Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: ddantgwyn   
Дата:   13-12-23 22:18

asahi написа:

> Не оспорвам. Репликата не е към теб, а по-скоро към темата "кое
> колко струва". Което ме подсеща за митичния "Damascus Pattern",
> по който масово се припада. Другият повод за припадък е "Sweden
> Stainless Steel". Все поводи за търсене на висока
> продажна цена.

Е да, към това няма какво да се допълни.

Иначе темата и за дамаската стомана, и за булатната стомана и изобщо за термичната обработка на различни метали или керамика е много интересна, но не и е тук мястото (imho)

Пък и изобщо за металургията.



Публикацията е редактирана (14-12-23 09:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   14-12-23 16:16


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702561265_dsc09252.jpg



Направих снимка в стила на ГуциГуци и осъзвах, че съм прекалил, без да имам колекционерска страст. На практика почти всичко е старо и евтино.

За работа – Mora (горе вдясно) от въглеродна стомана. Удобни са ми са за най-груба работа по дървенията на покрива, в гаража, двора, дори и за рязане на корени. Заточвам и държи дълго. За по-фина ремонтна работа (рязане на корк и др.) вместо неудобните за мен макетни ножове използвам ножки с удобен захват, заточвам ги редовно и режа. За електричарска работа – удобни са ми старите немски електричарски ножки от втория ред.

За планината ми се иска да имам вечен нож като на Julius, но се задоволявам с нещо евтино швейцарско, задължително с трион и ножичка за аварийни ситуации и травми.

Но най-много дни в годината използвам евтините ножки със серетирани остриета горе вляво. Само с тях мога да режа дебели въжета, да пробивам и вързвам повредени шамандури и маяци, да пробивам големи бутилки за изнасяне на низове. Загубил съм в пясъка и по скалите 3-4 такива, затова вече ги маркирам с цветна лента. А малките швейцарски ножки са идеални за подаръци за приятели и помощници, дори и жените им се радват. Събирам ги предимно с тази цел. Старите немски, чешки и френски ножки са си за мен [smile]

Малък лист подходяща шкурка е задължителен аксесоар към всеки нож в раницата и при пътуване.



Публикацията е редактирана (14-12-23 16:52)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   14-12-23 17:26

Точим ножа на дъното на порцеланова чиния


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   14-12-23 18:07

Приспособление за точене на ножове с шкурка

По този тертип си направих моето.

Специално за quazimodo: един от случаите, когато ползвам голямата дъска[smilie3]


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702569794_img_20231214_093855.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Mogila   
Дата:   14-12-23 18:40

Потекоха ми лигите...

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Kalimas   
Дата:   14-12-23 18:47

petervassilev и аз съм доволен от morakniv,
имам 120 ката с дървена дръжка, като съм загледал и тоя зеления дето си го снимал в дясно. Но се чудя за варианта им с магнезиева запалка в дръжката, обаче ми се вижда, че ще намали здравината на дръжката [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Synthy   
Дата:   14-12-23 19:29

Mogila написа:

> Synthy Ами хайде покажи нещо и
> разкажи подробности де!

То много за показване няма, като гледам по-горе какво са показали хората [smile]

Ето тези са двата ми любими готварски ножа. От магазина са, но са много добри. Доскоро повече ползвах на KitchenAid, но без да искам снощи хванах тескомата за да нарежа тези гъби и всъщност усетих, че е доста по-удобен. Не знам какво значи японска стомана, може и някакъв трик да е, но са доста твърди (по спецификации ги дават 57-58 по рокуел скалата). Като за инструменти, купени от магазина са много ножове за малко пари (кичънейд-а го взех на промоция от билата, с точки за 18лв [cool] ). Жената не ги харесва, защото са много остри (старая се да са такива), особено на американския не му харесва ръбчето при дръжката - остро е и ако не внимаваш може да се порежеш, но аз го ползвам когато ми трябва по-голям нож. Тескомата е по-малка, но е много по-мислена (според мен) и е по приятна за работа. Режа върху дъската от снимката, мисля, че беше от дъб. И както по-горе някой писа, леко се изкриви от миенето само от едната страна. Не пречи особено, но ако объркаш как я слагаш на шкафа започва да се върти и мести - гадничко си е [smilie8]

Mogila, спомена, че имаш твърд нож 63 по рокуел. Как го остриш това нещо? Аз сега ползвам един камък от железарията, някакъв швейцарски, много твърд, и само с него мога да си наостря добре ножовете. Другите по-масовите и китайски се ронят и за нищо не стават.


