Автор: Plamen_Draganov
Дата: 02-02-25 17:17
Да споделя как се развиват нещата при мен. Изщраках и проявих в доза Патерсън два 135 и два 120 филма. Фиксажът, който си бях купил (A-300) се оказа годен. Разредих го като смесих и двете части, свалих го в избата и ходя да си наливам от него. Тествах го с парче непроявена лента и я прави прозрачна за няколко минути.
Филмите 135, които изснимах са Orwo NP20 и един неизвестен, който намерих в един от старите фотоапарати, които си купих. След като го проявих се оказа, че на лентата пише Свема МЗ-3. И двете ленти ги изснимах с фотоапарат Penti 0. Като цяло не съм доволен от двата филма. Поне видях какво се казва воал, видях какво е гъби и въобще какво е да се снима с филм с изтекъл срок, съхраняван лошо и сниман лошо (недоекспониран) и проявен лошо (един сайт ме заблуди за времето на проявяване в Ilfosol 3 като там бяха описали проявяване на Orwo NP20 с Ilfosol 3 в разтвор 1:9 за 8 минути и извадиха супер резултат, но при мен 8 минути проявяване се оказа, че му е твърде много)... все пак някои от изображенията могат да бъдат 'спасени' като се редактират и да се извади известна доза на артистичност, но като цяло първия ми опит за проявяване го считам за провал. При втория ми опит (лентата Свема) я проявих за 4:30 минути и се оказа, че е значително по-добре, но самата лента си личи че беше зле, тъй като беше стояла във фотоапарата минимум 3 десетилетия.
Тези мои неуспешни опити не ме отказаха, но дори ме амбицираха повече. Върнах се отново върху четенето на книжките, които имам (най-вече "Практическо ръководство по фотография"). След което реших да пробвам да снимам и проявя 120 филм. Имах 4 филма Orwo NP22 тип 120 с изтекъл срок през 1989г. Заредих фотоапарата Agfa Clack и почнах да въртя и да гледам в червеното прозорче как се движат стрелки, чертички, точки и изведнъж се появи цифрата 2... оказа се, че единицата ми е заприличала на чертичка и съм я превъртял... ядосах се, но се мобилизирах да изщракам поне останалите ми кадри... нащраках ги и като се прибрах налях химиите, затворих се в банята, ама този пусти първи кадър не ми дава мира... викам си ще извадя лентата и ще я сложа да я превъртя наново да я наглася на този изпуснат кадър и да го изщракам и него... почнах да въртя, ама в един момент нещо зацепи (правех това на тъмно), отворих фотоапарата и напипвам, че лентата е без черната хартия и няма как да я наглася на точно този кадър, който пропуснах... сложих я в Патерсън дозата и я проявих. После за стоп баня ползвах вода от чешмата, после фиксирах, измих и оставих да се суши като резултата ми хареса. Просто 120 филма ми се вижда доста по-впечатляващ и като качество на изображението и като размер. Надъхан на другия ден заредих друг 120 филм във фотоапарат Agfa Isoly I и го изснимах в парка. Понеже отзад на червеното прозорче няма метално капаче, което да го затваря, залепих с тиксо една монета и я отлепях само да видя номера на кадъра и пак я залепях).
Въпроси:
1) Снимайки във формат 120 и с двата фотоапарата (Agfa Clack и Agfa Isoly I) видях, че на негативите има почерняване с размера на червеното прозорче, но не на всички кадри, а на 2-3 от тях и в двете ленти. И в двете ленти имам по 1 кадър, на който черните кръгчета от червеното прозорче са едно до друго, образувайки поредица от 3-4 черни кръгчета плътно едно до друго сякаш са линийка. На какво се дължи това? Предполагам, че има някакво време, в което червеното прозорче предпазва филма от осветяване, но ако се задържи по-продължително време отворено или ако слънчевите лъчи падат директно върху него или е по-светло се получава това осветяване на лентата.
2) Коя е най-голямата доза, която мога да ползвам за ръчно проявяване с която мога да проявя няколко филма едновременно? Видях в нета някакви дълги дози Патерсън, които събират 3-4 филма от формат 135.
3) Каква химия ще ми трябва ако искам да пробвам да проявя цветна лента по процес C-41 ръчно във вкъщи?
4) Намерих една стара цветна лента CNS2 135-12 Agfa Gevaert, която беше вече изснимана. Къде мога да я дам да я проявят в София и по какъв процес се проявява тази лента?
|
|