Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Мъка си беше...
Сега не се налага да се настройва нищо с безогледалките.
През последните години дядо Коледа ми донесе три китака: 12-40/2.8 Pro, 8-25/4 Pro и 12-100/4 Pro. И две шепи дребни "твърди" светли обективчета.
С водата нали, а лентата беше някаква стара, то още си я има де. Макар, че ми мина идеята да купя някаква нова лента за експеримента, да видя какво ще се получи. Тъй като гледам мога да регулирам блендата и фокуса.
Най-вече с отварянето на апарата си я осветил и дори да е имало нещо на нея, вече има само тъмница. А за експеримента може като начало да провериш дали сработва затвора, който е централен и се намира зад обектива.
Можеш да регулираш бленда, скорост и фокусно разстояние. Всичко се регулира "мануално". И освен това ИСО-то е постоянно. Зависи какъв филм поставиш във фотоапарата. Фокусирането е много приблизително - преценяваш на колко метра от тебе е обектът за снимане и нагласяш някаква близка стойност според скалата на обектива.
Ако решиш да си играеш с филмова фотография, много по-лесно ще постигнеш правилно експонирани снимки на фокус с фотоапарат с вградена система за фокусиране и вграден експонометър.
С това апаратче, дори да е технически изправно, ще бъде голяма мъка, ако нямаш опит.
> Ако решиш да си играеш с филмова фотография, много по-лесно ще
> постигнеш правилно експонирани снимки на фокус с фотоапарат с
> вградена система за фокусиране и вграден експонометър.
> С това апаратче, дори да е технически изправно, ще бъде
> голяма мъка, ако нямаш опит.
Да потърси Zenith 11, наскоро го изрових от мястото, където го бях прибрал.
И ще трябва да потърся лента за лентовата Minolta ;)
Намерих си и архива с ленти. Сега си играя да ги разфасовам и подредя в класьор, сканирах няколко филма, но ще трябва да намеря някакъв софтуер за допълнителна обработка на сканираните кадри.
> написа:
>
> > Аз обикновено допилвам с FastStone.
> > Има и по-сложни безплатни като GIMP,
> но не ми се занимава с тях.
>
> А аз точно с GIMP работя сканираните
> кадри. И то под Linux.
>
> Но се чудя за нещо, което да
> помогне за драскотини, известен
> дефокус и други такива проблеми.
>
> Чудя се и дали ще има смисъл да
> използвам darktable или rawtherapee, ама
> засега съм се отказал.
>
> Просто трябва да си направя
> „технология“ за това, но ще ми
> трябва повече време.
Не мисля да се занимавам с лентова фотография, просто така за експеримента някой път. Снимал съм на времето със SKINA, ама там всичко беше автоматично. Щракал съм и като дете със Смена 8м, ама Тате ми я нагласяше и аз буквално щраках, още си виси на закачалката.
Ами то Кърт Вонегът го е описал вече във "Фарс или никога повече самота":
"Земното притегляне е много слабо днес. Поради това имам ерекция. Всички мъже имат ерекция в такива дни. Което е автоматична последица от състоянието на почти пълна безтегловност. Почти във всички случаи това няма нищо общо с еротиката, да не говорим, че е абсурдно за мъже на моята възраст. Това са хидравлични преживявания — плод на объркани водопроводи и още нещо.
написа:
> Ако решиш да си играеш с филмова
> фотография, много по-лесно ще
> постигнеш правилно експонирани
> снимки на фокус с фотоапарат с
> вградена система за фокусиране и
> вграден експонометър.
> С това апаратче, дори да е
> технически изправно, ще бъде
> голяма мъка, ако нямаш опит.