Автор: stef7
Дата: 03-02-23 14:57
@localhost - добро сравнение
@hotsnail - добре е човек да може да различава рекламата от реалността Има и един хубав виц по темата. Какво сега, чакаме следващият филм на Ридли Скот да е сниман на Samsung S23 Ultra ?
Samsung разбира се се учат от Apple което показва отново кой е лидера и кой следва Apple се заиграха с Холивуд от версия 12, а версия 13 си има специален cinematic демек кино режим, който разбира се е на 95% ала бала и почти не се използва.
https://www.youtube.com/watch?v=yuGfieMpizs
https://www.youtube.com/watch?v=4SXRlogSrtA
Lubezki е поне DOP (Director of Photography) или DOC (Director of Cinematography) това дето едно време наричаха оператор. Т.е. по специалността му е да се занимава с камери и да снима с тях. Ridley Scott е режисьор, навярно разбира донякъде от камери, но не са му основната специалност така да се каже.
Разказа на Lubezki e понятен за всеки - едно време нямахме такива готини и достъпни джаджи/камери за видео като сега. Ридли разкава някакви ала бала, усмивката му след 2та минута за мен е многозначителна.
От доста време на този форум съветвам всеки който иска да си вземе специализирана любителска видео камера със сенсор < от 1 инч да си вземе добър смартфон. Ама не им се вярва
@fallenfbsd - Това видео коментира фотографската страна, аз говоря за ВИДЕО. Различни неща са. Коментарите освен това как интерпретират и обработват цветовете, ескпозицията и прочие отделните камери нямат много смисъл. Всички вече предлагат RAW, може да си настроиш каквито искаш цветове и всичко останало по снимките. Сенсорите на основните камери са горе долу с еднаква големина. Т.е. може да получиш добър резултат с почти всяка камера с по-големичък сенсор.
Изгледах няколко дузини видеа за телефони на Android, които имат подобни или по-добри сенсори от тези на iPhone. Всички се дънят по оношение на видеото или поне в някои важни части. Примерно Vivo X90 Pro. Гледах и едно ревю за видеото на новите Samsung S23 и конкретно Ultra версията която е с най-добрата основна камера. Скоро ще има много повече сравнения и видеа. Човека каза че по отношение на видео частта Samsung S23 Ултра се доближава до iPhone. И по това което се виждаше мисля че е така. Но остава неясна поддръжката на приложения от 3ти страни като FilmicPro които общо взето дават подобен контрол над картинката като RAW във фото. Без баланса на бялото. При Самсунг а и при другите досега беше тука има тука нема. С тази генерация работи с другата не, с този процесор (Snapdragon това не работи това с Exynos онова) Горе долу така стоят нещата и примерно при използването на мобилен телефон за екран на дистанционните за дроновете на DJI. С всички телефони на Apple от еди коя си версия насам работят. С Андроид повечето не работят, от дадена марка някои работят някои не и т.н. Всички разработчици на приложения ползващи камерите се оплакват че в Android е пълен хаос и всеки производител прави каквото си иска. Няма единен стандард за API то а дори и този който идва от Google - Camera2 API не се поддържа от много производители и телефони или се поддържа частично. Има си специално приложение на андроид да видиш какво точно от въпросното API поддържа твоя телефон.
Vivo X90 Pro - другите сенсори освен основния са доста по-големи от тези на конкуренцията (Apple, Samsung), макар че мен това не ме блазни много. Мен ми трябват 35мм, 45-50мм и тва е. 24-26мм е обикновено основната камера с най-добрият сенсор, кроп до 35мм е ОК за фото и видео, кроп до 50мм за видео също е ОК, но за фото според мен губи резолюция вече. Xiomi също имат 1 инчов сенсор, но като цяло отстъпват на Vivo X90 Pro. Проблема с Vivo е че не знаеш каква шитня ще получиш за софтуер, колко често ще го обновява производителя, каква ще е поддръжката и т.н. Самсуняците поне копират от Apple доста кадърно и обещават 5 години поддръжка и обновления за софтуера, пак по примера на Apple. Последното Open UI 5 го хвалят. Аз съм с Open UI 4 и е напълно прилично. Обновления на софтуера идват редовно макар че смартфона ми е вече на почти 5 години. Софтуерната част и цялосттната поддръжка е също много важна да не кажа най-важната.
Така че от тази гледна точка след малкият опит който имам с IPhone и големия със Samsung съм се спрял на iPhone за следващият си смартфон. Разбира се всяка система си има предимства и недостатъци, нямам илюзии по този въпрос. Надявам се да свикна с тези на iPhone. Защото ако досега камерите и видеото бяха последната дупка на кавала при избора сега са предпоследната, т.е. все пак основно ползвам телефона по назначение за много други неща и камерите от дъжд на вятър.
Добрата новина е че при смартфоните силите са толкова изравнени че производителите от няколко години почнаха да си ги мерят по камерите само.
Другата добра новина е че каквото Apple изкарат за фото и видео и смартфоните като цяло, ако не следващата то по-следващата година ще го видим и в Андроид. Как и колко добре направено вече е отделен въпрос.
Другата добра новина е че производителите на фототехника може да въздъхнат облекчено. Сматфоните изядоха ниския клас компактни камери но нямат сили за повече. Законите на физиката не можеш да ги отмениш и с computational photography малки сенсори и смешно малка оптика не може да постигнеш същия резултат като при голям сенсор и специализирана оптика. Каквито и обработки и computations да правиш.
Публикацията е редактирана (03-02-23 15:37)
|
|