Автор: nyamago
Дата: 21-04-21 14:28
@Sassho - няма проблем, всички закачки се надявам да сме се разбрали, че са вид хумор (особен, макар) - и в двете посоки и никой не се взема прекалено сериозно.
> Сегашните Самсунзи също не са зле, просто юзърите им не могат или не желаят да работят с тях.
Този тук юзър (вашият покорен слуга) може, но не желае
Не само Самсунзите - почти всички телефони могат доста повече, отколкото най-често виждаме публикувано като сникки. Не е сериозно да виним производителите, че са осакатили камера във флагман нарочно да прави идиотски кадри - по-скоро са допуснали правилното снимане да е по-трудно, отколкото юзърите биха желали.
Има някои проблеми с RAW снимките:
- резултатите, които описваш (като детайл, шум, динамика) НЕ СА предсказуемо стабилни, много зависят от сюжета и условията на снимане. Понякога дори без логична причина могат много да разочароват, друг път изневиделица вадят чудо-RAW без да си очаквал. Лотария е, но шансът все пак е в по-лза на доброто.
- изисква се усилие и време: да се превключи на Про- режим, да се пипнат настройки, да се снима внимателно и съсредоточено (като че ли си с голям черен апарат, докато всъщност телефонът е за спонтанна фотография без дори да се спираш). Всичко това още ПРЕДИ да е заснет кадър. И после СЛЕД снимките, конверсията и обработките искат отговорен подход (не е като да лепнеш 'филтър' с някой ап), отново концентрация, познания, усилия и...време.
Ами аз лично нямам това време и нерви, намирам го занимание за мазохисти. (Уважавам мазохизма на сериозните телефонни фотографи, нека си разпъват стативи, да мерят, настройват и после да обработват с часове - но това не съм аз).
Имах 6-ица, след серия от еКсперии минах през всички Галактики от 6 до 10+ (без 9, за която дори от тебе чух, че не се различава от 8+, който изтърпях до десятката). Ами НЯМА голяма разлика в способностите им, като не се броят повечето лещи напоследък (широките са ценна придобивка, дългите остават болезнена въпросителна).
С всеки следващ модел правих опити и с Про-режим и DNG за пост-обработка. Резултатите (като печалба в качество) за мен не доказаха възвращаемост на инвестицията (във време и нерви) и винаги съм оставял телефона на автоматичен JPEG.
Някой ден може да попадна на уникална, спираща дъха пейзажна картина (като Белоградчишките скали, а не храсталаци и локви в моята махала). И може да се случи да не бързам за никъде, а уникалнтата картина заслужава да се увековечи достойно. Тогава ще се спра, ще дишам дълбоко (по йога!) 15 минути, ще си поиграя с телефона да си припомня настройките и ще ги натъкмя, после ще го подпра на някое дърво или камък (а защо не - и на статив?). Ще сложа таймера да няма пипане при 'щрак' и ще заснема заветния DNG кадър (не един, а множество, обезателно - с клинове и вариации в композицията). Ще се прибера в пещерата си и дълго ще си играя с Лайтрум (а защо не - и с някой по-модерен и способен супер софтуер, Охлюва например много хвали един). И тогава ще си мерим пикселите - чий телефон как снима
Но такова нещо не помня да ми се е случвало и не очаквам със затаен дъх скоро да ми се случи. Затова ще ми търпите идиотщините и по-добре да не ги анализирате, защото съм тъп но упорит и акъл няма да взема. Да живее авто-сток-режима!
|
|