Автор: hotsnail
Дата: 08-01-14 15:05
Значи Аф за видео....става за спомен. Със 16/2.8 при мен си бацаше добре, като видео камера, малко размазва чат пат ама после фокусира пак и там през цялтоо време....
Със МФ и peeking и видео никакви проблеми няма. Съвсем рязко и детaйлно се получава. Резултата 2 МП все пак, на 16МП ти трябва по прецизен фокус. Та аз peeking-a как го настройвам - цвят жълто (това май най-добре се вижда повечето време или червено), на макс разбира се, отделно бутни малко контраста нагоре +1 или +2 и мaлко смъкни остротата -1 или -2. Пробвай и обратното с контраста и остротата. Различно е според обектива. За всеки обектив трябва да си намериш как най-добре баца....
Най-важното гледай си дисплея къде почва фокуса и къде свършва...като видиш къде е зоната на фокус, peeking-а помага. Снимал съм с 18-250 видео с ръчен фокус и беше доста сносно. Предвид че беше на доста тъмно в една пещера направо супер се получи.
Черно бяло също подобрява peaking-а. Ама черно бялото с голям контраст за видео ще е доста артистично..то става предимно черно и бяло и доста доста странно, пък видоето се записва с тия ефекти. За снимки в RAW няма значение, даи ще снимаш ч/б с висок контраст и ниска рязкост.
Са има си специфики от обектив до обектив. С 90/2.8 ми е много лесно, с 45/2 мие по-трудно....пробвах един канон 55/1.2 или нещо такова ФД, там беше песен просто.
За видео е хубаво някой дето рабзира да пише. Примерно това дето научих е да държа скорост около 1/100 и по-надолу, иначе седи изкуствено движението.
Трябва си хубава глава на статива за видео. Аз уж имам една топчеста на манфрото - ама с нея или малко задържа повече и аз като насиля подскоква изведнъж....или пък ще я охлабя повече и ще лулпне камерата напред....Има си видео стативи и видео глави...сигурно за това са направени.....
От ръка видео е смешна работа. Може статични сцени дето не местиш камерата и после да стабилизираш със софтуер, ама софтуера всъшност подрязва краищата за да стабилизира....с 16мм обектив горе одлу имам гледаеми лкипчета за спомен от ръка.
Сега има един куп аксесоари да ти стабилизириат апарата...ама хубавите са майка си и баща си като пари....
Публикацията е редактирана (08-01-14 15:24)
|
|