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702574210_img_20231213_195928.jpg




https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702574201_img_20231213_195902.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Mogila   
Дата:   14-12-23 20:20

Synthy хубави ножчета! 57-58 твърдост за тая цена е просто супер.

И аз с моя нож се порязах няколко пъти на това ръбче.
Моята жена изобщо не иска да докосне този нож, за който писах, че е 63 по рокуел[smilie2] Моля и се поне да го пробва, но не.

Как го точа ли? Сложно. Ще направя скоро снимки и ще покажа[smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   14-12-23 20:50

Mogila, почти като правило е, наточа ли си ножа обикновено се порязвам.[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   14-12-23 22:07

Нямате си на представа колко се залъгваме, че си точим ножовете. Понеже съм гледал целия процес няколко пъти ще ви го разкажа:
1. Възстановява се контура на острието. На прост език си е чисто затъпяване на ножа.
2. Възстановява се наклона на режещия ръб. В домашни условия няма как да стане.
3. Режещият ръб се шлайфа до необходимата гладкост. Това горе-долу се опитваме да направим в домашни условия. Не че успяваме.
4. Няма повече. Това беше. Останалото е заглаждане вкъщи за да направим някакви микрограпавини по ръба, които улесняват рязането.

Това, което не казах. В зависимост от пораженията, твърдостта на стоманата и приложението на ножа се минава през 5-6 грида абразиви.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: ddantgwyn   
Дата:   14-12-23 22:41

asahi написа:

> Нямате си на представа колко се
> залъгваме, че си точим ножовете.

> Понеже съм гледал целия процес
> няколко пъти ще ви го разкажа:

> 1. Възстановява се контура на
> острието. На прост език си е чисто
> затъпяване на ножа.

Май на този етап му викат клепане обикновените хора. Същото се прави и при мотиките, и при косите.

> 2. Възстановява се наклона на
> режещия ръб. В домашни условия
> няма как да стане.

> 3. Режещият ръб се шлайфа до
> необходимата гладкост. Това
> горе-долу се опитваме да направим
> в домашни условия. Не че успяваме.

> 4. Няма повече. Това беше.
> Останалото е заглаждане вкъщи за
> да направим някакви
> микрограпавини по ръба, които
> улесняват рязането.

> Това, което не казах. В зависимост
> от пораженията, твърдостта на
> стоманата и приложението на ножа
> се минава през 5-6 грида абразиви.

[smile] Припомни ми как се правят шлифове за металографски анализ [beer]



Публикацията е редактирана (14-12-23 23:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   14-12-23 22:47

asahi: "... Останалото е заглаждане вкъщи за да направим някакви микрограпавини по ръба, които улесняват рязането."

И според мен аматьорското точене води до това - ръбът се превръща в микротрионче, но в повечето случаи това ни върши добра работа. Не вярвам всички да използват ножовете си за хирургически цели (пържоли, обезкостяван и подобни).

За някои цели, например за пластмасовите боклуци, предпочитам ножът да не е много остър, но серетираната част да реже добре. Както и дръжката да е с удобен захват и острието да се отваря и затваря с една ръка.

Различни цели, различни изисквания и предпочитания. Универсалните ножове са предимно за жени. "Дай ми нож!" --- "За какво ти е, жено?" --- "Да отворя консервата."


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   14-12-23 23:08

Kalimas, твоят дърворезбарски Mora 120 е доста специален и 2-3 пъти по-скъп от моите работни Mora с "въглеродни" остриета и пластмасова дръжка (много удобна и безопасна за работа).

Зеленият е под 20 лв. нов, взех го използван за 10 лв. След като го използвах цял месец за ремонти и остана достатъчно остър дори и след няколко грешни удара с чука по острието, купих нов Robust (сиво-черна дръжка, 25 лв.) - въглеродна стомана, дебелина 3.2 мм.

Важно е да разполагаш с някакъв нож, когато е необходимо, дори и ножът да не е най-подходящ. В казармата джобните ножки бяха задължителни. През джоба ми минаха десетина - губя моята, отивам на спортната площадка под висилката/успоредката, търся в пясъка отдолу и намирам друга ножка, плюс монети. Circle of knives [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: quazimodo   
Дата:   14-12-23 23:24

От магазините за левче[smilie5], без майсторско заточване, за повечето от вас най-вероятно и с екзотична форма, но някак си справящи се с продуктите в кухнята [smilie18] [beer]


https://i.postimg.cc/Mpg6Cp39/IMG-2752.jpg



@ philip Ето за това и аз искам да си купя по-голяма дъска. Белким ми пратят и половин теле като бонус [smilie5] [smilie5] [smilie5]

@ petervassilev По Великден поне час се занимавам с хирургия - обезкостявам разни агнешки 4-тинки [cool] Имам си чекийка уж специално за такава операция [smilie5]



Публикацията е редактирана (14-12-23 23:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Mogila   
Дата:   15-12-23 00:05

Хайде да покажа и аз моя любимец в кухнята- Takamura Migaki R2 Gyuto ръчно изработен и точен в Япония от семейна фирма с големи традиции.
Острието е с 21см. дължина и е направено от три слоя. Средният, режещият слой е от R2 прахова стомана и е с 63-64 твърдост.

Острието е екстремно тънко! Толкова тънко, че при рязане няма нужда да прилагам натиск. Теглото на ножа е достатъчно, което е само 150 грама [smile] Разрязвам примерно домат хоризонтано без да държа домата. Само движа ножа.

Рязането с него е наистина едно изживяване! Ако някой иска да види какво означава брутално остър нож, трябва да пробва някой от ножовете на Такамура!

Поради супер тънкото острие и голямата твърдост с този нож трябва много да се внимава какво се реже, защото може лесно да се нарани.

Ето и няколко снимки:


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590614_takamura-3.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590611_takamura-1.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590615_takamura-4.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590613_takamura-2.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590616_takamura-5.jpg




Как го точа? В никакъв случай с масат [smile]

Според Асахи ние само си мислим, че точим. А може би някои от нас поне малко се доближават до истината? Или поне се стараят да се развиват.

Използвам специална система и специални камъни на марката Shapton. Включително кожа.
Разбира се меря и ъгъла.
Режещият ъгъл на този нож е толкова минимален(поради екстремно тънкото острие), че за него ползвам камъни с от 4000 нагоре зърно. С по груби камъни се губи твърде много материал от ножа.


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590618_takamura-7.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590617_takamura-6.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702590619_takamura-8.jpg




Публикацията е редактирана (15-12-23 00:07)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   15-12-23 00:24

Това японско чудо вероятно е любимият нож на д-р Ханибал Лектър [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   15-12-23 08:15

Толкова швейцарски ножчета, колкото на guciguci и petervassilev не съм виждал през живота си![smilie24]

Quazimodo, твоят с дървената дръжка си е направо класика за българската кухня! Имам такъв, но преди 15-20 години сглупих та му боядисах дръжката с бяла боя.[smilie2]

Mogila, това твоето си е чисто вманиачаване.[smilie3] Любимецът ти обаче е като нов, благодарение на прецизното заточване предполагам.[smilie24] Моите са доста надраскани от неправилното действие с "масата".


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   15-12-23 08:23

Това трябва да е много добър и капризен нож. Могила е направил почти всичко възможно за да го поддържа в добра кондиция.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Synthy   
Дата:   15-12-23 08:57

Mogila, впечатлих се, чес'но [cool]
Твоята установка и умения/знания (очевидно) далеч надхвърлят тези на запалените любители [smile]

Мен ми е любопитно, как точно точите с масат? Той не е направен да точи изобщо, съвсем друга му е целта. Поправете ме, ако греша, но масата служи за да се възстановят микро зъбчетата по острието, които са деформирани от употребата му (всеки нож, колкото и да е остър и полиран притежава такива). Така че, ако ножа е тъп в смисъла на изхабен режещ ръб - масата няма нищо да направи. Ако има масати, които заместват пила за метал - ОК, там сигурно може да се точи, но истинският масат не отнема от материала (както аз разбирам думичката точене).

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: chukov   
Дата:   15-12-23 10:09


https://www.penchochukov.com/noj1.jpg




https://www.penchochukov.com/noj2.jpg




https://www.penchochukov.com/noj3.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Synthy   
Дата:   15-12-23 10:17

ddantgwyn написа:

> asahi написа:
>
> > Нямате си на представа колко се
> > залъгваме, че си точим ножовете.
>
> > Понеже съм гледал целия процес
> > няколко пъти ще ви го разкажа:
>
> > 1. Възстановява се контура на
> > острието. На прост език си е
> чисто
> > затъпяване на ножа.
>
> Май на този етап му викат клепане
> обикновените хора. Същото се прави
> и при мотиките, и при косите.
>

Мисля, че грешиш. Клепането е специфична операция с чук и наковалня. Идеята е същата - да получиш режещ ръб, но начинът на изпълнение няма общо с възстановяването на режещият ръб при ножовете. Косата при клепането освен да се изтъни ръба - се накъсва. Получава се някакъв мини/микро трион, който заточваш с бруста след това и с него режеш тревата. При ножовете, доколкото знам, това се прави с отнемане на материала като се шлайфа (примерно), а не с чука.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: ddantgwyn   
Дата:   15-12-23 12:46

написа:

> ddantgwyn написа:

> > asahi написа:

> > > Нямате си на представа колко се залъгваме, че си точим ножовете.

> > > Понеже съм гледал целия процес няколко пъти ще ви го разкажа:
>
> > > 1. Възстановява се контура на острието. На прост език си е
> > > чисто затъпяване на ножа.

> > Май на този етап му викат клепане обикновените хора. Същото се
> > прави и при мотиките, и при косите.

> Мисля, че грешиш. Клепането е специфична операция с чук и
> наковалня. Идеята е същата - да получиш режещ ръб, но начинът на
> изпълнение няма общо с възстановяването на режещият ръб
> при ножовете. Косата при клепането освен да се изтъни ръба - се
> накъсва. Получава се някакъв мини/микро трион, който заточваш с
> бруста след това и с него режеш тревата. При ножовете, доколкото
> знам, това се прави с отнемане на материала като се шлайфа
> (примерно), а не с чука.

Ти си го написал по-прецизно, аз просто гледах крайния резултат.

Вярно е, че нож не се клепе, виждал съм го само при коси и мотики. Но идеята е и при него да се създаде режещ ръб, който после да мине последваща обработка.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Mogila   
Дата:   15-12-23 17:59

philip и моят има драскотини. Заснел съм го така, че да не се виждат [smile] Нали сме Фото Форум.

asahi Почти всичко възможно [smilie18]


Synthy с масат само се поддържа ножът остър. Все някога идва обаче моментът, в който е нужно шлайфане.

Аз ще ти кажа как ползвам масат:

Има различни масати. Този, който ползвам аз е много фин:
Dick Micro


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702655191_img-20231215-wa0000.jpg



Масат се ползва за ножове с максимална твърдост до около 60 Рокуел. За по-твърди не става.
Аз опирам върха на масата на маса или нещо такова, хващам ножа с дясната ръка и се опитвам да поддържам един и същ ъгъл на ножа спрямо масата.
Правя 15-20 изтегляния на ножа по масата.
Обръщам и правя още толкова от другата страна.
После правя по още пет от всяка страна
После по 4
После по 3
после по 2
после по 1

Не прилагам никакъв натиск!!!
Това е.


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1702655192_img-20231215-wa0001.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Julius   
Дата:   15-12-23 20:20

Synthy написа:

> Мен ми е любопитно, как точно
> точите с масат?


Има документални филми за целта! [smilie7]

https://www.youtube.com/watch?v=buwPIqQmweI

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   15-12-23 22:09

Mogila,

след като имаш такъв специален нож и оборудване за обработка, навярно имаш и някакъв микроскоп за проверка като този

USB микроскоп

или използваш телефон/камера с макро джаджа? За да се върнем към фотографския аспект на ножарската тема [smile]

Месо почти не режа и много рядко ям, но това със зарзавата (доматите) не е за вярване, наистина е впечатляващо.


Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »