Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с XQD карта - не се вижда под Windows
Автор: krist   
Дата:   10-07-25 15:23

Здравейте,

Имам една 6-годишна XQD-карта Сони G, 64 GB,
която от известно време се появява веднъж на високосна в устройствата, в Windows. Тествано на три различни компа, с един и същ рийдър. В апарата си работи без пробллем - пише, и ако я вържа към компа чрез апарата, мога да точа, но доста по-бавно. Имам още една идентична, с нея няма проблем. Случвало се рийдърът веднъж да падне от бюрото с едната вътре, но дали е била проблемната, нямам идея. То се е видяло, че нещата отиват към купуване на друга и резервен по-евтин четец, но като знам, че дадох към 350 лв. за проблемната, ми се иска да разбера дали няма някакво спасение за нея и дали проблемът е само хардуерен. Тия карти уж ги спрягаха за неунищожими при нормално ползване, с което оправдаваха и доста по-високата им цена, но явно не са толкова неунищожими.

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с XQD карта - не се вижда под Windows
Автор: demiman   
Дата:   10-07-25 16:46

Като идваш към Лом я донеси, ще я тестваме на 3 вида сони четци ... пък после я изхвърляй [smilie3] то вечно няма. Такава ли е?

Дата:   10-07-25 18:20

Същата е, да. То да видим кога ще ходя натам, че напоследък все не остава време, но с удоволствие ще намина и благодаря за предложението. Може би ѝ е дошло времето все пак, макар че защо работи в апарата без проблеми е мистерия за мен[smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   10-07-25 20:20

Цъкай

Дата:   11-07-25 10:38

След коментара на asahi се замислям, че е възможно всъщност проблемът да не е хардуерен, а софтуерен/драйвер. Когато сложа проблемната карта, се чуват нормалните звуци за свързване на USB устройство в Windows и се появява в Device Manager > Portable Devices като "H:". За разлика обаче другата, идентична карта се появява там като "NIKON Z". Също така, в Windows tray-a проблемната карта се вижда като "ASM236X series", докато работещата карта се вижда там като "XQD 64BG NIKON Z". Чудя се дали пък едната не е менте, защото едната купих от Фотопавилион, другата - от Амазон. Обаче и двете работеха преди, проблемната започна да се шегува сравнително неотдавна. След препоръката на asahi инсталирах ей тоя драйвер, но няма промяна, като моделът на картата е описан при него (QD-G64E):
https://www.sony-asia.com/electronics/support/downloads/00015304

Дата:   11-07-25 11:11

И сега интересно развитие:
По-рано ползвах ей такъв четец на Сони:

https://www.amazon.co.uk/dp/B01BV2V77K?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Гледайки поръчките си в Амазон, точно на 12 юли 2023 съм поръчал тоя четец, който ползвам в момента, защото Сонито спря да работи и мислех, че е сдал багажа хардуерно:

https://www.amazon.de/dp/B0BBPMZ96Q?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Обаче сега опитах пак Сонито и с двете карти, като на предните USB-портове на десктоп машината ми не издава дори звук при свързване, но на задните работи без проблем и с двете карти [cool]. Може Сони-четецът да се съживи сега, след инсталацията на драйвера. Обаче на лаптопа ми Сони-четецът не иска да работи и с двете карти и след инсталция на драйвера. С другия четец на лаптопа положението е както при десктопа - едната карта работи, другата - не и в Device Manager и System tray се вижда по същия начин като на десктопа - "ASM236X series".

Дата:   11-07-25 15:18

За прококола, ASM236X series е чип на Asmedia, ползван в четеца. ChatGPT даде мнооого насоки за troubleshooting, та ще си поиграя с тях.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »