Автор: gecata
Дата: 15-11-09 15:29
Васкони, в този сайт хората които искат да продават са в пъти повече от тези дето искат да купуват....еле пък снимки!
Ако възприемате пускането на темата като рекламен трик, значи разсъждавате твърде елементарно.
Нека не забравяме, че в тази тема не е упоменат нито един линк на български сток!
Още веднъж да обясня за какво става дума всъщност!
Аз съм шеф на малко издателство и правя материал, който е посветен на България. За тази цел са ми необходими Н на брой снимки. Ти си фотограф с който си пием бирата всеки четвъртък.
Част от снимките на ЕМБЛЕМАТИЧНИ БЪЛГАРСКИ МЕСТА (например 50бр.) които са ми необходими ти ги имаш и си ги вдигнал в шатърсток, но не знаеш , че аз знам.
Предлагам да ти платя за тези снимки по 5лв на кадър, а ти ми предлагаш като на приятел сумата да е 40лв на кадър.
Тогава аз си купувам ваучер за 250$, свалям твоите 50 снимки и още 700,които не ми трябват в момента, но в бъдеще мога и да ползвам, ти получаваш 12,5$ аз кадрите ти!
Извод 1 от фотографска гледна точка: - Издателствата и рекламните агенции, които правят материали за България се интересуват основно от ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ МЕСТА.
Като човек, които уважава труда си тези снимки са ми скъпи (в буквалния смисъл на думата)защото за снимки от Банско трябва да ида до Банско, за снимки от Калиакра трябва да ида до Каликра и т.н., и не ги предлагам в микростока. В микро стока предлагам неразпознаваеми, но красиви пейзажи, обжектс, и каквото там ми скимне без горните.
Презумпцията е , че чисто микростокаджийските снимки ще бъдат зареждани стотици пъти и ще ми формират една добра печалба, а на снимките от ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ Български места, които не представляват интерес за световния клиент, ще им търся пазар при тези които се интересуват от тях (а те не са толкова много, че да не знам кои са) на съответната цена!
Ето това мисля , че искаше да обясни Чуков още в първия си пост.
Извод 2 - от издателска гледна точка:
Ако не намеря кадрите от Етъра, Русе, Врачанския карст и т.н. по микростоковете, ще се обърна към българския фотограф и ще си платя колкото е необходимо за да си издам материала.
Извод 3
Сериозните фотографи имат сериозна готовност да откликнат на нуждите на пазара.
|
|