sony A7III и A7IV, като за снимане на сватби с гимбъл, на всеки един от тях съм използвал тъч то фокус и не съм имал проблем на нито един от тях. Дори противно на повечето мнения, специално за видео, бях по доволен от Z6, отколкото от A7III. Мисълта ми е, че фокуса не е решаващ между Z30 и ZVE-10.
Преимуществата на ZVE-10 са, че има LOG профил, които ще ти позволи да изтискаш една идея повече Dynamic Range, стига да успееш да експозираш правилно, както и, че има много по- богат избор от обективи.
Лошото е, че когато снимаш навън, през деня, екрана не е надежден начин да експозираш правилно LOG профила и е възможно да станат големи сакатлъци, особено ако нямаш кой знае колко опит със зебри.
Тук вече идва въпроса, дали реално ще правиш цветообработка на въпросните сватби..
Никона има Flat профил, който е много приятен за лека обработка и уж запазва малко повече детайли в сенките и хейлайтовете. Вероятно ще ти е напълно адекватен за целите.
Цветовете на новите сонита, включително и ZV E-10 са доста по приятни, въпреки това аз лично предпочитам никонските, въпреки, че снимам вече не снимам с Nikon.
Ако сега трябва да избирам между двата варианта, за камерата с която ще си вадя хляба, най- вероятно бих взел Sony-то, само заради богатата гама обективи, която просто липсва при APC-S Z Mount.
Наблюденията ми върху ромски и пумашки сватби са, че масово видеото се снима с китов обектив. Аз лично, не съм снимал, но хората с които съм контактувал, които снимат само такива, работят с дрон, а6300/400 на Ronin SC и китов 16-50.
Ако смяташ и ти също да щракаш с китака, а не с нещо по-добро, честно казано, няма да има кой- знае какво значение кой от двата ще избереш, въпреки, че китака на никона е по- нов и вероятно по- добър.
Както колегата по- горе е написал, Сони-то кропва при 30 кадъра в секунда, което може да е проблем в тесни пространства, ако снимаш в 30 фпс разбира се.
|
|