Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 SSD hard disk
Автор: CaracolStudio   
Дата:   28-12-13 10:22

Здравейте

Имам един MACbook MID 2012 i5 2.3GH 4gb RAM1600mgz Intel 4000HD 500GB HDD.
И мисля да му забия един SSD диска и да му увелича малко РАМа.Въпроса ми е следният има ли смисъл да му увеличавам РАМ на старият ми комп пак беше с 4ри и като му сложих повече рам не намерих кой знае каква разлика .А относно SSD ще се забързва ли и работата с PS примерно по бързо ли ще зарежда снимките ,по-бързо ли ще ги конвъртва от RAW в JPEG в Camera RAW ?И накрая да предложите мнение за модели на ССД колебая се межди 128 и 256ГБ тъй като ще го ползвам само него отделно имам и външен хард 3ТБ .

Отговори на това съобщение
 Re: SSD hard disk
Автор: hotsnail   
Дата:   28-12-13 10:40

SSD май основно помага по-бързо да тръгне компа...сигурно ще има забързване в шопа, но няма да е революция.

За памета зависи, аз бих искал 16Гб или 32ГБ ако може. 4 ГБ ми се виждат смешно малко и недостатъчни. Ама ако ти не ги пълниш, защо да ги купуваш?

Снимки на 128ГБ диск...колко мислиш, че ще събере? Това са 4 карти по 32Г или около 4000 кадъра в RAW от някое средно хубаво Сони, от никон са към 2000 кадъра или по-малко. Това е тоталния обем на диска ти...поне половината ще са ОС и програми и малко свободно място да имаш. Така де повече от 1000 снимки няма как да качиш на тоя компютър реалистично т.е. една по здрава фотосесия и си до там с диска. 256ГБ е санитарен минимум според мен.

Автор: realnoncho   
Дата:   28-12-13 10:41

Ако сложиш SSD + 4GB RAM ще се почувстваш като на нов компютър, няма да се отрази само на фотошоп [smilie24]

За диска:
Samsung 840 EVO ревю
На този етап аз бих взел 250GB.

Дата:   28-12-13 10:57

По принцип има опция да си сложа и 1ТБ на мястото на записвачката ,но не виждам смисъл при положение че всичко качвам на външния хард .Свалям снимките оправям ги и ги качвам на другия хард мисля ,че пространството не е проблем .

Автор: jebediah   
Дата:   28-12-13 10:59

Този Мак има mSata слот(както и 99% от лаптопите :) ), може да му сложиш една Интелска пръчка от 120/180/240Г и да си запазиш хард диска за т.н Storage където да си държиш снимките.
8ГБ са предостатъчни, а вече 4 идват малко тесни, ако се занимаваш по-сериозно с PS-а.

Автор: pumabg   
Дата:   28-12-13 11:33

От два месеца съм със SSD Samsung 840 EVO на малкия лаптоп и горещо го препоръчвам на всеки!
Повече никога няма да се върна на паянтовите механични скрибуцащи дискове!
А Шопа лети на 64бит-а..

Дата:   28-12-13 11:42

Дам това Ево ми допада доста и като цена :) само ,че доколкото разбрах тази програмка която трябва да се инталира ,за да покаже пълните си възможности я няма за OS Mavericks

Автор: netizen   
Дата:   28-12-13 11:55

Какви са тези пълни възможности? Инсталира се TrimEnabler само.

Автор: jigsaw   
Дата:   28-12-13 11:57

Пълната "сила" и бързодействие на SSD можеш да усетиш само ако имаш SATA3 контролер. Слагал съм SSD на SATA2, несъмнено е по-бърз от стандартния 7200 SATA2 HDD, но е далеч от това което може включен на SATA3. В момента съм с Win7 64bit качен на SSD закачен на SATA3 и времето за зареждане на OS от логото на BIOS до напълно заредена OS с всички неща в taskbar-а е около 12сек максимум. Когато пускам MS Word 2010 или Excel 2010, логото на продукта няма време да се покаже, директно се отваря "нов" документ. Фотошоп и Lightroom се зареждат за около 5-6 сек. Изобщо SSD-то е в пъти по-бързо от всичко друго, но както споменах по-горе, това ще го усетиш САМО на SATA3 контролер.

Дата:   28-12-13 12:05

Човека е написал с какъв лаптоп е, пределно ясно е, че е 6G. Може да се очакват около 500MB/s на четене и 350MB/s на писане с този диск.

Автор: Dalt   
Дата:   28-12-13 12:37

Не само шопа ще се ускори, но и цялата работа на компютъра. Смело слагай ССД на мястото на диска, а ако не ти стига дисковото пространство захвърли ДВД-то и на негово място сложи харда.

Предният ми Бук го бях направил така и определено всичко хвърчеше със 200 :)

Автор: gbdesign   
Дата:   28-12-13 12:56

За MAC OS 4GB RAM са си ОК, това не е майкрософската буза, дето изяжда цялата налична памет. SSD кара компа да "лети". Направо е удоволствие всичко да ти се зарежда в пъти по-бързо. На SSD операциите за четене/запис са паралелелни а не последователни, като на механичен диск. Също времето за достъп и откриване на файл "seec time" е почти нулево. Единственият му недостатък е цената. Intel 525/530 серия ти препоръчвам. Бързи, надеждни, скъпи...

Автор: vga   
Дата:   28-12-13 13:34

Да, да, ОК са на Мака [smilie18]

Компютър като компютър бе, какви ги говорите?!? С Маверикс е толкова прецакано вече, че мейла и браузъра като отворя остават 500 мб, с които трудно зарежда филм...

Слагай рам, Caracol, ама гледай да е Crucial 1600 mhz [smilie3]

Автор: Lycan   
Дата:   29-12-13 00:50

Бъркате за управлението на паметта в маверикс. Това са кешове. При необходимост се освобождават мигновенно.
Все пак с 8gb е по-добре :)

Автор: Dalt   
Дата:   29-12-13 09:08

Ако ще правиш комбото с двата диска (ССД + Хард) задължително сложи харда на мястото на ДВД. Предните поколения букове имаха един САТА3 контролер за харда (там трябва да е ССД) и един САТА2 за ДВД (там трябва да е харда).

По въпроса за паметта - шопа си иска памет, инак кешира по диска. Ако имаш възможност слагай 8 без да се замисляш.

Дата:   29-12-13 13:03

дам май ще сложа
http://laptop.bg/ssd_drives-samsung-samsung_ssd_840_evo_250gb

и само с него ще съм си ,смятах да сложа старият ми на мястото на записвачката ама нещо се отказах .FUSION DRIVE на APPLE май още не е изпипано и няма да мога лесно да разпределям кое да ходи на SSD и кое на HDD .

Автор: realnoncho   
Дата:   29-12-13 13:15

Както казах в първия си пост е добър избор като цена/качество в момента [smilie24]

Дата:   29-12-13 14:00

Fusion Drive работи прекрасно, от как го анонсираха съм с него.

https://dl.dropboxusercontent.com/spa/03adky52lyp06cv/q2ldpy-a.jpg

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »