Автор: danbi
Дата: 10-11-09 14:02
Аз като ви разправям, че един е Канон и ivodam е неговия пророк, що не ми вервате?
Колкото до платформите, Canon ще трябва да поспоря с теб. При фотоапаратите, както при всяка друга масово произвеждана техника се ползват именно платформи на базата на които се пускат различни модели. Разликата между модела и платформата е голяма. Освен това "платформа" може да се употреби за различни неща, като дизайн, ергономия, компонентна база.
В този ред на мисли, например D300 на никон ползва същата платформа (тяло) като D200. Не за друго, а просто защото е успешна. От друга страна, ползва софтуерната платформа на D3 -- или дори може да се каже, че D3 и D300 използват изцяло нова платформа за формирането на изображението.
Същата е работата при Канон, но при тях изглежда периода на лутането все още продължава. Единствената по-стабилна и "дълготрайна" платформа за тела изглежда е тази на серията 1.
Това (за Канон), не е непременно проблем. Винаги съм казвал, че най-важното за един бизнес е какво остава, като теглиш чертата. Канон са се ориентирали към масовия пазар, а там действат неща като кратката продуктова памет и т.н.
Неща, в които впрочем са много по-силни други комапнии, като Сони, Панасоник, че дори и Самсунг (корейците са изключително агресивни).
Стратегията на тези компании ще отхапе много сериозен дял от пазара на Канон. Вероятно ще ограничи и разрастването на пазарния дял на компании като Никон.
Та да се върнем по темата 7D.
Както в началото казах, това е едно много хубаво тяло. Ход в правилната посока от страна на Канон. Малко "а-ла Никон", обаче в предвид това което съм коментирал по-горе, насочено към запазване на позициите им в дългосрочен план (инак рискуват да си останат с 1 серия и сапунерите).
Единствения начин, да се сбориш с компаниите които заливат масовия пазар с модели е да вдигнеш летвата и да се специализираш. Пак, "метода на по-малката фирма Никон".
Както правят впрочем от "ей сега фалиращите" Пентакс и Олимпус.
ПП: Аз лично не споделям мнението, че Сигма имат каквато и да е платформа в DSLR камерите. В този сегмент те са по-скоро "me too". Повече успех биха имали в сапунерите със сменяема оптика, защото могат да нацвъкат за кратко време доста обективи за подобна система. А имат и подходящ сензор.
|
|