Автор: BotsRevenge
Дата: 26-12-13 18:24
divadeva, ако си любител и смяташ да снимаш любителски, е добре да имаш предвид, че си се насочила към доста едри и тежки фотоапарати. За тях и обективите са по-големи и тежки.
Ако до момента си свикнала да си носиш фотоапарата с теб, за да снимаш където си, едно такова тяло с дори 1-2 обектива ще видиш, че ще почне да ти натежава и все по-често ще намираш оправдание да го оставиш вкъщи - "уф, много е голям; няма сега къде да го сложа, за да го пазя; не отивам на толкова интересно място и надали ще си струва да снимам; пак ще направя 1000 снимки и тея големи файлове ще ми задръстят компа и кога ли ще ги обработвам; и т.н." Много от тези думи съм се хващал сам да ги казвам, а други съм ги чувал около мен.
После ще те засърби да си вземеш още обективи. Ако вземеш тялото с 24-70 f2.8, ще ти се доще я макро обектив да вземеш, я светлосилен портретен, я широк или дълъг. Ако носиш фото чанта, ще почне да ти къса рамото и ще я смениш с раница. Накрая системата ти като набъбне към 10кг ще се усетиш, че съвсем рядко носиш апарата, а на екскурзиите те съсипва от тегло.
Мисълта ми е - ако реалистично виждаш сама себе си в описаната картинка, не се хвърляй на фулфрейм. С фулфрейм апарат няма да направиш по-хубави снимки, от колкото с кропка. С голямото тяло, обаче, по-бързо ще губиш мерак да снимаш, защото не ти се мъкне повече.
Примерно Nikon D7100 е отличен избор с голям динамичен обхват, малко шум и всичко, което може да ти потрябва, за да направиш хубава снимка. Или Canon 70D например.
Абсолютно убеден съм, че в 95% от случаите и с безогледален апарат ще се справиш идентично - независимо дали си опитна във фотографията или не.
От личния си опит ще си позволя да те посъветвам да избереш по-лека техника. С нея ще се развиваш по-бързо, защото по-често ще е с теб.
Аз съм минал през малка сапунерка (Sony W5), голяма турбо-сапунерка (Panasonic FZ-50), малък dSLR (Pentax K100D), по-голям dSLR (Nikon D300), професионален dSLR (Nikon D3, D3s) и сега минавам към най-компактната сред читавите фото-системи - Olympus. Мои колеги, снимащи с Canon също минават по подобен път. Отиде на екскурзия с две про тела на рамената и се изкриви. И сега единият колега преминава от Canon 1d Mk3, през 5D mk III, към Canon 70D.
В момента система от два фотоапарата и 5 чудесни обектива от системата на Olympus тежи 2131 грама. 2140 грама е само тялото на Nikon D3s + 24-70 f2.8, което в момента е минималното, което мога да помъкна, за да имам с какво да снимам. С леката фото-система буквално ти пада голяма тежест от плещите.
Останалите хора в темата ти казаха - хубавата ти снимка не зависи от апарата, ако ти знаеш какво правиш. Да, фулфреймът има потенциала да ти даде видимо по-плитък фокус, от колкото кропките - голям праз. Важното е да натрупваш достатъчно практика, за да знаеш как да напълниш кадъра с интересно съдържание, да го композираш, да го осветиш и т.н. Една добре осветена снимка с добре подбран водещ обект, с уместно съчетан фон, с приятен водещ преден план и със смислено послание е безкрайно по-стойностна от снимката с много плитък фокус.
Май казах каквото имам да казвам. Стига съм писал. Дано да имаш полза от съветите в темата.
Публикацията е редактирана (26-12-13 19:06)
|
|