Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15     всички  напред  последна
 Re:
Автор: chukov   
Дата:   13-11-09 11:56

Калине
точно това имам предвид
да се замислят повече хора
Ако често говорим за проблемите в тази гилдия (в крайна сметка сме във фотографски форум) може и да излезе нещо.

Има хора, които тепърва ще избират пътя и постъпките си. Нека те послушат какво им говорим, може и да намерят смисъл в това.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: chukov   
Дата:   13-11-09 11:59

Автор: tziko
Дата: 13-11-09 11:54

"Чуков, ти, аз и екобо като не пускаме, ще се появи друг дето да пуска, колкото и да сме много дето не пускаме, и пак ще се прецака работата, май ти не вдяваш не аз."

Това не е така пич.
Аз знам, че всеки ден 200 човека си хвърлят хартиите и фасовете по пътя. Знам, че аз и да не хвърля някой все ще го направи. Но не го правя. Научил съм и детето си да не го прави.
Циганките, дето чистят по временната заетост и те спряха да го правят защото им става обидно да виждат всеки ден как някой се изплюва на труда им.

Аз много добре "вдявам" Цико, но искам да говоря за това, не да си завра главата в задника.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tziko   
Дата:   13-11-09 12:14

Отново изкачаш с крайно неудачен пример! културата, уважението и етиката са едно, парите, икономическите интереси и пазара е друго! Да, говори за това, както казах няма лошо, но дори няма да можеш да забивиш процеса, камоли да го спреш. В добавка ще ти кажа, ако на хората им даваха дори само по 1стотинка за да си хвърлят боклука на улицата, ще се намери кой да го прави, без значение всичко останало.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ecobo   
Дата:   13-11-09 12:22

freestyler, вие с Васото да не сте роднина бре, че се впрягаш така! Ама за разлика от тебе Васото не е простак, не си позволява да обижда в прав текст.

Ако беше следил историята с Васото, щеше да знаеш защо съм му ядосан. След като години наред съм го уважавал, помагал съм му, обективи съм му давал да щрака моделки, монитора съм му калибрирал, консултации съм му давал, разхождал съм го из България и т.н., Васото си позволи точно в този форум да ме обиди, и то само защото не исках да споделя неговото мнение по отношение на един софтуерен продукт. Сега аз просто споделям факти, не го обиждам. И не е толкова лично, щото всички в Ямбол за тая работа.

И да, селянин съм, роден съм на село. Но не съм селяндурин като тебе, надявам се, че ще успееш да проумееш разликата [smilie18]

tziko, баш икономика съм завършил [smilie3]

Изобщо, който разбрал нещо от темата - разбрал... На останалите няма как да им се налее акъл.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tziko   
Дата:   13-11-09 12:32

Хубаво, че си завърчил икономкиа, ами и да беше я научил.[smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: shama   
Дата:   13-11-09 12:38

интересна тема , почнаха да се вадят кирливите ризи [smilie5]

[smilie24] за чуков,екобо и никсън

наистина няма логика да продаваш снимки които и ще се свалят 10/15 пъти макс за жълти стотинки, като ще ги продаваш в сток то за тая работа има РМ .

Разбира се няма как този процес да се спре защото някой хора наистина правят пари дори и с микросток но масата просто си губят времето. Някъде бях чел че над 50% от стокарите не стигат до плащане въобще


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ecobo   
Дата:   13-11-09 12:41

Аз съм практик, не съм теоретик. [smilie25]
Някой ден, ако имаш собствен бизнес и трябва да вземаш решения, ще разбереш колко много от това, което си учил, не може да се прилага в чист вид.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: kalingo27   
Дата:   13-11-09 12:44

Така е Чуков ! Какво да се прави, като сме свели до примитивизъм и сивото си ежедневие и по тази причина много избиват комплекси. Виждаш ли: Едни те нарицават, други порицават, трети учат ,,Къдеее съм аз, а къъъъъъде си ти''. Защо пък да не ти стисна ръката и да се зачудя: Това факт ли е, да!? И дори привидно да няма смисъл, да потърся за себе си отговор.. Защо, например, труда на българина е ниско заплатен, пък и той ниско оценява себе си и едва ли не приема това за нормално...!? Ако си стигна до някакво обяснение и отговор, независимо, колко грешен , или колко верен, мога да се постарая да ми стане правило...... Дали това не са така наречените неписани правила в едно общество, които обаче всички ги спазват. Все едно хвърлената хартия на тротоара, че нали някой след мен трябва да я вдигне и за да му се заплати, се взема и от моя джоб. Е, как ще сме богати, когато мисълта ни е на дрипльовци за коричката хляб и , че чистата печалба си е далаверата и кражбата. Иначе сме много умни, щедри на съвети, работливи, гостоприемни и пр. сапунени мехури.Публикацията е редактирана (13-11-09 12:52)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ecobo   
Дата:   13-11-09 12:46

kalingo27, добре го каза [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tziko   
Дата:   13-11-09 13:37

екобо, аз си имам собствен бизнес -счетоводна кантора и познанията ми по икономика само ми помагат в зимането на трудните решения, а ти като не можеш да приложиш в живота това което си учил, може би тряа да почнеш да учиш друго.(и кой е казал че тряа да се прилага в чист вид? чистия вид на икономкита служи единствено за неиното обяснение, пропуснал си още първия урок)
калинго27 това е така, но не си мисли, че само са България важи! Тук просто липсва ръката на закона и се виждат тези черти повече от колкото в цивилизованите държави.
Повече няма да пиша, че имам склонност всичко да объщам на политика[smilie8] и бягаме от основния проблем, хубава темичка се получи[smilie18]Публикацията е редактирана (13-11-09 13:46)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: skandalen   
Дата:   13-11-09 14:27

gecata , защо не слагаш точка в края на изречението [smilie5] ?

Отговори на това съобщение
 Re: Не погубвайте кадрите от България по Микросток агенциите
Автор: VacMac   
Дата:   13-11-09 14:40

Браво Чуков!Браво"кмете"![smilie24] Поздрави от Г.О. и мен!Скоро не съм посещавал сбирки, ама може и да се поразмърдам!Темата е интересна, щото както се изказаха по горе всеки гледа да изкара нещо допълнително ако може...първичен инстинкт, да го кажем, има и елемент на авантюризъм, особено в начинаещите...Похвална е инициативата ти макар, че в общото пространство няма да се разбере.[beer]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: dundo   
Дата:   13-11-09 15:41

Не мога да разбера едно - каква е разликата между хубава снимка на българска забележителност и хубава снимка на каквото и да е било друго? Очевидно, ако няма разлика, е абсурдно да приканвате хората въобще да не продават снимките си на безценица, защото е ясно че такъв призив няма да доведе до нищо. Но ако имате някаква статистика, според която най-много се свалят снимки на забележителности и имено от тях се печели най-много, ще ми е интересно, ако я споделите. Моите впечатления са, че от такива снимки се интерсуват много ограничен кръг купувачи и следователно от по-изгодната им продажба ще се облагодетелстват много малко хора, като г-н Чуков, например. Ако пък под "кадри от България" се разбират каквито и да е било снимки на полянки, хълмове планини и поточета с неопределно за неизкушения купувач местоположение, то сток сайтовете и без това са пълни с такива - никой няма да забележи, че именно българските ливади липсват.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: chukov   
Дата:   13-11-09 15:46

Не знам за кой път вече трябва да кажа, че става дума за РАЗПОЗНАВАЕМИТЕ български места.
Очевидно не става дума за полянките и поточетата

Искам да ти кажа, че все повече фирми държат на автентични български места по кадрите в рекламните си материали

На другите сме се преситилиПубликацията е редактирана (13-11-09 15:48)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: minimalistic   
Дата:   13-11-09 22:07

абе хора, не мога ви разбера. наистина. [smilie8]

повечето тука сте про-та, т.е. вадите си парите със снимане. не виждам при тва положение, как може аджеба да ви притеснява, че некви аматьорски сток снимки се (про)давали за без пари, па били те и на известни български места.

оригалността и качеството на снимките ви и без това би трябвало да бъде много над любителските кадри. което за клиентите ви е всъщност това, което има значение. защото оригиналността и уникалността на кадрите ви (т.е. стила) са единственото нещо в наши дни, което ви различава.

качество вече не е достатъчно, щото всеки с повече възможности може да си купи хубава техника, да дръпне няколко курса по фотография и ретуш, и след 1-2г пукане и учене да почне да трещи. ако обаче съдържанието му е фира, никой няма да го предпочете, па било то и безпари, а ще си купуват от вашите кадри.

обратното важи в пълна сила - ако вие искате (повече/доста/много) пари, за нещо от сходно качество и идея, за които некой аматьор нема да иска и 1 стотинка - ами или трябва да мислите за промяна и диференциране, или да разчитате почнете и вие да разчитате на количество, а не на качество; или да си търсите друга работа. life..

същото е дириджето със свободния vs платен софтуер. всичките ползвате firefox - да го забраним ли, щото им бърка на някои в джоба? ае нема нужда си мисля, въпреки че аз самия съм програмист по професия и безплатния софтуер, по същото сравнение ми бърка в джоба… НО начина да биеш безплатния софтуер не е със забраната му, а с различност и възможности дет той няма ;)

свободния пазар трябва да се стимулира и мен лично е такива неща даже ме радват, защото водят до вдигане на качеството на съдържанието въобще в цялата сфера. това и от 2те страни - и от предлагащите за пари, и от аматьорите/феновете.

това мислене за гилдии и т.н. вече не помага в наши дни. в края на краищата - дали ше ви го зачука бизнеса (некое голямо студио, което може да си позволи да държи ниски цени за дълъг период от време, само за да вземе пазара) или аматьорите, нема никво значение. единственото важно е да сте адаптивни и да реагирате на промяната, а не да се мъчите да я избегнете.

бтв - надявам се нищо от горното да не е прозвучало обидно, щото не ми е тва целта. просто ви казвам, това, което ми се види реалността. щото тая реалност не е само във вашия бранш, ами и в моя, па и в много други. трее сме адаптивни, тва е.

peace

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: promis   
Дата:   13-11-09 23:23

Сашо [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: caro-anton   
Дата:   13-11-09 23:41

ИЗВИНЕТЕ,

АМА ЕДНО НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ...

ВИЕ ЗАЩО СЕ ОБИЖДАТЕ???

Аз мога да си позволя да обидя само познат човек.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: wess_music   
Дата:   14-11-09 01:27

" minimalistic
Дата: 13-11-09 22:07

абе хора, не мога ви разбера. наистина.

повечето тука сте про-та, т.е. вадите си парите със снимане. не виждам при тва положение, как може аджеба да ви притеснява, че некви аматьорски сток снимки се (про)давали за без пари,..."

Това е отговора ти, Г-н Чуков.
Аз в моята гюлдия дивях по същия начин като теб срещу лаиците, дорде проумея казаното от "минималистик" по-горе.

Слава Богу, че има криза в главите на страхливите мищоци и евреите, че да може хора, дето имат образование и умения, смелост, търпение и вяра да се развиват напред.

Не се ядосвай напразно, ако си про- то ще си за дълго според делата и убежденията си.
Няма инструмент, който да замени опита и таланта - каквито и смешни фотоапарати да излизат на пазара, каквито и хвалипръзковци да се фукляват с тях и да се мерят с първенците само защото раползагат със същата техника, то нещата ще си останат на нивото на обобщението на Еразъм Ротердамски "маймуната в царска багреница да я облечеш, от това ще стане дважди по-маймуна".

Проблемът е и друг. Аз не продавам снимки, а музика.
Преди години рекламните агениции купуваха авторкса музика, а сега бъркат с пръчката в лайната (в интернет) за да намерят от "май спейс" някоя безплатна свирня.
Лошо няма. Бог е добър и нещата се пренасочват по неговите знаци, стига да ги разчетеш.

От реклама в момента трудно се преживява по начина от преди години.
Защо ли?
Помисли - от реклама човечеството почти няма необходимост. От дума на дум - това се нарича истина, доверие в човешкото, а не в непотребносто. Безценните неща са безплатни - усърдието ти, способностите ти, ума, обичта, занаята, таланта.

За лаиците има възможности да преживея. Тези стокове си мисля, че основно от тя се пълнят.
Но запомни, нещата са в баланс. Бог управлява посредством мислите ни. Сега...

Е, всеки свестен юрист ще те подсети че винаги има насрещна страна. Не бива да го пренебрегваме - ти, аз, останалите мислещи. Бездуховниците. те са.
Не ги съди и не го мисли, не искай нищо от тях - НЕ МОГАТ (другото име на страха) - за тях е иронизираното определение на Ботев "помилуй Боже, грешен съм азе, думай, моли се и твърдо вярвай - Бог не наказва когото мрази".

Знам го от опит, от смислените неща - да!
Кои са те - ерудиран човек като теб ще ги открие сам, убеден съм.
Махни с ръка на емоциите. Пак ще я има професията - за онези, които са я обичали и са й верни. Говоря както за музиката, така и за фотографията и всички останали изпаднали в затруднение.

Аз съм нахавен любител, който дори и да може да си позволи финансово хай-енда на малкоформатните дигиталки (ФФ), си снимам на лента и се кефя от сърце на "възможността", защото в професията си не мога да си го позволя да правя нещата по този толкова честен и красив начин, защото ще ме изядат другите вълците, а аз съм от свирепите единаци, в това, което правя и не бих го допуснал да изпадна в наивност и отказ от мисловност заради идеал, който минава през определено стъпало от развитието си и това е част от борбата.

Така е и във форографията. Всичко ще си дойде на мястото. Прави уникални неща - ако щес снимай само на лента - лайците го не могат и няма да ти е тесен стола! Аз така го реших за себе си в моя бранш, но с други средства. Сега е времето да се хване човек в ръце и да остави смислена градивност.
Остави ги тия рекламни агенции и цвъркаши алчни евреи, самопогубваши се от страховете, в които сами се залутаха и за да не се усъзнае безумието им си намериха оправдание в това да се пренесе страха им като зараза на цялото човечество.

Отговорът е в думите на "минималистик".
Ако не си на "зплата" предполгам ще проумееш думите ми като референт по темата ти.Публикацията е редактирана (14-11-09 01:31)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: hoseto   
Дата:   14-11-09 01:49

МОЖЕШ ЛИ ДА СПРЕШ ГОРАТА ДА СЕ РАЗЛИСТВА - сентенция на Гацо Бацов /герой на Краси Радков/ която важи в пълна сила за настоящата тема.
Историята е показала че всички събития който не следват естественния си ход са обречени на провал.Приеми нещата кйто неможеш да промениш.

Отговори на това съобщение
 Re: Не погубвайте кадрите от България по Микросток агенциите
Автор: Canon   
Дата:   14-11-09 02:18

Тука малко са омесиха нещата.
Някой изсипа глупостта, че стока е аматьорски снимки и това стана рефрен на темата. И никой не се замисли защо аджеба ще се купува аматьорщина за каквито и де е пари.
Ама просто нещата отдаввна не са така. Стока стана профилирана, шаблонизирана, но силно професионална продукция, която да отговори точно на аматьорския подход от недорасли собственици на ДСЛР-и и еспанзията на технологията на перфектното дигитално изображение.
И затова е вопъла на Чуков - не защото се снимат профански, а точно обратното - защото професионално заснета визия на специфични национални обекти се предлага евтино.

Тук иска да спомена една друга гледна точка за цената - примерно 25 цента на DL (изтегляне).
Хайде да го разглеждаме като лихва на изделието стокснимка (което си е собственост на автора - независимо, че се показва по цял свят, той може винаги да го спре от сайтовете).

Средна лихва за депозит в страната е 3% годишно. Стандартна статистическа стокснимка е нормално да има 4 DL /годишно - 1$ - това са еквивалента на 3% - или стойността на снимката е 33$ - около 43 лева, носещи лихва от 1.3лв годишно.
С постоянна стокработа може да се поддържа над 100 такива кадъра месечно - или 1200 годишно. Т.е., един фотограф, изработва продукция за 52000 лева, но ползва само лихвите им. Разпратена на 10-на сайта дохода се умножава по 3.5.
На втората година, пак им ползва лихвите (поне част от тях), на третата ....
Бележка: Ако една агенция държи да получи изключителни права за ползване на картинка - цената отива на десетки $.
Отделно, че определено добрите снимки имат не по 4, а десетки, стотици, хиляди DL

Така, че да не оплакваме принципа на стокаджиийстовото - лихварството е един от най-старите занаяти. А колко да е лихвата е отделен въпросПубликацията е редактирана (14-11-09 04:10)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Mick   
Дата:   14-11-09 10:38

Canon [smilie24]

Някой знае ли български фото сток сайт
в който приемат добри снимки от разпознаваеми /емблематични/ БГ-места, и в който разбира се, те се продават на добри цени. [smilie24]

Призива на Чуков добре би вървял ръка за ръка с подобна алтернатива. [smilie24]

[beer]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: skandalen   
Дата:   14-11-09 11:07

Аз имам някой идеи;

Фотограф да е в списъка на регулираните професии.
Фотограф да се става след минимум 5 години академично обучение и 1 година държавен стаж.
Право на собствена практика да се придобива след минимум 2 години чиракуване при майстор-фотограф.
Само дипломирани майстор-фотографи да имат право да снимат националните забележителности.
Бройката на майстор-фотографите да е държавно определена според нуждите по места , по подобие на нотариусите за да не се обезценява професията.
Аматьорите да имат право да снимат само след лицензиране ,изпит пред комисия и ежегодна такса в полза на гилдията .
Това трябва да се заверява всяка година по подобие на ловния билет.
Последните да нямат право да споделят снимки освен с близки роднини по съребрена линия и съпруг/а , и то само с резолюция не по-висока от 800х600 и размер не по-голям 200 kb.
Продажбата на дигитални камери да е строго контролирана по подобие на търговията с бойно оръжие и боеприпаси.
Да се забрани продажбата на мемори карти с големина над 256МБ на лица които не са дипломирани фотографи (512МБ за лица които карат държавния си стаж).
При закупуване на ДСЛР от недипломиран фотограф да се изисква свидетелство за съдимост и психотест.
Въвеждане на минимални защитни цени на кадрите за да се защити достойнството на гилдията.Публикацията е редактирана (14-11-09 12:15)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ksuhorukov   
Дата:   14-11-09 11:12

Това горното може да се случи, но не и на тази планета, не и в нормално общество.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Vector   
Дата:   14-11-09 11:47

skandalen,
да беше сложил поне такива [smilie18] човечета, че има хора дето от майтап не отбират. ;)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: gecata   
Дата:   14-11-09 12:26

Бат Бойко може всичко![smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »