Автор: dau
Дата: 11-11-09 21:22
Чуков баце има наченки на логика в това, което си написал, ама не много и не мога да се съглася с теб.
Първо микросток сайтовете като цяло ползват бизнес кадри и подобни такива, които са идеални за уеб или за малки вестници, списания. Снимките на национални паметници или нещо такова не са им приоритет, ама това няма такова значение тука.
Първо всеки е свободен да прави каквото си иска и на мен не ми харесват много работи, ама какво да направя, да убия хората, които ги правят ли какво?
Второ, ако една агенция е сериозна, винаги би си наела човек за специализирана задача, а не да ползва фотографии от нета. Ок никой няма да качва по микросток сайтове и утре като на някои им трябва кадър от от етъра за брошурите им за еднодневни екскурзии за 30лв, дали няма да си намерят някой, който за една безплатна екскурзия до там ще им даде после 10 кадъра, как мислиш?
Може да седим и да ги дебнем тези хора, ще ги убиваме докато намалеят и после нашия труд може да се котира по-добре.
Трето аз отдавна съм казал, че тази плоскост по която си тръгнал е много опасна и хич не е хубава. Дискутирали сме го това във форума преди 2-3 години ако си спомняш. Ама на запад как си гледали труда какво правили имали гилдии и камари и не знам си какво. Аз да те питам сега
- като ти изгори крушка или бушон викаш ли електротехник или му подбиваш труда като си ги сменяш сам?
- ползваш ли си колата да отидеш да си свършиш работа или викаш такси?
- като вземе някое коляно да ти пуска вода в банята обаждаш ли се на водопроводчик или го омотаваш с калчища...
примерите може да са безкрайни тука, а резултата няма да е по-друг.
Ако някой иска да се занимава сериозно и да изкарва пари от фотография, да има спокоен живот и да му е осигурено всичко, да се учи, да се развива, да направи така, че да го търсят, да си продава работите на цени, които него го устройват. Ако един фотограф се е развил успешен е и го търсят, не мисля че би се притеснявал за сток, микросток агенцийки и не знам си какво, дори и в България да е, това не е оправдание.
|
|