Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Размисъл за видеоформат-ПОМАГАЙТЕ
Автор: guciguci   
Дата:   01-02-09 19:17

Здравейте.
От определено време ме мъчи една мисъл: Какъв е видеоформатът или видеоносителят на бъдещето?
Започна да ме тормози тази мисъл,когато изрових VHS касетата със запис на абитуриентската ми вечер преди 13 години. И реших да си я пусна. Ама,не.... Къде да си я пусна,на лаптопа ли,на DVD-то ли....?
Дъщеря ми сега е на 9 месеца. Имам вече към 5-6 часа нейно видео. Записано е веднъж на Mini Dv касета, веднъж на DVD диск и още веднъж във формат Divx.
Като реша да ги гледам на обикновен телевизор става,гледа се добре,но като ги пусна на LCD с висока резолюция и става като онази реклама със шарана и Руслан Мъйнов - всичко омазано и на квадратчета. Като се замисля,че след 9-10 години вече никъде няма да има обикновен телевизор с кинескоп и ниска резолюция,тогава как ще пусна на дъщеря ми клиповете и филмите от детството и? Къде ще ги гледа,на какво ще ги пуска.
Та въпросът ми е,помагайте и давайте съвет: HDTV ли да очвам да записвам,където 6 минути клип е 2 гигабайта,тоест едно DVD ще отива за 12 минутен клип ; да си купя един чисто нов DVD плейър и да го извадя след 15 години... а телевизор да скривам ли?
Какво да правим,хора?

Отговори на това съобщение
 Re: Размисъл за видеоформат-ПОМАГАЙТЕ
Автор: ittv   
Дата:   01-02-09 20:04

Снимаш я :) и след 20 години снимката си остава снимка :)

Дата:   01-02-09 20:07

Да,знам това и я снимам много,но видеото си е видео. Друго си е да се чуе какви ги е "говорила", как е прохождала и още хиляди номера,които прави

Автор: chados   
Дата:   01-02-09 20:11

такай с тая техника....днес купуваш от днес е вече старо....[smile] като излезне новият формат...прехвърляш материала на него ....и така ...всеки 2 или 5 години... [smile]

Автор: Мартин_Илиев   
Дата:   01-02-09 20:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: CTEHATA   
Дата:   01-02-09 20:24

Какво като ще изглежда на квадратчета?
Нашите са ми направили някои аудио записи, като съм бил хлапе. Чух ги за първи път, когато бях на 20. Пукаха и съскаха, но това само засилваше усещането колко са стари. Както черно бялото кино. Както нямото кино.
Да ти е жива и здрава и да те радва, а това с какво качество записваш "говоренето" - не е най-важното.
Аз бих заложил на цифрови формати все пак. Видео DVD + CD/DVD с DivX с добро качество.
И най-добрата защита от загуба на файла - прати клипчетата и на близки и роднини. Малко вероятно е всички да изгубят всичко.

Автор: victorcito1978   
Дата:   01-02-09 20:24

HDTV трудно ще запишеш - това е формат за излъчване.

Съвет: пиши на HDV или ако имаш повече пари - на чисто HD. HDV не е чак толкова голямо като обем, можеш да компресираш в Н264 - 2-3 часа на 1 диск. Архивирай на хубави дискове, или даже на миниДВ касети - а най-добре на 2-те. Най-сигурно - на харддискове. Сийгейт - записваш и правиш копие на нов хард всеки 3-4 години...

Автор: crimson_glory   
Дата:   01-02-09 20:27

Аз отдавна съм се насочил към хай дефинишън. Но на MiniDV, за да имам контрол в-у качеството. Даже в момента продавам изгодно една такава камерка:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=157995&t=157995&phorum_uriauth=

[smile]
Относно архивирането: хай дефинишън е по-удобно да се архивира на блу-рей, не на ДВД, само да паднат още малко цените на записвачките...

Автор: GOSPODIN   
Дата:   01-02-09 20:28

guciguci, ако имаш Mini Dv, когато сваляш (кепчваш) от касетата на РС за един час се получава файл около 12-13 ГБ. При добра последваща обработка можеш да получиш отличен образ даже и на 42" плазма.
VHS е аналогов запис с ниска резолюция, която не отговаря даже на нормалния ПАЛ стандарт 720х576 и оттам няма да има качество.

Дата:   01-02-09 20:50

Аз не разбирам много. Значи камера на Мини ДВ касета с хай дефинишън? Такава ли да търся?
Я дайте предложение за няколко модела,но моля нека не са като тази на crimson_glory ,защото 2000 лева малко,нещо не ми харесва за любителска работа?

Дата:   01-02-09 21:22

Това добро ли е?
http://dekom.bg/?page=product_details&structure=Products&instanceID=5638&FCID=FC63852fd794561c575d13...

Автор: hose   
Дата:   01-02-09 21:40

няма вечни неща...

ако нещо прави нещата вечни то е факта че хората имат нужда да ги преиздават горе долу всяко поколение...

но не мисля че има нужда се притесняваш за това как ще ги види - днес никой не снима 8мм лента - още по-малко пък ги прожектира, и въпреки това с баща ми успяхме да намерим как да ги прехвърлим на ДВД и сега се видяхме с братовчедите едва ходещи [smilie5] дори баща ми навремето ни е снимал малко и на цветна ОРВО лента [smilie24]
така че... направи повече копия на ДВД-та, за да остане едно читаво, и й се радвай най-вече, пък живот и здраве новите плеъри обикновенно съвместяват старите кодеци и ще може да се гледа [smilie25]

Автор: pasha   
Дата:   01-02-09 21:44

На мен лично нещо не ми се връзва!!! Запис записван с DVD камера на Сони с резолюция на 1.07 ако не ме лъже паметта мегапиксела и обработена от мен, гледана на 32" телевизот Филипс даваше повече от добра картина - никакви квадратчета и т.н. Според мен нещо яко си оплел с пост обработката на файловете и затова този резултат! Кажи какво правиш с материала след като го заснемеш! През каква обработка минава?

Автор: hose   
Дата:   01-02-09 21:46

това което си посочил не знам дали дава добро качество - обикновенно камерите с Хард диск правят компресии - аз лично съм виждал такива с ужасно качество - правеше файлове в МПЕГ - трагедия....

мисля че това е по-добро, но не знам цената - http://www.sony.bg/product/hdd-hdv/hdr-hc9e

Дата:   01-02-09 22:20

Виж pasha аз снимам с различни "уреди" . Снимам видео с Мини ДВД камера Канон,снимам и с фотоапарат Canon Sx 110 IS. На обикновения телевизор качеството наистина е убийствено,но като го пусна на лаптопа,където резолюцията на дисплея е много висока,ствавт омазаните работи,нали разбираш. Наскоро купих една плазма на LG и умишлено я търсих с най-ниската резолюция,която има. Взех една 32 инчова с резолюция 1024х768 и сега си гледам и телевизия и всичко с добро качество,но бъдещето като гледам е на LCD-тата, а там нещата почват от 1280х800 и нагоре и тогава става гадно

Автор: geokar   
Дата:   01-02-09 22:38

Всичките домашни видеокасети прехвърлих на DVD, за да ги "увековеча" и да ги гледаме по-лесно. Е, някои от дисковете, които са на три години, вече не се отварят без грешки от нито един плейър, търкалцата стареят по-бързо, отколкото можем да си представим, уж нетрайната магнитна лента ще се окаже по-сигурна. А бъдещето, поне засега, е на HD и, съответно, блу рей дисковете.

Автор: Han_Solo   
Дата:   01-02-09 22:51

всички които се оплакват че на лаптопа или компютърния екран картина им е кофти ще посъветвам да настроят прозореца на плеъра да отговяря на размера на видеото, [smilie5] като разпънеш 720 пиксела до 1024 и нагоре естествено че ще стане на квадратчета. Ако си го направил на DivX и резолюцията е още по-ниска - при кодиране я свалят често до ниво VHS - 320 пискела по дългата страна и тогава положението е още по зле. Също може за проба да пуснете на обикновен монитор с кинескоп и на някое ЛСД и открийте разликите[smilie3]

Автор: Lalinda   
Дата:   01-02-09 23:09

[smilie3]

Когато завършвахме 11 клас, нарочно решихме да не се снимаме.
Десетки години по-късно никой от нас не съжалява за това.

Живейте живота си..., който е много повече от някакви ленти, дискове и дори снимки.
[beer]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   01-02-09 23:38

Lalinda, имам прекрасно запазена снимка на моя пра-пра дядо от 1891г. това лошо ли е?
Мисля, че родовата памет прави една нация силна, а не разни ориенталски простотии да се живее ден за ден.
Преди 30г. снимах неофициалнното завършване на 12клас. със семейната "Вера".
Преди 7 месеца , когато се събрахме с класа отново обсъждахме тези ч/б снимки свързали ни с много прекрасни спомени.
[shtrak]

Автор: crimson_glory   
Дата:   01-02-09 23:52

Само да уточня, камерата струва 1400 лв., а не 2000 лв. [smile]
Разликата в качеството м-у хай дефинишън и стандартния PAL/NTSC формат си заслужава по-високата цена (не говоря само за моята камера, а по принцип).
Хубавото е и това, че когато записваш на ДВ касетка можеш да избираш нивото на компресия по-късно при конвертиране, в зависимост от качеството, което се цели. А може да записваш и без компресия, но само на блу-рей или на хард дискове.
Другото хубаво нещо е, че записът може да си стои и на касетата...[smile]

Автор: pasha   
Дата:   02-02-09 00:14

Ти не ми отговори на въпроса как обработваш материалите!? За да придобия представа къде е проблема!

Автор: marchello   
Дата:   02-02-09 00:17

снимай кадър по кадър всичките си дивидита, разпечатвай на хартия, па после ако се наложи, винаги можеш да си го монтираш като слайд с 24 кадъра в секунда [smilie18] [thankyou]

Автор: moketa   
Дата:   02-02-09 09:37

Според мен за най-високо качество снимаш на Mini-DV касета, прехвърляш на компютъра 1:1 Full, без компресия, обработваш- в смисъл изрязване излишни кадри, надписи, музика и после готовото филмче връщаш пак без компресия на друга Mini-DV касета за архива. Правиш и копие на DVD-дискс със максимално добро качество за всекидневна употреба /с компресия MPEG-2/. През 3-4 години правиш нови копия на DVD.

Автор: d256h   
Дата:   02-02-09 09:39

Едно е формат, друго компресия използвана в този формат, трето е резолюция...
Бая четене ще падне докато решиш, какво да правиш..

Ето тук чети коя от модификациите на HDMI стандарта ти покрива нуждите..
http://en.wikipedia.org/wiki/Hdmi

Публикацията е редактирана (02-02-09 09:46)

Дата:   02-02-09 18:39

А,я ми кажете колко време филм мога да запиша на тези малките ДВД дискчета,с които снимат някои модели камери. Става въпрос за Full HD запис !! Защото се загледах в един такъв модел на Сони,който е Хай дефинишън и снима на мини ДВД диск.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »