Автор: dephil
Дата: 02-04-24 16:39
Много хубава тема!
Имам доста ножове, но двата, на които се кефя най-много в момента са правени в България:
1) Якутски нож, тойон - стомана К390, 64hrc.
https://www.youtube.com/watch?v=rY3BWzKEXzY
Необичаен и изискващ малко свикване нож, заради асиметричната си форма е изключително лесен за точене и възстановяване.
Най-универсалния нож, който съм имал - по-остър от скалпел, става за абсолютно всичко (но иска свикване). Реже изключително, беленето - с дясна ръка е доста трудно, с лява е супер.
Някой питаше за самозащита - това е инструмента.
Ако (недай си Боже!) ситуацията ескалира до фатални потребности - при тази форма и стомана - всеки мъж, който може да направи 10ина лицеви опори, може бързо и лесно да пробие и разцепи дървена летва с тойона и безпроблемно да си го дръпне обратно - само с рязък удар на ръката от рамото, без да вкарва цяло тяло в удара.
Порезните му качества са като на 20 сантиметров бръснач.
Извън това - историята на този вид ножове е много интересна. Създавани са за условия, в които сам мъж да може да убие и филетира елен в рамките на 30-40 мин, докато още не е станал на ледена буца (при -50'С), да го заточва бързо и лесно и да разчита на него с живота си за всяка беля, в която човек/мечка/вълк не стават за третиране с пушка.
2) Класически, корав походен/сървайвъл нож - стомана Magnacut, 63 hrc.
https://www.youtube.com/watch?v=wm49plxEJpc
Ако трябваше да остана само с един нож - щеше да е този, разчитам на него и при излети, в които теглото е фактор и не искам да нося походен трион/брадвичка.
Веднъж заточен - се поддържа относително лесно на колан с вакса.
Стоманата му, освен твърда е и много яка - удрял съм го многократно при цепене на дърва в гората и си е топ, в мрежата има как с нож от магнакът режат пирони върху наковалня, млатейки по ножа с чук, без по острието му да остават поражения.
Всъщност, извън конкретните инструменти - ножарството ни е нещо, с което трябва да сме патриоти - според DBK - пичовете от Дуло са в глобалното топ-3 на майсторите-ковачи на висок клас ловни и походни ножове (то затова се чака и по година, де).
Мисля, добре е да поддържаме нашите си занаяти и майстори - при които човек може да си поръча форма, вид стомана, вид третиране и всичко останало - много ще се радвам, ако някой сподели своя препоръка?
Не съм влизал от известно време във Форума, радвам се да видя "познати" лица - поздрави и хубав ден на всички!
|
|