Автор: hotsnail
Дата: 11-08-22 10:54
GSM Arena
Samsung Galaxy Z Fold4 unveiled with better cameras, refined design
Samsung Galaxy Z Flip4 is here with redesigned hinge and larger battery
Тия дни са пуснали новите сгъваеми телефони на Самсунг. Май скоро е излязло и ново сгъваемо шаоми.
До колкото разбирам нов процесор, малко по-голяма батерия. Вероятно доста по-дълъг живот на батерия. Още по-хубави панти. Flip-а е още по-удобен. Леко пипнат дизайн. Камерите от S22+ са сложени и на Fold-а.
Хубаво е, ама нищо забележително. То може би така и трябва т.е. да са по-надеждни и безпроблемни за ползване......
ПП С евтините телефони не мога, да препоръчвам. А52s е много хубав телефон, за него имам някакви наблюдения, но може би е скъп. За другите не знам. За мен е важно телефона да има обновявания и да не е произведен в Китай, но видно не за всички е приоритет, да не им записват в сървъри на ККП хъркането, срещите с приятели, предпочитанията за проно, интервютата за работа, номерата на банковите сметки, наличностите по банкови сметки, името на работодателя, размера на сметките за ток и т.н. .....
Също много ми е странно как човек си купува китайски телефон, но не дава да се издума да си сложи приложение за проследяване на контактите за COVID. Второто е писано с отворен код, прегледано е от маса активисти, че и минимална информация не изтича за самоличността Ви без ваш контрол. Изцяло е направено, за да пази здравето...ама то явно уронва някак свободата.... Пък китайския телефон е направен от начало до край, да Ви шпионира, ограничава и манипулира - най-вероятно в има фабрично софтуер до който нямате достъп, който рапортува и синхронизира с Пекин - праща каквото реши по китайски облаци, може да Ви ограничи, какво виждате в интернет и въобще е една машинка за репресия, но... като е 300 лева какво да му гледаш.....
ППП За илюстрция щото се занимавам, да си правя разни джаджи. Има едни супер готини китайски чипове за домашна автоматизация - ESP 32. Еми това уж супер просто нещо, има вградено вътре софтуерче, да си говори с някакви китайски облаци на някакви си негови теми т.е. това е ужасно много софтуер - код за мрежова комуникация, сертификати за сигурност, алгоритми за кодиране на данни и приложен софтуер в едно. До тоя софтуер нямате много достъп и не може, да го махнете или поне не е много лесно. Това е чип който струва под 1$ и се ползва масово в разни интернет свързани изделия. Много е готино, щото има възможност да контролира всякакви неща - мотори, лампи; може да се връзва със всякакви датчици - влага, температура, газове, дори камера някаква по смотана ще стане сигурно; има вградени в самия чип wifi и bluetooth (трябва им антена отвън, но това е в общи линии); много лесно се ползва........Та една от възможностите на тоя вграден софтуер е да обновява останалия софтуер през облака. Много готина идея - така ако направите умна прахосмукачка например, ще има как да качвате новите си версии на софтуера Ви без много работа. Правенето на такава Ваша добре работеща система може би струва 2-3 милиона т.е. китайците така Ви позволяват с малка фирма да направите интересни неща - спестяват Ви някой и друг милион от цената за разработка на новата прахосмукачка..... Ама дали един хубав ден тоя чип, ще обнови с новата Ваша версия на софтуера или ще качи софтуер от китайската армия божа работа.....
Да не каже Бошо, че съвсем съм изперкал на тема конспирации, ето реален случай от 2018, където PLA някак са сложили допълнителен чип за шпиониране в сървери, които се ползват от американското правителство и армия. Има в статията и препратки как американците подхождат, щото и те подслушват яко......
Публикацията е редактирана (11-08-22 11:30)
|
|