Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Некоректно ли постъпих?
Автор: ranopile   
Дата:   06-11-09 20:48

Здравейте съфорумци,

Случи ми се нещо, което бих искал да споделя и ако е възможно да разбера мнението ви по въпроса. Историята е следната.

Днес следобяд получих ЛС от съфорумец питащ ме дали имам един обектив и мога ли да му го наема за уикенда. Отговорих, че го имам и че няма проблем да го вземе стига да обещае, че ще го пази. Попита ме какъв ще е наема. Отговорих, че не смятам да му искам пари, но ако снимките му се получат може да почерпи.

Няколко часа по късно получих ЛС от друг съфорумец със следното съдържание "Много некоректно постъпи, като ме надцакваш с офертата която вече бях дал и уговорил с ______ за ______ обектива да знаеш! Няма да го забравя."

Бях ужасно изненадан. Това е човек, с когото се познавам (купувал е обективи от мен). Човек, който редовно пише във Фото-Форум и който има отлична репутация. Отговорих му, че нищо не съм знаел за уговорката, която е имал. Че просто съм решил да услужа на съфорумец. Попитах го той никога ли не е услужвал (защото ако го е правил по неговата логика е прецакал всички, които са щели да изкарат пари).

И понеже така и не получих отговор от него реших да питам вас. Наистина ли съм постъпил толкова некоректно? Всичко и винаги ли трябва да се измерва в пари, ползи и облаги?

И още нещо. Може би най-много от всичко ме обиди оценката за подбудите ми. Това, че бях решил да услужа на някого бе трансформирано в това, че съм го направил за да прецакам някого. Мисля, че всъщност това най-вече ме накара да опиша днешната случка. И ми припомни, че в момента живея в България.

Re:
Автор: asahi   
Дата:   06-11-09 20:51

Въпрос на гледни точки. Ако за теб е ОК да услужиш това е достатъчно.
(Анастас е голямо плямпало)
 Re:
Автор: cicomanco   
Дата:   06-11-09 20:53

Правил съм услуги на доста хора.От някои съм взимал пари , от някои - не , а други просто са ми давали.....
Не мисля че си постъпил некоректно![smilie24]
 Re:
Автор: serjy   
Дата:   06-11-09 20:54

Спокойно, тук е пълно с ненормалници. [smilie18] То ако вземеш на всеки да се впрягаш... [smilie8] [smilie21]
 Re:
Автор: vgramatikov   
Дата:   06-11-09 20:54

Ти не си виновен ни най-малко.
А тоя другия си е нещасник.
Пие една бира :)аз се сещам кой е даже.
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   06-11-09 20:56

Нещастник, нещастие, щастие.
 Re:
Автор: guciguci   
Дата:   06-11-09 20:56

ranopile ,ти винаги си бил учтив и услужлив. Обяснявал си ми много пъти по телефона неща за обективите. Когато съм бил в София не си отказвал да се видим и да пробвам обективи,дори и да не ги купя. Не знам за какъв и колко скъп обектив става дума,но ти си поел риск,за да услужиш. Не виждам нищо некоректно.
Пък и обективите са си твои,ако искаш можеш да ги раздадеш на хората.

Публикацията е редактирана (06-11-09 20:57)
 Re:
Автор: Пърпъла   
Дата:   06-11-09 20:58

Аз работя на обменни начала с уговорка ако нещо се счупи да се купи. В монета заех от един форумец 70-200, но пък му предложих преди седници да поснима една сватба с 5Д. Ако му счупя, загубя или одраскам обектива - рабира се ще му купя нов такъв веднага.
 Re:
Автор: apollo   
Дата:   06-11-09 21:00

Постъпил си правилно. Ти сам може да прецениш кога и как[smilie24]

Re:
Автор: vgramatikov   
Дата:   06-11-09 21:00

Ако го одраскаш ще му купиш нов? Баси кефа.
Той се моли да му го одраскаш сигурно.
 Re:
Автор: aeobs   
Дата:   06-11-09 21:01

Как може да занимаваш съзнананието си с нещо толкова повърхностно, лишено от какъвто и да е смисъл.
 Re:
Автор: sirob   
Дата:   06-11-09 21:01

Как така го "надцакваш", като не получаваш нищо?!? А това, че той иска да цака е друг въпрос.[smilie10]

Публикацията е редактирана (06-11-09 21:01)
 Re:
Автор: sirkhann   
Дата:   06-11-09 21:03

[smilie24] Колегата да не се трови толкова! Евала на теб!
 Re:
Автор: deniac   
Дата:   06-11-09 21:04

Добри, съвсем нормално си постъпил, не виждам причина за угризения. Аз също нерядко давам съвсем безплатно техника на познати. И на напълно непознати от форума съм давал при нужда. Малка тръпка е да тестваш коректността на непознати хора, да дадеш нещо за 1000-2000лв ей така на доверие. Колко му е?
Дори днес съжалих, че на 'един изявен форумец' съм давал...
 Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   06-11-09 21:05

ами... честно казано давайки назаем на някому нещо винаги прецакваш някой който дава под наем същото нещо.... това е факт...

дали си постъпил некоректно... ако знаеше за възможната сделка/огерта да... но явно не си....

и все пак... техниката се отдава под наем...
в момента живеем в такъв свят че заемането... ами да може да го заемеш на гаджето си... ама на просто познат.... нали се сещаш сиренето е с пари колкото и грубо да звучи....

е... има неща които не трябва да се споделят от заемателя... ама както е казал асахи....
 Re:
Автор: apollo   
Дата:   06-11-09 21:11

В края на крайщата правото е на човека който дава стига да няма задни помисли... а тук определено няма такива. Изводът е че преценявайки човека, спокойно можеш да направиш благороден жест и да си напълно заслужено удовлетворен от това[smilie24]

Отново[smilie24] за постъпката[smile]

Re:
Автор: Георги   
Дата:   06-11-09 21:12

няма нищо некоректно в постъпката ти [smilie24]
 Re:
Автор: e-mil   
Дата:   06-11-09 21:27

Дори и да си знаел за офертата, дори и да си искал пари за наем - щом цената те устройва пак не е некоректно.
Щеше да е некоректно, ако си имал споразумение с другия относно цените за наем.
 Re:
Автор: achromatic   
Дата:   06-11-09 21:32

Стана ми интересно, че някак темета се завъртя около това дали е редно да даваш нещо безвъзмездно, или трябва да има някъкъв "наем". В същото време обаче, ми се струва, че истински нередното в случая е постъпката на лицето което е потърсило въпросния обектив. Защо след, като очевидно е имал твърда уговорка с някой, той се обажда зад гърба му на ranopile и обсъжда нови условия. По тази логика човек може да си наеме, например за ремонтни работи, няколко бригади майстори, и да ги остави да се избият помежду си. Според мен лично ranopile няма никаква вина, ако разбира се приемем че не е знаел нищо за предварителни уговорки. Какво ще прави с техника си, и на кого ще я дава си е лично негово решение.

Re:
Автор: Пърпъла   
Дата:   06-11-09 21:39

Pd, кога ти порасна първата буква, нали беше само pd по едно време. Така е - ако ми одраскаш обектива - ще ми купиш нов. Ама аз с Никонианци трампи не правя - не ни пасват резбите [smilie5]
 Re:
Автор: dau   
Дата:   06-11-09 21:40

Да се включа и аз като замесен в сагата.

ranopile не си направил нищо некоректно тъй като не си знаел за другата оферта.

Аз постъпих некоректно в ситуацията, ама се бях уговорил вече с другия форумец като видях, че ranopile ми е писал преди това.

Предпочетох да се разбера с него защото, ще ми излезе по-удобно да взема обектива, а и няма да ми коства пари, което е нормално да го предпочета.

Цялата вина в случая е моя и дължа извинение на 1 човек!

Re:
Автор: tonevjr   
Дата:   06-11-09 21:43

Изобщо не си постъпил некоректно.[smile]

А обикновенно надцакваш като искаш ти да получиш нещо,а не като просто постъваш приятелски![smile] [smilie5]
 Re:
Автор: serjy   
Дата:   06-11-09 21:43

dau, [smilie24]
 Re:
Автор: CanoniO   
Дата:   06-11-09 21:44

Туй нещо като реклама ли трябва да е?
Щото не мисля, че подлежи на дискусия къде и на кого си давам обективите или колата на заем.... Има неща, дето мога да ги направя от любов, други от интерес, трети от келешлък....
 Re:
Автор: kaic   
Дата:   06-11-09 21:45

ranopile , според мен не бива да имаш никакви угризеняи за това, че си помогнал на някого. Благородна постъпка е това да помагаш под всякаква форма, от мен имаш поздравления за това че не си поискал пари. Човек до човек опира както се казва и всяко добро се връща. Що се отнася до това, че някой е щал да изкара пари от подобна на твоята услуга-ми това че не е могъл си е негов проблем. Алчността е погубила много хора.

Публикацията е редактирана (06-11-09 23:42)
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

Тази тема е затворена