Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 GPS за фотоапарат
Автор: astra777   
Дата:   25-03-09 21:37

Някой пробвал ли е такава джаджа? Малко инфо тук
Записва GPS координатите на местото където е правена снимката и ги вгражда в EXIF-a. След време с подходящ софтуер, например http://www.panoramio.com/
може да видиш къде е правена снимката и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: GPS за фотоапарат
Автор: jivkojj   
Дата:   25-03-09 21:46

2-3 пъти е пускана подобна тема тука, включително и от мен веднъж, но интереса не е голям. Поразтърси се назад, има няколко вариянта на ползване на ГПС които са дискутирани.

Ето малко повече за въпросното устройство за което питаш:

http://www.dtowntv.com/2009/03/nikon-gp-1-review/

Автор: tantris   
Дата:   25-03-09 21:55

Смятам да си взема нещо подобно. Има ли покритие навсякъде по света? В БГ може ли да се закупи от Синтезиса или Павилиона?

Автор: джъмбо   
Дата:   25-03-09 21:56

все се изкушавам..... НО означава да не мога да си прибирам камерата в чантата....

има варианти като на сони дето са перманетно пуснати и ти висят на колана.... после се синхринизират според двата часовника (на апарата и на устройствово)

вярн те ти е веднага записано в снимката ама все пак.... е по-удобно някак....

та някой ако знае за подобно устройство (виждал съм саньо) да свирка
цена до 100$ е добра

Дата:   25-03-09 22:01

За покритие - има. Не знам от къде може да се купи, но в тоя модел, по-скоро не модел а тип устройство ме притесняват 2 неща:
- ако искаш да имаш светкавица, тогава какво правиш. Дали може да работи без да е в гнездото на светкавицата?
- да намери сателити се изисква време. Ако има вътрешна батерия да държи постоянно наблюдение - ок, но иначе?

Затова аз съм решил прблема с нормален ГПС който записва трак. След това копирам файа където са снимките, а digiKam запълва exif-а им. Така си имам и ГПС за ориентация.

Публикацията е редактирана (25-03-09 22:02)

Дата:   25-03-09 22:04

захранва се по 10 пиновия кабел.... така че няма нужда да седи на хот шуто....
но няма вътрешна батерия... тоест всеки път при спиране на камерата и пускане трябват от 5 до 50 секунди....

проблема с нормалния джипиес.... е че е на телефона ми а това означава харчене на батерия....

Дата:   25-03-09 22:16

Аз го ползвам с един такъв:

http://www.eaglegps.info/shopdemo/images/legend.jpg

или такъв

http://www.gpsgenie.com/image/10159.jpg

Като предпочитам Гармина заради нормалните батерии, но и с 2-та се получава добре. Като го пусна и изкарва по 6-7 часа нон-стоп работа.

Автор: MarinY   
Дата:   25-03-09 22:26

Всяко GPS, което има изход за връзка с компютър, (а всички имат) може да се закачи към входа на камерата.

За мен е по-удобно да е джобен, и когато поискам, го свързвам с кабелче, а не да седи непрекъснато отгоре. [smile]

За тази цел, но няма да има екран, може да се включва и GPS приемник за лаптоп. Връзката е УСБ и ще си тегли ток от апарата.

Автор: dent   
Дата:   25-03-09 22:27

BT-Q1000X-F аз си взех това. Много съм доволен. В къщи под покрив и бетонна плоча ми дава отклонение 20 м. На открито като кача трака във Гугъл ъртс мога да видя в кое платно съм карал. Софтуера - много лесен и бързо ти написва координатите в снимките. Резултата веднага може да се види на картата и т.н. Ако някой има въпроси с удоволствие ще отговоря.

Дата:   25-03-09 22:32

ми ако ти се занимава спретни нещо като статия с примерчета и цени и къде го има устройството.... достатъчно джобно изглежда (интересува ме поддръжка за мак)

Дата:   25-03-09 22:35

MarinY не си прав за усб-то. Камерата работи винаги като slave и ток от порта и не може да се черпи.

Автор: MarinY   
Дата:   25-03-09 22:46

Всички съгрешават [smilie3]
И аз също. [beer]

Автор: ShotlandetsaWildlife   
Дата:   25-03-09 22:53

почакайте - до една година, година и половина ще почнат да ги вграждат в средния клас DSLR апарати [smilie24]

Re:
Автор: petkob   
Дата:   25-03-09 22:57

jivkojj, мислил ли си да напишеш статия за linux-bg.org примерно, да опишеш как правиш всичко? Предполагам, че не съм единственият, на когото би му било интересно да я прочете.

Аз имам eTrex Legend HCx, но нямам идея как да вкарам координатите в exif-а.

Re:
Дата:   25-03-09 23:05

Ами то чак такава философия за статия не е. Пускам ГПС-а да сваля трак, след това с MapSource си свалям GPX файла. Избирам в digiKam снимките в които искам да бъдат координатите и в Image -> Geolocation -> Correlator зареждам GPX файла. Софтуера си върши останалото.

PS: Аз въпросната програма я ползвам като организатор на снимките ми. Може да прави базови корекции, търсене, може да експортва към няколко снимкови хоста директно, а това с ГПС-а е приятно допълнение.

Публикацията е редактирана (25-03-09 23:18)

Re:
Автор: dent   
Дата:   25-03-09 23:23

Купих го от британският ибей за около 180 лв. Модела излезе декември месец. Работи с батерия на нокия ГСМ и издържа 42 часа непрекъсната работа. Помни 200 000 точки като си го настройвате как да "чука" точките - през колко секунди и през колко метра, а ако сте с кола и над каква скорост да започва да записва точки.Тоест ако чука точка на всяка секунда имате памет за 55 часа. Отделно можете да чукате точки по интереси. Връзка през блутут и мини юсб (през посредното се зареода). През блутута го връзвам към HP iPAQ и работи с iGO 8, OziExplorer, ArcPAD. Вързвам го и към лаптопа където го подкарах с Гугъл Ърт и още 2-3 програми. За съжаление няма софтуер за МАК. Какво друго?

Дата:   25-03-09 23:40

видях че е орязан от към мак.... жалко

Автор: danbi   
Дата:   25-03-09 23:59

аз ползвам GPS Logger на HOLUX M-241. купих го за 100-ина лв от Вали.

Има си USB и Bluetooth и освен за логер (седи ми в джоба почти винаги) го ползвам като GPS от мобилния телефон (с Garmin Mobile XT).

захранва се от една АА батерия и с 2000 mAh акумулаторче издържа по цял ден.
Не съм го пробвал ма Mac...

Дата:   26-03-09 00:02

Аз лично смятам тези за най изгодни/удобни и ще си поръчам един. Плащане с пейпал, цена към 130$ с доставката, пращат по ЕМС и ми обещаха да сложат ф-ра за 50$ т.е без разправии с митницата.

Дата:   26-03-09 00:14

кой от 2 та

Дата:   26-03-09 00:22

За Д90 мини2 ии май беше. И аз съм с Мак и имат и мак драйвер. Между другото търся програмка за ресайзване на снимки за Мак? Джъмбо, можеш ли да кажеш нещо по въпроса?

Публикацията е редактирана (26-03-09 00:34)

Автор: didesignbg   
Дата:   26-03-09 08:32

Аз ползвам външен гпс приемник и правя трак с гармин. Издържа над осем часа, което обаче си е смешно за сериозно ходене.
Не е добър вариант лично за мен гпс-а да дърпа ток от апарата. За съжаление читавите решения си струват пари. Само преходника от 10 пиновия терминал към паралелен беше над 100$.
От не-никонските решения най ми харесаха тези на Red Hen http://www.redhensystems.com/products/category.php?category_id=1

Цените обаче са отвратителни.
Оптимален вариант си остава хубав ГПС (не навигациона система за кола, и не телефон) и синхронизиране на компютъра. Всичко друго носи много повече компромиси отколкото плюсове.

Автор: burningice   
Дата:   26-03-09 09:03

Ползвам този GPS

https://buy.garmin.com/shop/store/assets/images/products/010-00422-00/en/cf-lg.jpg

и тази програма

http://code.google.c­om/p/gpicsync/

за синхронизиране по часовника.

Дата:   26-03-09 09:11

както казах гпс си имам на телефона така че не виждам смисъла за носене на огромна тухла....

astra777 - аз ползвам никон вю... програмата е безплатна и е перфектна за всеки никонец [smilie7]

Автор: burningice   
Дата:   26-03-09 09:16

Разликата с телефонния е чуствителността на приемника, издръжливостта на батерията и здравия корпус за работа под вода и при удари.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »