Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За светлосилата
Автор: iiccoo   
Дата:   21-06-08 09:23

Разглеждам си разни обективи и плакна окото :) Изведнъж ми направи впечатление, че на голяма част от тях светлосилата е по-малка или равна, на тази на моя сапунер. Реално погледнато според мен числата са си числа и светлосилата при 3.5 е една и съща както при сапунерка, така и при дслр, но дали е така в действителност? Защо се питам обектив "по-тъмен" от моя ще струва колкото цялата ми сапунерка, а моите 1:3.5-3.7 май не са ми достатъчни. Дали пък самия дслр не компенсира това по някакъв начин? На тези и други въпроси очаквам включване от вас [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За светлосилата
Автор: Orlin   
Дата:   21-06-08 09:27

Хе, хе...
Абе и аз така се опитах да убедя жена ми че числата са числа. Демек 10 грама сребро е също като 10 грама злато или 10 грама тенеке. И е много по-изгодно да и купя тенекиени обеци дето са цели 20 грама отколкото някакви си златни само 3 грама, ама...

Автор: chill   
Дата:   21-06-08 10:20

Tова 3.5 е всъщност f/3.5, а f е различно.

Автор: gecata   
Дата:   21-06-08 10:52

Саламът си е все салам, ама има такъв от 4лв. и такъв от 16лв.......Тюх да се невиди. Хем еднакво дебели, хем салами, та се чудя що едните по 4лв, пък другите по 16[smilie11]

Автор: stoychev   
Дата:   21-06-08 11:01

Моля да не ми се смеете. Не ги разбирам още добре, обаче светлосилата се определя по това колко отворена е блендата, нали? При големите обективи лещите са с много по-голям диаметър от тези на сапунерите. Следователно и диаметърът на диафрагмата ще е по-голям. А това значи, че на 2.8 диаметърът на отвора на блендата на сапунер ще е примерно 1 cm, а на 2.8 - 3 cm. Това значи, че и повече светлина ще влиза.
Сега кажете къде сгреших или направо всичко са глупости. [smilie18]

Автор: stoyan_5   
Дата:   21-06-08 11:04

Стойчев, Влез в някой сайт на Сони и разгледай обективите на видеокамерите им.
Оказва се, че тези миниатюрни Цайсчета имат по-голяма светлосила от много гигантски обективи ...
Надявам се, че ще си направиш извода сам.
Виж отново и поста на Чилл!
[beer]

Автор: teodor29   
Дата:   21-06-08 11:13

Числата са си числа, така е. 2,8 бленда на "сапунер" са точно като бленда 2,8 на ДСЛР. Но....... Както казва Стойчев, физическият размер на отвора е различен при двата типа апарати. Много ясно защо! Защото размерът на матриците им е различен. През обектива на ДСЛР влиза повече светлина, но се разпределя на по-голяма по площ матрица и в крайна сметка осветеността на единица площ по матриците на двата апарата е ЕДНАКВА. Затова блендата носи еднакво число. Колкото до това, защо един обектив за голям апарат, който е с по-малка свтлосила от обектива на "сапунера" е по-скъп от самия "сапунер", оставям да се досетите сами. Все пак в него има толкова стъкло, че е няколко пъти по-тежък от "сапунера". И това стъкло не е като стъклото на прозореца в спалнята ви!!!

Автор: boni   
Дата:   21-06-08 11:17

Светлосилата е отношение на диаметъра на работния отвор и фокусното разстояние на обектива. Тя зависи не само от работния отвор, но и от фокусното разстояние.
Ако светлосилата на два обектива с фокусно разстояние 50мм и 100мм е F2.8, това означава, че те имат различен работен отвор.
Обективите, създадени да покриват по-голям формат на кадъра са по-големи, с по-дълги фокусни разстояния при еднакъв зрителен ъгъл и разбира се, логично по-скъпи.

Така или иначе ако имате два различни обектива с F2.8, то това означава, че те имат еднаква светлосила, независимо дали са правени за 24х36мм, за сапунер или за медиум формат.

Автор: boni   
Дата:   21-06-08 11:22

Всъщност на всички, които искат да си изяснят подобни неща, препоръчвам азбучния указател на Печно Маркишки :

http://geocities.com/markishki/dictionary/Dictionary.htm

Ето подробно за светлосилата:

http://geocities.com/markishki/dictionary/S1.htm

Автор: Muadib   
Дата:   21-06-08 11:30

На този въпрос и на доста други има отговори в страницата на Пенчо Маркишки(ТОЗИ ЗА КОИТО В МОМЕНТА ТУК ВЪВ ФОРУМА ИМА ОТВОРЕНА ТЕМА И СЕ СЪБИРА ПОМОЩ).[smilie24]

http://geocities.com/astronomyforamateurs/index.htm

http://geocities.com/markishki/

Дата:   21-06-08 12:23

Благодаря на всички :) Все още съм на тема "художествена фотография" и не съм стигнал до техническаа част на нещата [beer]

Автор: usmihnatia   
Дата:   21-06-08 12:25

сапунерките стъкла ли имат?хахахамислех че са пласмаса[smilie18]

Дата:   21-06-08 12:33

Моята е с найлоново пликче отпред вместо стъкло [ezik]

Публикацията е редактирана (21-06-08 12:49)

Автор: docenta   
Дата:   21-06-08 22:36

аз знам това:
ако имаш един обектив 200мм/f4
това 4 значи, че отвора на блендата се наслагва 4 пъти върху дължината на обектива или при 200мм диаметъра на отвора е 50мм на 8мм диаметъра е 2мм.

Автор: emilliano   
Дата:   21-06-08 22:56

"Светлосилата е отношение на диаметъра на работния отвор и фокусното разстояние на обектива. Тя зависи не само от работния отвор, но и от фокусното разстояние.
Ако светлосилата на два обектива с фокусно разстояние 50мм и 100мм е F2.8, това означава, че те имат различен работен отвор."

Това го знам като факт, но съм се чудил ащо тогава има варио обективи, които са с твърда светлосила (не знам дали така се казва). Това какво значи, че при малкото фокусно разстояние е изкуствено по-затворена диафрагмата, или че при по-голямо фокусно разстояние има възможност за по голямо отваряне (по механизъм, който не ми е ясен). Или е вариант №3?

Автор: sofianec   
Дата:   21-06-08 23:11

безработен отвор
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: docenta   
Дата:   21-06-08 23:13

земи един варио погледни как се движат лещите и диафрагмата се вижда...на 200мм диафрагмата е към задната леща и е "отворена" а 70мм е при предната леща и е по затворена.....как да го кажа по човешки незнам затва карам със селски обяснения.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »