Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Оптимална резолюция за гледане на снимки
Автор: IDA   
Дата:   05-06-08 17:37

Здравейте,

След дълго разглеждане на всякакви монитори, най-сетне си купих един 17-инчов DELL с катодно лъчева тръба (CRT) на старо, който направо ме изумява с качеството на изображението. След калибровката с хардуерен калибратор, цветопредаването е направо фантастично. Изображението е много рязко, без да боде очите, както при TFT-тата, и след 12 часа работа, все още не си чувствам очите изморени.

Та въпросът ми е: На каква екранна резолюция си гледате и обработвате снимките?

Аз пробвах:

1. 1024х768;
2. 1280х1098 и
3. 1600х1200.

При този тест конвертирах един кадър от RAW в sRGB и без да му добавям рязкост, го умалих до горните три размера, с минималната JPEG компресия, след което се опитах да сравня трите еднакви кадър в съответните 3 резолюции на монитора. Целта ми беше, и в трите случая, кадърът да запълни екрана без умаление.

Изводът:

Между резолюция 1 и 2 има значителна разлика в дребния детайл в полза на 2. Между 2 и 3 разлика с просто око не забелязвам. При това положение, вероятно ще оставя монитора в резолюция 2, тъй като в 3, иконите и текстът в Windows XP стават прекалено малки, за да се работи удобно, без пренапрягане на очите.

Интересно ми е, ако мониторът беше по-голям по размер, например 19 или 21 инча, дали щеше да дава визуално още по-добра детайлност на изображението при резолюция 3 и нагоре.

Моля, споделете вашия опит.
Предварително благодаря на всички, които дадат полезен отговор, без да спамят по темата.

Отговори на това съобщение
 Re: Оптимална резолюция за гледане на снимки
Автор: navy   
Дата:   05-06-08 17:39

Отговора е прост
и зависи от няколко параметъра!

1. резолюция на 'твоето' око
2. разстояние от което се гледа монитора
3. инчове на монитора
4. ( 1, 2 и 3 определят 4 ) = резолюция на екрана [smilie7]

Дата:   05-06-08 17:43

Добре де, сподели твоите параметри 1-4. Аз моите съм ги казал. Монитора го гледам от около 50-60 см. разстояние. Нямам повече място на бюрото, иначе щях да взема 19-инчов, който също е много добър.

Автор: Svsvet   
Дата:   05-06-08 17:46

Колкото по-голяма ти е снимката на екрана, независимо на каква резолюция я гледаш, толкова по-големи стават пикселите и съответно рязкостта пада малко. Така мисля аз! [shtrak]

Дата:   05-06-08 17:50

момент да измеря...
моя 15'4 инчов нотбук широкоформатен, гледам го от 40-50 санта, нормално 60 санта, приближен на 30 санта виждам идеално снимките без да забелязвам пикселизация при резолюция 1280х80.
Установил съм, че за нотбук с тези инчове по голяма рез. е безсмислена.

Автор: Davidoff   
Дата:   05-06-08 17:50

При всички положения по-голямата разделителна способност може да изкара повече детайл. Въпроса е снимката дали е обработена подходящо и дали ти можеш да различиш въпросния детайл.
На 17 инчов 1600х1200 хич не са удобни със стандартния интерфейс на windows, може да си поиграеш и да увеличиш елементите на интерфейса.

Дата:   05-06-08 17:53

На мен идеята ми беше, при един и същ физически размер на снимката, (например равен на височината на екрана), и едно и също разстояние на гледане, да сравня, дали визуално виждам повече детайл при по-голямата резолюция на екрана. Изводите съм ги написал в първия ми пост.

Моля, споделете, вие на каква екранна резолюция работите.

Дата:   05-06-08 17:54

нека говорим за ППИ (пиксел пер инч)
АКО снимката ИМА достатъчно пиксели, които да са повече или равни на резолюцията по съответната страна!

Иначе... кофти [smilie7]

Дата:   05-06-08 17:57

Давидов,

Може, ама май само теоретично. На този монитор не забелязвам ВИЗУАЛНО разлика между резолюции 2 и 3, макар че се постарах да подбера идеално рязък кадър с много дребен детайл.

Дата:   05-06-08 17:59

Нейви,

Точно такъв е случаят! Пикселите на снимката са точно толкова, колкото е резолюцията на екрана по хоризонтала!

Автор: asahi   
Дата:   05-06-08 18:02

На 1920х1200 картинките се виждат отлично. Само дето буквичките са малки.

Дата:   05-06-08 18:03

Панорамната снимка, която си пуснал в другата тема, на резолюция 2 изглежда като 200% кроп от оригинала, при това с прекалено много добавена рязкост.

Под нея има една снимка на Тед на един чзовир, която се гледа фантастично. Преливането на цветовете е меко като кадифе и дребният детайл се вижда много добре.

Автор: Davidoff   
Дата:   05-06-08 18:08

Ами снимката трябва да се оптимизира за медията, на която ще се гледа (разбирай размер и разделителна способност) и вече като гледаш оптимизирани снимките тогава може да направиш по-точна оценка до колко има визуална разлика между двата режима на монитора.

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   05-06-08 18:09

Аз съм с 22-инчово CRT, гледам го от 40см и го ползвам на 1280x1024.

Публикацията е редактирана (05-06-08 18:11)

Автор: batdin   
Дата:   05-06-08 21:28

Да не се смее някой,ама аз 21-инчов с кинескоп го държа на 1024Х768 и от 40-50см не мога да кажа,че виждам пиксели.Иначе зрението ми се води нормално (1.0).
На работа един 17-инчов ЛСД е на 1280Х1024 и не ме кефи,трябва да си напрягам зрението.

Автор: ss_sgp   
Дата:   05-06-08 21:46

За 17" 1280х1024 не е добре по няколко причини: първо както казаха по-горе е висока разделителна способност за този диагонал (припоръчителната я дават 1024х768); има още една не маловажна - 1280х1024 не е с отношение 4:3 (дава геометрични изкривявания).
Аз преди да мина на LCD на 19" DELL Trinitron използвах следната резолюция: 1152х864/85Hz. Пробвай, може да ти допадне [smile]

Публикацията е редактирана (05-06-08 21:46)

Автор: batdin   
Дата:   05-06-08 21:51

ХУбаво,ама при ЛСД колкото са пикселите,толкова трябва да е резолюцията,иначе ще има моаре.А този монитор си е 1280 на 1024,колкото и да е тъпо.

Автор: itilien   
Дата:   05-06-08 22:10

"има още една не маловажна - 1280х1024 не е с отношение 4:3 (дава геометрични изкривявания)."

хммм, това изобщо не го бях забелязвал ...

Интересното е, че на 1280х960 нямам опция за 100 херца, а на 1280х1024 имам. На 85 херца не бих си пуснал монитора.

Публикацията е редактирана (05-06-08 22:14)

Автор: tochnia   
Дата:   05-06-08 22:19

1400х1050 на 12" инча от 50-60см си е перфектно [smilie5]

Автор: Myth   
Дата:   05-06-08 22:21

IDA той нейви в четвътия си пост е написал нещо на което да се обърне внимание, ама кой да гледа или вниква. Само да вметна, че има и една постоянна величина, ти се поразрови и открий коя е.

Дата:   05-06-08 22:34

например физическата резоюция на монитора. Вари го, печи го, повече от това няма как да изкараш ако ще и 10000х8000 да пуснеш.

Дата:   05-06-08 22:45

[smile]

Автор: ivodam   
Дата:   05-06-08 23:33

itilien: Това ли имаш предвид, което на английски се нарича native resolution?

Дата:   05-06-08 23:40

ами доколкото знам, тоя термин се употребява при ТФТ мониторите. Там наистина е направо задължително да работиш в тоя режим, защото всичко останало е интерполация, която монитора извършва. Но като цяло резолюцията, която монитора може да даде е свързана с големината на физическия пиксел. Тоест големината на една триада. Тоест максималното, което дава монитора е броя на триадите в един инч. То реално няма как да му подадеш повече де :) Ако му подаваш по-малко (при црт), тогава не използваш пълните му възможности. Но то зависи колко виждаш, от колко разстояние гледаш, колко детайл реално има в снимката и т.н.

Дата:   05-06-08 23:54

[smilie24]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »