Автор: mondragon
Дата: 17-11-09 15:42
Запознах се с Жоро Колев на тазгодишната Бодиграфия 2009. Бяхме в една група и в една стая. Макар и само за 6 дни успях достатъчно добре да преценя за себе си що за човек и фотограф е Жоро. В този ред на мисли и в контекста на статията искам да кажа следното.
Жоро преди всичко е много добър човек. Професионалист с много ясна концепция за живота си и за това, което прави, постигнал е и иска да направи и постигне. Жоро не отказа да даде съвет на никой, който се допита до него, даваше насоки в работата и беше изключително толерантен към всички и в нашата група и към моделите. Общуването ми с него ми донесе много положителни неща, но и ми доказа за пореден път, че българинът не обича успелите. Точка 6 или 7 от кодекса на Шопа гласи: "Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте
да му е зле." В малък град като Хасково, един успял човек като Жоро е трън в очите на другите, "велики" хора, колеги и клиенти.
Отношението към него не е сформирано на никаква друга база освен на чистата завист, било то от застаряващи фотографи, с няколко медала в шкафчето и отминали
славни изложбени времена или младоци, които все още мислят, че всичко което лети се яде. Жоро сам ми разказа с усмивка как са го набедили за "комерсиален", но както обичам да казвам аз: "Потупване по рамото не ям". Изкуството в днешно време е лукс, който не всички могат да си позволят. Комерсът е в основата на повечето успешни бизнеси. Огледайте се...всичко, което видите около себе си е комерсиално. Такъв е животът ни, малцина са тези, които купуват изкуство и затова малцина са тези, които го правят и то те го правят за удоволствие. Когато си избрал нещо за своя професия и очакваш да изкарваш пари от него, не можеш да си позволиш да работиш само за чест и слава. Ако имаш стабилна професия от която изкарваш достатъчно пари, за да живееш нормално и спокойно, можеш да си позволиш да правиш изкуство, друг е въпросът дали умееш!
И накрая искам да завърша с един съвет: Не се сравнявайте с най-доброто, което могат другите, стремете се към най-доброто, на което сте способни вие самите.
Някъде винаги има и ще има по-добри от нас, но това не ни пречи да достигнем предела на своите собствени възможности...
|
|