Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Възстановяване на стари снимки с ИИ …
Автор: ddantgwyn   
Дата:   06-05-25 19:07

Някои има ли представа как се справят сайтовете за възстановяване на стари снимки?

Разгледал съм следните няколко:

о https://imggen.ai/tools/image-restoration;

о https://picsart.com/ai-image-enhancer/photo-restoration/;

о https://photobooth.online/en-us/photo-restoration/upload.

Като за начало стават, но понеже се занимавам с цифровизиране на семейния архив, бих искал да чуя и други мнения – както за online сайтове като посочения, така и за локално използване на AI за възстановяване на стари снимки.

А също и дали изобщо си струва да се занимава човек с AI за тази цел [smilie7]

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Възстановяване на стари снимки с ИИ …
Автор: georgioiv   
Дата:   06-05-25 20:15

Аз използвам Фотошоп и Neural Filters, което си е пак ИИ. Разбира се, никъде не става напълно автоматично. За чудесни резултати, трябва си малко естествен интелект :)

Дата:   06-05-25 20:58

georgioiv написа:

> Аз използвам Фотошоп и Neural Filters, което си е пак ИИ. Разбира се, никъде не става напълно автоматично. За чудесни резултати,
> трябва си малко естествен интелект :)

Благодаря.

Тези филтри товарят ли машината? Изобщо какви са изискванията за ползване на AI откъм хардуер?

Не че ползвам photoshop по обективни причини, но информацията ще е полезна.

Автор: compur   
Дата:   06-05-25 22:19

Щом не ползвате Шоп "по обективни причини", няма да можете да се възползвате от тези филтри, поради същите причини. ;)
[beer]

Дата:   06-05-25 22:24

compur написа:

> Щом не ползвате Шоп "по обективни причини", няма да можете да се възползвате от тези филтри, поради същите причини. ;)

Така е, просто събирам информация какво има на тезгяха.

А иначе не работя под Windows, за това няма да мога да ползвам photoshop. A Macbook Air-a е от 2014 година и с малко RAM памет. Та това са обективните причини [smilie3]

Автор: Grimjaur   
Дата:   07-05-25 20:28

Seashore / Pixelmator ?

Дата:   07-05-25 21:35

Grimjaur написа:

> Seashore / Pixelmator ?

Това трябва да са приложения за MacOS?

Ще трябва да видя дали ще мога да ги инсталирам на Macbook Air, но се опасявам, че RAM паметта ще му е малко малка.

Но благодаря за идеята.

Автор: gergan_tsonev   
Дата:   07-05-25 23:31

Моят малък опит във възстановяването на стари снимки е от преди 3-4 месеца, а това май е достатъчно време да е остарял, но все пак ето какво постигнах и как.
1. Пробвах няколко сайта, които предлагаха автоматично възстановяване и резултата определено не ми хареса. Може и да са станали вече по-добри - нямам идея
2. След това реших да се справя сам доколкото мога и с каквото имам -Topaz Labs (Gigapixel/PhоtoAI) и Luminar AI. Има ги и двете за Mac(аз работя под Win10). Първо оправих лицата с PhоtoAI. Там си има FaceRecovery, който свърши доста добра работа + SuperFocus. После продължих с Luminar AI, с който махнах драскотините, оправих контраста, рисувах липсващи дреболии и възстанових големите петна(тук AI си показа рогата, но накрая нарисува това, което трябваше). Може да видите резултата в профила ми. Там има оригинала и какво се е получило накрая.
Моят скромен опит показа, че ако искате добър резултат, който да може да разпечатате на стена, трябва да си поиграете.
Колкото до системните изисквания-добра графична карта ако ще се работи локално. Трябва си компютърна мощ или локална или облачна ако програмата предлага такава.
От това, което сте писали, компютъра най-вероятно няма да може да подкара тези програми и може би търсенето на онлайн алтернатива може да ви е по-изгодна. Ако имате голям архив, може пък да се окаже, че даването на пари за нов комп всъщност, може да е по евтино. Успех

Автор: leitz   
Дата:   07-05-25 23:41

Герган Цонев,не виждам в профила реставрираната снимка, каква е била преди.

Дата:   07-05-25 23:42

gergan_tsonev написа:

> Моят малък опит във възстановяването на стари снимки е от преди 3-4 месеца, а това май е достатъчно време да е остарял, но
> все пак ето какво постигнах и как.

Благодаря за споделената информация. Ясно ми е, че за добри резултати ще трябват усилия и от моя страна, за това и отворих темата.

Онлайн инструментите стават за начално запознаване в темата, но пък не дават никаква възможност за промяна на настройки, което вече еднозначно наклонява везните към работа на локална машина (независимо дали ще се ползва допълнителен облачен ресурс).

Понеже архивът ми е около 20-на филма 6х9 и може би още толкова 35 милиметрови, ще има да се двоумя как да подходя. Може би на първо време ще мина през online сайтовете, пък по-нататък може да стигна и до нов компютър [smilie8]

Но благодаря още веднъж за информацията.

Дата:   07-05-25 23:45

leitz написа:

> Герган Цонев,не виждам в профила реставрираната снимка, каква е била преди.

Погледнете втората снимка от серията (там са 4 снимки) - тя е оригиналната снимка.

За съжаление, от моите филми среден формат, доста от снимките са по-зле от тази на колегата. От там и интересът ми към AI за възстановяване на стари снимки.

Автор: leitz   
Дата:   09-05-25 20:20

Не бях забелязал серията,чудесна е.

Автор: b0bb0   
Дата:   09-05-25 23:34

Един опит отпреди десетина години, почти само с clone stamp-a и добавени лица от други снимки с подобни изображения.

https://i.postimg.cc/vZQkbzKn/retush.jpg

Автор: gergan_tsonev   
Дата:   10-05-25 07:41

Гледам, че вчера е излязла нова версия на Photo AI 4, където са добавили още улеснения за възстановяване на стари снимки - премахване на драскотини и петна. Някой от нещата може да се пускат за изпълнение в облак, ако системата е стара и бавна. Аз ще изчакам ноември, защото тогава имат големи намаления пък и бъговете са пооправени, но някой който иска да тества може да си я дръпне.
За МАК минимума е
Mac Operating System Big Sur 11 and higher*
CPU Intel with AVX instructions, after 2016
System Memory (RAM) 16GB**
Graphic memory (VRAM) 6GB

Автор: Hsathv   
Дата:   10-05-25 14:58

Аз ползвам това и съм много доволен.
https://www.pica-ai.com/

Автор: lamerko   
Дата:   10-05-25 15:16

Hsathv написа:

> Аз ползвам това и съм много
> доволен.
> https://www.pica-ai.com/

Този инструмент "Restore Old Photos Has Never Been Easier" изглежда повече от ужасно. И то като се има предвид на рекламния пример, който са дали... [smilie2]

Автор: Hsathv   
Дата:   10-05-25 15:24

Е, пробвай де. Имаш 4 снимки безплатно. После ако искаш пак free трябва да си смениш ip-то.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »