Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Избор за сапунерка
Автор: darkymir   
Дата:   08-02-25 17:53

Смартфоните убиха пазара за евтините сапунерки за това и подобна покупка би била ирационална. За този бюджет - само втора ръка, евентуално Sony a5100/a6000. За съжаление държат висока цена, въпреки че са много нови.

Като цяло телефоните вече са наистина много потентни. От друга страна е хубаво да се придобият някакви теоретични познания, дали чрез курс, дали чрез литература (ютуб според мен е по-подходяща платфрома за намиране на тоно определена информация, отколкото за по-комплексен процес обучение), иначе като резултат няма да има голяма разлика въпреки техниката.

Аз бих заложил на курсове, след които освен, че ще се установи устойчивостта на интереса, ще може и да се прецизира избора на техниката. В крайна сметка Пентаксът не е чак толкова тежък, същесврменно ако увлечението по фотография се окаже наистина сериозно, тия 500 лв. може да се окажат крайно недостатъчни.

Отговори на това съобщение
Автор: Matza   
Дата:   08-02-25 21:50

Снощи гледах едни миникамерки на Kodak,които стават и за подводни снимки.Като за начинаещ е добра опция.
https://plesio.bg/fotoaparati-c-69977547/kodak-wpz2-red-waterproof-p-362743.html

Автор: darkymir   
Дата:   09-02-25 20:07

Тая камера е нелепа. След фалита на Кодак, името им може да се открие върху всякакви боклуци, само щото някой китаец е платил някаква смешна сум за да го ползва като захранка.

Автор: Zlatkoo   
Дата:   10-02-25 14:32

Хайде и аз да споделя мнение, понеже ползвах такъв апарат. Има си ръчните настройки, роу, и достатъчно зуум. Според мен за първа камера е напълно достатъчен, и подходящ за придобиване на умения и по голям интерес.
Canon PowerShot SX50
Ето и снимки, които съм правил с него.
https://www.flickr.com/photos/145876240@N07/albums/72157709540431022/with/48251867702

https://www.olx.bg/elektronika/foto-video/q-canon-sx50/

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   10-02-25 17:44

То хубаво, ама човекът пише в първия пост, че дъщеря му иска нещо мъничко.

Иначе, ако трябва да говоря за Canon SX50, макар че не съм го имал бих го препоръчал с две ръце, въпреки малкия сензор. Навремето, когато от малка сапунерка реших да минавам на турбосапунерка гледах доста ревюта. Обективът е тъмен в дългото, но иначе апаратът снима много добре. Всъщност тогава не видях друг, който при същия зуум да извади същата картинка. За мен беше по-добър от FZ70 на Панасоник и от P600, P610 на Никон както и от разни други такива турбосапунерки с подобен, или същия зуум от други брандове.

След това излязоха SX60, после SX70 (на Канон), но нещата там се омазаха - за мен са си тотал щета. SX50 си остана най-добрия с неговите 12мп.
Накрая основната ми дилема беше между FZ200 и SX50. Взех FZ200, и то знаейки, че като качество на картинката при снимане в JPG (особено при високо ISO), Канонът бие Панасоника. Все пак постоянната светлосила от f/2.8 (което помага да се поддържа по-ниско ISO) при Панасоника надделя, но пък трябваше да се задоволя с двойно по-малко зуум. Признавам, че ми се иска повечко зуум понякога.

Както казваш, има RAW, ръчни настройки, а ако бройката е читава, апаратчето снима много добре. Освен това се вписва в бюджета, че даже и остават.

Ако пък се окаже, че това не е "правилния" апарат, може лесно да се продаде без загуба.

П.П. Zlatkoo, погледнах тази от снимките ти.

Изглежда много добре на 100%.

Няма какво я сравняваме с фулфрейм. Този сензор е с 30 пъти по-малка площ. Ама за сензор с този размер картинката е повече от прилична.

П.П.П. Зависи кой какво търси и какви са очакванията. Мой приятел си взе FZ80 преди пет шест години. Човекът е доволен.

Публикацията е редактирана (10-02-25 18:55)

Автор: geobg   
Дата:   13-02-25 19:14

Лично за мен при избора на сапунерка има 2 момента, и основното е за какво я търсиш:

1. Комбинация на голям зум (20-40x) и макро 1-5 см - и да, за да стане това, сензорът е малък и половината от форума ще скочи срещу това, но нека погледнем цифрите:
20х - около 500мм
30х - около 750мм
40х - около 1000мм
И всичко това го получавате с перфектна стабилизация, .леки, джобен формат, на цени от около 200-500 лв. Сега се замислете колко би струвал подобен обектив за ФФ, или пък колко би струвал ФФ макро обектив снимащ от 2-3 см, позволяващ да снимате 1 ст като изпълните целия кадър, т.е. без да правите кроп и губите пиксели.
Аз предпочитам тоя вид сапунерки, като модели Sony WX350, WX500, HX50, 60, 80, 90, 99, Canon PowerShot SX740 HS, 730, 720, 710, Nikon A900, A1000. През деня правят перфектни снимки.

2. Т.н. сапунерки с голям сензор, макар че колкото увеличавате сензора, чисто технически не можете да получите голям зум, той обикновено е 3х, като рядко достига до 10х, цените са много по-високи. Макар че и за повечето голям сензор е чист маркетинг - т.е. от така наречените 1 инч сензори няма никакъв инч, а той се получава като съберете височината и широчината на сензора. Много колеги се насочват към тях като по-лек и компактен заместител на професионалната техника, всеки сам си решава.

Успех в избора!

Автор: ss_sgp   
Дата:   13-02-25 22:16

Тези имат по-малки и по-стари модели сензори от модерен телефон
Един Xiaomi 12,13,14 Ultra ще ги сложи в малкия джоб в 70-80% от ситуациите - фокус, динамика, обработка, снимки на тъмно, скорост...
Телефоните вече са с близо или направо 1" сензори, какви апаратчета с 1/2,5" предлагате, това е около 6 пъти по-малка площ, да не говорим че технологията е от преди 10г

Вижте ми профила - всичко е с телефон, подобни снимки с/у сленце, в контра и т.н. трудно и с фулфрейм DSLR ще направите. Пробвал съм, и имам опит в обработката на RAW.

https://www.dxomark.com/xiaomi-14-ultra-camera-test/

Tele1: 50MP 1/2.51″ sensor, 75mm equivalent (3.2x) lens
Tele2: 50MP 1/2.51″ sensor, 120mm equivalent (5x) lens

Дори дългите камери са със сензори със същата площ

Публикацията е редактирана (13-02-25 22:30)

Автор: geobg   
Дата:   13-02-25 23:15

За определени ситуации тези модели вършат чудесна работа, като например туризъм, спортни събития, животни и птици, за деца дори, продуктова фотография. Поне за мен е така, исказвам лично мнение, всички съм ги тествал, и много други.

Колкото до телефоните, не съм против тях, дори си спомням как преди 2 години при командировка в Испания си забравих раницата с 2 професионални апарата в коридора, и се наложи да снимам всичко с телефона - и.....имам снимки с телефона които са гледани по няколко милиона пъти в Google Maps

Автор: Synthy   
Дата:   14-02-25 08:18

Пита се за фотоапарат сапунерка до 500лв, предлага се телефон за над 1500 [cool]

Автор: Hsathv   
Дата:   14-02-25 11:08

И аз този филм съм го гледал с дъщерята. Първо й взех а6000 с китовия, като целта беше компактност. Каза ми, че е тухла и не влиза в чантата й. Минахме през RX100. Носи го 2-3 пъти и всичко приключи. Добре ,че не се изръсих една камара пари RX1 R2, че натам бях тръгнал.

Автор: bobyn   
Дата:   20-02-25 13:36

Изглежда изборът на компактни модели пак ще започне да се увеличава. Започва се с Canon.

Автор: Hsathv   
Дата:   20-02-25 14:16

Аз помислих, че е фулфрейм, пък то било 4/3.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   20-02-25 16:57

16mm еквивалент в широкото. Не е зле.

Автор: perspectiff   
Дата:   22-02-25 21:45

както предложиха sony a5100 + 16-50, но тъй като е по-неоткриваем, може и а5000 или NEX-3N.

Силно съм против суперзумовете, тъй като подвеждат с външния си вид, но картината издиша с малкия сензор и ще наподобява iphone 5.

В олх ако не греша имаше Canon EOS M с 15-45, а LX серията на Панасоник са добри по линия на това, че бързия обектив не саботира малкия сензор.

Последно, но съм бос в темата, наистина микро 43 би била добра малка системка, особено ако имат компактни зумове.

Автор: mihajlov2   
Дата:   23-02-25 09:48

Последната ми сапунерка е Sony RX100VA. Преди година и нещо набарах последната налична бройка в Синтезиса.
Обективче с еквивалентно фокусно разстояние 24-70 при диафрагма 1.8-2.8. Матрица 1 инч, фазов автофокус с 315 автофокусни точки, изскачащ електронен визьор, "чупещ се" дисплей. Какво повече му трябва на човек. Единствен недостатък - дисплеят не е с тъч скрийн. Добавих му допълнителна ръкохватка (грип) и апаратчето заспа.
Конкретният екземпляр е с много добър обектив - с равномерна острота на изображението още от напълно отворена диафрагма.

Автор: quazimodo   
Дата:   23-02-25 11:47

mihajlov2 написа:

> Последната ми сапунерка е Sony RX100VA.
> Преди година и нещо набарах
> последната налична бройка в
> Синтезиса.
> Обективче с еквивалентно фокусно
> разстояние 24-70 при диафрагма 1.8-2.8.
> Матрица 1 инч, фазов автофокус с 315
> автофокусни точки, изскачащ
> електронен визьор, "чупещ се"
> дисплей. Какво повече му трябва на
> човек. Единствен недостатък -
> дисплеят не е с тъч скрийн. Добавих
> му допълнителна ръкохватка (грип)
> и апаратчето заспа.
> Конкретният екземпляр е с много
> добър обектив - с равномерна
> острота на изображението още от
> напълно отворена диафрагма.

Още един недостатък има - цената му е далеч над обявения бюджет от 500 лв [smilie18][beer]

Публикацията е редактирана (23-02-25 11:48)

Автор: sts1969   
Дата:   23-02-25 12:19

Ако ще се занимава с фотография, нека изпробва Пентакса за седмица-две, няма да и се откъснат ръцете толкова. Ако ще се снима в някоя тоалетна по баровете, нека си снима със скъп телефон. Колкото и скъп да е телефона, с него фотография не се учи, нито се развива, едва ли някой тук ще потвърди че се е научил да снима на телефон. Той е основно за разговор, не за снимане...а и винаги съществува възможността някоя друга кифла да ти звънне, докато гониш хубав кадър с тъпия телефон. Аз също съм за едно Сони RX 100, или подобен Панасоник, дори и втора ръка...пък после времето ще покаже.

Публикацията е редактирана (23-02-25 12:27)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »