Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Езикът Python
Автор: Vinsent   
Дата:   02-04-25 11:49

Колеги, ползва ли някой езикът Python под Apple OS? Имам нужда от малко помощ. Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Езикът Python
Автор: ecobo   
Дата:   02-04-25 13:33

1. Няма Apple OS :-)
2. Python работи по абсолютно същия начин под Win, MacOS и Linux, има малка разлика само в инсталацията на някои пакети през pip, инсталира се binary версия на Unix-базирани системи. Примерно: под Win командата e pip install psycopg2, на MacOS пишеш pip install psycopg2-binary

Автор: Synthy   
Дата:   02-04-25 13:38

ecobo написа:

> 1. Няма Apple OS :-)
> 2. Python работи по абсолютно същия
> начин под Win, MacOS и Linux, има малка
> разлика само в инсталацията на
> някои пакети през pip, инсталира се
> binary версия на Unix-базирани системи.
> Примерно: под Win командата e pip install
> psycopg2, на MacOS пишеш pip install psycopg2-binary

[smilie24]

Vinsent, попитай chatGPT. Ако не си го ползвал - ще се учудиш от добрите резултати. Подсказка: вкарай го в ролята на senior Python developer [smilie5]

Дата:   02-04-25 13:41

Между другото, pip install psycopg2-binary работи и на Win [smilie8]

Дата:   02-04-25 20:42

ecobo, от известно време се захванах с изучаването на Python. Мислех че седмица-две ще са ми достатъчни, но се оказа, че езикът е много богат, с огромни възможности, май няма да стане толкова бързо. Компютърът ми е Mac Bock. Имам и Lenovo, но Мас-а повече ме кефи, та инсталирах на него Python. Проблемът, с който се сблъсках, е при работа с файлове. Например, при командата open не си намира файла. Нещо бъркам в синтаксиса или съм направил грешна инсталация? Ако можеш да ми помогнеш, ще ти бъда много благодарен!

Автор: ddantgwyn   
Дата:   02-04-25 22:11

Vinsent написа:

> Проблемът, с който се сблъсках, е при работа с файлове. Например, при командата open не си намира
> файла. Нещо бъркам в синтаксиса или съм направил грешна инсталация? Ако можеш да ми помогнеш, ще ти бъда много благодарен!

командата

$ open filename

търси файла в директорията, в която се намираш. Ако го няма, няма как да го отвори. Тогава трябва да укажеш пътя до него и командата добива следния вид

$ open /path/to/the/file/filename.

А ако искаш повече помощ, бъди по-конкретен с примерите, pls. Например как точно се опитваш да отвориш файла - в терминал или вътре в самия python.

Ето например какво ще ти покаже самия python за оператора open в него:

open(
file,
mode='r',
buffering=-1,
encoding=None,
errors=None,
newline=None,
closefd=True,
opener=None
)
Open file and return a stream. Raise OSError upon failure.

file is either a text or byte string giving the name (and the path if the file isn't in the current working directory) of the file to be opened or an integer file descriptor of the file to be wrapped. (If a file descriptor is given, it is closed when the returned I/O object is closed, unless closefd is set to False.)

mode is an optional string that specifies the mode in which the file is opened. It defaults to 'r' which means open for reading in text mode. Other common values are 'w' for writing (truncating the file if it already exists), 'x' for creating and writing to a new file, and 'a' for appending (which on some Unix systems, means that all writes

Вярно, че не пиша от Macbook, но знаейки какво има под графичния интерфейс на Apple, мога да твърдя, че и при теб ще е подобен резултата.

Дата:   03-04-25 06:27

ddantgwyn, благодаря за коментара. Днес, по-късно, ще споделя подробно в какво се състои проблема.

Дата:   04-04-25 11:26

Vinsent написа:

> ecobo, от известно време се
> захванах с изучаването на Python.
> Мислех че седмица-две ще са ми
> достатъчни, но се оказа, че езикът
> е много богат, с огромни
> възможности, май няма да стане
> толкова бързо. Компютърът ми е Mac
> Bock. Имам и Lenovo, но Мас-а повече ме
> кефи, та инсталирах на него Python.
> Проблемът, с който се сблъсках, е
> при работа с файлове. Например, при
> командата open не си намира
> файла. Нещо бъркам в синтаксиса
> или съм направил грешна
> инсталация? Ако можеш да ми
> помогнеш, ще ти бъда много
> благодарен!
>

Не е от инсталацията. Най-вероятно подаваш грешен път към файла на 'open'. Ако файла ти е в директорията, в която ти е .py файла, от който го отваряш, не би трябвало да имаш проблем и така всъщност можеш да си тестваш кода най-лесно. Ако файлът е някъде другаде на системата, трябва да подадеш абсолютен път до файла.

Пусни един codepen с кода. Така на сляпо няма как.

Python е лесен за начинаещи чисто като синтаксис, но логиката му е абсолютно същата като на всички останали програмни езици. Силата му е в работата с големи обеми данни, за което има страхотни библиотеки, но всека библиотека си е една малка вселена и си иска отделно сериозно учене за да се овладее. Тясна специализация му е майката :-) Без библиотеките Python е просто един мега бавен и дори бих казал скучен език.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »