Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
след статива ще ми трябва и начин да задейстав спусъка без камерата да се заклаща. Кое решение за моя апарат би било най-добро - инфрачервено дистанционно, радио дистанционно или кабелче?
Засега главно идеята е да може да се правят снимки на ниска скорост на затвора, най-удобно зад камерата - затова и инфрачервеното решение малко не ми се вижда добро.
1. Инфрачервеното дистанционно лови и отзад ... ако си в стая и се отрази правилно светлината. Понякога ми се случва да не хване отпред, когато обектива закрива IR сензора.
2. Бих избрал дистанционното с кабел (ако не бях взел IR преди това), освен ако ще се използва за общи снимки в които участва този, който ще снима. Ако си стои зад камерата и снима кабела не пречи.
Предполагам че правилния въпрос е кое да си взема първо :) IR също е готино.
Мисля че срещах програми за контрол на фотоапарата от PC (т.е. освен Camera Control на Никон), които са безплатни. С Camera Control ще имаш ядове ако я търсиш кракната, защото трябва да е нова версия да работи с D90. Никонците се излагат. Трябваше да пуснат една безплатна по-елементарна версия без Live View и някои екстри - да се използва като спусъм само.
Аз имам китайско ИЧ универсално дистанционно (работи с всички апарати - JJC или нищо подобно беше "фирмата"). Отидох в Павилиона и за под 20 лв. се обзаведох. Работи си като Слънце и съм си много доволен - не виждам защо бих дал повече пари за подобно.
Адаш 20лв даже са много, аз си взех подобно за по-малко от 10
Сега обаче се замислям да си взема кабелно, тъй като с това няма "бълб" и някакси е леко неудобо да се работи зад апарата което са 99% от случаите.
dkunev blub няма, но има time - което е по-готино - натискаш бутона и спусъка се задейства. Продължава да снима до повторно натискане. Супер готино се получава в тъмна стая с 10 мин експонация - светодиодите от компютрите и switch-a осветяват цялата стая, и светлината от улицата изглежда някак нереална
Разликата при блъб е че ти трябва да държиш натиснато докато снима, а time натискаш 2 пъти - един път за начало на експонацията и 1 за край. При инфрачервените дистанционни това ще е малко пагубно за батерията а и може да повлияе на снимката. Пък и инфрачервените са направени да пускат еднократен импулс, след което угасват дори да държиш натиснато. Това е с цел да не влияе толкова на снимката.
Аз ползвам отложена експонация - където огледалото се вдига и около секунда след това започва експонацията. Така се предотвратяват вибрациите от вдигането на огледалото ... и също така дава ареме на дистанционното да спре да свети.