Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Кого, кога и как можем да снимаме
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   20-12-07 13:26

(или малка частност на случаите, предвидени в закона или тълкувателни решения на съдилища).
Понеже специализираните закони са много, ето накратко и на простонароден език въпросната материя, според разговора ми със специалист в нея[smilie3]

Права на фотографа/репортера:

Може да снима всички физически лица, които са на изборни длъжност (кметове, народни представители, известни артисти, певци, художници, политици, министри, шефове на агенции, зам.министри, професори, научни работници известни в регионален и национален мащаб не могат да предявят претенции към фотографа, когато снимката е направена на обществено място (паркове, градини, киносалони, министерства, ведомства, агенции, улици, площади, събори , естради и т.н.). Ако снимката е направена в личен или друг частен имот (вили, апартаменти , дворове) и не е искано разрешение от собственика на имота и от снимания, то това е нарушение. Такива снимки могат да бъдат направени само с предварително съгласие от снимания и собственика. Не е морално , но е правно допустимо да бъдат снимани публичните личности описани по-горе в усмиващи ги, цинични и компроментиращи ситуации и пози, когато снимките са направени на публично място. Такива снимки могат да се публикуват само ако професионалната етика на репортера не го възпира и редактора е одобрил. Такива снимки може да предизвикат комфронтация между популярната личност и изданието.
Тъи като по-гореизброените персони определят социалния, културен и обществен живот на нацията в различните гилдии и са пример за подражание на обикновените граждани и подрастващото поколение те са длъжни да се държат прилично и както подобава на публични места. Фактически журналистиката и фотожурналистите са контрола за тяхното подобаващо поведение и го коригират когато то не е на ниво.
В практиката на Върховният касационен съд и в решението на пленумите на ВКС съществуват много правни казуси, където съдът е постановил оправдателни присъди спрямо фотографи и фотожурналисти, защото публичните личности трябва да бъдат за пример на обществото ни и когато са заснети в компрометиращи пози на обществени места нямат право да съдят фоторепортера. В горният смисъл е практиката на съдилищата в РБ.

Права на обикновените граждани:

За обикновените граждани, които не са на изборни длъжности или със своята професия не са популярни в региона или в национален мащаб, принципа е, че винаги се изисква да се взема разрешение от снимания било то устно или писменно, според ситуацията.
Когато снимките се правят в обществена или държавна сграда или частна фирма следва да се вземе разрешение от административният ръководител или шефа по сигурността.
Когато се правят снимки в паметници на културата (музей, църкви , манастири, резервати, монументи) се спазва вътрешният правилник на съответният обект и фотографа е длъжен да се съобрази с него.
Сградите на МВР и МО и техните поделения е забранено да се правят снимки освен при разрешени поводи.
Текстовете които фоторепортера създава като обяснителна записка към снимката също имат значение и в определени случаи може да носи наказателна отговорност ако текста обижда популярната персона или обикновеният гражданин.

Отговори на това съобщение
 Re: Кого, кога и как можем да снимаме
Автор: ecobo   
Дата:   20-12-07 13:30

[smilie24]

Автор: Morph   
Дата:   20-12-07 13:30

Мерси ,много полезно четиво [smilie24] [beer]

Автор: frenchev   
Дата:   20-12-07 13:31

браво Mobby_Dick. много интересна тема. мен ме интересува нещо друго. как стои въпроса със снимането на полицаи които са в униформа и са на обществени места а не в личен имот или подразделение на МВР. ако някой знае и може да цитира закона моля ви хора. много ме интересува. благодаря ви

Дата:   20-12-07 13:39

Ако е топ-ченгето еди-кое си, което дава интервюта от пресцентъра на МВР, говори по ТВ, има го доброволно сниман в статиите във вестниците, изобщо познат и популярен е - СНИМАШ.

Ако е обикновен полицаи, или недаи си под прикритие....боят е най-малкото което може да ти се случи. После и съд може да последва [smilie5]

Дата:   20-12-07 13:40

С популяризиране на снимката му ти можеш да застрашиш живота му!

Автор: shadowhand   
Дата:   20-12-07 13:43

Спомням си как един ден снимах паметник, но бях с телеобектив и не съм видял, че до паметника има полицейска патрулка. Искаха да ми вземат филма и аз като им обясних, че апарата е цифров и, че пред тях ще изтрия кадрите на паметника, те изпаднаха в някакво чудо. Прелистиха 1-2 страници да видят дали няма инструкции по въпроса и накрая казаха "може". [smilie5]

Иначе евала за темата! [smilie24]

Автор: ecobo   
Дата:   20-12-07 13:43

Mobby_Dick написа:

> С популяризиране на снимката му ти можеш да застрашиш живота
> му!
>

Абсолютно!!! [smilie24]

Автор: slivenski   
Дата:   20-12-07 13:52

Много полезна информация. [smilie24]

Всъщност, всичко това е много близо до "здравия разум" и без човек да е юрист или много навътре в материята... [smilie21]

[smilie21]

Дата:   20-12-07 13:57

Също така е близко до здравият разум, че когото и да снимаш....стига да го снимаш добре, без да го злепоставяш, няма да те съди та ако и да не е публична личност.
Няма дело, няма присъда - няма нарушение [smilie3]
Ако се възпротиви при снимането и въпреки това му публикуваш снимката.....[smilie18] [smilie19]

Автор: slivenski   
Дата:   20-12-07 14:02

Особено ме впечатли тази част от написаното:

"Когато се правят снимки в паметници на културата (музей, църкви , манастири, резервати, монументи) се спазва вътрешният правилник на съответният обект и фотографа е длъжен да се съобрази с него."

[smilie21] [smilie21] [smilie21]

Автор: asahi   
Дата:   20-12-07 14:04

Моби, отлична тема[smilie24]

Автор: J0R0   
Дата:   20-12-07 14:10

Mobby_Dick - ти към кои личности се класираш?
Май-май си доста популярен тук и не би трябвало да вземам специално разрешение като те снимам.
[smilie18] [smilie18]

Иначе - браво за темата [smilie24]

Едно уточнение по отношение на "популярни личности" - по скоро става въпрос за такива, които представляват интерес за обществото (което си е на практика всеки, който репортера прецени или от медията му кажат)

Може до вчера да си бил супер неизвестен на никого, обаче обществото иска да види физиономията на едикой си, щото снощи бил направил еди какво си.... (примерно пиян стрелочник, спрял по погрешка бързия влак) - идват репортерите с камерите, звънят ти на вратата и НЯМА НЕ ИСКАМ, НЯМА НЕДЕЙ.

Справка - Маргарита Михнева.
От всичките и репортажи за толкова години, няма ни един дето да е искал да бъде сниман и изтипосан в предаването и, както няма и ни един дето да я е осъдил, защото е бил сниман без неговото съгласие.

Дата:   20-12-07 14:13

съгласен съм за полицаите, но някъде не беше ли споменато че лица изплняващи служебни длъжности по време на работно им време може да се снимат като пожарникари, попове, полицаи, и т.н.

успоменато ли е някъде че е забранено да се снимат полицаи а не че не трябва и че мога да си изям боя от тях. много ме интересува.

Автор: asahi   
Дата:   20-12-07 14:22

Полицаи в униформа не е забранено да се снимат.
Забранено е да се снима ако в момента се извършват следствено-процесуални действия. Това ми го разясни следовател от "ония" списък.

Автор: PolarBear   
Дата:   20-12-07 14:23

Хубава тема, Моби.
[smilie24]

Автор: Breach   
Дата:   20-12-07 14:29

Мда, което значи, че спонтанната стрийт фотографията като такава общо взето не е обществено и правно приемлвиа, освен ако не е предварително режисирана (или не се снимат гълъби или кучета).

Автор: ALBIREO   
Дата:   20-12-07 14:37

[smilie24] [beer]

Дата:   20-12-07 14:48

Breach
Кои от законодателите ти мисли за спонтанна стриит -фотография?
Всъщност тука навлизаме в съвсем други тълкувателни възможности - вижда ли се човека, идентифицира ли се , че е той, годна ли е за портретна-лицева експертиза снимката, лицето като фон ли е, в тълпата ли е или е нарочно снимано (умисъл), каква давност има снимката и мн. други.
Самият Бресон е избягвал и не е допуснал нито една негова снимка да бъде публикувана! А е бил доста популярен (четох една статия по въпроса).
Американците много държат на личните права....но репортерите им снимат всичко наред по всички крайща на света! Много знаят различните законодателства.
Правото е на по-силния, това спазват.

Аз ако тълкувам законодателя незнам дали ще съвпадне.
-Ако си в демонстрация - си публична личност (ставаш обект, имаш публика). Излизаш и си тръгваш по улицата - не си.
-Събличаш се гол на Витошка - е не ставаш ли веднага публична личност? (не знам законодателят какво ще каже)
- Спъваш се и падаш. - ставаш публична личност, но не си го направил умишлено.

то са едни дебри май.....

Дата:   20-12-07 14:56

Справка - Маргарита Михнева.
От всичките и репортажи за толкова години, няма ни един дето да е искал да бъде сниман и изтипосан в предаването и, както няма и ни един дето да я е осъдил, защото е бил сниман без неговото съгласие.

Маргарита Михнева може да не я взимаме за пример, защото зад гърба и стои телевизия, която може да поеме финансовата тежест на разни дела....и може така да и е печелившо.
2. Никои не знае, Маргито на колко врати е ударила на камък, колко камери са и строшили от главата, както не знае и колко ..... е о..... [smilie18] [smilie21]
Това тя не го дава по ТВ. Такива жълтури като нея дават само успехите си.....като аз като пубер като се снимах с камера, после монтирах само кадрите дето успявам да уцеля мишената с томахавката [smilie18]
Медиите често се опияняват от властта си.[smilie7]

Дата:   20-12-07 15:02

Когато Маргито ми стана комшиика, бързо и се наложи да продаде новопридобитото жилище, предполагам точно....за да не стане жертва на колежките си, защото Маргито години преди това отразяваше разни подобни афери [smilie18]
Всичко си има цена .
Доде Батето на неиното място [smilie5]

Дата:   20-12-07 15:03

имах една случка при която си снимах на гарата в горна оряховица разни гълъби по релсите и разни заспали бабички докато чаках влака. в единия кадър без да забележа снимах два полицая обаче те ме видели, и ми викат къв си ти че ни снимаш без разрешение. аз им казах че те са на работа и имам право да снимам обществени лица изпъняващи служебния си дълг (стига да не е някоя катастрофа, спец акция или подобни. а те просто си вървяха по перона. и тогава смениха темата и викат ами знаеш ли че е забранено на да се снима на гарата и викам, ами не не знаех никъде не пише. и те ми викат това не те оправдава. като граждани на република България трябва да знаеш. и ми казаха забранено е тук.сега ще ти вземем апарата.отдалечиха се за малко да се занимават с някакъв просяк и аз се възползвах. аз съответно имам приятел чиито баща бачкаше в БДЖ и му звъннах и го помолих да звънне да пита вярно ли е. той говорил със зам.директора на жп гарата и оня му казал че няма такава забрана. аз си продължих да снимам. след няколко минути двамата полицаи се върнаха. взеха ми апарата със сила и ми викат нали ти казах да не снимаш дай си документите сега ще ти пишем акт за гражданско неподчинение. и аз им викам ако ми напишете акт аз ще подам жалба срещу вас. ония веднага се стреснах. викат каква жалба. викам то си е моя работа вие ми пишете акт пък аз си знам по нататък. веднага ми върнаха апарата и ме питаха каква жалба ще подадеш. аз викам ей сега говорих с директора на гарата и той ми каза че няма такава забрана. тоест вие ме заплашвате изопачавайки закона. предполагам че санкцията ше е голяма може и да ви уволнят. ония се изпотиха няколко пъти. върнаха ми картата и апарата и заминаха. след 5 минути дойде началник смятната да ми се извини лично. оказа се че снимайки аз съм ги бил хванал в кадър разхождайки се с чашки кафе. и ги дострашало и веднага дошли при мен с рогата напред. две месеца по късно имах абсолютно същия случай в китен където снимайки едни приятели в кръчмата хванах двама полицаи на масата отзад седанли да пийнат сокче. и всичко се разигра по същия начин като по горе. те обаче по нагли ми взеха данните и ми викат че ще имам скоро призовка и ще ме съдят. това беше миналата пролет досега нищо. искам да кажа че ние не си знаем правата и гадовете си правят каквото си искат с нас. и затова ме интересува какво пише в закона[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: veson   
Дата:   20-12-07 15:11

А служители на реда в нарушение ???
Например тази снимка от Строителния Техникум, където е забранено преминаването на автомобили :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=117973&photo=9

Дата:   20-12-07 15:12

frenchev [smilie18] [smilie24]

Но човек освен правата, трябва да си знае и задълженията [smilie3] [beer] [shtrak]

Дата:   20-12-07 15:13

veson [smilie24]
За ей такива директно подавай жалба в полицията.
Тия ченгета масово нарушават законите и правилата, чието спазване уж трябва да контролират [smilie23]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »