Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: ddantgwyn   
Дата:   24-12-23 08:16

quazimodo написа:

> Понеже не съм усвоил висшия пилотаж на заточването като
> вас[smilie5], за финосване ползвам 4 мм електроди за заваряване.
> И става квот става[smilie18][smilie18][beer]

Преди години, колеги използваха за същата цел селитови нагреватели от нагревателните пещи.

https://chimtex.com/bg/laboratorni-konsumativi/laboratorni-uredi/selitovi-nagrevateli-088

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   24-12-23 10:38

Quazimodo, някои може да са усвоили "висшия пилотаж", но други не сме![smilie18] Важното е да ни режат ножчетата.

В тази връзка я споделете: С кои продукти се затрудняват най-много ножовете Ви? В моя случай с:

- Недонакиснати сушени чушки (пресен пример отпреди 30 мин.)
- Моркови (понякога)
- Картофи (понякога се режат като масло, друг път се затруднявам с разцепването им, вероятно е до сорт)
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   24-12-23 11:33

Затова се реже с различни ножове. За моркови и картофи се ползва тънък широк нож, може и сатърче, и мека подложка. За тези точно чушки трябва много остър нож без значение дебелина и широчина и твърда подложка.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: quazimodo   
Дата:   24-12-23 17:26

Philip написа:

> Quazimodo, някои може да са усвоили
> "висшия пилотаж", но други не
> сме![smilie18] Важното е да ни режат
> ножчетата.
>
> В тази връзка я споделете: С кои
> продукти се затрудняват най-много
> ножовете Ви?
В моя случай с:
>
> - Недонакиснати сушени чушки
> (пресен пример отпреди 30 мин.)
> - Моркови (понякога)
> - Картофи (понякога се режат като
> масло, друг път се затруднявам с
> разцепването им, вероятно е до
> сорт)
> [beer]
>

И при картофите, и при морковите е до сорт, евентуално страна производител. Например от холандските моркови успешно можеш да си струговаш фигури за шах[smilie5] Понеже ползвам въртележка с горещ въздух за "пържене" на картофи, си изясних, че и от френските картофи нищо не става - трябва им по-дълго време за търкаляне от уж българските[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Mogila   
Дата:   24-12-23 19:06

Не е до сорт, а е до тънък нож.
С дебел или нормален нож при рязането на моркови се чува едно хрупане. Тоест това е по-скоро чупене от колкото рязане.
С много тънък и остър нож това не се чува и се режат като масло.
Картофите при мен се режат само от тежестта на ножа.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   24-12-23 20:22

Огромните норвежки ГМО моркови вероятно имат и ДНК от костенурка и затова са подходящи за струговане и фрезоване. [smile]

А за картофите тънкият нож трябва да е добро решение, заради намаленото триене, по-слабите капилярни ефекти. Уж е прост зарзават, а трябва да го анализираме и да му търсим технологични решения.

Най-трудно ми е рязането на корабни и други яки въжета. Но им намерих цаката - запалката ... и тежкото пластмасово въже става на 2-3 части.




https://photo-forum.net/imgs_medium/2023-12/1703439705_img_2347.jpg




https://photo-forum.net/imgs_medium/2023-12/1703439837_img_1706.jpg




https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1703440099_img_2331.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   24-12-23 21:53

Въже с пясък може да прецака всякакъв нож.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   25-12-23 08:16

Честита Коледа![thankyou]
Бъдете здрави, по-малко остри (в приказките) и много обичани!
[beer] [smitten]


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: sts1969   
Дата:   25-12-23 13:03

Честита Коледа на всички! А по темата, корабно въже се реже най-лесно със серетирано острие.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   25-12-23 13:56

@sts1969

Точно затова използвам такива ножове с частично серетирано острие за боклукчийски цели (ножовете горе ляво на снимката от предишен пост). Заточвам с фина кръгла пиличка.

Идеални са за по-тънки въжета, режа отделните снопове, но за дебелите въжета са почти безполезни. Помага влачене във водата и разделяне на части чрез изгаряне. Затова си търся по-яки и същевременно удобни ножки със серетирано острие от въглеродна стомана.

Този Morakniv Pro Rope - Serrated Stainless Steel изглежда надежден и сравнително евтин, но не е сгъваем.

https://uptowncutlery.com/products/morakniv-pro-rope-serrated-stainless-steel



Публикацията е редактирана (25-12-23 14:16)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Zlatkoo   
Дата:   26-12-23 09:37

Ходих до вилата та да си покажа класическия Български нож, купуван от един събор.

https://live.staticflickr.com/65535/53416997432_9b94b511f2_z.jpg

Untitled by Златко Григоров, on Flickr

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   26-12-23 10:30

Toва е един от най-неудобните за работа ножове, но е най-лесен за изработка.



Публикацията е редактирана (26-12-23 10:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   26-12-23 16:41

Може да не е най-удобен за кухненска работа (както е показан с дъската), но е абсолютна международна класика като универсален работен нож.

Някои по-стари домашни ножове от въглеродна стомана са толкова яки, че си заслужава да бъдат възстановени (с нова дръжка) за извънкухненски цели.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   26-12-23 18:01

Oт известно време се оглеждам за подобен нож за обезкостяване:



Този конкретния за 130 паунда ми идва скъпичък.


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   26-12-23 18:34

Asahi: "От известно време се оглеждам за подобен нож за обезкостяване"

- Ако не се вманиачаваш много, може да прегледаш какво предлага Алито, примерно: 1 , 2 , 3 , 4 ...


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   26-12-23 21:03

Няма да се вманиачвам, но не бях поглеждал в Алито. Най-евтиният от горните е най-близо до моите представи.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: philip   
Дата:   27-12-23 11:05

Asahi, около празниците обаче доставките се забавят доста...

А ето още един подходящ случай за голяма дъска:


[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   27-12-23 11:46

Определено не съм на зор. Днес ще сложа един заден свински джолан цял в гърнето със зелето. След дълга температурна обработка кокалът ще излезе без нож.

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: RAD_ATAN   
Дата:   29-12-23 13:47





Публикацията е редактирана (29-12-23 16:18)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: RAD_ATAN   
Дата:   29-12-23 16:23


https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1703859012_viber_image_2023-12-29_13-34-37-846.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1703859011_viber_image_2023-12-29_13-34-37-819.jpg



https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-12/1703859009_viber_image_2023-12-29_13-34-37-739.jpg





Публикацията е редактирана (29-12-23 16:27)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Mogila   
Дата:   29-12-23 22:21

Готин Global [smitten]

Ако си го изтънявал още по-добре!



Публикацията е редактирана (29-12-23 22:21)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: RAD_ATAN   
Дата:   30-12-23 10:11

Благодаря. Заточващата система е ограничена до малко над 10.5 градуса заради щипките. Но ми се върти в главата да ги сменя с неодимови магнити и изцяло друг метод на захват. В момента едия Global е на 15 градуса а другия на 11 градуса и разликата се усеща. Но от друга страна нямам представа до какъв минимален ъгъл ще издържи стоманата. А и много остро не е за предпочитане че домочадието и без това си реже пръстите. На тъпи ножове стават инциденти а за бръснещи не искам и да си помислям.



Публикацията е редактирана (30-12-23 10:18)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: Julius   
Дата:   30-12-23 20:11

Вкъщи има една Брабантия... за 15 год. който е дошъл на гости и се е опитал да реже с нея - винаги е почвал първо от тъпата страна! [smile] Каак са го мислили тоя дизайн холандци ли са, датчани ли... не помня случай някой да го е хванал от правилната страна от първия път! [smilie7]

И всички питат: Абе какъв е тоя тъпия нож?!? [smilie5]

Много е забавно после да им видиш учудването като го обърнат наобратно...

Наздраве!
[beer]



Публикацията е редактирана (01-01-24 20:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: petervassilev   
Дата:   31-12-23 07:54

Вчера на новогодишния гала концерт в операта Зигфрид демонстрира как се кове меч по Р. Вагнер и това породи въпрос по темата. Кои от показаните ножове са (почти) изцяло ковани?

Якият нож на julius и антиката на quazimodo са ковани, вероятно и някои от ножовете на philip. По-тънките и лесни за заточване обикновено са щамповани.

Всеки Iron Man (или Fe-male, както е политически и химически по-коректно напоследък) знае най-добре характеристиките на показания нож, а и сега производителите прилагат някакви нови технологии.


Отговори на това съобщение
 Re: Да си ги покажем...ножовете!
Автор: asahi   
Дата:   31-12-23 08:54

Това с коването за домакински нож е малко излишно упражнение. Чак такива якости не са необходими. В съвременните години за ножове се ползва валцуван материал. Най-тънките и масови се щанцоват, а после се шлайфат за да придобият профила. Ето филмче, показващо целия процес.

Имайте предвид, че индустрията произвежда други режещи инструменти в много по-големи количества и върховите технологии са там.


Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »