Автор: erania
Дата: 10-06-08 13:18
Пещерите са ми слабост :) Също правя опити да снимам там, къде по-успешни, къде не толкова...
Моето първо апаратче, с което и досега се вра, въпреки, че му се е зацапала леко матрицата е Canon A510 - доволна съм от това, което прави, а и се оказа мнооого издръжливо животно (многократно удряно, мокрено, цапано и още снима).
Та, по темата:
Някое дребно апаратче, по възможност по-евтино, за да не ви е жал за него, но задължително с ръчни настройки, Av и Tv. Условията в пещерите са доста, хм, специфични, поради което обикновено автоматичните режими се объркват.
Колкото и да е силна вградената светкавица, няма да успее да обхване големи зали, а нормалната си е достатъчна за близък план. Предимство е, ако силата на светкавицата може да се регулира.
Друго предимство са батериите АА, понеже така или иначе вероятно ще носи един куп резервни такива заради осветлението си. А и батериите в пещерата падат бързо... щото си е студ, пък и се снима основно със светкавица.
Препоръчвам все пак да си вземе и едно мини-стативче (от тези по 10-15 лева), наистина вършат работа в определени ситуации.
Също и хубаво, мекичко калъфче.
Олипмус също имат доста примамливи "устойчиви" предложения, но резултатите от тях не са ме впечатлявали толкова досега.
Ако трябваше да избирам сега апарат за тази цел, пак бих си избрала евтино канонче.
|
|