Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
имам няколко по-стари обектива и отделни диоптрични лещи, ползвани като проксални надянати на рамки от филтри, за които търся нейде да им положат антирефлекстно покритие.
Помня, че преди доста години това бе разпространена практика по оптиките когато самите стъкла дето се продаваха нямаха просветление - допълнително им се поставяше такова срещу някаква прилично заплащане.
И аз не съм чувал някъде да се полага каквото и да било покритие - по-евтино е да не се подържа материална база, способна на подобни процедури, и всичко да се внася на готова заготовка от производителите. Поне аз откакто нося очила с антирефлекс (6-7 години вече) не са ми предлагали нанасянето, просто защото заготовката е била с такова покритие. Мисля, че при едни от първите ми бинокли (преди 10+ години) ме бяха зарибявали видиш ли колко е готино да има антирефлекс, ма тогава на малко чеве, кой ще се джоби за подобни неща?
Успех все пак! Ако намериш подобно място, ще е полезно 100% и за други хора.
Много се съмнявам да има такова място у нас. Процесът не е като боядисване с латекс, все пак. Ние практически май нямаме оптическо производство в България, та едва ли можеш да отидеш и в някой цех или завод.
Хич да не си правим илюзии - това е високотехнологична операция, скъпа и сама по себе си неизплащаща се. В смисъл, че парите, получени от отлагане на такива покрития, не могат да финансират инсталацията. Ако се произвежда друг продукт - лещи, филтри и т.н. и те носят печалбата - тогава може да се търси икономически смисъл.
Единият от принципите за отлагане на такива покрития е изпаряване на метали и съединения във вакум и кондензирането им върху оптичните повърхности. Всички параметри на средата се контролират прецизно и пак фирата не е малка.
В Оптикоелектрон - Панагюрище съм виждал лещи с такова покритие. Могат и да имат работеща инсталация към момента.
Има една фирма, която се занимава с ремонт на микроскопи - "Уваров". Намира се в една ламаринена барака пред бившия оптичен завод в София - на две пресечки след Орион. Може да провериш там, евентуално.
Метода с изпаряването е стар и не много продуктивен. Покритието е по-грубо и пада по-лесно. Аз също се съмнявам да има такова, и да има, ще е голяма греда, според мен поне.
"ОПТИКС" АД притежава нужното техническо оборудване за нанасяне на високовакуумни оптични покрития за различни диапазони на спектъра чрез електронно-лъчево и термично изпарение на материалите. Произвеждат се следните видове покрития:
* Антирефлексни оптични покрития за ултравиолетовата, видимата и инфрачервената област на спектъра,
* огледални покрития,
* светоделителни покрития,
* метални покрития
Високотехнологичното оборудване е производство на фирмите "Leybold" и "ЗОСС", а контролът се осъществява чрез спектрофотометри "Hitachi" и "PerkinElmer" в спектралният диапазон от 190nm до 15мm на отразената и пропусната светлина.
През 2004 година "ОПТИКС" АД усвои технологията за нанасяне на антирефлексно покритие и върху кристали (Ge, ZnSe, др.).
Търси в чичко гугъл фирма ДИО те полагат антирефлекс има и още една но трябва да се обадя и да питам дали все още го правят.
п.с. Забравих да спомена полагането става само на т.нар. ЦР(органични) стъкла , не на минерални.
Ако искаш пиши и мога да ти дам координатите.
За жалост, всичко, на което искам да слагам аннтирефлекс, са все минерални, но бих ти бил благодарен, ако оставиш координатите на тези хора, защото никога не се знае дали може да излезе в последствие някаква необходимост от подобна услуга.
В института по оптика са ми слагали- за последно преди 10г. сега са се преместили и незнам какво още поддържат в кв. хаджи димитър. Ако не си намериш-пиши да ги потърся. имам познати и в оптико-електрон- панагюрище, там май си работят, но ще е по-трудно. и незнам дали и кой ще ти смята и слага над 1 слойно, но може и да ти е достатъчно. над ако не е сметнато и нанесено правилно, може да влоши нещата.
В Панагюрище ми правиха навремето едно слепване и ги питах за просветляване на фотолещи - можеха. Телефоните са от тогава: 0357/20-85; ...33-16; ...21-56
Хич да не си правим илюзии - това е високотехнологична операция, скъпа и сама по себе си неизплащаща се. В смисъл, че парите, получени от отлагане на такива покрития, не могат да финансират инсталацията. Ако се произвежда друг продукт - лещи, филтри и т.н. и те носят печалбата - тогава може да се търси икономически смисъл. ДА - 100% !! Tова да не е БУЧНИ КЛЕЧКА - ПИЙ БОЗА