Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как купувате скъпа техника в базара
Автор: tili   
Дата:   13-09-25 23:38

В базара попаднах на обява за тяло и обективи на прилични цени. Започнах трудна кореспонденция с продавача относно обектив за 1750лв. На въпросите ми кога и къде е купуван обектива, получих отговор - миналата година в Англия. Когато попитах за кутия, фактура и гаранционна карта (все пак обектив на 1 година), ми отговори, че кутията я е изхвърлил, а фактура няма да ми покаже заради личните данни в нея?! После ми написа, че има по-важни неща в събота вечер и каза, че не съм неговия купувач, нито той моя продавач. Реших да погледна профила на този "продавач" и нещата ми се поизясниха.
Четири кадъра със съмнително качество, но в информацията за автора пише, че продава Sony A1; 35G; 50G; 85GM; 100GM, Sony 24mm GM; Sony 100mm STF GM; Sony 135mm GM; Sony A7 III; Sony A7R II, Canon 5dIV; 5dII; 24-70L IS; 35L II; 85L; 135L; 100-400L II, Canon L обективи: 11-24; 24-70II; 70-300; 85; 100; 100-400II; 400 и други. Както се казва, дай Боже всекиму. Не казвам, че стоката вероятно е крадена например в UK, но би могло да е така, нали?
В заключение, много ми се иска да стане практика искането на информация и доказателствата за собственост, особено на професионална, скъпа техника. 

Re: Как купувате скъпа техника в базара
Автор: Mogila   
Дата:   14-09-25 09:31

От базара не купувам, защото живея в чужбина, но скъпа техника от частно лице купувам само ако той има някакъв документ за нея. Също така задължително подписване на някакъв елементарен договор за покупко-продажба, в който са описани имена и адрес на двамата естествено.

Ако продавачът откаже тези неща, никога не бих купил. Значи нещо не е наред.
Дата:   14-09-25 09:32

Ако имаш сериозни съмнения за продаване на крадена техника се свържи с полицията.
Автор: asahi   
Дата:   14-09-25 10:42

Със съмнения стигаш до клевета. Нужни са доказателства.
Автор: sirkhann   
Дата:   14-09-25 10:57

Клевета е ако твърдиш нещо, без да можеш да го докажеш. Съмнението е подаване на сигнал, който компетентният орган може да разгледа по свое усмотрение.
Дата:   14-09-25 11:41

При съмнение се подава сигнал. Доказателства търсят компетентните органи.

За мен човек предлагащ толкова много и скъпа техника и непредоставящ каквито и да било документи е повече от съмнителен.
Най-малкото за търговия в сивия сектор.
Дата:   14-09-25 12:01

Пуснах темата с една единствената цел, винаги да искаме доказателства за произход на по-скъпата техника. Знам, че няма да спрем кражбите, но по този начин можем да затрудним тези, които се опитват да пласират такава стока.
Не твърдя, че конкретния продавач, продава крадена стока. Може човека да има връзки и познати търговци в чужбина, НО, когато "търговеца" не си дава телефонния номер, отказва да комуникира при въпрос за произход на техниката, трябва да ни светва лампа.
Имам приятели, които търгуват с техника, която купуват от Щатите и Япония, те не се крият и винаги могат да кажат и докажат от къде е закупена стоката.
Между другото, нета е пълен със сайтове с публикувани серийни номера на открадната фототехника. Има и платформа, която срещу заплащане може да открие крадена камера на база EXIF информация при публикуване на кадър в нета.

Дата:   14-09-25 12:10

Не е престъпление да продадеш употребявания си фотоапарат без документи. Вменяването на вина у такъв продавач е клевета.
Дата:   14-09-25 12:14

Така е, затова не казвам кой е продавача! Само казвам, искайте доказателства за произход на техниката.
Дата:   14-09-25 12:28

Asahi, когато продавачът продава 5 камери и 15 обектива и не иска дори телефонния номер са си даде е съмнително и несериозно.
Това в съвсем различно от това да продадеш " употребявания си апарат без документи".
Автор: papi   
Дата:   14-09-25 13:06

Аз съм купувал техника от интернет на пълно доверие- Човека който ми продаде обектив на стойност 2000 лв, без да ме познава ми го даде на 3 вноски. Доверието е много важно, може би аз съм показал по някакъв начин, че може да ми се има доверие и никога не бих си позволил да го загубя- както обичам да казвам, лесно мога да спечеля доверие, много трудно може да го загуби

Публикацията е редактирана (14-09-25 15:37)
Автор: jey6   
Дата:   14-09-25 13:11

Ако е нещо на 1 година или подобно, ок, може да има някакви документи.. Ама камера или обектив на 4-5 години примерно... какви документи за собственост? Да не е кола или имот [smilie18]
Дата:   14-09-25 14:15

"Автор: Mogila
Дата: 14-09-25 12:28

Asahi, когато продавачът продава..."

Че е съмнително спор няма. Само че сделката е напълно доброволна и можеш да се откажеш във всеки един момент. И понеже продавачът не е от вчера на пазара е наясно как ще се развият такива преговори и предпочита да не влиза в тази сделка.

Нашата разговорка тук е дали можем да се оплакваме на властите от такъв продавач. Можем, но и той може да се оплаче.
Автор: Julius   
Дата:   14-09-25 15:20

tili написа:

> Само казвам, искайте доказателства за произход на техниката.

Това е хубаво!
Но също така всеки трябва да е готов да даде доказателства за произхода на средствата, с които закупува техниката, за платените данъци и прочее... [smilie3]

В бизнеса (а и в живота) не е само да искаш, но и да даваш! Наклонят ли се везните в полза само на едната страна - пиши я бегала тая сделка. [smilie7]
Автор: djfroggy   
Дата:   14-09-25 17:36

Знам за кой продавач става въпрос. Срещал съм се с него, тествал съм обективи. Съвсем адекватен и открит човек е. Вероятно купува неща от ибей или разни аукциони от чужбина, ползва ги и после продава. Не виждам нищо лошо в това!

Публикацията е редактирана (14-09-25 17:38)
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.