Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   19-11-09 13:52

Според мен, без да проверявам в гугъла дали е наистина така, просто принтера ти не може да печати постскрипт и цмика и ргб-то винаги си ги прекарва през неговото разбиране как трябва да изглеждат нещата.

Направи си следния експеримент: направи един цмик файл, сложи една лента циан, една лента магента, 1 жълто и едно черно - вгледай се дали в цветните фаши има капчици от другите пигменти. Ако има, значи или не уцелваш профилите - поиграй си да го налучкаш, или просто толкова си може принтера.

Моя офисен принтер примерно никога не мога да го накарам да печати каквото му давам от цмик. Ако има цветове във файла, черното ми синее яко. Иначе ако му пусна нещо, в което има само черно, си излиза плътно черно. За РГБ вече даже не мога да си представя как принтера си определя какво трябва да печати, но щом от ясен цмик неще да печати квото му давам, значи е много зле работата. НР3500 е моя - само за протокола.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко помощ за печат
Автор: asahi   
Дата:   19-11-09 21:40

2метров, може би допускаш, че всички ЦМИК мастила са еднакви на цвят?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   19-11-09 22:13

Въобще не става въпрос за нюанс или по- различно изглеждащ цвят, казвам, че някои принтери не могат да печатат коректно цмик, - където трябва да има само един пигмент, той си вкарва от другите пигменти. За РГБ предполагам е още по- зле.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   19-11-09 22:39

"където трябва да има само един пигмент, той си вкарва от другите пигменти"
И защо, мислиш, е така?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   19-11-09 23:25

Смятам че е така, щото го прекарва през някаква (цмик)-ргб-цмик конверсия с неясна формула [smile]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   19-11-09 23:32

Друга е причината.
Ти изхождаш от презупцията, че като пуснеш 50% циан на хартията трябва да има само циан. Това обаче не е така, защото цветът Циан не се прави само от мастилото Циан, ами се прибявят и от другите цветове. Мастилата Циан и по-точно резултатът в/у хартията не е един и същ. Затова драйверът през цветния профил така си смесва мастилата, че да изкара предвидим цвят, а не чисто мастило.
Оттам идва и въпросът ми:
"Автор: asahi
Дата: 19-11-09 21:40

2метров, може би допускаш, че всички ЦМИК мастила са еднакви на цвят?"

Принтерите могат да печатат чист цвят, но той няма да е точния цвят.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   20-11-09 00:07

Еми аз не разбирам много от принтери, иначе разбирам какво ми обясняваш, но по- скоро съм скептик, отколкото оптимист по отношение предвидимостта на резултата, на нещо, което иска да мисли вместо мен. Когато печатам РГБ файл с цмик мастила, айде - да си ги смесва както намери за добре, ама просто се възмущавам как няма да е предвидена опция аз да му кажа дай 100% циан и той просто да напечати циан и да си спести жълтия пигмент за когато му кажа да печати жълто [smile]

Аз лично печатам на офсет и на сито и съм доволен че като им кажа "дай ся циан" и на хартията има само циан.

Между другото, имах един офис принтер - някав скъп епсън беше, там с налучкване с профилите успях да го накарам да печати от цмик точно цмик. А тоя ми НР си скъсах нервите в проби и неще и неще. Накрая рових в гугъла и там на 1-2 места под сурдинка НР бяха си казали че винаги печати през ргб тоя модел принтер и нямало такава опция директно от цмик към цмиковите мастила.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   20-11-09 00:39


Мислиш ли, че циана на 3-ма производителя на мастила е еднакъв?
Представи си една цианова скала през 5%.
Мислиш ли, че горните 3 мастила на 3 различни хартии ще дадат един и същ резултат?
А на 3 различни машини?

Това е една доста често срещана заблуда от зората на офсета.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   20-11-09 01:00

Е, баси - разбира се че на различните производители е различен, ама колко да е различен - не колкото ако се смесва с жълтото или което и да е друго мастило на който и да е производител.
Ама ние много избягахме от темата май [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Малко помощ за печат
Автор: asahi   
Дата:   20-11-09 01:18

Не само м/у различните производители има разлика в получения резултат, ами и в раличните хартии и различните машини. Една привидно еднаква система се оказва с доста разлики. Като смесиш основните 4 цвята през различните растери разминаването става още по фрапантно. Печатарят с помощта на висящия на главата му дизайнер се опитват да вкарат картинките в граници, но това трудно се получава. Е, в инк-джет принтерът профилът свършва отлично тази работа и затова в привидно чистите цветове има разноцветни точки.

Виж как се върнахме в темата [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   20-11-09 01:54

Да бе, мен ми е ясно че принтера си прави квото той мисли за правилно, в последните няколко поста май повече се възмущавам че не на всички принтери имаш опцията да му кажеш точно какво да напръска върху хартията.

А относно субективизма при цветовете - разбира се че го има. То цялата идея е субективна. Кой циан е по- циан? Тоя, който е на моя монитор, тоя, който е на твоя монитор, тоя който печатат в едисикоя печатница преди или след като изсъхне, преди или след лак, това което гледаш напечатано навън на дневна светлина, това което клиента ще види напечатано у тях си на нажежаемата жичка или което потребителя ще види на луминисцентните лампи в МОЛа?

И понеже и от други твои постове съм останал с впечатление че си в час с принтерите, дай акъл дали има начин и как да накарам моята лазерица да печати точно цмик както й го давам. А, и сносен фотопринтер трябва да си купувам за офиса много скоро пък нямам идея какво да взема. Ама то май стана вече за скайп работата...[beer]

Аз благополучно си приключих брошурата със сапуните и се катурвам в леглото за заслужен четиричасов сън. На работещите все още - пожелавам спорна и доходоносна.[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   20-11-09 20:35

Това, за което си мечтаеш - принтерът да печата директните ЦМИК-ови стойности - го има в принтерите с ЦМИК драйвери и color management. Това са професионални принтери, най-често с някакъв РИП - софтуерен или хардуерен. Като изключиш color management печаташ директно. Повечето лазерни машини на XEROX, Konika-Minolta и Canon с контролер Fiery на EFI и CREO го могат това. Клиентите ползват рядко този режим. Повечето предпочитат да работят в Euroscale Coated.

Офисните и домашните принтери се представят пред света и ОС като RGB принтери, най-често sRGB. Това е за да не се създават усложнения м/у офисните програми и принтера.
В някои по-напреднали офисни принтери има емулация на sRGB, AdobeRGB, Euroscale Coated и SWOP Coated - например в Xerox 7655 и 7755. Не може да се изключва управлението на цвета.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »