Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография

Как да започнем с филмова фотография
Автор: Plamen_Draganov   
Дата:   19-06-24 18:16

Здравейте на всички!
Нов съм, както във форума, така и във фотографията като цяло. Искам да започна да навлизам в света на фотографията като бих искал да се занимавам основно с филмова, черно-бяла фотография.
За целта си купих един фотоапарат Смена 8М и взех няколко стари книги от местната библиотека.
Изщраках един филм Kentmere 400 със смената като целта ми беше да свикна с държенето на фотоапарата и със самото му манипулиране. Нямах очаквания от снимките да излезе нещо (дори не знаех дали фотоапарата е в изправност), но след като ми проявиха лентата във фото студио, останах приятно изненадан (имах 3-4 недоекспонирани кадри от които нищо не ставаше, 2-3 неумишлени двойни експозиции и като цяло другите кадри са станали, че даже има 2-3, които ми харесват).
Та, след като видях, че фотоапарата работи, се запалих още повече и ми се иска да снимам по-често и да се уча.
Проблемът обаче е, че консумативите са ми доста скъпи за джоба. Най-евтиният филм, който купих (Kentmere 400) струваше 13лв. Проявяването ми излезе 15лв. Сканирах си снимките сам с телефона, но ако дам да ми сканират лентата във фотото, ще ми струва още към 10лв. Реално ще ми излезе около 40лв, за да изснимам една лента и да имам накрая сканирани снимки от нея.
Искам да се науча да си проявявам сам лентата, а също и ми се иска да си закупя по-голямо количество лента, която да си навия сам във филмовите касети.
Въпросите ми са:

1) Продава ли се в България (нова, не с изтекъл срок) цяла ролка с фотолента (примерно 30м) и има ли откъде да си купя машинка за навиване на лента, за да си зареждам сам фото касетите?

2) Понеже се оглеждам за стари фотоапарати (също и от колекционерска страст), видях, че голяма част от старите фотоапарати работят с филми с по-различен формат (110, 126, 127, 620). В българските сайтове откривам да се продават само филми 120 и 35мм. Има ли откъде да се закупи поне 110мм филм у нас?

3) Каква фотографска химия ще ми трябва като за начало, за да си проявявам сам филмите? Каква разфасовка бих могъл да взема, така че да ми излезе сравнително най-евтино?

ПС) Простете невежеството ми, но сега тепърва навлизам в света на филмовата фотография, а и във фотографията като цяло. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Как да започнем с филмова фотография
Автор: lamerko   
Дата:   19-06-24 19:12

Здрасти и добре дошъл!

На първо време, да, консумативите са доста скъпички. Действително, масовите ролки може да ти дойдат по-евтино. В България такива се продават в Синтезиса, но само на Ilford, които са много добри, но също така и доста скъпи. Най-евтиния от тях е Kentmere 100/400 като в момента само 100 е наличен. На цена 169 лв. прави 8.90 лв. за 36 кадъра. По-евтино от 13 лв, но все пак не е без пари.
Мога да ти предложа друг вариант. Най-евтиният филм е Фома - цените за 100/200/400 варират малко, но не много. Възможно най-евтината опция е 30.5 метра Фома 100 - 42.69 EUR = 83.50 лв. (няма грешка) или около 4.40 лв. за 36 кадъра. Пресен филм. Проблема е, че това са цени от онлайн магазина на Фома, които пращат до България, но за безплатна доставка искат количества. Във Фейсбук има организация от Калин Костов, който прави общи поръчки от време на време и така нещата излизат :)

Старите камери и формати са интересни. Обаче имай предвид, че форматите 126 и 620 са мъртви, 127 практически мъртъв, но китайците го съживиха. 110 също беше мъртъв, но австрийската Ломографи го съживиха и пуснаха няколко филма - може да си поръчаш от тяхната страница, доставката не е скъпа. Но филма е скъп. 620 формата всъщност е каприз на Кодак - това е тяхна (неуспяла) модификация на формата 120. Реално 620 и 120 са еднакви - филм, хартия, маркировки, позиция... единствено ролката на 620 е малко по-тънка. Можете директно да използвате 120 филм вместо 620, ако с една нокторезачка подрежете ръбчетата на ролката така, че да може да се пъхне в гнездото. Но ще ви трябва истинска 620 ВОДЕЩА ролка - това значи ако давате филма някъде за проявяване, трябва да си поискате ролката обратно!
110 филмите може би не си заслужават заради цената, но можете да пробвате друг миниатюрен 16мм формат - Minolta 16, Mamiya 16... те работят с обикновен 16мм филм, който сами си навивате - на практика имате вечен запас.

110 формат

За химия - дълга тема. Може би е добре да започнете с нещо по-просто за смесване - Rodinal или HC-110. И за двете има много информация и се смесват лесно. Ще ви трябва и фиксаж. Както и доза за проявяване. Чисто нова Paterson може да ви излезе по-евтино от някои предложения на старо :)

Автор: quazimodo   
Дата:   19-06-24 20:41

Здрасти! Твой си проблем по каква причина си решил да трошиш пари за филмова фотография, но давам два непоискани съвета - намери фейсбук групата "Да снимаш на филм" В нея има много чалнати, които са в час с всичко относно филми и обработка. Освен това в нея Калин Костов събира желаещите за колективни поръчки на филми и химия. Втори съвет - намери две много полезни книжки от немски автори - "Да фотографираш без грешка" от Курт Фритче и "Проявяване" от Норберт Гьопел. С тяхна помощ може съвсем сам да започнеш проявяването на ч/б филми у вас в банята. Колекционирай си разни фотоапарати щом ти е интересно, но не си хаби времето и ресурсите за нещо по-различно от 135 и 120. Ако искаш тръпка, вземи някой руски телеметрик и щракай с него вместо със Смената. Поне фокусирането ще е малко по-точно и ще можеш да мислиш за бокета и разни други екстри. Ако искаш всички снимки непременно да стават, купи нещо около 2000 година от Канон, Никон или Минолта, може и Пентакс, които се различават от ДСЛР-ите само по това, че ползват лента. Ако дигиталната фотография е бездънна яма, в която изчезват доста от годишните приходи, то филмовата фотография е направо черна дупка[smilie5][smilie5][smilie5] Успех в начинанието![beer]

Автор: Gecata   
Дата:   20-06-24 00:05

Да започнете с филмова фотография?! Не си губете времето. Информирайте се за процесите. Общата култура няма да ви навреди, но ако наистина фотографията ви харесва и ви дава възможност да се изразявате просто снимайте. Развивайте въображението си и експериментирайте. Никога до сега техническите средства за фотографиране не са били по-достъпни и евтини. Учете се да изпълвате снимките си със съдържание. Учете се да композирате, учете се да разказвате истории с един кадър... Това изисква години работа, съзерцание и експерименти... Искате ли да загубите това ценно време - започнете с филмова фотография, химически процеси и безкрайно висене в тъмната стаичка сред отровни миризми и светлината на аладиновите фенери. Знайте, че химията и лентата няма да добавят стойност на снимките ви само защото са на лента. Ще се сблъскате с ограничения. Ще трябва да правите компромиси с качество, динамика и средства. То е като да се качите на магарешка каруца след като сте имали възможност да се возите в Мерцедес. В крайна сметка смисълът на цялото упражнение е да стигнете от точка А до точка Z в личното ви измерение на фотограф. Как и за колко време ще изминете този път е изцяло ваше решение.

Публикацията е редактирана (20-06-24 15:10)

Автор: kvakioh   
Дата:   20-06-24 01:57

Най-лесно и безболезнено е с апарат с автофокус и налични обективи, примерно ако има Никон или Канон.
Лентите са си скъпи, но не толково според резултатите. Има химия, става лесно като се започне.
Бих си избрал някоя масова лента Ilford 400, Kentmere 100/400 и масова химия и може да се започне. Всичко зависи от €$£¥…
Снимам в последните 10години на лента, като само на среден формат карам 6х9,6х10, 6х12 и голям формат 4х5. Несравними резултати, като има какво да се постигне, защото се мисли повече.

Автор: Mogila   
Дата:   20-06-24 08:41

"Какво започване бе Гоше? Аз ти говоря за спиране."

Автор: CDman   
Дата:   20-06-24 11:10

Сканирах си снимките сам с телефона, но ако дам да ми сканират лентата във фотото, ще ми струва още към 10лв. Реално ще ми излезе около 40лв, за да изснимам една лента и да имам накрая сканирани снимки от нея.

Ако съм разбрал правилно поредицата от действия.
1. купуваш филм
2. снимаш
3. проявяваш
4. сканираш с телефона.

Ако беше направил паралелно снимка с телефона докато снимаш със смяната може би щеше да получиш по-добро изображение и без горепосочените действия. [smilie11]

п.п. Не искам да те отказвам - снимай на филм, ама ми се губи смисъла ако след проявяването филма не го слагаш в проектор и не правиш снимките на фотохартия.

Автор: Synthy   
Дата:   20-06-24 11:33

CDman написа:

>
> п.п. Не искам да те отказвам -
> снимай на филм, ама ми се губи
> смисъла ако след проявяването
> филма не го слагаш в проектор и не
> правиш снимките на фотохартия.
>

[smilie24] [smilie24] [shtrak]

Дата:   20-06-24 11:41

При днешните жеги е особено приятно заниманието в тъмната стаичка, за да изкопираш снимките на хартия. Емоциите са гарантирани.[smilie18][beer]

Публикацията е редактирана (20-06-24 11:42)

Автор: ZENON   
Дата:   20-06-24 11:45

Спри с лентата сега, докато не си се набутал с една торба пари и си купи на старо някакъв цифров фотоапарат.
Ако зора е снимките да мязат на аналогови, има начини.

Автор: Батко   
Дата:   20-06-24 12:41

Как да започнем с филмова фотография

Никак! Мъртва е от 20 години.
Обмисли купуването на телефон с могъща AI - камера, ако искаш да си ретро можеш да ползваш ръчния режим на телефона.
Няма адекватен цифров фотоапарат, по-евтин от телефон-флагман който да бие по качество телефона флагман.

Много мъки и пари ти спестявам. [smilie7]
Да почерпиш! [smilie21]

редакция: ZENON го е написал преди мен :)

Публикацията е редактирана (20-06-24 12:42)

Автор: next_time   
Дата:   20-06-24 14:26

Не обръщай внимание на призивите да се отказваш.
Просто си купи хубав апарат. Примерно Лайка с два три обектива. Не е нужно да снимаш повече от два три филма седмично, все пак повечето неща може и с телефон. Проявяването е лесно. Копирането на хартия изисква малко повече пространство, но имайки предвид че едва ли ще са много кадрите които си струва да се изкопират може да ги дадеш при деков, трейман или гребенаров.

Дата:   20-06-24 14:55

Младежа казва, че 40лв. са му много, ти го караш да си купи лайка с 2-3 обектива [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   20-06-24 15:48

Било е време, когато най-ентусиазираните са могли да правят аудиозапис върху восъчен цилиндър в гаража си. Не много по-късно най-ентусиазираните са произвеждали автомобили в по-големите си гаражи. Двама брята в Щатите даже направили самолет. С фотографията нещата са били горе-долу същите. Евала на тези хора! Те са решавали някакъв проблем. Сега да преоткриеш филмовата фотография е по-скоро създаване на проблем. Да, минал съм го всичкия този път от Смяна 8, пльонка Свема, домашна лаборатория, копиране на цели сватби и изложби, но сега да започвам такива исторически възстановки не виждам смисъл.

Дата:   20-06-24 16:00

Разбира се, за 95% от хората няма АБСОЛЮТНО никакъв смисъл да си купуват каквато и да било камера, обективи и т.н. - телефоните са предостатъчно. От останалите 5%, 4 ще се обесмислят - да катерят баири, да снимат мадами... смисъл нула. Генеративния АИ вече дава по-добри резултати...

Хора, фотографията не е просто средство. Това е хоби. Да заредиш филм, да планираш къде как да го "щракаш", удоволствието да го извадиш от дозата и да го увиснеш да съхне... да, за много хора това е мъртво, отживелица, без смисъл...
Но знаете ли? Филмовата фотография търпи (неочакван) поддем - дори и при тези потресаващи цени.

Автор: ZENON   
Дата:   20-06-24 16:38

@lamerko
Човека даде разбивка на харчовете и на финала сканира с телефон!
Няма смисъл да го надъхваш допълнително за разходи, които може да си спести.
Имай някаква милост.

Дата:   20-06-24 16:48

Благодаря за отговорите и за насоките! Книгите, които съм взел от библиотеката и в момента чета са:
К.Фритче, "Да фотографираме без грешка",
Е.А.Йофис, "Практическо ръководство по фотография",
х.Хофман, "Фотография за юноши",
А.Улман, "Фототрикове",
Китанов, Семерджиев. "Практическо ръководство по фотография".

Като цяло увлечението ми към филмовата фотография е продиктувана от интересите ми в областта на историята, колекционерството и техниката.
Снимките, които направих със Смена 8М ги сканирах с телефона, понеже просто исках да видя някакъв резултат и дали въобще си заслужава да се разхождам до фотостудиото, за да ми ги сканират по-професионално. Като се замисля, може би все пак ще отида, защото искам да видя с по-добро качество тези прословути 2-3 кадъра, които смятам за сполучливи. Във филмовата фотография ме привличат следните неща: да се вълнувам дали снимката ще стане и цялата тази мистика около крайния резултат и идващата от него изненада; справянето с техническите предизвикателства (зареждане на филма, самото снимане с ръчните настройки, евентуално самостоятелното проявяване на филма).

1) Бих искал да попитам дали има някакви ограничения във формата на филмите, а също и спрямо тяхната възраст (ако използвам филми с изтекъл срок на годност), които от фотостудията биха ми отказали да проявят? Например дали ако изнамеря филм 127 (колекционерското ми аз вече поръча такъв фотоапарат, въпреки че разумът ми му казваше да не го прави) или някакъв друг по-рядко срещан формат, биха ми отказали да го проявят във фотостудио?

2) Също и ако е много стар филма (примерно с изтекъл срок 80-те, 70-те и прочие)? Тези стари филми по по-различен метод ли се проявяват?

3) Може ли отнякъде в България да се закупи нещо подобно на AP Bobinquick-135 (не знам как се казва на български, може би машинка за навиване на лента)?

Дата:   20-06-24 17:25

lamerko написа:

> ...Но знаете ли? Филмовата фотография
> търпи (неочакван) поддем - дори и
> при тези потресаващи цени.

Не филмовата фотография а консумацията на филми търпи подем Да хабиш филми е COOL [smilie18][smilie18][smilie18] Вервай ми, достатъчно филмова "фотография" преглеждам всеки ден [beer]

Автор: dekov   
Дата:   20-06-24 19:53

Относно филмите с изтекъл срок на годност, резултатът е сравним с този при храните, може въобще да не става за ядене (снимане) или да е гадно на вкус (лошо изображение)и т.н.Ако е във фризера годноста е доста по-дълга.

Автор: Gecata   
Дата:   21-06-24 00:16

"Радини вълнения" [cool]

Автор: mihalo   
Дата:   21-06-24 01:04

Зевзеците никъде не са се дянали.[cool] Обичам ги, винаги е по-интересно с тях![smilie25]

Дата:   21-06-24 08:24

Plamen_Draganov написа:

>
> 1) Бих искал да попитам дали има
> някакви ограничения във формата
> на филмите, а също и спрямо тяхната
> възраст (ако използвам филми с
> изтекъл срок на годност), които от
> фотостудията биха ми отказали да
> проявят? Например дали ако
> изнамеря филм 127 (колекционерското
> ми аз вече поръча такъв
> фотоапарат, въпреки че разумът ми
> му казваше да не го прави) или
> някакъв друг по-рядко срещан
> формат, биха ми отказали да го
> проявят във фотостудио?
>
> 2) Също и ако е много стар филма
> (примерно с изтекъл срок 80-те, 70-те
> и прочие)? Тези стари филми по
> по-различен метод ли се проявяват?
>
> 3) Може ли отнякъде в България да се
> закупи нещо подобно на AP Bobinquick-135
> (не знам как се казва на български,
> може би машинка за навиване на
> лента)?

1) Филм 127: само от западняците. Гледам Илфорд са възкресили този мъртвец, а покрай тях и някои други, така че не е невъзможно да си го закупиш. Проявяване - сам вкъщи или евентуално Калински (виж си ЛС).

2) Ако е много стар филма.. по-скоро няма да става. Ако е черно/бял - от 80-те години насам може и да става за нещо. Неписано правило е (като изключим съхранението от уравнението), че колкото по-ниско е исото му, толкова по-вероятно е да е използваем. Орво се славят с все още добри резултати след 30 години (срок 92г. примерно можеш да си заредиш и да му се радваш с някои лееки уговорки, ама наистина леки).

3) Малко вероятно. По-добре си запуши всички процепи в коридора, загаси лампите и си навивай от ролката филмчета. Няма да са точен брой кадри, но е много добър домашен вариант. След 3-4 навити филмчета ще придобиеш усет и рутина и ще имаш вече 35-40 кадъра в касетка (да знаеш, на AP 135 касетките за ръчно навиване са пълен боклук).

Защо търсиш всичко от България? По-скоро от тук само в случай, че не може да се вземе от чужбина или цената (най-често филмите по магазините ни тук са по-евтини) е по-добра.

Пусни един кадър, сканиран с телефона, моля :)

И още нещо ми е любопитно: защо искаш да снимаш в ръчен режим? Апаратите имат автоматизирани режими с меренето си от 50+ години. Всеки, който иска да се докосне до филмовата фотография първо започва с ръчен режим, въпреки, че има опит вече от цифровата камера. Някаква форма на мазохизъм ли е това? :)

Автор: galinvayov   
Дата:   21-06-24 08:37

Съвсем случайно станах собственик на Canon EOS 620. Мисля че е не лош вариант, а и голяма част от EF обективите с които разполагам работят с нея.
Ако смятате да снимате сериозно, обмислете покупката на филмова камера от последните години на производство. С апарат от "Зрънчо" аз не бих се занимавал.

Публикацията е редактирана (21-06-24 08:42)

Дата:   21-06-24 10:01

Таман пристигна едно кашонче с вехторийки... това отдолу, дето не се вижда е 35мм цветен пресен C-41 филм... МНОГО филм - близо 7000 кадъра. И от недовършена поръчка малко 120, и за 100-на годишната ми камера 9х12 еФтинийки [smilie18]

https://shumen.org/upload/candy.jpg

Автор: milen   
Дата:   21-06-24 11:18

Медията е само средство за крайния резултат.
Някой предпочитат телефон, други цифрови камери трети голям формат за да се насладят на фотографията :)

Дата:   21-06-24 13:11

Благодаря за отговорите и за насоките! Книгите, които съм взел от библиотеката и в момента чета са:
К.Фритче, "Да фотографираме без грешка",
Е.А.Йофис, "Практическо ръководство по фотография",
х.Хофман, "Фотография за юноши",
А.Улман, "Фототрикове",
Китанов, Семерджиев. "Практическо ръководство по фотография".

Можете да потърсите и книги на Майкъл Фриймьн.

Например "Портретна фотография" и "Светлина и осветление" ще Ви са от полза.

Ще видя дали мога да изровя корици ...

Ето:

https://knizhen-pazar.net/books/150/15072/1507240.jpg

https://knizhen-pazar.net/books/404/40414/4041478.jpg

Дата:   22-06-24 03:54

Synthy написа:

> ... И още нещо ми е любопитно: защо
> искаш да снимаш в ръчен режим?
> Апаратите имат автоматизирани
> режими с меренето си от 50+ години.
> Всеки, който иска да се докосне до
> филмовата фотография първо
> започва с ръчен режим, въпреки, че
> има опит вече от цифровата камера.
> Някаква форма на мазохизъм ли е
> това? :)

Знаех си аз, че тия с Хаселбладите и Мамиите са мазохисти на квадрат - хем мъкнат килограми железария, хем карат и без "творческа зона P A S M" [smilie18][smilie18][smilie18][beer]

Дата:   22-06-24 03:57

galinvayov написа:

> ... С апарат от "Зрънчо"
> аз не бих се занимавал.

Когато това фотоапаратче беше на мода нямаше "Зрънчо" [smilie18][beer]

Автор: darkymir   
Дата:   22-06-24 11:54

Преди около година бях в сходна ситуация, тъй като исках да пробвам филмова фотография. Нагласата ми беше, че това би било черна дупка, която ще погълне много пари. Като цяло се оправда [smilie5] [smilie5] [smilie5] . Ако имате финансови притеснения, това със сигурност не е най-удачното хоби.

За пестене на пари, проявяването вкъщи е вариант. Що се отнася до чернобялото - не е сложно. Има тонове информация. Продават се сетове с необходимите пособия + химия в малки количества. На пазара открих два такива варианта. Във Photosynthesis има комплект Илфорд/Патерсън. Той е малко по-скъп - 180 лв., но е от България. Понякога нямат наличен и се чака малко. Аз се спрях на комплект от Fotoimpex de. Техният комплект излиза малко над 100 лв. Казуса с доставката може да се реши по няколко начина - директна доставка, която може би е по-бързият, но по-скъп вариант; доставка чрез посредник - има фирми, които вкарват стока от Германия - 3,50 лв./кг; групова поръчка в групата Да снимаш на филм във фейсбук. Те пускат през някакво време групови поръчки от фотоимпекс и макодирект. По този начи излиза и една идея по-евтино сдобиването с филм.

Автор: Vinsent   
Дата:   22-06-24 15:52

Малко спомени от филмовото минало.

Имах приятел, който снимаше с цветна лента датски градини, сватби, рождени дни и т.н
Всеки понеделник ми носеше по 2 до 5 филма лайка формат. Проявявах ги и в сряда ми правеше заявка - от този кадър 2, от този 3 и т.н. В петък след работа се завирах в банята, превърната в лаборатория. Копирах и сушен-гланцирах снимки до през нощта на неделята. В понеделник му ги давах и т.н.

Преди време се видяхме и му казвам: Боби, май за това време съм изкопирал около 100 хиляди снимки ръчно у нас. Той ми отговаря: повече са, защото само тези, които не съм успял да предам са повече от 5 хиляди и са у нас!!! [smilie25]

Преди време пак подивях на тази тема. Взех на заем от Жоро един Москва 5, купих 2 ленти 6х6, една цветна и една ч/б. Е, за 2 месеца успях да изснимам около 6 кадъра от черно бялата. Върнах му апарата заедно с подарък една цветна лента. [smilie18]

Сега имам два лентови апарата, напълно оборудвани. Един Практика ЛЛЦ с няколко качествени Цайс обектива и един Олимпус с петкратно варио. Вече година не съм изснимал един кадър. А, дозата Петерсън е на линия и химикалите ги имам.

Цифровата техника отдавна отвя по качество и оперативност лентата.

Все пак, може би си заслужава човек да опита. Най-малко ще се научи да не щрака, когато не вижда заслужаваща си композиция.

[beer] [beer] [beer]

Дата:   22-06-24 16:24

Vincent написа:

> ...Все пак, може би си заслужава човек
> да опита. Най-малко ще се научи да
> не щрака, когато не вижда
> заслужаваща си композиция.

Да бе, да! Отваряш ломографията и виждаш колко му пука на някой за композиция и сюжет [smilie18] [beer]

Автор: Vinsent   
Дата:   22-06-24 20:39

Спомням си бай Владо Димчев. АФИАП и не знам колко други титли. Художник фотограф.
Питаме го във Фотоклуба: Бай Владо, как всички твои снимки стават значими. Отговаря: снимам 3 филма. Проявявам ги. Гледам-гледам, избирам си от тях 10 кадъра. Отпечатвам ги. Прибирам отпечатъците. След седмица ги изваждам, подреждам ги на дивана. Избирам от тях 3. Прибирам ги. След седмица ги вадя. Избирам един и започвам да работя по него.

Така бай Владо Димчев беше винаги на върха. [beer]

Дата:   24-06-24 11:53

Има един много лесен начин да се почувства тръпката от филмовата фотография:

Снимаш без "превю", изчакваш 2-3 дни и тогава преглеждаш снимките на комп-а. [cool]

Дата:   24-06-24 12:48

Тръпката да почувстваш филмовата фотография без филм е... като бирата в пластмасова бутилка и надуваемите кукли в рекламата на Bernard [cool]

https://shumen.org/upload/bernard.jpg

Автор: hazini   
Дата:   24-06-24 13:40

Хехехехе. Как се обръща монетата. Помня времето, когато тук обясняваха как цифровите апарати не могат да заменят лентата. Анатемосваха Photoshop - това не е фотография и т.н. Пък сега - не пипайте лентата от тая химия ноктите растат много бързо.

Дата:   24-06-24 13:45

quazimodo написа:

> Synthy написа:
>
> > ... И още нещо ми е любопитно: защо
> > искаш да снимаш в ръчен режим?
> > Апаратите имат автоматизирани
> > режими с меренето си от 50+ години.
> > Всеки, който иска да се докосне до
> > филмовата фотография първо
> > започва с ръчен режим, въпреки, че
> > има опит вече от цифровата
> камера.
> > Някаква форма на мазохизъм ли е
> > това? :)
>
> Знаех си аз, че тия с Хаселбладите
> и Мамиите са мазохисти на квадрат -
> хем мъкнат килограми железария,
> хем карат и без "творческа зона P A S
> M" [smilie18][smilie18][smilie18][beer]
>

Тези хора са съвсем друга категория. Аз говорех за начинаещите с филмите :)

Автор: fotocolor   
Дата:   24-06-24 14:07

Как да започнем ли?С МЕРАК,С ЖЕЛАНИЕ,С ХЪС.
Има ли го това постигат се резултатите и мечтите.Филма ме научи да ценя тези 8/12/16/24 или 36 кадъра.Композиция,отсечка и тем подобни.

Дата:   24-06-24 14:32

С мерак, желание и хъс, но без любопитство, интелигентност и абстрактно мислене се стига до нивото на квартален щракач.

Дата:   24-06-24 22:00

С мерак, желание и хъс, но без любопитство, интелигентност и абстрактно мислене се стига до нивото на квартален щракач.

Така написано изглежда като да е зле да си квартален щракач.

Ако обявят някой за кварталния ебач звучи гордо, ама ... квартален щракач ...

Автор: nyamago   
Дата:   25-06-24 01:27

Щракач - това звучи гордо! Интелигентност и абстрактно мислене не са дадени всекиму, но любопитството прави щракача. А кварталният щракач също има амбиции и път за развитие: градски, републикански, балкански, европейски щракач... Колцина нещракачи стигат тия върхове? [smilie6]

Дата:   25-06-24 12:32

Ако под "квартален щракач" имате в предвид човек, който е лош пример за фотограф, явно не си давате сметка, че ако няма такива хора никой няма да знае , че "великите фотографчии" са голЕма раУта.[smilie5]

Ако някой не го е чел:

Лошият пример /Клифърд Саймък/

Автор: bogdanov   
Дата:   25-06-24 13:23

Plamen_Draganov, за добре дошъл и от мен: Използването на цифрови фотоапарати улеснява и ускорява процеса на усвояване на фотографски умения, което е особено полезно за начинаещи фотографи. За разлика от филмовите камери, които изискват значително по-дълъг период на обучение и чиито резултати могат да бъдат оценени едва след проявяването на филма, цифровите фотоапарати позволяват незабавна оценка и корекция на заснетите изображения. Цифровите фотоапарати предоставят несравнимо по-голяма гъвкавост и ефективност в сравнение с филмовите. Те позволяват незабавна оценка на качеството на заснетите изображения и предоставят множество възможности за редакция директно в камерата. Качеството на цифровите фотоапарати превъзхожда качеството ма лентовите. Това се отнася и до изображението. Външно филмовите SLR (Single-Lens Reflex) и цифровите DSLR (Digital Single-Lens Reflex) камери изглеждат сходно. Поздрави и успехи![shtrak]

Дата:   25-06-24 13:30

Точно пък обратното е- да се научи човек да обработва и снима добре дигитално си е чиста проба дългогодишно снимане и мислене и време.
На лентата просто се мисли предварително и после се снима. Доста неща са фиксирани и непроменяеми като вида лента, промиването й, сканирането дигитално. Има майсторлък при изкарването на хартия, но и там нещата са статични и предопрелени или строго фиксирани.
И двете не са лесни, просто при лентовото имаме зададени непроменяеми показатели.
В пъти по-лесно ми е да изкарам кадри от голям формат 4х5 инча отколкото от 40-50-60мпикс дигиталка.

Публикацията е редактирана (25-06-24 13:31)

Дата:   25-06-24 14:15

kvakioh написа:

> ... В пъти по-лесно ми е да изкарам
> кадри от голям формат 4х5 инча
> отколкото от 40-50-60мпикс дигиталка.

" Другари, да превърнем всеки лист 4"х 5" в шедьовър " [smilie5][smilie5][smilie5]

Дата:   25-06-24 14:39

Реално си е така, като се излезе с 6 възможни кадъра за заснемане (дозата поема 6 кадъра само) няма да ги хабя. Освен това си има матово стъкло за фокус и предварителен изглед как ще изглежда кадъра. А при дигиталните иска монитор по-голям от екрана и в последствие обработка.
Иначе са ме учили за лентата така- прави всеки кадър, все едно ще го изкараш на хартия и ще го показваш. ЗАтова и съм на рол 6х9, 6х10, и голям формат 4х5, там няма проблеми като 24/36, където може да си щрака човек. Всеки кадър се мисли.

Дата:   25-06-24 15:22

Па да не говорим за HF, където излизат 75 кадъра [smilie5]

Между другото - явно на някои хора им е мисия да откажат някой от това хоби...

Дата:   25-06-24 15:40

kvakioh, всеки човек придобива опит чрез практиката:) Ако Вие снимате по 6 лентови кадъра и чакате четвъртък (когато местното фото проявява лентите) за да видите резултата, а един прохождащ колега прави по 50-100 цифрови на ден, много скоро познанията Ви за това как работи фотоапарата ще се изравнят и е доста вероятно след този процес ако хванете лентовия и излезете да снимате, той да има повече опит защото 7х6=42 а 7х100=700. Това са около 17 пъти повече практика тоест една година работа от негова страна се равнява на 17 от Ваша. Удобството, качеството, гъвкавостта и възможностите при дигиталната фотография са практически много по-полезни за един начинаещ фотограф от романтичното очарование и "големината на зърното" при лентата. [beer] ... чак после идва осведомен избор...

Дата:   25-06-24 15:55

lamerko написа:

> ... Между другото - явно на някои хора
> им е мисия да откажат някой от това
> хоби...

Oт хобито не, само от неактуални начини за неговото практикуване [smilie18][beer]

П.П. Тук стана малко като в темите за фулфрейм или кроп - да се обзаложим ли, че при два изпипани черно-бели кадри, никой няма да познае с какво са снимани?

Публикацията е редактирана (25-06-24 16:04)

Автор: deerstalker   
Дата:   25-06-24 16:01

не си губи времето и не си хвърляй парите за безсмислици, колкото и романтика да има в лентата - няма смисъл, времената вече са други.
Купи си един фотоапарат с два - три обектива, научи се да работиш с програма за обработка на снимки и гледай в бъдещето.

Взел си книжки за фотография. Преписвани една от друга, само дето автора е различен. Книгата не прави фотографа, практика ти е нужна, излез на вън и снимай - има какво [smilie5]

Публикацията е редактирана (25-06-24 16:07)

Дата:   25-06-24 16:02

Е, те актуалните начини приключват до последен модел Самсунг, Айфон или някой друг китаец...

Дата:   25-06-24 16:33

lamerko, звучите ми малко като соц-носталгик. Но и такъв да сте - неможе да отречете, че ако не морално поне технологично цивилизацията се развива възходящо. Това обаче не ми е пречило да използвам и любимата си броника, но го правя с удоволствие едва когато знам какво искам и как да го постигна.
quazimodo, има голяма опасност ентусиазма на "това хоби" да секне изключително бързо ако начините не са актуални. Предполагам знаете какво коства снимането с лента и ученето... години практика, стотици ленти които за нищо не стават, хиляди провалени кадри (това последното звучи като казано от Хорст Фукс от ВС телешоп[smilie5] ) ...грешката при дигиталното изображение се решава с Delete, a колко струва при лентовото (не само като пари)...? Смятам, че начинаещ фотограф ще напредне значително по-бързо във фотографията с дигиталните технологии.

Публикацията е редактирана (25-06-24 16:34)

Дата:   25-06-24 16:39

Книгата не прави фотографа, практика ти е нужна, излез на вън и снимай - има какво

Правилно [smilie24]

Винаги съм се чудил какви книги е чел и какви курсове е завършил Леонардо Да Винчи, та и велик склуптор, и велик художник, и велик учен, а ако имаше фотография тогава, най-вероятно и велик фотограф щеше да е. [smilie11]

Дата:   25-06-24 16:43

bogdanov е прав. Само не става ясно, дали автора вече има опит с цифров апарат, или сега започва изобщо да се докосва до фотографията. Аз лично приех, че вече има опит, но дали съм прав?

Дата:   25-06-24 16:46

Да припомня ли, че авторът на темата НЕ пита ДАЛИ да се занимава с филмова фотография?
Всички отговори на такъв незададен въпрос са нежелан СПАМ от самозвани експерти, които поддържат его с непоискани съвети. Ще напиша донос до асмина да ги изтрие [smilie5]

Въпросът е КАК да се започне и адекватните отговори в тая посока (макар и разнопосочни) са добре дошли. Дайте на човека повече съвети КАК (а не ДАЛИ) да се захваща с филми!
[beer]

Дата:   25-06-24 16:59

Ами то отговори има :)
Само трябва да се отсее спама от полезните съвети. Всеки, който го интересува може да го стори сравнително лесно след като изчете темата [shtrak]

Дата:   25-06-24 17:06

"Автор: CDman
Дата: 25-06-24 16:39

Винаги съм се чудил какви книги е чел и какви курсове е завършил Леонардо Да Винчи, та и велик склуптор, и велик художник, и велик учен, а ако имаше фотография тогава, най-вероятно и велик фотограф щеше да е. [smilie11]"

Вместо да се чудиш погледни биографията на Леонардо. Вторият му баща е бил грънчар, което е един пряк допир с технологията и формата. После е учил и чиракувал при Андреа дел Верокио, художник и всестранно развита личност. Като художник се е развил повече във Флоренция в двора на Медичите, а като инженер в Милано в двора на Сфорца. Средата в голяма степен определя кои интереси ще се развиват.

Около 1500-ната година не е имало много художествени, технически и медицински книги. Знанието се е предавало по гръцкия метод в тематични общества (школи) под крилото на местен владетел. По това време е имало университети, но те не са били технически. Първият технически университет е от 1735 година.

Дата:   25-06-24 17:25

Не, нямам предварителен опит с цифровата фотография като изключим, че съм снимал с телефона си, както всеки, който има телефон с камера.

Впрочем днес изщраках в градинката пред блока една лента с изтекъл срок на годност (ORWO NP20 SL Kassette), чийто срок на годност е изтекъл 1992. Тази лента е с ASA 80/DIN 20, но предвид това, че срокът й на годност е изтекъл преди повече от 30 години, я снимах с пре-експониране сякаш е 50 ASA/18 DIN. Aperture f5.6 и скорост на затвора 1/30. Фотоапаратът, с който я изщраках/похабих, е Welta Penti 0.

Дали има фото, което да ми я прояви на стандартна цена за черно-бял филм (10-15лв) или по-скоро ще трябва да се опитам да я проявя сам?

Публикацията е редактирана (25-06-24 17:26)

Дата:   25-06-24 18:00

Питай Калин Костов - https://www.facebook.com/groups/448657628590589/user/553995996

Дата:   25-06-24 18:44

bogdanov, минал съм толкова премного ленти 24/36 кадъра, че съм стигнал, че по-добре 8 или 6 кадъра. И не чакам никой за проявяване или сканиране.
Иначе не бих снимал на изфирясали ленти, заради спецификата на промиването. Също с някакви странни апарати, дори че са налични не. За проявяването добре е човек да си проявява сам.

Дата:   25-06-24 19:21

ORWO SL е поредния "странен" формат, възникнал при съпоставянето на изтока и запада... Но нали видите ли, Агфа имали касета за "бързо" зареждане, та... направо си го откраднаха от Агфа, че дори ако не се лъжа, касетите са взаимно заменяеми [smilie5]
Въпреки странната касета, вътре има обикновен 35мм филм - можете сами да си зареждате касети (ако имате такива) и да използвате ORWO SL/Agfa Rapid камерите.
И понеже е стандартен 35мм филм, навсякъде що могат да ви го проявят. Но си поискайте касетата. Обаче като се има предвид филма, времето и неизвестните при съхраняването, има голям шанс резултатите да са много лоши (масива базова мъгла) или тотал щета. Затова най-добре си го пазете ако решите да опитате сам да си проявявате филми - добър е за упражнения, макар че почти сигурно се е стегнал с времето и ще е малко трудно да се зареди в дозата. И задължително предпране 5-8 мин :)

Дата:   26-06-24 00:01

И едно време не ми пукаша, и сега не ми пука колко професионално изглеждат спиралните дози. Маам си на корекс ленти и ми е екстра[smilie18][beer]

Дата:   26-06-24 02:03

[smilie6]

Наистина ли не загрявате, че авторът на темата се будалка?

Да, наистина го харесвам заради провакативното му чувство за хумор!

Да живеят зевзеците!!! [cool]

Дата:   26-06-24 02:25

Не трябваше да пиша това... защото The Show Must Go On [smilie7]

Дата:   26-06-24 08:48

И да се гъбарка - к'во ?[smilie3]

По-добре е от пишман рекламните теми:

- Търся сватбен фотограф.
- Какъв е бюджета ?
- Зависи от техниката и майсторството му. [smilie11]

М'да [smilie6]

Дата:   26-06-24 13:42

Определено се гъбарка. За това и първият ми съвет беше лайка с три асферични обектива. Без това не е възможна филмова фотография.

Но пък самия спор около дигитално и филм носи особено носталгичен привкус.
Най харесвания от мен аргумент в полза на дигиталното е - може да си щракаш евтино и да натрупаш безброй посредствени кадри. И да станеш по добър.
За съжаление не се забелязва подобо нещо. Посредствените щракачи са еднакво посредствени на всеки вид носител.

Отделно не трябва да се пренебрегва особенноста на хобизма - практикува се за удоволствие и то не е свързано само с крайния резултат. Удоволствие от фотографията може да донесе купуването на фотохрафски албум и разглеждането му. Аз на холната маса в момента съм отворил "Африка" на Салгадо и си я зяпам вече цяла седмица. Може да си много щастлив от хобито си защото си купил нов обектив и ти е интересно колко е по добър от предишния, щракаш еднакви и безмислени кадри с два почти еднакви обектива и ... кеф ти е. Да пиеш бира с колеги хобисти и да си организирате разходка през ноща до гарата в горна баня за нощни снимки или уикенд за дяволския мост.

Обобщено - направо съжалявам хората които се занивават професионално с фотография или се напъват да се занимават професионално. Или са забравили или никога няма да разберат какъв кеф е да излезеш с ТЛР ролейфлекс с 12 кадъра да снимаш. Да си изкараш деня страхотно и да се прибереш с направени 3-4 кадъра.

И задължително искам за пореден път да благодаря на повсеместната цифровизация. Благодарение на нея имам възможност да си купувам страхотна техника за без пари.

Автор: yakumo   
Дата:   26-06-24 13:52

Според Pentax, най-актуално е да се започне с това срещу една хилядарка. Правеха хубави фотоапарати, какво им стана на тия [smilie11]

Дата:   26-06-24 16:09

next time написа:

> ...И задължително искам за пореден
> път да благодаря на повсеместната
> цифровизация. Благодарение на нея
> имам възможност да си купувам
> страхотна техника за без пари.
>

[smilie18][smilie18][smilie18]

Дата:   26-06-24 16:26

Ако закупя този проявител Ilford ILFOSOL 3 FILM DEVELOPER 500ML, колко 35мм филма бих могъл да проявя с него (като гледам се разрежда 1 към 9)?
Също как би трябвало да го съхранявам и колко време би издържал преди да се развали?

https://magazin.photosynthesis.bg/bg/18914-foto-himiya-ilford-ilfosol-3-film-developer-500ml.html

Публикацията е редактирана (26-06-24 16:27)

Дата:   26-06-24 16:28

Plamen_Draganov написа:

> Ако закупя този проявител Ilford ILFOSOL
> 3 FILM DEVELOPER 500ML, колко 35мм филма бих
> могъл да проявя с него (като гледам
> се разрежда 1 към 9)?
> Също как би трябвало да го
> съхранявам и колко време би
> издържал преди да се развали?
>
> https://magazin.photosynthesis.bg/bg/18914-foto-himiya-ilford-ilfosol-3-film-developer-500ml.html

>

>
> Публикацията е редактирана (26-06-24
> 16:27)

Грубо: 10. Ако се бъзикаш - ти ми кажи колко [smilie5]

Дата:   26-06-24 16:33

Около 350мл проявител ти трябват за един филм 135 ако проявяваш в ниска доза с една спирала.Доза Триплекс с корекс лента поемаше 600мл за един филм 120.

Дата:   26-06-24 16:36

Прав си. Патерсън приема 300мл на филм. Значи 500/30 и се вижда колко филма ще се проявят :)

Дата:   26-06-24 19:57

А доколко добра е ваничката за проявяване от СССР тип. Ето линк какво имам предвид:
https://www.ebay.com/itm/275862543982

Също и колко филма може да се проявят в нея с един проявител 500мл, разреден 1:9?

Дата:   26-06-24 21:27

Купи си хубава доза да не ти тече или да не се провали самото проявяване заради уплътнение. Спестеното от домашно забъркана химия и добра доза/контейнер за промиване е доста. И е съществена.
Все повече си мисля, че наистина темата е бъзик, щом има питане за буркан от СССР.

Дата:   27-06-24 01:05

Днес си закупих от един възрастен любител фотограф две ванички от този съветски тип. Лека-полека стягам нужното оборудване, за да мога да затворя цикъла от снимането с фотоапарата до проявяването на лентата и сканирането й, а току-виж един ден съм се запалил и по отпечатването й на фотохартия.

Засега обаче планът е да се науча сам да си проявявам лентите. Нямам очаквания относно качество на снимките (чух за цитат от Henri Cartier-Bresson, който е казал, че най-лошите снимки са първите 10 000). Освен това този цитат е казан в контекста на филмовата фотография, така че това са 10 000 снимки, които са обмисляни, ръчно настройвани, платена е не малка цена за тях, само за да бъдат хвърлени после в кофата.

Друго, което искам да попитам е, доколко грешките при проявяването са поправими или филмът веднъж поразен при проявяването е необратимо унищожен? Ако времето за проявяване е примерно 8 минути, фатално ли би било ако се проявява 10-20 секунди повече или по-малко? Какви са последиците върху филма, ако се проявява по-дълго време и какви са последиците, ако се проявява за по-кратко от необходимото?

Публикацията е редактирана (27-06-24 01:06)

Дата:   27-06-24 07:18

Спазвай каквото пише и е казано за определения проявител и химия. Време, температури, концентрация. Особено за цветните.

Дата:   27-06-24 09:39

Plamen_Draganov написа:

> А доколко добра е ваничката за
> проявяване от СССР тип. Ето линк
> какво имам предвид:
> https://www.ebay.com/itm/275862543982

>
> Също и колко филма може да се
> проявят в нея с един проявител
> 500мл, разреден 1:9?

Купил си си един боклук.
Горещо препоръчвам ето това (като цена/качество е топ):
Paterson Tank System 4. Може и JOBO, но там цената е двойна. Патерсън е достатъчно добра.

За проявяване с въпросната доза на патерсън ти трябват 300мл готов проявител (вече направен разтвор) за един филм, съответно 600мл за два. Това е може би най-икономичната доза, която можеш да закупиш. Лесно се зарежда филма, нова е, не тече (!!!). По-горе написах колко филма можеш да проявиш с 500мл концентрат: Малко математика за 6-ти клас:
1:9 значи 1 част проявител + 9 части вода. Общо 10 части. 300мл за един филм ако са 10 части, то една част е 30мл (толкова проявител ти трябва). Значи за всеки един филм ще хабиш по 30мл. концентрат. Имаш 500мл, като го разделиш на 30, ще разбереш колко филма ще проявиш с него (да речем намали получената бройка с 1, поради практически причини :) ).

Дата:   27-06-24 12:20

Сметката е вярна, но като за първи стъпки, след които може да няма втори, това не е от някакво значение.

Някъде на тавана имах корекс доза с лента. Ако я намеря и е здрава ще я подаря на някой ентусиаст.

Дата:   27-06-24 12:44

По принцип проявяването така или иначе го спираш поне 30-тина секунди по-рано, за да имаш време да излееш проявителя и да налееш стоп разтвора или чистата вода :). Препроявяването не е желателно освен ако не си с някоя силно разредена чорба като Родинал 1:200 например за стоящо проявяване, която би понесла по-безболезнено половин-една минута повече престой на филма.

Дата:   27-06-24 12:52

Като се има предвид, че е показана вероятно най-неадекватната обява в Ибей от рода "ако мине - мине", явно наистина темата е петъчна...

Дата:   27-06-24 13:45

asahi написа:

> ...Някъде на тавана имах корекс доза
> с лента. Ако я намеря и е здрава ще
> я подаря на някой ентусиаст.

Пу за мен! Имам два филма 120 Ролай ретро 80С с 15 годишна давност, които чакат за изщракване и "промиване" [smilie18][beer]

Дата:   27-06-24 14:29

Тези дози не са с универсални ролки - трябва ти версията специално за 120...

Дата:   27-06-24 17:03

lamerko написа:

> Тези дози не са с универсални
> ролки - трябва ти версията
> специално за 120...

Понеже и аз не знам каква доза има asahi, ще кажа, че по начало бъркаш. ДДР-ейските дози Триплекс са универсални - една, да кажем, "разтегателна" макара и две ленти - за 135 и за 120

https://i.postimg.cc/Kz9z40tK/image.jpg

Дата:   27-06-24 17:06

quazimodo написа:

> Пу за мен! Имам два филма 120 Ролай
> ретро 80С с 15 годишна давност, които
> чакат за изщракване и "промиване"
> [smilie18][beer]
>

Опитай се да познаеш дали стават за нещо тези 120-ки... Гъбите не прощават. Въпросът е в количеството им ;)

Дата:   27-06-24 21:03

Ами без щракане и "промиване" няма как да се разбере. Няма да снимам сватба с тях- обещавам [smilie18] [beer]

Дата:   27-06-24 21:13

> ДДР-ейските дози Триплекс са универсални - една, да кажем,
> "разтегателна" макара и две ленти - за 135 и за 120

Ей, че кеф - вЕрно че бяха разтегателни за 2 размера! Тия неща са по-изтрити в паметта ни от кубчето на Рубик или 'автоматичните' писалки с мастило [smilie8]

Дата:   28-06-24 07:23

nyamago написа:

> > ДДР-ейските дози Триплекс са
> универсални - една, да кажем,
> > "разтегателна" макара и две ленти
> - за 135 и за 120
>
> Ей, че кеф - вЕрно че бяха
> разтегателни за 2 размера! Тия неща
> са по-изтрити в паметта ни от
> кубчето на Рубик или
> 'автоматичните' писалки с мастило
> [smilie8]

Проявявах само с такива, защото бяха много лесни за ползване и без голям шанс за омазване на нещата още при самото зареждане.

П.П. А нЕкои от нас помнят (и са ползвали) малките шарени пластмасови мастилнички и перодръжките с писец Пеликан или Рьотринг [smilie5]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   28-06-24 07:44

quazimodo написа:

> nyamago написа:

> > са по-изтрити в паметта ни от кубчето на Рубик или 'автоматичните' писалки с мастило [smilie8]

> П.П. А нЕкои от нас помнят (и са ползвали) малките шарени пластмасови мастилнички и перодръжките с писец Пеликан или Рьотринг [smilie5]

А други не само помнят, но и продължават да пишат с „автоматични“ писалки. Верно, че сам ги пълня с мастило, нищо, че са автоматични.

Но признавам, че с корекс доза съм имал само откъслечни сблъсъци - като по-малък брат в семейството.

Дата:   28-06-24 08:37

quazimodo написа:

> Ами без щракане и "промиване" няма
> как да се разбере. Няма да снимам
> сватба с тях- обещавам [smilie18] [beer]

Е хубу де, изщракай я и ще ти я "промия", даже цели 35 минути с чиста, чешмяна вода от Искаро [smilie18]
Ти пък ще ми купиш черен шоколад с карамел от Лидъл или чаша хубаво ароматно кафе и сме квит [beer] [smilie5]

Автор: A03   
Дата:   28-06-24 09:48

Автор: Plamen_Draganov
Дата: 19-06-24 18:16

Здравейте на всички!
Нов съм, както във форума, така и във фотографията като цяло. Искам да започна да навлизам в света на фотографията като бих искал да се занимавам основно с филмова, черно-бяла фотография. """"""" Пич ако си сериозен и от София ще ти помогна с неволите и ще видиш колко е лесно ! Ако наистина си сериозен за желанието за Черно/Бялата фотография ! Пиши ми на лични !Ще ти кажа и филми от къде да се вземат за по малки пари и химия ,и сам ще почнеш да ги "Джуркаш" !Тук повечето ще ти разправят колко си тъп и че е черна дупка това начинание аз пък ще ти кажа че е кеф и забавление и креативност .Не е като ДСЛР картечар от 1000 кадъра все 10 ще са добре.Ей пишете че имате това онова по тавани и мазета ми подарете ги на младежа ,подарете му копирапарат ,гланцпреса ,вани .Ще се зарадва аз имам една УПА ще му я подаря ,дайте да му съберем една що годе лаборатория да НИ помни с добро,аз имам всичко по 2 и 3 мога да се лиша от нещо за доброто дело .

Публикацията е редактирана (28-06-24 10:11)

Дата:   28-06-24 13:15

Повлиян от тази тема и конкретно от израза "СССР - тип" реших да проявя един филм в доза от съветски тип.

Не е нужно никой да ми обяснява защо социализма се провали. Вече знам. Чудя се обаче коя е причината да се провали толкова късно.

Дата:   28-06-24 14:22

Ako дозата е руска и е с един охлюв от долу на макарата а отгоре е плоска тя е 100% за корекс лента ако е с два не е за корекс лента ! Руските корекс ленти бяха едни прозрачни и по тънки от немските ! И по всяка вероятност си залепил горе филма станало е на конус при навиването много хора не знаят че и там се слага корекс лента.В случая социализма не е виновен въпреки че и мен не ме кефи .Хората са помислили за това но ако сте взел дозата 2 ръка и повечето "търговци" или не знаят или премълчават че няма лента
https://www.ebay.com/itm/275862543982 точно за това говоря

Публикацията е редактирана (28-06-24 15:03)

Дата:   28-06-24 15:02

A03 написа:

> Ako дозата е руска и е с един охлюв
> от долу на макарата а отгоре е
> плоска тя е 100% за корекс лента
> ако е с два не е за корекс лента !
> Руските корекс ленти бяха едни
> прозрачни и по тънки от немските !
> И по всяка вероятност си залепил
> горе филма станало е на конус при
> навиването много хора не знаят
> че и там се слага корекс лента.В
> случая социализма не е виновен
> въпреки че и мен не ме кефи
> .Хората са помислили за това но
> ако сте взел дозата 2 ръка и
> повечето "търговци" или не знаят
> или премълчават че няма лента
>

Моля Ви, не говорете глупости и не заблуждавайте хората! Ето нещо специално за нЕкои от корифеите на филмовата фотография. Просвещавайте се на воля [smilie18][smilie18][smilie18]

https://youtu.be/7Yp9_zGZsjA

Дата:   28-06-24 15:24

Монументална тъпотия си написал а оня дето демонстрира е още по зле ! Как не съм имал проблеми като нямах "Йобо" и "Триплекс" Неграмотността не е порок порок е да парадираш с нея !! www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/lenta-korreks-dlya-proyavki-fotoplenki-IDTdrv6.html

Публикацията е редактирана (28-06-24 15:26)

Дата:   28-06-24 15:57

Ей, смехоране, що продължаваш да се излагаш? Явно никога не си проявявал филм с корекс лента. В противен случай щеше да знаеш, че може да минеш и само с лентата и един прост буркан - без дози и макари. Верно е много кофти да... парадираш [smilie5]

Дата:   28-06-24 16:33

Преди 35 години бях започнал да си оборудвам домашна лаборатория - бях все още ученик. В "универсалните" магазини имаше специален щамд за фотография, обикновено съвсем малък и доста беден. Там филми практически не се появаваха, но винаги имаше фотохартия, бедна химия, обикновено на фохар и изключително рядко на ОРВО и разни дребни джаджи. Понякога пускаха и дози - повечето време руски, като тази от горния, напълно безсмислен клип, понякога имаше с ленти. Бях се сдобил с две руски - едната със пирала от вече спомения вид, и една с лента - САМО за 35мм. Самата доза така или иначе беше проектирана само за един 35мм филм. Но имаше подобна, която пък си беше за 120 - формат, който по него време не ме вълнуваше. По някое време се сдобих и с "истинска" доза - Крокус [smilie18]
Относно дозите с лента - много лоши спомени. Както вече споменах, имах руска такава, а в лабораториите на тогавашните пионерски домове, ОСО и ЦРД (сега мисля че се водят ЦПЛР) имаше и немски. Не се използваха, понеже бяха твърде проблемни. Филма постоянно залепваше по лентата, при което се появяваха неизползваеми участъци.
Сега, когато има налични доста опции - нови и използвани, но в добро състояние, тези соц полюции са напълно безсмислени. При съвременните "гнило-капиталистически" сделания, има няколко важни аспекта:
- надежност при разбъркване и минимално отстояване за химията - фиксираният захват от двете страни на филма е важен;
- избор на разбъркване - дозите на Патерсън и Кайзер позволяват както въртене на спиралата, така и обръщане. Втория начин е за предпочитане при повечето процеси. До степен, че при популярните дози от неръждаема стомана и Йобо няма манивела за въртене;
- изключително важно за цветните процеси - бързо наливане и бързо изпразване на дозата. Наистина е важно;
- минимално количество химия - Йобо за един 35мм филм изисква само 140 мл химия при ротационна обработка и 250мл с ръчно обръщане. Съответно при версията за два филма (или един 120) - 240 мл и 485 мл. Звучи добре да проявиш два филма с 240 мл химия, нали? Е, самата химия трябва да има капацитет за това :)

Дата:   28-06-24 17:30

lamerko поставяш ме пред дилема - на твоите писаници ли да вярвам или на моя практически опит?! Не отговаряй, въпросът беше риторичен[smilie18][beer]

Дата:   28-06-24 17:47

Всеки си има своята истина - за мен да унищожиш скъп филм с евентуално важни кадри просто защото не ти се дават 40 лв. за съвременна нова доза си е безумие. Вероятно из архива ми все още пазя разни избрани образци от нетърсения артЪ, създаден от тези ленти - всички тези стари боклуци ги подарих. Дори преди около една-две години намерих още един кашон - подарих и тях :)

Дата:   28-06-24 18:26

Предавам се! Аман от политкоректници[smilie5][beer]

Дата:   28-06-24 20:34

Дозата Патерсън има едно хитро свойство - да проявява филм с половината от нужното количество разтвор.

Дата:   28-06-24 20:34

Ей КВАЗИ"МОДЖО в първата година когато се занимавах с фотография филмите проявявах в леген !! 1978 беше ,в кофа съм проявявал ,цветна лента с позитивен проявител съм правил ,кинолента с бачок съм проявявал 16 и 8 мм ....КВАЗИ си ми ! Снимка с картонена кутия съм правил ,снимал съм с Практика ЕЕ2 когато всички снимаха с Киев ! Квази си ми ти си като онзи "Тарамбуки" в Аудио форума на всяко гърне мерудия ! Извади копирапарат ,рамка,гланцпреса,корекс доза ,вани и аладинов фенер и ги дари на момчето дето е пуснал темата ,не да ми се правиш на интересен "КВАЗИ" [smilie18] [smilie18] [smilie18] Както обичам да казвам след "чЕкиите най дълго съм се занимавал с фотография" Трай си като не познаваш хората

Публикацията е редактирана (28-06-24 20:39)

Дата:   28-06-24 20:42

Етимологията на думата квазимодо е доста по-интересна.

Дата:   30-06-24 11:38

А каква е разликата между Аладинов фенер и фенер с червена лампа. Видях обяви за "фотографски фенер с червена лампа" като в обявата изрично пишеше, че не може напълно да замени Аладинов фенер, но ставал за черно-бели снимки.
Също и да ме насочите към това какъв е терминът на английски или руски за Аладинов фенер, понеже не откривам резултати като го търся с това наименование.
Ако може да ми кажете и каква е функцията на Аладиновия фенер?

Дата:   30-06-24 12:26

Лампата на така наречения "аладинов фенер" е бяла и само се сменят цветните филтри пред нея:Жълто зелен , червен, оранжев ,кехлибарен, зелен...според нуждите.
[shtrak]

Дата:   30-06-24 15:53

А може ли да кажете кой цвят на филтъра за какви нужди се ползва? Защо да предпочетем един цвят пред друг?

Дата:   30-06-24 18:16

Мога да кажа за всеки филтър, но това ще поведе лавина от нови въпроси.
На този етап това ще е излишна информация за Вас.
P.S.
Аладинов фенер е - Фотографски лабораторен фенер.

Публикацията е редактирана (30-06-24 18:20)

Дата:   01-07-24 08:45

Plamen_Draganov написа:

> А може ли да кажете кой цвят на
> филтъра за какви нужди се ползва?
> Защо да предпочетем един цвят пред
> друг?

Търси си фенер с червена лампа (или такъв филтър - червено-кафяв е, всъщност). Зелените са безполезни към днешна дата, защото хартията, която масово се продава в момента (поликонтрастни на фома и илфорд) реагира на нея. А със стара хартия на фохар не си заслужава да се занимаваш изобщо. Всичко съвременно, от магазина, работи с червена светлина. Макар че може и да има някоя архаична фома, която е за жълто-зелена светлина. Аз не бих се занимавал да я търся, освен ако не държа да е точно тази хартия.

Филмите се навиват/отварят и т.н. манипулации преди проявяване в пълен мрак - там лампата е вредна.

Дата:   01-07-24 22:26

https://www.ilfordphoto.com/media/catalog/product/cache/aa9b4b65a11c6625a7ec493861716c18/1/1/1168017

Тази съвременна хартия може да се обработва с жълто-зелен филтър 113, което има своите предимства: 1.Не купуваш филтри мултиконтраст
2.Изображението в тъмната стая изглежда по-вярно на плътност от това при червена светлина, което е по-добре за любител с по-малко опит.

Дата:   01-07-24 23:32

Това каква безопасна светлина да използваме зависи общо взето от светлочувствителния материал, с който ще се борави.
По принцип, повечето емулсии са чувствителни само в областта на УВ и синьото. Това е изключително тесен диапазон, част от който дори не е във видимата за човека област. Понеже в много от случаите това не ни върши работа, има специална сентизивна технология за увеличение на диапазона чрез сенсибилизационни багрила.
Когато снимаме на филм, ние се нуждаем от пълния спектър във видимата област, за да може да излязат детайли от всички видими цветове. По дефиниция, всички цветни филми обхващат целия спектър. Ако искаме цветове - трябва чувствителност към тях.
Повечето черно-бели филми също обхващат целия спектър. Те се наричат панхроматични. Но има някои изключения - общо взето за художествена или техническа цел - намален или увеличен спектър. Повечето производители предлагат специални филми, при които червеният спектър е изключен. Или това са ортохроматичните филми. Голяма част от техническите филми също са такива. Липсата на чувствителност при червеното значи, че червените области ще бъдат тъмни или черни (например лицата на хората), което се възприема добре при някои стилове. Също така, можете да работите под "безопасна светлина" с червен филтър. Особено удобно при работа с плаки или план филми в тави. На другия край са специалните филми с повишена чувствителност в червеното (филми за въздушно наблюдение и шпионаж) и вече несъществуващите истински IR филми.
При черно-бяката фотохартия правим копия от филма. Понеже проявеният филм няма цветове (всички детайли от сцената вече са на него), то за фотохартията не е нужно да бъде с разширен диапазон. Така например, споменатата хартия от dekov затихва напълно при 500нм или обхвата и е само в синьо-виолетово. Илфорд препоръчват кафяво-червен филтър, но и със зелен няма да има проблеми. Всъщност по времето на соц-а и малко след него използвахме основно 113D на ORWO, който е зелен. Същия филтър обаче в никакъв случай не бива да се използва с ортохроматичен материал, който е чувствителен към зеленото :)

Дата:   02-07-24 09:40

dekov написа:

>
>
> Тази съвременна хартия може да се
> обработва с жълто-зелен филтър 113,
> което има своите предимства: 1.Не
> купуваш филтри мултиконтраст
> 2.Изображението в тъмната стая
> изглежда по-вярно на плътност от
> това при червена светлина, което е
> по-добре за любител с по-малко
> опит.
>
>

Тази хартия може и да е съвременна (зависи какво разбираме под съвременна), но вече не може да се закупи. Всъщност, ако се разходим до Виена (според сайта на Илфорд), може и да успеем да закупим някакви бройки от нея, но масово не се предлага никъде. Всичката налична хартия е поликонтрастна.

Дата:   02-07-24 13:30

Тук също предлагат колкото си искате хартия с постоянен контраст
Само да има ентусиасти, които знаят какво искат.
[shtrak]

Дата:   02-07-24 14:13

Да, за фомата - там ясно. Даже съм си заплюл някакви да взема да си хабя вкъщи [smilie5]

Дата:   02-07-24 16:04

Synthy написа:

> Да, за фомата - там ясно. Даже съм си
> заплюл някакви да взема да си хабя
> вкъщи [smilie5]

Още ли се занимаваш с глупости? Мислех, че вече си преболедувал тия вируси [smilie18] [beer]

Дата:   14-07-24 19:41

Останки, някакви.

Дата:   14-07-24 20:52

asahi написа:

>
> Останки, някакви.
>
Има само тясна лента за дозата[smilie5]

Дата:   15-07-24 13:22

За съжаление, все оше има хора, които се подлъглат по такива... "останки", някакви... Абе то едно време "Рубин 404" беше най-желания телевизор, ама сега дали вървят добре на вторичния пазар - не знам...

Дата:   15-07-24 15:53

написа:

> За съжаление, все оше има хора,
> които се подлъглат по такива...
> "останки", някакви... Абе то едно
> време "Рубин 404" беше най-желания
> телевизор, ама сега дали вървят
> добре на вторичния пазар - не
> знам...

Завий ми за в къщи два пъти универсално JOBO с макарите за по 30 лева[smilie5]

П.П. Ще се повторя - стига плювали без да сте хващали в ръце това, което плювате. Иначе влизате р ролята на оня от вица дето не е чел книгата, но я осъжда, защото такава е повелята на партията[smilie18][smilie18][smilie18]

Дата:   15-07-24 16:19

Jobo са скъпи (в Ибей излизат добри цени втора ръка), но Paterson чистак нови са еФтини. Например, в Синтезиса Paterson 114 (една универсална макара, но малка доза за 1х35мм филм) е само 45 лв. (наличен), а Paterson Universal (две универсални макари за 2х35мм или 1х120) - 53 лв. Оново наличен.

Пак ще се повторя - един дъртак с корекс лента ПОДАРИХ преди година-две - лично съм го купучвал като нов, по времето когато ги произведаха. Хващал съм, пипал съм, парил съм се. Не бих си го причинил.

Paterson Universal

Paterson 114

Автор: uri64   
Дата:   15-07-24 17:21

Lamerko [smilie24]

Дата:   21-12-24 16:47

Тези дни ще правя първи опит сам да си проявя филм. Взех си от фотосинтезис един проявител Ilford ILFOSOL 3. Взех и ето този стар фиксаж. Като си преведох с гугъл преводача упътването му от немски, мисля, че трябва да разтворя първо двете части в 6,5 литра вода, а после понеже ще проявявам фото филм, а не хартия, трябва да добавя още 1,5л за да стане общо 8л.
Имам следните въпроси:

1) Може ли някой да ми потвърди дали така трябва да направя и после колко време бих могъл да съхранявам тези 8л фиксажна течност?

2) Като проявя един филм и след това го изплакна с вода и после го фиксирам, да прибера ли използвания фиксаж обратно в голямото шише или да го изхвърля?

3) Можете ли да споделите като цяло мнение за въпросния фиксаж А-300?

4) Снимал съм и една таблетка проявител, която е с изтекъл срок през 1978. Взех я от колекционерска гледна точка, но ми е интересно доколко би могла да прояви лента и как се борави (или по-точно казано боравило) с такъв тип таблетки? Какви химически вещества съдържа въпросната таблетка?

https://bazar.bg/obiava-33961525/proiavitel-fiksazh-orwo-a-300-ot-80-te

https://dzen.ru/a/Yb9UkOUnj3h56ThK

Дата:   21-12-24 17:11

Тъй като не е ясно кога ще обработваш втория си филм можеш да си забъркаш фиксаж колкото за една доза. Виж колко милилитра събира и изчислявай.

Дата:   21-12-24 20:01

1. Трайността зависи от pH (не трябва да се качва над 5.5), състоянието на химикала в малката торбичка и степента на замърсяване на фиксажа с проявител (добре е да има хубава междинна водна баня).
Относно фиксажа А300 - това е класически кисел фиксаж. Това е бавен фиксаж, който изисква повече миене накрая и НЕ е препоръчителен за цветни материали.
Част А (голямата) съдържа натриев тиосулфат (хипо) - разтворител на сребърни халиди. Част Б (малката) е метабисулфИт - действа в две направления - има киселинно pH, което действа като спираща баня (също така ниското pH предпазва тиосулфата), а също така е консервант - постепенно се разлага до сулфит.

Вдимо от снимката, метабисулфита се е ОКИСЛИЛ до сулфАт - по-добре не го слагай!

2. С оглед на състоянието му - по-добре го изхвърли.

3. Останка от миналото. По-нестабилен, по-натоварващ филма, изисква наистина добро фиксиране и МНОГО миене. Има формула с допълнителни компоненти, които го ускоряват (бърз фиксаж) до съвременните фиксажи с амониев тиосулфат. Този не е такъв. За по-важни филми/хартия - просто си купете съвременен течен концентрат, който лесно се разрежда до нужното количество и работи според съвременните процеси.

4. Ако имате напълно ИЗЛИШЕН филм, който сте решили да хвърляте - пробвайте. Формулите на двете таблетки са написани на линка, който сте дали - различни са. На пръв поглед - това са еднократни проявители от типа Фенидон-Хидрохинон (заедно правят супер комбинация), на английски абревиатура PQ. Количеството на сулфит е твърде малко за предпазване.
Първата формула е интересна - наличието на сулфАт показва, че това е формула, предназначена за горещ тропичен климат. Принципно този химикал изключително рядко се използва във фотографията и няма пряко значение в процесите. Тези таблетки най-вероятно сега са напълно МЪРТВИ.

Дата:   21-12-24 20:27

Благодаря за разясненията. Иначе мисля да снимам с един филм формат 120 с изтекъл срок Orwo NP22, изтекъл през 1989г. Ще го снимам с фотоапарат Certo Certina. Тук имам следния въпрос:
В почти всички снимки, които откривам в нета на съответния фотоапарат, виждам, че spool-а е от дясно (в моя е също от дясно), открих една обява в ebay, където на апарата spool-a е от ляво. В ляво е спусъка, който би трябвало да превърта лентата. Мисля да сменя позицията на spool-a и да го сложа да е в ляво, където е спусъка за превъртане на следващия кадър, понеже не виждам как бих могъл да придвижа следващия кадър, ако е в дясно.
Ето примерна снимка на неправилно разположения (според мен) spool и вие кажете дали трябва да е там или трябва да е в ляво:
https://www.ebay.com/itm/123774055243

https://www.ebay.com/itm/115945973495

Дата:   21-12-24 20:41

Нормално, при зареждането имаш пълен филм и празна водеща ролка. Водещата ролка се слага от страната на силовото задвижване (в случая отляво), а филма - в гнездото без предавка. Когато изснимате целия филм, той не се връща обратно, както на 35мм касетки, а се навива напълно върху водещата ролка. Така ролката, на която е бил вашият филм остава празна от "грешната" страна - просто трябва да я преместите отляво, а отдясно да сложите новия филм. И така всеки път :)

Дата:   22-12-24 10:53

Какво да се очаква от това упражнение
Правилно снимане:
1.Филм в годност, проявител в годност, фиксаж годен-Добри снимки[smile]
2.Стар Филм , проявител в годност, фиксаж годен- Лош резултат, виновен е филма.
3.Филм в годност, проявител стар, фиксаж годен- Лош резултат, виновен е проявителя.
4.Филм в годност, проявител годен, фиксаж стар- Лош резултат, виновен е фиксажа.
Стар филм, стар проявител, стар фиксаж, фотограф....[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   22-12-24 11:55

5:0 за лошите.

Дата:   02-02-25 17:17

Да споделя как се развиват нещата при мен. Изщраках и проявих в доза Патерсън два 135 и два 120 филма. Фиксажът, който си бях купил (A-300) се оказа годен. Разредих го като смесих и двете части, свалих го в избата и ходя да си наливам от него. Тествах го с парче непроявена лента и я прави прозрачна за няколко минути.
Филмите 135, които изснимах са Orwo NP20 и един неизвестен, който намерих в един от старите фотоапарати, които си купих. След като го проявих се оказа, че на лентата пише Свема МЗ-3. И двете ленти ги изснимах с фотоапарат Penti 0. Като цяло не съм доволен от двата филма. Поне видях какво се казва воал, видях какво е гъби и въобще какво е да се снима с филм с изтекъл срок, съхраняван лошо и сниман лошо (недоекспониран) и проявен лошо (един сайт ме заблуди за времето на проявяване в Ilfosol 3 като там бяха описали проявяване на Orwo NP20 с Ilfosol 3 в разтвор 1:9 за 8 минути и извадиха супер резултат, но при мен 8 минути проявяване се оказа, че му е твърде много)... все пак някои от изображенията могат да бъдат 'спасени' като се редактират и да се извади известна доза на артистичност, но като цяло първия ми опит за проявяване го считам за провал. При втория ми опит (лентата Свема) я проявих за 4:30 минути и се оказа, че е значително по-добре, но самата лента си личи че беше зле, тъй като беше стояла във фотоапарата минимум 3 десетилетия.
Тези мои неуспешни опити не ме отказаха, но дори ме амбицираха повече. Върнах се отново върху четенето на книжките, които имам (най-вече "Практическо ръководство по фотография"). След което реших да пробвам да снимам и проявя 120 филм. Имах 4 филма Orwo NP22 тип 120 с изтекъл срок през 1989г. Заредих фотоапарата Agfa Clack и почнах да въртя и да гледам в червеното прозорче как се движат стрелки, чертички, точки и изведнъж се появи цифрата 2... оказа се, че единицата ми е заприличала на чертичка и съм я превъртял... ядосах се, но се мобилизирах да изщракам поне останалите ми кадри... нащраках ги и като се прибрах налях химиите, затворих се в банята, ама този пусти първи кадър не ми дава мира... викам си ще извадя лентата и ще я сложа да я превъртя наново да я наглася на този изпуснат кадър и да го изщракам и него... почнах да въртя, ама в един момент нещо зацепи (правех това на тъмно), отворих фотоапарата и напипвам, че лентата е без черната хартия и няма как да я наглася на точно този кадър, който пропуснах... сложих я в Патерсън дозата и я проявих. После за стоп баня ползвах вода от чешмата, после фиксирах, измих и оставих да се суши като резултата ми хареса. Просто 120 филма ми се вижда доста по-впечатляващ и като качество на изображението и като размер. Надъхан на другия ден заредих друг 120 филм във фотоапарат Agfa Isoly I и го изснимах в парка. Понеже отзад на червеното прозорче няма метално капаче, което да го затваря, залепих с тиксо една монета и я отлепях само да видя номера на кадъра и пак я залепях).

Въпроси:
1) Снимайки във формат 120 и с двата фотоапарата (Agfa Clack и Agfa Isoly I) видях, че на негативите има почерняване с размера на червеното прозорче, но не на всички кадри, а на 2-3 от тях и в двете ленти. И в двете ленти имам по 1 кадър, на който черните кръгчета от червеното прозорче са едно до друго, образувайки поредица от 3-4 черни кръгчета плътно едно до друго сякаш са линийка. На какво се дължи това? Предполагам, че има някакво време, в което червеното прозорче предпазва филма от осветяване, но ако се задържи по-продължително време отворено или ако слънчевите лъчи падат директно върху него или е по-светло се получава това осветяване на лентата.

2) Коя е най-голямата доза, която мога да ползвам за ръчно проявяване с която мога да проявя няколко филма едновременно? Видях в нета някакви дълги дози Патерсън, които събират 3-4 филма от формат 135.

3) Каква химия ще ми трябва ако искам да пробвам да проявя цветна лента по процес C-41 ръчно във вкъщи?

4) Намерих една стара цветна лента CNS2 135-12 Agfa Gevaert, която беше вече изснимана. Къде мога да я дам да я проявят в София и по какъв процес се проявява тази лента?

Дата:   02-02-25 18:56

Първо за фиксажа - не е добре. Поне в частта "прави прозрачна за няколко минути". Съвременната химия ще изчисти напълно класически филм за 30-45 секунди. Трябва двойно повече време за правилно фиксиране. За дъртите Свеми - нормално си нацелил масивната м'ла и гъбите :)
Относно прозорчето в стария тип камери - най-честия проблем е, че прониква светлина в протежение на хатията и достига до филма, когато не е добре притиснат. Във вашия случай - явно харитията вече не е добра и започва да пропуска директно. Пробвайте със съвременен филм.

За дозите - Йобо имат модулна доза, която може да стане доста дълга. Но аз не ви го препоръчвам - двойна съвременна (не дърта) доза е перфектна в повечето ситуации! Също така, ако направите грешка, няма да унищожите повече филми.

Agfa CNS има собствен (бавен, нискотемпературен) процес. Не е C-41, нито по-стария C-22. Можете да помолите да ви го прояви някой като крос процес в С-41 химия, но обезателно температура под 22 градуса и съответната компенсация във времето...

Дата:   02-02-25 19:16

В единична спирала могат да се навият два филма едновремено, ориентирани гръб към гръб. Понеже навиването е по-трудно е добре да се направят тренировки с проявени филми на светло. При обработка на два филма в количество разтвор за един филм е необходимо дозата да се разклаща по-често.

Дата:   03-02-25 01:58

А каква химия ще ми е нужна и откъде мога да я закупя, за да си проявя сам цветна лента по C-41 вкъщи?

Дата:   03-02-25 08:37

За С-41 има процесори (машини). Това дори опитни фотографи (извинявай, и без да звучи грубо - ти си начинаещ, просто факт) не го правят на ръка. Там секундите и температурите са критични (поради тази причина и са направили машините). Аз бих те посъветвал първо да станеш добър в Ч/В проявяването, а след това да унищожаваш цветните ленти с ръчно С-41 [smile]
До тук, очевидно, имаш "талант" и може да ти се получи много добре [smile]
Продължавай с ЧБ... Ако пък толкова искаш да снимаш на цветна лента (аз лично не виждам причина..) - потърси кой да ти я прояви с машина (Калински е добра отправна точка). Само че там задължително с ленти в срок. Изтеклите цветни не са като ЧБ.
И недей да се занимаваш с изтекли ЧБ 120 филми - там хартията прецаква всичко. Емулсията най-често може да издържи 30 години (при правилно съхранение) и да има добър резултат с правилните корекции, но хартията гъбясва и унищожава всичко (както и сам си забелязал).

Дата:   03-02-25 12:54

Synthy: процесора е просто асистент, не е минилаб. Дали ще го правиш на ръка в обикновена доза или с процесор - се тая. И всъщност много известни фотографи ги минават на ръка. Няма нищо страшно в цветните процеси, но действително, добре е да имаш малко опит с черно-белите, където някои грешки могат да бъдат сравнително лесно компенсирани по един или друг начин.

За цветните процеси са важни са два момента - контрол на температурата и спазване на времена и разбъркване. В момента има доста "домашни" комплекти на пазара с инструкции за домашна обработка. Като цяло няма значение кой ще хванеш, но все пак избягвай тези със сухата химия - често използват "грешните" химикали и дори процеси и като цяло не е добър качественият им контрол.
За контрол на температурата най-удобни са ония дажи за су вид (Sous Vide) готвене. Колкото за самата химия - може да се свържеш с Калин Костов в Фейсбук групата "Да снимаш на филм" - организира общи поръчки от Германия с безплатна доставка.

Дата:   03-02-25 15:22

Друго, което ме интересува е откъде си купуват химичните съставки химиците-фотографи, които сами си забъркват/варят проявителите за черно-бяла фотография? Гледам разни рецепти по старите книги, в които са дадени грамажите на отделните химически вещества (примерно калиев бромид, калиев ферицианид и прочие)... откъде може да се закупят такива неща и на каква цена? Накрая да не ме заключат в районното по подозрение, че ще правя бомба. [cool]
Иска ми се да се развия дотам, че да си забърквам сам химиите, сам да си проявявам лентите, да си вадя сам снимките на хартия (взел съм си един фотоувеличител, но засега съм го скрил в избата, понеже още не съм готов да го ползвам, а и жената не знае, че съм го купил. Тя и сега ми мрънка, че няма място за новите-стари фотоапарати, които всяка седмица влизат в дома ни, а ако види и фотоувеличителя, съвсем ще й прилошее.

Дата:   03-02-25 15:42

Аз предпочитам chimtex и teocom като източници за химикали. Някои "екзотични" химикали може да се наложи да си търсиш от чужбина...

Дата:   03-02-25 16:32

Plamen_Draganov ,
Почнете първо с изпитани конфекционни проявители и качествени филми, за да имате после база за сравнение.С конфекцията също могат да се правят експерименти, темата е необятна.
[shtrak]

Дата:   03-02-25 16:41

Да, със сигурност ще продължа със закупени проявители поне в близко време, но искам да си подредя нещата в главата, за да знам какви опции имам за развитие в бъдеще. Когато се почувствам уверен в проявяването с готова химия, ще се опитам да си забъркам сам проявител, фиксаж, а един ден евентуално бих се пробвал и с цветно. Гледам в книгата "Практическо ръководство по фотография" има рецепти дори за цветно. Аз на този етап не гоня добри резултати откъм качество на изображението. Уча се да държа фотоапарата, да композирам изображението във визьора, да щракам, така че да не спра спусъка с пръста си, да слагам и вадя филма от фотоапарата, да проявявам и да си сканирам сам. Ако има изображение на лентата се радвам и ми носи удовлетворение. На конкурси ще се явявам след 100 хилядния ми кадър. До 10 хилядния нямам очаквания снимките ми да са добри. Дотук съм на 100-тина кадъра.

Дата:   03-02-25 17:11

Кое качество на изображението не е важно, че да не го гоните от самото начало?
Снимката трябва първо да е на фокус-не е трудно да се постигне, второ-
да е правилно експонирана, и това на първо време лесно се постига, като се снима на нормално дневно осветление, като експонацията се определя по поулярни таблици за вариациите на светлината на открито.
Удоволствието от постигнатото може да дойде от първия филм.
Грешките в композицията не са важни в началото.Художествените стремежи идват след това.
Успех!

Дата:   03-02-25 17:27

Да, това също се уча да го правя. Следвам правило 16 и ползвам един светломер Ленинград, както и едно мобилно приложение за определяне на експозицията. Просто ми прави впечатление, че има фотографи, които са доста големи перфекционисти. Търсят супер високото качество на филма, на фотоапарата, на едва ли не точното до секунда проявяване. От друга страна виждам, че има фотографи, които казват, че едно време са проявявали в леген, че филма е толкова прощаващ, че можел да понесе 2-3 стопа преекспонация или 1 стоп недоекспониране... та в един момент и аз не съм сигурен кое е по-вярното дали това, че фотографията е много сложен процес или това, че е много лесен. Засега нищожния ми опит ме навежда на мисълта, че моето мнение клони по-скоро към това на тези дето проявявали в леген. Като цяло обаче пътешествието ми в света на фотографията ми носи удоволствие и искам да експериментирам и да се развивам все повече и повече. Просто засега съм ок с това да ползвам стари филми, да имам воал и гъби на изображението и да имам гафове с проявителя, понеже още се уча и гледам да спестя някой лев, понеже така или иначе снимките ми няма да са добри особено в началото, така че поне да не си давам парите за скъпи филми и химии.

Дата:   03-02-25 22:45

Малко хора са стигали 100 000 кадъра на фотографски филм. Това са 277 стека по 10 филма по 36 кадъра.

Дата:   03-02-25 23:04

Или 38 тенекии по 122 метра. Като се замисля, имам и повече в наличност [smilie18]

Дата:   03-02-25 23:15

Лента по-добре да не се хаби. Особено за разни екзотики или специфични филми.
Иначе за брой кадри отначало без загуби-директно на голям формат 4х5, светломер и идеи. Аз лично от самото начало на една кутия плаки максимум 1 грешна излиза.
Iphone има супер точен сметломер приложение, сравнено с отделен светломер не дава разлика. Поне при голям формат снимане.

Дата:   03-02-25 23:35

Plamen_Draganov: Проявяване в "леген" или по-скоро във фотографски вани се практикува по практически причини, най-вече за плаки и голям формат.
Вярно е, че съвременните филми имат два до три стопа диапазон, но грешките идват със своята "цена". Когато говорим за експонация, има много обективни и много субективни фактори. А в основата на всичко е самото мерене. Няма да коментирам правило 16, нито пък приложенията за телефон. Много камери имат вградено мерене - някои външни, други TTL мерене (през обектива). Но малко са камерите с точково/зоново мерене. В общия случай значи, че се мери осреднена отразена светлина. А осредненото мерене може да ви даде доста сериозна "грешка" от два-три, че и повече стопа в акцентите. Това дали ще имаш детайли в сенките, дали ще имаш прегорели области... Всъщност сам трябва да решиш какво искаш да правиш с филма.
Новите филми са скъпи - хубавите могат да бъдат МНОГО скъпи - например Velvia 100 е 62 лв, Ektachrome E100 е 58 лв. Само филмите, без проявяване. И двата са диапозитиви, което значи, че не търпят грешка при експонация. Както и по време на обработка. От другия ценови край са Kentmere и Fomapan - цени около 12-14 лв. Разбира се, доставка от чужбина, пренавиване от големи тенекии и използване на остарели наличности може да смъкне цената драстично. Но ако говорим за остарели филми - включваме фактора непредвидимост. Понякога могат да бъдат много интересни, но понякога - ужасни и неизползваеми. И парадоксално, манията по дърти филми е страшна - цената им вече е по-висока от на пресни филми [smilie5]
Между другото, таман се сдобих с филм със срок на годност юли/1941, което значи, че е произведен 39-та (или може би 38-ма), но във всеки случай - малко ПРЕДИ да започне ВСВ...

Автор: my.point.of.view   
Дата:   04-02-25 21:02

Ко стана с Кашалота, бе, хора?

Дата:   08-02-25 20:31

При снимането на филм с изтекъл срок (да кажем през 1990), кое е по-добре да се прояви по-малко от това, което му е спецификацията или да се препрояви?
Като цяло гледам, че уебсайта digitaltruth ми дава 4:30 минути време за проявяване на Orwo 120 филми с Ilfosol 3 при разреждане 1:9. Вие проявявали ли сте с Ilfosol 3 филми на Orwo с изтекъл срок? Какво време ползвате за тях?

Дата:   09-02-25 08:29

За да получиш предвидим резултат при снимането на филм с изтекъл срок трябва предварително опитно да му определиш реалната чувствителност. След това, пак опитно, да му намериш оптималното време за проявяване. Тези знания трябва да се преподават в Академията.

Дата:   09-02-25 22:18

Мисълта ми е дали можем да изведем някакво генерално правило при проявяването, както при експонирането на филми с изтекъл срок. Примерно при експонирането се съветва да се намаля с един стоп ISO-то за всяко десетилетие.
Може ли да изведем подобно правило и при проявяването. Дали чисто генерално е по-добре да се препрояви или да се недопрояви е по-добре?

Дата:   09-02-25 23:58

Не можем. Моят филм не е твоя и обратно. Сенситометрията е точна наука и дава отговор на въпросите ти. Просто трябва да се следва методиката.

Дата:   10-02-25 09:46

Аз като намеря чувствителността на изтеклият филм, която ми харесва (чисто субективно, най-често е реалната), проявявам като за действителни АСА. А това се намира твърде лесно, за да се прави проблем :) Една касета 30-36 кадъра) филм са достатъчни за да се определи реалната чувствителност след декадите в склада/шкафа/хладилника/мазето/тавана [smilie18] .

Дата:   14-02-25 23:10

В един стар фотоапарат Kodak Brownie Vecta, внесен от Англия, открих един филм тип 127, на който пише PRINZCOLOR for prints, отстрани пише Type 44. Нищо друго не е написано върху хартията му.
В червеното прозорче видях, че пишеше 5 и затова нащраках няколко снимки (оказа се, че има 8 експозиции). [shtrak]

Някой може ли да ми даде повече информация за този тип филм? С какъв процес се проявява?
Предполагам, че е зареден в камерата в края на 50-те или през 60-те години на миналия век.
В интернет открих разнопосочни мнения и като цяло никой не изглежда да е сигурен. Един казва, че Type 44 е друго име на E-6, а друг, че този филм се проявява по C-22.
Ако е по C-22, може ли да се прояви в домашни условия? Има ли въобще фотостудио, което би се заело да го прояви в София?
Въобще ще съм благодарен за всякаква информация свързана с този филм.

Публикацията е редактирана (14-02-25 23:12)

Дата:   15-02-25 02:31

Prinz Color Type 44 е филм от 70-те години. Номинална скорост от 80 ASA, сега не е ясно колко е реалната - твърде много фактори има.
Референцията, че Type 44 произлиза от Agfa AP44, който е вариант на Агфа за Е-6 трябва да е погрешна - първо заради времевата линия и второ - този филм е деклариран като филм за разпечатки, а не слайдове.
Убеден съм, че това е филм по C-22 процеса. И това Type 44 може би е за объркване. Една уважавана лаборатория би ви отказала да приеме филм без да е ясно по какъв процес е - трик да ви принудят да си изпратите филма за обработка на точно конкретно място.

Предлагам ти компромисен вариант - обработка в нормална С-41 химия, но ВСИЧКИ стъпки да се извършат при 24 градуса (не повече!!!), като компенсация - времето за проявяване да се вдигне на 35 минути, при разбъркване: постоянно през първата минута и след това по четири обръщания на всеки две минути.

Самия процес С-22 е малко тромав - има допълнителни стъпки спрямо С-41, а в същото време е предвиден за НИСКИ температури и дълги времена. Да се пробвате да обработите филма при висока температура е гаранция, че емулсията просто ще се разпадне.

Процеса С-22 е документиран - знаят се стъпките, времената, температурите. Също така се знаят химическите формули. И в тях присъстват някои изключително неприятни, токсични и канцерогенни химикали.
В проявитела акцентите са:
- Бензилов алкохол - слабо токсичен, лесен за намиране, евтин. Нужен за пълното разгръщане на багрилните облаци;
- Натриев хидроксид (основа, NaOH) - лесна за намиране, евтина, но опасна за боравене;
- CD-3 - това е проявяващият агент. По стечение на нещата, това е същия агент в сегашните модерни процеси Е-6 (диапозитиви), ECN-2 (негативните филми в кино индустрията) и RA-4 (цветна фотохартия). По тази причина, този химикал все още се произвежда и може да бъде поръчан. Но не и от България. Имам доста от него.
Останалите химикали са "стандартни" във фотографските черно-бели и и цветни процеси и са лесно достъпни.
Цветният проявител в C-22 изглежда лесен за възпроизвеждане (и действително е така) - имам всичко необходимо да го смеся, но самия процес не е само проявитела. Притеснителните части са стъпката за втвърдяване (старите филми нямаха втърдител в емулсията, както съвременните) - това е микс от силно токсична и неприятна химия и най-доброто е да се прескочи с риск от повреждане на емулсията. Втория неприятен момент е, че тези филми се нуждаят от стабилизатор, който представлява формалин - канцерогенна летлива гадост. Също бих го пропуснал, особено когато става въпрос за 40 годишни филми.

Едно малко уточнение за тези филми - в ЮК много от по-големите универсални магазини или дори аптеки, хотели, автомивки [smilie5] са предлагали "собствени" марки филми, често без обявен процес и изискване да се върне обратно до тях за обработка. Това става възможно след като големия фотографски концерн Ферания в Италия е пред фалит и бива придобит от 3М през 60-те. От 3М започват агресивна политика за ОЕМ оферти и така пазара се наводнява със всякакви странни филми без конкретна информация. В случая, Prinz Color са едни от тези ОЕМ-ки на 3М/Ферания.

Публикацията е редактирана (15-02-25 02:34)

Дата:   15-02-25 08:19

Респект, човече [cool]

Дата:   28-02-25 17:08

Може ли някой да препоръча някаква рецепта за цветно проявяване по C-41 и по C-22 (имам две изснимани ленти, които са по тези процеси). Видях примерни рецепти в интернет, а също и в една книга, но ми се иска да ви попитам за нещо, което вие сте изпробвали. Ако имате повече от една рецепта, която сте пробвали, то бих се радвал да ми дадете най-лесната и с най-малко на брой химикали. Мисля, че вече се чувствам уверен да се пробвам в цветното проявяване.

Дата:   28-02-25 20:04

C-41 цветен проявител (патент на Кодак)
Kалиев карбонат безв(поташ) - 34.3 g
Калиев бикарбонат - 2.32 g
Натриев метабисулфит - 2.78 g
Натриев сулфит (безв) - 0.38 g
Натриев бромид - 1.31 g
Калиев йодид - 1.2 mg(!) (0.0012 g)
Хидроксиламин сулфат (HAS) - 2.41 g
* DTPA (40% разтвор) - 8.43 ml
или
* DTPA-Na5 - 3.37 g
CD-4 - 4.52 g

pH: 10.0 +/- 0.05

Калиевия йодид не може да се измери директно - най-лесно да е се разтвори 1 грам (максимално точно) в 1 литър вода и да се вземе САМО 1.2 милилитра. Останалото се изхвърля.

Формулата може да се опрости:
- Разкарва се йодида;
- Хелатиращия агент (DTPA) може да се смени с EDTA, НО според мен няма смисъл, pH е твърде високо. Просто го пропуснете!
- Ако нямате Калиев бикарбонат, можете да заместите с натриев бикарбонат (готварска сода) 1.95 гр.
Ако нямате калиев карбонат, заместване с натриев карбонат 26.30 гр.
ако съм ги сметнал правилно :)
- Ако нямате HAS, МОЖЕТЕ да го пропуснете, НО само при положение, че използвате проявитела в плътно затворена бутилка до седмица. След това ще окисли...

Опростена формула
Kалиев карбонат безв(поташ) 34.3 g / Натриев карбонат 26.30 g
Калиев бикарбонат 2.32 g / натриев бикарбонат (готварска сода) 1.95 g.
Натриев метабисулфит 2.78 g
Натриев сулфит (безв) 0.38 g
Натриев бромид 1.31 g
CD-4 4.52 g
Хидроксиламин сулфат (HAS) 2.41 g (ако имате)

Пояснение за химикалите
- CD-4 - това е проявяващия агент. Съкратено от Color Developer 4.
- Kалиев/Натриев карбонат - формулата изисква високо (10.0) pH, което да е постоянно (буферирано). Тази роля се пада на карбоната;
- Натриев сулфит - това е магическия химикал във фотографията. Действа като консервант на CD-4 (конкурентен окислител), също така в по-големи количества ще блокира създаването на цвят. Точното количество е нужно за да се нагласи процеса с правилни цветове;
- Натриев метабисулфит - буферира сулфита. Постепенно ще се разложи до сулфит, възстановявайки загубения от окислението.
- Натриев бромид - ограничител на развитието;
- Калиев йодид - МНОГО МОЩЕН, СЕЛЕКТИВЕН ограничител. Действа само за най-горният слой. Използва се за "тунинг" на цветовете (най-горния слой получава най-много светлина). На око няма особена разлика, може и без него.
- Хидроксиламин сулфат - мощен консервант. Скъп. Понеже не може да се използва сулфит в по-големи количества, нужен е друг консервант, който да не блокира цветовете; Може да се пропусне, ако не съхранявате за дълго време проявитела.
- DTPA- хелатиращ агент. Действа при високо pH за разлика от ЕДТА. Използвайте просто дестилирана/дейонизирана вода и няма да имате нужда от това;

C-41 фиксаж
Амониев тиосулфат (58%) 189 ml
Натриев EDTA 1,5 g
Натриев бисулфит 15 g
pH = 6,5

Или просто използвайте бърз кисел фиксаж за черно-бели филми. НЕ използвайте фиксажи като А300, базирани на натриев тиосулфат!

C-41 Белина
Тук е трудно. По принцип ви трябва PDTA белина, но е трудно начинание. Намерете си "фабрична" или си направете ферицианидна, въпреки че не е много добре. Но ще работи:

Калиев ферицианид - 40 гр;
Натриев бромид - 25 гр.

==============
C-22
==============

Бензилов алкохол 5 ml
Calgon 2,5 g (натриев хексаметафосфат)
Натриев сулфит 1,85 g
Натриев бромид 1,4 g
Калиев йодид 0,5 mg (500 микрограма)
Боракс (декахидрат) 58,8 g
Натриев хидроксид 12,5 g
CD-3 5 g

pH: 10,7
13 минути при 24C.

И пак:
- CD-3 - проявяващия агент (тук е 3, а не 4);
- Боракс + Натриев хидроксид вършат работата на карбоната от горната формула; Внимавайте с NaOH - не бива да се пипа с ръце, трябва да се разтваря бавно, по малко, че протича екзотермична реакция (може да кипне)
- Калгона е хелатиращ агент, пропуснете го, ако изплзвате дестилирана вода;
- новото тук е бензиловия алкохол. Служи да осигури контраст и изчистени светли зони при цветовете. Въпреки че е течен, той се смесва ТРУДНО с вода. И по-лошото - не се вижда кога е смесен и кога не. Така че малко упорство с него.
Понеже филмите са стари, ПРОСТО ГО ПРОПУСНЕТЕ!

Дата:   03-03-25 13:51

Plamen_Draganov,
защо не опитате първо с конфекционен, фабричен комплект, така ще елиминирате поне едно от многото неизвестни, с които сте се ангажирали за сега?

Дата:   05-03-25 17:13

Откъде мога да закупя готовите разтвори, които ми трябват, за да започна да проявявам цветно? Във фотосинтезис виждам само химия за черно-бели филми. Може ли линкове (може и на лично) към химиите, които ми трябват.

Автор: mihajlov2   
Дата:   06-03-25 11:31

Предварително се извинявам за офтопика. Надявам се да го възприемете като шега.
С домашната фотолаборатория приключих някъде в края на миналия век. Няколко години по-късно плавно преминах към цифрова техника.
Сега, като ме стегне носталгията по филмовата фотография, просто посягам към Фуджито - X100VI. Готови филмови симулации, ретро дизайн на телеметрична камера от една време, страхотен хибриден визьор - оптичен или електронен. Каква повече му трябва на човек?[smile]

Автор: uri64   
Дата:   07-03-25 00:53

> Откъде мога да закупя готовите
> разтвори, които ми трябват, за да
> започна да проявявам цветно? Във
> фотосинтезис виждам само химия за
> черно-бели филми. Може ли линкове
> (може и на лично) към химиите, които
> ми трябват.

Примерно:
https://www.macodirect.de/en/chemistry/color-chemistry/c-41/

Дата:   07-03-25 01:13

Силно препоръчвам ADOX C-Tec C-41. Това е абсолютно същия комплект Tetenal Colortec C-41, един от най-добрите, създавани някога с "две" бани. Калин организира групови поръчки, така че и доставката може да стане дори безплатна.

Дата:   07-03-25 09:49

Явно сте се справили с черно-бялото проявяване, за цветния процес тънкостите са в много по-малкия толеранс на времената и температурата на разтворите по време на обработка.Ако можете да подсигурите подържане на зададените температури в толеранс от+ - 0,2 градуса по време на процеса ще се справите.

ADOX C-Tec C-41 Negativ Kit Rapid е комплект за проявяване на C-41 негативни филми, който предлага по-бързо време за обработка от колкото да отидете до някое фото. Времето за обработка с този комплект зависи от температурата на химикалите. Ето стандартните параметри за обработка:

Времена и температури:
Проявяващ разтвор (Developer):

Температура: 38°C (100.4°F)
Време: 3,15 минути

Изплакване: 1 минута

Избелващо-фиксиращ разтвор (Blix):
Температура: 38°C (100.4°F)
Време: 6 минути

Миене: 4-6 минути
Температура: Стайна температура (приблизително 20-25°C)

Режим на обработка:
Проявяване: Потопете филма в проявителя за 3,15 минути при температура 38°C, като използвате непрекъснато движение .

Изплакнете филма за 1 минута може и със стайна температура.

Избелване-фиксиране: Потопете филма в разтвора за 6 минути при 38°C. като използвате непрекъснато движение, това ще премахне непроявените и експонирани учасъци и ще завърши процеса на фиксиране.
След това измийте филма, за да премахнете остатъците от химикалите.
Важно:
Поддържайте стабилна температура през целия процес, тъй като колебанията могат да повлияят на качеството на изображението.
Успех!

Автор: leitz   
Дата:   08-03-25 09:51

Кога се гаси лампата,на светло ли се работи, или на тъмно ?
[smilie3]

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »