Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Принт
Автор: aidend   
Дата:   01-11-25 12:37

Любопитно ми е има ли професионално студио което да няма изисквания към файловете да са със SRGB профил а да работят и с adobe rgb. Дори "най-добрият" център photosyntesis имат изискване да са SRGB.

Отговори на това съобщение
 Re: Принт
Автор: asahi   
Дата:   01-11-25 13:30

И да има някой (луд) той ще ти го конвертира в друго цветно пространство. Принтерите не работят в Adobe RGB.

Дата:   02-11-25 09:05

Благодаря, току що научих нещо ново.

Автор: Джъмбо   
Дата:   03-11-25 09:12

Ники Динов от Естетик принт, може да изкаже мнение, защото доста чете и се интересува за да му върви бизнеса. Според чичко гОгле адобе РЪГЪБЪТО става за печат, а и аз съм чувал, че принтерите с 9 и повече мастила могат да го докарат... но е нужно повече играчка...

Дата:   03-11-25 18:53

Тази фантазия не е безгранична, дори за Epson SureColor F6400H. Освен познатото CMYK цветно пространство този принтер може да използва една от следните три комбинации:

Orange and Violet (OrVi) inks: This configuration is designed to produce a wider color gamut, which is ideal for photographic reproductions and high-fashion prints that require deep reds, vibrant oranges, and purples.

Fluorescent Pink and Fluorescent Yellow (FpFy) inks: This ink set allows for the creation of vivid, eye-catching, and high-visibility colors. It is particularly effective for producing sportswear, promotional items, and soft signage.

Light Cyan and Light Magenta (LcLm) inks: This option is aimed at reducing graininess and achieving smoother tonal gradations in prints. It is best suited for high-quality photo studios and textile producers who need to produce detailed, photorealistic results.

Всичко това е повече от CMYK цветовете, но дали покрива Adobe RGB никой не се наема да твърди. Ники Динов от Естетик принт може да каже кои от горните опции поддържа и дали има онзи Caldera RIP, който отваря много цветови възможности.

Дата:   04-11-25 09:07

в нета има доста статии, които обясняват, защо има смисъл да се печата в адоби... явно по света не е фантазия

Дата:   04-11-25 09:28

Рекламните материали ги прескачай. Когато напишат в техническата спецификация, че покрива AdobeRGB, можеш да го цитираш.

Дата:   04-11-25 11:49

Така просто ми направи впечатление че всички статии и неща които съм чел за профили цветове и т.н. цитират "adobe за печат srgb за web.Изведнъж решавам да принтирам всички изискват srgb. Да кажем, че ако редактираш в adobe има повече смисъл, защото ще изкараш повече детайл цвят и т.н. и после конвертираш профила в Srgb - това ли имат предвид? Пак ми се губи логиката защото пак се губят цветовe, защото даваш файл и по ниско пространствой също знам,че дори при калибриран монитор, пак е трудно при принт да получиш сходни цветове, защото си има и профили на принтери и т.н.

Автор: sirkhann   
Дата:   04-11-25 12:23

Нещата са доста по-прозаични. Големите машини наистина си работят обикновено с допълнителен RIP, но проблемът не е в това, а повтаряемостта на работния процес чрез елиминиране на въпросните променливи. AdobeRGB поддръжката е доста по-плаваща при мониторите, съответно - допълнителното преобразуване между цветови пространства може да създаде неточности.

Моят Photoshop е настроен да работи в AdobeRGB / 16bit, такива са ми и TIFF-овете, които си експортвам. Редактирам и си пускам за печат на локалния принтер. Въобще не се занимавам да мачкам целия файл с всички слоеве, защото драйверите ще свършат тази работа.

По същата причина - никой не си експортва файловете в CMYK за фотопечат, това се прави само за цветоотделка, въпреки, че мастилоструйните принтери са CMYK + нещо.

Разликата е, че при мен е затворена система. Да не говорим, че sRGB е наследство от мокрия печат с цел съвместимост.

Автор: nikidinov   
Дата:   04-11-25 16:43

Обади ми се - 0888 626404
Аз печатам в Адобе, и в профото даже.
Принтерите ми покриват адобе

Дата:   04-11-25 17:08

Исторически sRGB няма нищо общо с печата. Това е цветовия модел на CRT мониторите. Стандартизиран е между HP и Microsoft, a след 3 години e вписан в стандарта IEC 61966-2-1:1999. По същото време Adobe се опитват да създадат свой профил, базиран на вече известни цветни пространства. Така през 1998 се появява AdobeRGB. Най-забележителната разлика е, че в Адоби зеленото е, да кажем, по-зелено. Има и по-малко забележими разлики. По онова време от достъпните софтуерни продукти само Адоби са предлагали вграден Color Management System. По-недостъпните софтуерни продукти са софтуерните RIPs, които също правят цветови преобразувания. По същото време принтерските драйвери бяха още дървени.

Каквито и цветови корекции да правиш във Фотошопа ако не следиш за цвета през правилно настроен Proof вероятността да получиш разминаване е голяма. С Color Gamut Warnings можеш да видиш застрашените зони и съответно да предприемеш или не мерки за решаване на конфликта.

Дата:   04-11-25 17:14

Асахи, принтерът, който цитираш Epson SureColor F6400H е за сублимация, няма нищо общо с фотопринтерите

Дата:   04-11-25 17:29

Този въпрос бързо се превръща във философски на тема като любител дали ме интересува каква част от цвета се губи и защо. Т.е. основният контекст се върти върху това кой е потребител на съответния изходящ продукт. Ако е списание, разбира се, че правим soft proofing, за да сме сигурни, че това, което виждаме на монитора е това, което ще е на печат, грубо и неправилно казано.

В същото време - аз имам някаква фотография с ярки цветове, която е ясно, че няма да изглежда на хартия така, както на монитор с разширено пространство. Допълнително, няма и да изглежда добре на екраните на много потребители във ФФ, защото някои са с монитори, които не покриват 100% sRGB.

В задачата се пита - ако аз съм консуматор на съответния кадър, интересува ли ме, че дядо Фильо от Горно Нанагорнище няма да види цветовете на телефона си така, както ги е напечатал моят принтер?

За какво да го правя този Soft Proofing, като няма да го давам някой да ми го печата, а и профилите на моя принтер са от производителя, не са мои, т.е. пак ще са неточни? И после какво се очаква да направя, да си съсипя файла, защото сегашният ми принтер няма същото зелено като на монитора? Ами ако си купя нов принтер след една година и реша да печатам, какво правим? Обработвам файла от нулата?

Разкажи, asahi, защото е интересно. Виждам, че се интересуваш и ги разбираш нещата.

Автор: Svetlio70   
Дата:   04-11-25 19:44

Затова понякога е необходимо да се правят проби ако ще се печати нещо стойностно,голямо,скъпо и прочие....И го правя когато трябва за да не се наложи да го печатя отново.
И да ви кажа и аз печатя макар да не е фото печат нашето но има голяма разлика дали е sRGB или CMYK файла въпреки че софтуера/рипа ще си го обърне в CMYK.И никога не си правя труда да ръчкам профили заради клиента защото отнема твъъъърде много време а чакат и други!
В сферата на рекламата печатя.
Другата разлика идва от материала върху който се печати и дори да е един и същ се оказва че и двата листа са бели......докато не ги сложиш един до друг и видиш че има и бяло и друго бяло..........Абе темата е дълга.
Затова пробата е ключето от бараката.
На един принтер е едно на друг често става друго с един и същи файл.......Или различни мастила в двете машини.
Нещата блесват при пробата а всичко друго до нея е на теория.

Публикацията е редактирана (04-11-25 19:53)

Дата:   04-11-25 20:04

The Epson SureColor SC-P9500 (the current large-format printer model from Epson) supports the following color spaces:​

Supported Color Spaces:

sRGB (EPSON Standard) - A standard RGB color space suitable for general printing and web-based content

Adobe RGB - A wider color gamut RGB color space better suited for professional photography and fine art printing

Color Management:
The printer supports multiple color management approaches:​

Driver-managed color correction - Using EPSON Standard (sRGB) or Adobe RGB settings directly in the printer driver

ICC Profile-based management - Supporting custom ICC profiles for precise color reproduction

Application-based color management - Allowing applications like Adobe Photoshop to manage colors through ColorSync (Mac) or ICM (Windows)

Technical Color Capabilities:
The SC-P9500 features a 12-color UltraChrome PRO12 inkset that includes Cyan, Magenta, Yellow, Photo Black, Matte Black, Light Cyan, Light Magenta, Violet, Orange, Green, Gray, and Light Gray inks, which enables a 99% PANTONE color gamut coverage with broader color reproduction than traditional RGB or CMYK printing.​

This extensive ink set allows the printer to work effectively with both sRGB and Adobe RGB color spaces while achieving professional-grade color accuracy for photography, fine art, and proofing applications.

Дата:   04-11-25 20:08

Благодаря на Ники, че се включи! Ще се чуем!

Дата:   04-11-25 20:30

[beer] хубаво, че nikidinov го написа горното. За фотографските мастилоструйни принтери, Adobe RGB не пречи. Пречи да е в CMYK съдържанието - файлът става на мармалад, цветовете не са същите. Който прави предпечат за мастилоструен принтер, работи в RGB. [smilie3]

Дата:   04-11-25 23:03

Щом Ники Динов ви гарантира, че печата в AdobeRGB работете в Adobe RGB и нека светлосилата да е с вас!

Дата:   05-11-25 14:30

Нали го искаше написано в спецификациите? Е написано е!

Автор: imitev   
Дата:   06-11-25 18:42

Когато принтерите започнат да печатат в RGB, а не в CMYKLcLmOrKG и т.н. тогава ще започнат да покриват всички RGB пространства. RGB моделът е адитивен, а принтерите печатат субстрактивно - никога няма да може да се получи пълно съвпадение поради естеството на цветообразуването при двете системи.

А печатането в AdobeRGB - ами пробвайте да си отпечатате R0 G255 B0 и сравнете това, което излиза на дисплея с това което се отпечатва на хартията.

Маркетинговият трик е в това че РИПът на машината конвертира файла от ARGB през LAB към профилът за печат...

Дата:   06-11-25 21:16

Има лесен начин за проверка, но никой с възможност да го направи не е мотивиран. Мен лично не ме брига, че някой живее с някаква заблуда.

Автор: geopal   
Дата:   10-11-25 17:22

И моите 2 цента...
Сдобих се с монитор, който поддържа 100% AdobeRGB, както и с принтер с 10 мастила, който го поддържа за печат. Викам си, топ си...
НО като наложих профила на която и да е хартия заедно с AdobeRGB цветовото пространство, пък било то и sRGB, със софтуер ColorThink за сравнение на цветови профили, се вижда, че то (на хартията) е ДОСТА по-ограничено(малко) от AdobeRGB или sRGB, което звучи логично...
Та лично за мен, колкото и да е хубаво всичко да се работи професионално в АдобиРГБ и 16 бита, за да няма бандинг и т.н., почти съм сигурен, че НЯМА значение за самия принт. И затова може би повечето студиа за принт искат sRGB...Просто, защото няма смисъл от AdobeRGB, а не защото не може.
Някой ден за мое успокоение ще потроша малко мастило и хартия, за да тествам има ли визуална разлика между два принта в различно цветово пространство...
Правил съм си тест между standard качество и max+ carbon black- разлика има САМО и единствено в разработката/детайла в тъмните места/сенки...Поне което се хваща с просто око.

Ето какво пише за принтера:

Epson *** printer supports Adobe RGB color mode. In the printer driver settings, Adobe RGB is one of the selectable color management modes alongside Epson Standard (sRGB) and others. This feature allows users to print images using the wider Adobe RGB color gamut for more vibrant and accurate color reproduction, especially beneficial for professional photo printing. Users can select Adobe RGB in the printer driver under the color management options and manage color either via the printer or software like Adobe Photoshop for optimal results.

[shtrak]

Дата:   10-11-25 19:05

Ето ти го, Джъмбо, обяснено с практически пример. Изборът в какво да вярваш си остава за теб. Аз ще си вярвам в научните източници.

Дата:   10-11-25 19:11

"Автор: geopal
Дата: 10-11-25 17:22
...
Някой ден за мое успокоение ще потроша малко мастило и хартия, за да тествам има ли визуална разлика между два принта в различно цветово пространство..."

Успокоение няма да намериш, докато не си обясниш откъде се появява евентуалната разлика. Защото "разлика" не означава по-хубаво или по-лошо.

Автор: ecobo   
Дата:   10-11-25 23:58

Съвременните фото-принтери могат да печатат доста повече цветове от тези в sRGB. Аз съм правил много експерименти с един Епсън 4900 и съм установил, че не само има смисъл, ами направо е задължително на такъв wide-gammut принтер да се подава файл с AdobeRGB профил. Разликата е очевидна до очевадна при определени тонове, особено ярко зелено и синьо-зелено. Примерно, морската вода, небето, пролетната трева и т.н. "угасват" брутално в sRGB.
Веднага правя уговорката, че файлът с AdobeRGB трябва да се получи чрез конвертиране на RAW файл директно в широко пространство. Няма никакъв смисъл да конвертирате sRGB файл в AdobeRGB - това не води до абсолютно нищо, самото конвертиране няма как да "измисли" още цветове.
Темата с цветовете е дълга и сложна и си иска много четене. Ако не ви се чете, ползвайте sRGB и нямате ядове. Но и знайте, че сте скопили около 30% от цветната информация, съдържаща се в RAW файла.
Винаги съм се чудил защо студия за принтиране се плашат от всичко, различно от sRGB. Айде, не всички имат wide-gammut принтери, ама тези, които имат защо са си ги купили, като не са прочели 2 реда за color management и осакатяват снимките на взискателните си клиенти?! Проблем е, ако файлът няма вграден профил, но ако има, това не би трябвало да е никакъв проблем за един скилнат оператор. Проблемът е, че 90% не са скилнати. Аз съм попадал на такива с прекрасни фото-принтери на Epson, които са ми искали CMYK фал за печат. Питам "защо?", отговорът обикновено е: "ами ние така работим". Четете бе, да му ела зайката! Дали сте по 30 бона за принтери и не знаете как се ползват! Срамота!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »