Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблемен обектив ???
Автор: alex.d76   
Дата:   18-06-25 21:21

Здравейте колеги!
Имам обектив Tamron SP 90mm f/2.8 VC USD G2, който почти не съм ползвал. Но поради предстоящ ангажимент реших да тествам него ли да взема с мен или Nikon Af-S 85mm f/1.8 G.
И какво установих - автофокуса на Тамрона е безумно бърз и точен, кадрите са резки и с уникални цветове, НО ...
- на тяло D810 блендата не се качва над f/3
- на тела D850 и D3 - замръзва на f/3.2
Проблема явно е в обектива и питането ми е някой дали има представа какво може да е, и възможно ли е да се поправи?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблемен обектив ???
Автор: estate   
Дата:   19-06-25 08:34

По принцип макро обективите имат лимити.На близко не можеш да снимаш на 2,8, май почваха от 3 метра и нагоре за някой модели. Дано това да е проблема....иначе сервиз.

Автор: chrisnoch   
Дата:   19-06-25 12:29

Трябва да се внимава, когато се говори/пише за стойности на блендата.
f/3 означава, че отворът на блендата е 1/3 от фокусното разстояние на обектива.
Ерго, какъв е смисълът на "блендата не се качва над f/3" не е никак ясно!
А "замръзва на f/3.2" означава ли, че блендата не може да се променя ни "нагоре", ни "надолу"?

Никонските тела отчитат ефективната бленда, а не просто позицията на лостчето, което контролира блендата.
При макрообективите ефективната бленда е по-затворена при фокусиране на много малки разстояния. Обективите с вътрешно фокусиране също "страдат" от този ефект, макар и не толкова забележимо.

Конкретно за Tamron SP 90mm f/2.8 VC USD максимално отворената бленда в макро диапаона на фокусиране би трябвало да се отчита като f/3 - 3.2 при различните тела на Никон. Разликите са пренебрежими и се дължат на особености в сензорите и алгоритмите на различните тела.

Автор: Джъмбо   
Дата:   19-06-25 16:51

нищо му няма... ако снимаш макро ще стигне до дифрагма 5... 2,8 мисля е от метър - 1.5 нагоре...

Автор: alex.d76   
Дата:   19-06-25 17:22

Благодаря на отзовалите се!
Ще го тествам пак скоро, за да видя дали не е проблем в обектива.
Този ефект с близките разстояния дори не подозирах, че съществува... Дано е само това.

Автор: Джъмбо   
Дата:   21-06-25 12:47

във всяка една статия за макро обектив са описал този "феномен" [smile]

Автор: omfs   
Дата:   21-06-25 23:18

Обектива се държи напълно нормално.
Ето и малко повече информация за блендите на макрообективите. Това касае Nikon Z MC 105mm f/2.8 VR, но с Тамрона предполагам, че резултата ще е почти същия.

"One aspect that comes up with macro lenses is that as magnification increases, effective aperture also increases. The formula is EffectiveF = MarkedF * (1+Magnification). This results in the following effective apertures on the 105mm f/2.8 S:

1.5m to infinity: f/2.8
0.7m to 1.5m: f/3.0
0.5m to 0.7m:f/3.2
0.4m to 0.5m: f/3.3
0.35m to 0.4m:: f/3.5
0.33m to 0.35m: f/3.8
0.32m to 0.33m: f/4
0.31m to 0.32m: f/4.2
0.29m to 0.31m: f/4.5"

Източник: Натиснете тук.

Автор: sirkhann   
Дата:   25-06-25 18:36

Nikon-ските фотоапарати имат навика да показват реалната стойност на блендата, когато се фокусира на близко разстояние. Причината е една - физика. Когато минах от Canon на Nikon навремето, този феномен ме стресна и мен, защото Canon дават теоретичната бленда, без да отчитат близостта до обекта.

От Wikipedia

Extending the distance between the lens and the film or sensor, by inserting either extension tubes or a continuously adjustable bellows, is another equipment option for macro photography. The further the lens is from the film or sensor, the closer the focusing distance, the greater the magnification, and the darker the image given the same aperture. Tubes of various lengths can be stacked, decreasing lens-to-subject distance and increasing magnification. Bellows or tubes shorten the available maximum focus distance and make it impossible to focus to infinity.

Ефективен f-номер = Избран f-номер × (1 + коефициент на увеличение)

При 1:1, избрана бленда от 2.8 дава ефективни 5.6 [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »