Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Автофокусен хелиос
Автор: Iordek   
Дата:   16-12-24 08:33

Здравейте!
Много се извинявам ако има подобна тема, моля да бъде изтрита моята.
Имам въпрос относно хелиос 44м. Имам никон д750 и този обектив преправен от Слав на струг с никон Ф маунт.
Гледах много видеа в ютуб за някакъв хибрид между 50мм 1,8д и този хелиос демек да се направи хелиос с автофокус.
Искам да го направя понеже ми е интересно много приятно с хелиоса :). Въпроса ми е има ли някой тук, на който му е известно как става номера и съответно колко пари ще ми излезе :)

Поздрави и весели празници!

Отговори на това съобщение
 Re: Автофокусен хелиос
Автор: MikeDimit   
Дата:   16-12-24 08:58

Тук май не.Има един ентусиаст на старите стъкла във феѝса.Приправя ги към никон и показва снимки с тях.vintage lens или нещо подобно.Та имаше от него оферта за изработка,но тъй катоэе нейде по европа нямам идея доколко е оправдано.

Дата:   16-12-24 10:42

Благодаря!
Ще изчакам няколко дена да видя дали ще има други отговори и ще изтрия темата да не спамя :)

Автор: asahi   
Дата:   16-12-24 11:03

Надявам се правиш разлика между автофокус (1) и потвърждаване на автофокуса (2). При (1) имаш механична или електромеханична система, която движи оптичната система. При (2) оптичната система движиш ти, а нещото ти казва кога си постигнал фокуса.

При Хелиос обективите можем да имаме само (2).

Публикацията е редактирана (16-12-24 11:04)

Автор: lamerko   
Дата:   16-12-24 11:05

Вземи си един хубав гимбал, примерно на DJI, който включва автофокусна система.

Автор: stef7   
Дата:   16-12-24 21:52

Както е писал asahi с твоя фотоапарат може да имаш само потвърждаване на фокуса. Постига се лесно с едно чипче за около 15-20 $ което се залепя отзад на никонския байонет който ти е направил Слав.

Истински автофокус за чисто механични обективи без грам електроника се постига с някои ограничения посредством подходяща безогледална камера и адаптер. Примерно Сони А7 серията от III нагоре, Никон безогледалките и адаптерите от рода на techart.

https://www.youtube.com/results?search_query=techart+sony+leica

И въобще с ръчно фокусни механични обективи се работи много лесно и приятно и без автофокус ако камерата е безогледалка.

Дата:   17-12-24 01:06

Helios 44-2 Manual Vintage Lens + DJI 3D Focus System

Дата:   17-12-24 08:21

Хора знам много добре какво е потвърждаване на фокуса :). Наистина питам и не се бъркам за преправяне на никон 50мм 1.8д с оптика на хелиос 44м това съм го виждал на клип в тубата. Въпроса ми е дали го прави някой тук в България. Потърсете и вижте сами. Яко е :)

Автор: MikeDimit   
Дата:   17-12-24 08:48

Та въпросния ентусиаст ги прави и с двете.Търсете в групата 'Best old lenses'

Автор: anjsan   
Дата:   19-12-24 18:10

Гледах преди и аз такъв номер. Общо взето руснака взема лещите на Хелиоса и ги вгражда в изтърбушен Никон АФ 50/1.8. Трябва да му разбира човек за да не повреди нещо при разглобяването . Те Хелиосите са евтини принципно . Тънкия момент е запазването/управлението на диафрагмата май, защото тя е вътре между лещите ...

Дата:   26-12-24 23:25

Е в крайна сметка никой ли не знае координатите на българина, който ги прави ?

Дата:   27-12-24 10:24

Има ли някъде информация, че българин се занимава с тази конверсия?

Автор: Джъмбо   
Дата:   27-12-24 10:47

божееее като да изтърбушиш някоя стара костенурка да е с автоматични скорости...

Автор: Grimjaur   
Дата:   27-12-24 15:22

Има такова чудо, да. Както е написал MikeDimit - един майстор ги прави, групата е Best Old Lenses. Идеята е, че корми стар никонски обектив и го ползва за донор, като прави смесица. Добре му се получават нещата(не се ограничава само до Хелиоси), но искаше и доста пара. Това е профила му - https://www.facebook.com/groups/252399328785950/user/100000050540407?locale=bg_BG

Aleksandr Limberg

Автор: mmx   
Дата:   27-12-24 21:04

Fotodiox Pro PRONTO Adapter

Автор: koev   
Дата:   28-12-24 08:34

Всеки е минавал по този път, надявайки се обектива да направи уау снимката на снимките [smile]
Автора да смени тялото с безогледалка и няма да му трябва автоматичен фокус. При положение, че има никор 50 1.8г за без пари, се чудя какво е това залитане по таз руска бангия, та чак и да се дават пари автофокус да се слага. Имал съм го тоз обектив, даже преправян за безкрайност при Слав, но ми удряше огледалото на д750-ката. Надявах се дефекта да стане ефект, без да си давам труд да стане шедьовър, ама не - интересно е за 10, 20 снимки и до там. Хелиос 40 прави по-завъртяно боке и картина, ама предпочитам 85 1.2 [cool] Имам един юпитер 9 от 60г на миналия век. Направил съм 50 снимки с него и се наиграх, стои си в шкафа от не знам колко време. Пробвах се да го продам, ама не стана. Имал съм и Таир 11, мазало с нисък контраст, успях да го продам...
Дълъг пост стана, ама това е начин да се съживи форума.
Към автора - снимай с каквото имаш, мисли за светлина и композиция, няма магични лещи, но както се казва, мерак се гаси с пари, много пари.

Дата:   29-12-24 07:56

koev написа:

> Надявах се дефекта да стане ефект,
> без да си давам труд да стане
> шедьовър,

Дали не е тука зарито кучето? [smilie5] Все пак е на базата на Biotar. Иначе, да - при наличието на безогледалки, няма смисъл от тия врътки с автофокуса, освен ако човек не се е вманиачил много. Има го и другият момент - че Хелиосите са като АК-47 - второто най-разпространено оръжие след кухненския нож... Наклепани са милиони от тях и никога не знаеш, на какво качество ще удариш. Изобщо, ако човек се кани да снима на Хелиос, да си търси от най-ранните версии, които са на М39(Гелиос 44 2/58 - бял корпус и 13 ламелна диафрагма) и са изключително качествени, но пък бокето не е толкова завъртяно, като при късните версии :) Пълно щастие няма.

Дата:   29-12-24 09:18

Той оригиналът е ясен, ама да откраднеш технология не е като да я възпроизведеш. Без да става политически пост и да разлайвам кучетата, самите руснаци се описват много добре "хотели лучше, получилост как всегда"
Тъй пък все на мен се падаха бангиите, нямам късмет с нищо руско :)

Дата:   29-12-24 10:28

Има го и това, не отричам. Моя Хелиос също е куцичък. Дори като му завъртях лещите и почерних фаските, пак не беше много читав. Иначе, хората с повече късмет и старание успяват да направят хубави снимки
https://radojuva.com/wp-content/uploads/2019/12/helios-44m-fujifilm-s3-pro-samples-5.jpg

Дата:   29-12-24 11:08

Тъй като всеки Хелиос е уникален сам за себе си то всеки собственик е печеливш, че и уникален.

Автор: anastas   
Дата:   30-12-24 00:03

https://richardhaw.com/2017/08/26/autofocus-helios-44-for-nikon-pt2/

https://richardhaw.com/2017/06/23/mod-autofocus-helios-44-for-nikon/

https://radojuva.com/en/2019/08/af-mc-helios-44m-4-58mm-12/#goog_rewarded

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   30-12-24 06:10

Без да омаловажавам труда на горепосочените трансформации, това са манипулации, които няма да станат за 100лв. Най-малкото ще трябва и един никорски обектив за донор. Лично аз не виждам смисъл от цялото това действие, има примерни снимки с модифицираните обективи, но както се казва, за всеки влак си има пътници.

Ето един, който разбира какво прави https://www.facebook.com/thebokehfactory/
не е никак евтино, но резултата няма нищо общо с горните. Е, няма и автофокус, но на кой му трябва такъв в ерата на безогледалките и типа на снимки получавани от подобен род обективи. За протокола, освен че съм имал този обектив, но съм го разкарал, сега имам никор 50 1,2 АИС и една лаова 35 0,95, та мога да направя разликата.

Автор: Slav61   
Дата:   04-01-25 14:01

Публикацията е редактирана (04-01-25 20:29)

Автор: Антивик   
Дата:   15-01-25 14:42

След всичкото това писане, да се чуди човек накрая, за какво е всичката тази мъка.
Ако ще се ползва автофокус, си се продават съответните съвременни обективи при това за съответните апарати.
Ако ще се ползват старите, там работата е по-ачик, щот те не стават за пълно авто, а само с потвърждаване, че и то понякога баш е ачик и си е вече работа до снимащият. Щот по-младите са в онази крайност да охрачат и оплюят всичко руско, други по-дърти па сме си свикнали с него и не му връзваме много кусури.
И последното ако някой иска да снима с Хелиос с пълен афтофокус вече се продават такива от самата фирма производител, но как става доставката и какво се плаща тук при покупката и получаването и колко излиза накрая цената един гявол знае. А инак на фасон новите Хелриос-и с нищо не отстъпват по външност на китайските и корейските, а ако стъкларията им е като някогашните, то със сигурност са по-добри.

Дата:   15-01-25 22:50

Ако наистина много се интересувате цъкайте тук за безаналогови решения. Това съм го преболял и само мога да съчувствам.

Публикацията е редактирана (16-01-25 19:26)

Автор: NORMAN-KUK   
Дата:   16-01-25 16:25

Винаги съм се чудил какво им харесвате на тези пустиняци Хелиос 58 мм. 85/1,5 е друга бира. Има и още един съветски който става...другото и днес и вчера си беше за коша!

Публикацията е редактирана (16-01-25 16:25)

Дата:   16-01-25 16:35

Заради завъртяното нервно боке тип Петцвал...

Автор: NORMAN-KUK   
Дата:   16-01-25 22:07

Бокето му е специфично, съгласен съм, но не е уникално. Почти всички "потдесетки" от онова време са по-добри от него, но и по-скъпи. С Хелиос освен някое неподвижно мушкато или кокиче не виждам какво друго може да се снима. За портрети, от 30 кадъра може и един да стане. Недай си боже да има малко контражур, цялата картинка умира.Общо взето безсмислен обектив, силно надценяван и коментиран, защото е масов и евтин. Лично мнение.

Публикацията е редактирана (16-01-25 22:10)

Дата:   17-01-25 02:27

Цената (20-40 лв.) и масовката му са сред факторите за известността. Но да изкормиш автофокусен Никкор за да напъхаш това вътре... не, мерси. Ако искам все пак автофокус с него, както вече писах - просто ще закача мотора на DJI гимбъла ми и вероятно ще имам по-добър фокус от преправен. Най-малкото ще имам плавен фокус за видео, ако реша да го ползвам за клипове - нещо, което едва ли преправеният ще е годен. Наистина не разбирам тези напъни.

Автор: hazini   
Дата:   17-01-25 12:39

Хората снимаха един от най-култовите филми с тоя обектив (Дюн) вие се чудете какво му харесвали толкова...

Дата:   17-01-25 15:52

Кой конкретен обектив имаш предвид?

Дата:   17-01-25 16:26

Има едни тарикати, дето взимат лещите от няколко модела евтини обективи и ги слагат в нов корпус с преправена схема на фокус специално за видео. По някаква причина оператора на Дюн 2 е експериментирал с една камара "странни" обективи, не е ясно за кои сцени и дали въобще има нещо в крайната продукция...

Дата:   18-01-25 14:57

Има поне една сцена в Dune 2 снимана с въпросния Helios, преправен или поставен в нов корпус като филмов обектив.
На който му е интересно може да прочете тук.

‘Dune: Part Two’ Was Shot Using Vintage Soviet Photo Lenses

Въпросната украинска фирма IronGlass се занимава с това преправяне и имат явно достатъчно клиенти да се издържат вече години наред.

В средите на хората снимащи видео и кино се използват доста широко по-стари обективи обикновено от реномирани марки, защото се вижда и разбира че съвременните обективи правят картината прекалено остра и клинична.

Този проблем се решава по 2,3 начина - едният взема съвременен обектив и му слага отпред един или няколко филтъра примерно от типа на black mist, които да омекотят картината. Другият е да се използват по-стари обективи от 70те и 80те които не са толкова остри и имат някои оптични дефекти. На дефектите се гледа като на ефекти - т.е. те са по-скоро желани, защото правят картинката по-интересна, малко по-аналогово изглеждаща, по-приятна за окото. В случая с Dune може да се прочете че допълнително в пост обработката са "развалили" картината защото големия сенсор на Ари камерите плюс супер острите им обективи дават картина която както казах е прекалено остра и клинична. Това е и третия начин - да вкараш зърно и някои допълнителни неща характерни за филма, има няколко такива плъгина, които доста прилично симулират филмова лента.

Та в този ред на виждане попадат и руските обективи. И затова и ги използват доста.

Инак въпросното преправяне на Хелиоса разбира се намирам за не много смислена загуба на време и пари като се има предвид че както вече писах съществуват безогледалки и адаптери които ако много искаш дават автофокус.

Дата:   18-01-25 15:50

Не ми се вярва без преправяне на оптичната система Хелиос 44 да проектира върху 65 мм медия. А с преправена оптична система вече не е Хелиос 44, а нещо друго.

Автор: A03   
Дата:   18-01-25 17:19

Малее, вие Biotar нямате ли ,по качествен е и е оригинала !Имам ги и двата и Биотара е по хубав! "Безаналоговите ватници" и да копират им е трудно!!

Дата:   18-01-25 18:10

Оптичната схема при т.нар. rehousing остава разбира се същата. То и не е възможно да се направи така че да покрие по-големият сенсор на Arri Alexa 65. Камерата си поддържа няколко crop modes - 1.50 и 1.78. Така че не е проблем да се ползват обективи покриващи FF (35мм лайка формат). Защо е използван руския вариант на Биотара - това трябва да се пита режисьора или там DP който ги е решавал тия неща. Но предполагам защото тия обективи ги има преправени за кино камери. IronGlass имат преправени и Carl Zeiss Jena но Биотара не е между тях.

Дата:   18-01-25 18:24

asahi - да, преправена е схемата. Споменатата бленда пък няма нищо общо с "оригинала" - изцяло си е на IronGlass. И накрая да не забравяме, че филма не е сниман само с една камера, а с няколко различни, с различен формат, размер на сензора (включително ФФ) и пропорции...

Автор: kes   
Дата:   19-01-25 00:24

Някой знае ли с какво са снимани портретните сцени в сериала "Шогун" - новия.

Дата:   19-01-25 00:44

Vantage One & Hawk

Дата:   19-01-25 20:56

Повечето което чета е "Прочел"'Видял" разни търговски брошури ! 3/4 от писанията са "ЕЖК" Аз като "Просто момче Конювичарче " Имам и Хелиос и Biotar !И от къв “МУЙ“ ще сравнявам "Великото БОКЕ" на Хелиоса че е велик обектив и как ще се снима с него и чудеса и Т.Н. Намерете си Биотар и се кротнете ![shtrak] [shtrak] [shtrak] Не обръщайте науката в цирк ,в ТИК ТОК и МЕТА няма кой да Ви каже за какво става дума ! Хора разбирате ли за какви глупости пишете ??Никой никога няма да барне тези обективи ! Stanley Kubrick's rare Zeiss Planar 50mm F0.7 'Barry Lyndon' lens now in Museum of Optics

Публикацията е редактирана (19-01-25 21:09)

Дата:   19-01-25 22:37

@lamerko - оптическата схема няма как да е преправена - и най-малката промяна води практически до проектиране наново на целият обектив. Самите IronGlass си го пишат на сайта - схемата е непроменена, нищо не се прави по лещите само се почистват. Диафрагмата не е част от оптическата схема и тя заедно с целият корпус и механика е сменена. Това е същността на целия rehousing.

Въпросният Helios в нова обшивка е ползван от същия DP - Greig Fraser и в едно от изданията на филма Batman. Въобще сред хората снимащи видео Хелиоса е много харесван и съответно ползван макар и не чак толкова често. Все пак той е обектив за по-специални случаи.

Сравненията Biotar - Helios не показват някаква зашеметяваща преднина на Biotar а, по скоро равен резултат. Аз за себе си от това което съм пробвал не можах да намеря причини да дам 300 кинта за Биотара, една от последните версии на Хелиоса ме устройва напълно, особено като се има предвид колко рядко го ползвам. Тука човека дето има и двата може да ни продемострира със снимки и сравнения как единият е много по-добър от другия. Аз не видях такава разлика и доста други хора които са ги сравнявали казват същото.

Сравнение 1

Сравнение 2

Биотара се произвежда от 1946 до 1960 когато просветляващите покрития са еднослойни. Първите многослойни просветляващи покрития се появяват в началото на 70те. Хелиосите произведени от началото на 80те нататък са с многослойно просветляващо покритие. Проблема с Хелиоса е че може да има голяма разлика в качеството и съответно остротата от бройка до бройка. По руските сайтове пише че за най-остри и контрастни след многобройни тестове се считат последните варианти - 44M-6, 44M-7 и леко модифицирания вариант 77М. Но пък при всички тях блендата е само от 6 ламели, докато някои от старите бройки имат 8. Така че всеки си има предпочитанията и избира.

Всеки японски 50мм обектив произведен след 1975-6 година превъзхожда Хелиоса но причината за популярността на руския обектив е легендата и завъртяното боке.

Дата:   19-01-25 22:50

Автор: stef7
Дата: 19-01-25 22:37

@lamerko - оптическата схема няма как да е преправена - и най-малката промяна води практически до проектиране наново на целият обектив. Самите IronGlass си го пишат на сайта - схемата е непроменена, нищо не се прави по лещите само се почистват. Диафрагмата не е част от оптическата схема и тя заедно с целият корпус и механика е сменена. Това е същността на целия rehousing.

Въпросният Helios в нова обшивка е ползван от същия DP - Greig Fraser и в едно от изданията на филма Batman. Въобще сред хората снимащи видео Хелиоса “ Пич пак стигаме до ЕЖК ти слагаш некви примери за Биотар ,от интернет ! Снимал ли си с Биотар??

Публикацията е редактирана (19-01-25 22:52)

Автор: petervassilev   
Дата:   20-01-25 00:43

Преди три месеца видях един млад американец (азиатец) да снима гаджето си със стар Voigtlander 50mm f/1.4 на някакви римски тераси. Обясни ми доста подробно как заради липсващо или еднослойно покритие на някои лещи бокето било интересно за портрети на момичето.

Фокусираше ръчно с някаква лайка.

Съвременните камери улесняват много ръчното фокусиране, а и подобни стари обективи с особено боке се използват предимно за портрети или цветенца и ако авторът на темата използва Гелиоса за такива статични цели, може да мине и без автоматизация. Имам Гелиос и Биотар, но съм снимал само с Биотара и по отношение на бокето ми се вижда по-безинтересен от тесарите и триплетите. И регулирането на блендата е доста неудобно за мен.

Но всеки си има своя представа за интересен обектив и желание за експерименти. В случая, обаче, експеримента го прави предимно модификаторът, а не този, който плаща за модификацията.

Публикацията е редактирана (20-01-25 00:45)

Дата:   21-01-25 15:04

Oт Хелиос до Хелиос има разлика. Намерих където съм гледал реални замервания на различните версии Хелиоси. Ако на някой му е интересно може да види:

ето тук

Покрай тях два теста - сравнения с Цайсовски обективи от система Yashica Contax направени по всички правила на науката с Imatest. На руски, за тези които не разбират има google.

Carl Zeiss Planar 50/1.4 vs Гелиос 44М-7 МС 58/2

Carl Zeiss Planar 50/1.7 vs Гелиос 44М-7 МС

По отношение на резолюция Хелиоса почти не отстъпва на Carl Zeiss 50mm f1.4 Contax версията. Тук даже аз се изненадах [smile]. Но отстъпва малко на отворени бленди (f2, f2.8) на по-малкият му брат Carl Zeiss 50mm f1.7 Contax версия, който се оказва по-остър в този диапазон. И понеже аз имам въпросния Carl Zeiss 50mm f1.7 Contax и една от по-острите версии на Хелиос, реших да ги сравня грубо и набързо за да видя като как изглежда на реални снимки а не на тестове. Никога досега не съм си и помислял да ги сравнявам, това са различни инструменти за различни цели.

На който му е интересно може да погледне и сам да прецени. Файловете са jpg така както са излези от камерата, 0 обработка:

Тест Zeiss Planar 50/1.7 vs Helios 50/1.7 77M-4

Моите изводи са че при толкова тънко DOF снимано от 60-70см, най-големият проблем и предизвикателство е ръчното фокусиране. Разликата на най-отворени бленди идва не толкова от разликата в оптиката и техните технически характеристики, а от това че равнината на фокусиране леко съм я разминал при двата обектива. Единият е фокусирал малко по-напред от другия. При f2 и f2.8 аз намирам че все пак Цайса има лек превес точно както показват Imatest тестове. Изненада за мен е също, че аз не виждам особена разлика в цветовете примерно че и разликата в контраста се забелязва едва едва. Разлики със сигурност ще се видят по-добре при някои по-екстремни и гранични условия примерно източник на светлина в кадъра или около него. Но бих казал че Хелиоса се представя доста над очакванията ми.

Публикацията е редактирана (21-01-25 15:15)

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »