Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Избор на фотоапарат.
Автор: ВладиЧ   
Дата:   16-10-25 19:59

Здарвейте. Искам да питам, какъв фотоапарат да избера. Не снимам портрети, нито сватби и погребения. Не ме интересуват семейни тържества, нито снимам, каквито и да са филмчета с апарата си. Единствено, което ме интересува са пейзажите и панорамите предимно на планини.
Снимал съм с безогледални фотоапарати. В момента снимам с Никон 3200 с обектив 18-105. Огледално рефлексен. Според мен безогледалние фотоапарати не могат да се сравняват с огледално рефлексните. Мое мнение. Така че моля не ми предлагайте безогледалки. [smile]
Да. Огледално рефлексният фотоапарат е по-обемист и по-тежък, но на мен това не ми е проблем. Няма да го муша по джобовете си апарата.
С Никона снимам предимно на позиция "пейзаж", но според някои колеги, някои от цветовете му на този апарат били нереални?!?! Макар, че според мен са много близко до естествените цветове. Снимките ми не се обработват с фотошоп! Единственото, което ненавиждам са сиви безцветни снимки.
Та какво ще ме посъветвате? Какъв апарат и обектив евентуално да търся?

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на фотоапарат.
Автор: quazimodo   
Дата:   17-10-25 00:02

Никон Д750 + Никон 28-300.

Автор: Synthy   
Дата:   17-10-25 08:20

Може още по-евтино - същият обектив + Nikon D610. За теб ще е без значение разликата между двете тела :)
Можеш да добавиш към тях и една Sigma 17-35D и повече не ти трябва.

Автор: estate   
Дата:   17-10-25 08:47

Разгледах снимките в профила и има много добри попадения.Честно казано ако минат през малко обработка ще са супер дори и с D3200 .Ако не сте фен и нямате време като мен ,аз също мразя да обработвам, колегите са написали две перфектни тела за вас .Аз лично бих заложил на D750 подвижния дисплей и повечето благинки които предлага.Обективи има много дето стават .[shtrak]

Дата:   17-10-25 08:57

Да добавя, ако се търси пък много високо качество - Никон Д800 го има вече за малко пари, но сензора му е без конкуренция при телата от тези години. [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   17-10-25 09:07

Благодаря на админа, че отвориха темата. [smile]
Благодаря и на всички, които се отзоваха с предложения. Ще прегледам всички апарати и обективи, които ме посъветвахте да ползвам.
Да. Имам качени снимки тука. [smile]

Дата:   17-10-25 10:47

Разгледах ги. Никон D 610 е много добър. Моят обектив 18-105 ще пасне без проблеми на този фотоапарат.
А от Никон D 800 направо ми потекоха лигите...[smilie5] Естествено той е по-скъп и на разбрах дали моят обектив ще му пасне. Ако взема D 800 може би ще трябва да взема и обектив 24-120?

Дата:   17-10-25 10:50

За 610 също ще трябва да смениш обектива. Твоят е за кропка (тялото ти е такова).

Хубавото и на двете тела е, че можеш да слагаш каквито обективи поискаш на тях, и те ще работят. Как - това е друга история (избягвай DX обективите, те принципно не са за тях). Визирам стари AF обективи с "отвертка", които не са никак лоши (за мен даже са по-хубави, особено D, ама аз съм ретрограден [smilie18] ). А те са вече достатъчно евтини.

Публикацията е редактирана (17-10-25 10:53)

Дата:   17-10-25 10:55

Обаче какво очакваш от такъв ъпгрейд? Снимките ти няма да се променят само защото си дал 1200лв за ново тяло с обектив. Ако просто търсиш причина да си купиш нещо ново (за теб) - давай смело. Ако очакваш техниката да промени снимките ти.. не разчитай много, като се има предвид какви обективи се коментират.

Автор: ATHOM   
Дата:   17-10-25 12:25

Щом няма проблем с теглото и е задължително да не е безогледален - Pentax 645Z + каквито обективи за Пентакс 645 или 67+адаптер намерите.

Автор: al.popoff   
Дата:   17-10-25 13:12

Ако търсиш по-добра картинка за пейзажи и НЕ обработваш снимки, то съветът ми е да потърсиш:

1. Камера с по-висока резолюция
2. Камера без anti-aliasing филтър пред сензора
3. По-висок клас обектив

По тази логика ако държиш на FX (full-frame) бих те насочил към D810 или D800E на първо място. Няма филтър пред сензора, 36 мегапиксела, ниско базово ISO (64) и висок динамичен обхват.

Ако и DX (crop) е вариант за теб - D7200. Там и обективите са на значително по-добра цена. Също без филтър, също ниско базово ISO особено за кропка (100), но по-ниска резолюция - 24 мегапиксела.

Обектив - според зависи каква дължина използваш най-често и на DX или FX тяло решиш да вземеш. Там може много да се говори, но има добра причина D обективите да са евтини ;)

Бюджетен вариант от който можеш да извадиш ужасно много - D7200 + Sigma 18-35mm f/1.8. Става и за астро ;)

Дата:   17-10-25 15:47

Ами аз не знам моят обектив какъв е. Отгоре на обектива пише: Nikon DX, а отдолу пише: AF-S NIKKOR 18-105mm 1:3,5:5,6 G ED
А отстрани с големи букви пише VR. Какъв тоя обектив? DX или AF? Ako AF значи, че е с автофокус обектива, то този е такъв. :)
Извинявам се, ако ви се стори смешен въпроса и разсъжденията ми, ама чак толкова не разбирам от тази техника. [smile]
Този обектив мога ли да го ползвам за D800, или за D610, или за D7200? И има ли разлика между D800 и D800E?

Автор: al.popoff   
Дата:   17-10-25 16:08

DX на обозначението на обектива значи, че е за кроп телата на никон (всичко с две или четири цифри, например става за d7200).

Можеш да го сложиш и на FX тела (една или три цифри, например D5, D800), но тогава ще покриеш само част от сензора и съответно резолюцията ще спадне драматично. Не препоръчвам този вариант.

По принцип не препоръчвам и хвърлянето на пари за ново тяло, но ако настояваш - споделил съм какво бих взел аз.

Дата:   17-10-25 16:12

Амм... дали пък това не е петъчен бъзик :) Ама айде, нека да е рошава :D

DX са обективи за кроп сензори (твоята камера, D7200 също). Те покриват по-малка част от фокусната равнина. FX е пълноформатен (според 35мм размера) сензор. Д610, 800, 800Е, 750 - те са такива. На тях ще ти се намали резолюцията ако ползваш DX обектив. FX стават за всички камери, DX - предимно за кропки (те са направени за тях).
D800 има антиалейсинг филтър, D800E - няма. Това значи, че теоретично имаш по-детайлна картинка (АА филтъра "изглажда" линиите). Аз обаче харесвам повече Д800, заради "по-меките" линии. 800Е са малко по-назъбени - въпрос на вкус. И двете тела са много добри.

Като гледам профила ти - няма причина да сменяваш тялото, само обектива. Прочети по-горе (предишният ми пост) констатацията ми за качеството на фотографиите ти ;)

Пак същият въпрос: какво търсиш с този ъпгрейд?

П.С. AF-S - обективи с вграден мотор - работят на всички цифрови тела на никон създавани някога.
AF/AF-D - обективи без мотор. Работят на по-старите и по-висок клас апарати (D7200, 610, 750, 800, 800E и нагоре) защото тези тела имат автофокусен мотор в себе си (загледай се в картинките - на байонета има нещо като отвертка - това върти обектива).

Дата:   17-10-25 17:12

Благодаря. Разбрах. Значи моят обектив 18-105 е с вграден мотор. За това е AF-S. Аз го купих този обектив заедно с фотоапарата Никон3200.
Значи, ако си остана с това тяло 3200 и сменя само обектива примерно с 24-120 пак AF-S ще подобря положението без да купувам ново тяло?

А какво търся ли? Ами по-ясни и по-остри снимки особено в далечина. Когато бяхме в Памир през 2023 год аз снимах тогава със Самсунг NX500. Безогледалка с 28 мегапиксела и с обектив 18-55 ОIS, а колегата ми снимаше с някакъв телефон. Е моите снимки бяха някак си по замазани. Неговите бяха по-остри и по-ясни с много повече дребни детайли. Моите снимки само бяха по-цветни. И след като се прибрахме продадох Самсунга и купих Никона3200 с обектива 18-105. Разликата със Самсунга в снимките беше очевидна, макар че Никона е 24 МП, а Самсунга беше 28 МП. Безогледалка не може да се сравнява с огледално рефлексен фотоапарат, каквото и ще да ми говорят. Сега 2025 год пак бяхме в Памир с моторите и вече снимах с Никона. Снимките вече бяха други. :)

По-горе тука колега ми предлагаше да взема обектив 28-300. Това ми се струва прекалено голямо. Аз имах на Олимпуса, с който снимах преди време обектив 70-150, но рядко го ползвах за разлика от 14-42. И той (70-150) ми беше прекалено голям този обектив. Имам предвид приближението му, а не самата големина на обектива.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   17-10-25 17:16

За пейзажи - D800 по скоро не. Не че не става, но наличието на AA филтър спъва някак работата. Поне да е D800E. И той има АА филтър, но е модифициран, в която една част от филтъра гаси ефекта от другата. Резултатът е, че картинката е по-остра. Още по-добре е D810, при който АА филтър наистина няма. И трите камери са с 36мп, като D810 е с най-остра картинка.

Най-добрият вариант обаче е D850. 45мп, няма АА филтър и е с чупещ се тъчскрийн екран.

Автор: asahi   
Дата:   17-10-25 17:20

"по-ясни и по-остри снимки особено в далечина"

Това се постига със статив, чист въздух и добро познаване на обектива на коя бленда и фокусно разстояние е най-рязък. При ползване на обектив с фиксирано фокусно разстояние единият въпрос отпада и се появяват още плюсове.

Дата:   17-10-25 17:42

Да. Носех статив и съм направил и няколко снимки със статива. Няма особена разлика с останалите, които съм правил без статив. В същност статива съм го ползвал на няколко снимки със самоснимачката, за да се появя и аз по снимките, защото все ме няма по тях.[smile] Няма начин за всяка снимка да ползвам статив, защото сме на път. Спирам. Снимам и продължавам да карам. Варио мисля, че си трябва, особено, когато снимаш огромни планински масиви в далечина.
Но пък фотоапарата не е телефон, та на всяка трета снимка да си правя селфита и да си снимам собствената мутра, както правят телефоните фотографи...[smilie5] Освен това някои телефони обръщат наопъки надписите и всичко, което се снима с тях. Забелязал съм, но не знам защо. В същност телефони и снимки с тях, изобщо не ме интересуват. [smile]

Автор: ник_п-в   
Дата:   17-10-25 22:25

Наистина Д810/Д850 е добър вариант за пейзажи..Също цветовете на Пентакс (а къде без тази марка като става дума за огледално-рефлексна камера)са чудесни, К-1, К-3 ми се струват удачни варианти за пейзажи..а пентакс имат и превъзходна оптика..

Автор: ZENON   
Дата:   17-10-25 22:43

Като те чета, стигам до извода, че просто имаш нужда от телефон с добра камера.

Публикацията е редактирана (17-10-25 23:02)

Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   17-10-25 23:21

ZENON [smilie5]

Автор: wlad   
Дата:   18-10-25 08:19

проблемът ти не е в камерата, а настройките.
Никон наистина имат едно "особено" предобряне като набиеш шарпнеса на макс, което другите камери не го могат.
Ако ти харесва визията на Никон - моят горещ съвет е да вземеш безогледалка на Никон - Z30 или каквото се предлага в момента като най-компактно. Определено тези стари тучове не ти трябват ... Знам, че няма да ме послушаш, но да си кажа.

Автор: kvakioh   
Дата:   18-10-25 10:04

Ъпгрейд дефакто се иска. По принцип има варианти, стига само да се знае и бюджета.
Иначе добър и стабилен ъпгрейд е Nikon 610 и Сигма 20-40/2.8 за пейзаж е топ комбинация. Ще иска и 3-4 батерии да има. И прилични карти памет. Аз съм въртял тази комбинация и една Сигма 105 макро за дълго снимане поне 2 години като втори апарат и все още е актуално. По-добрият ъпгрейд ще е Никон 750 и пак същата Сигма.
Иначе за по-универсално варио ще е по-сложно, но има добри.
За повече мегапиксели Д810 и Д850, като първият хич не бих го препоръчал...Но бива и той.
18-105 не става на трицифрени и едноцифрени Никони, че е за кроп апарати само.

Дата:   18-10-25 10:19

Да обобщя, какво разбрах и научих до тука:
1) Всичките апарати Никон D3000, 3100, 3200 ... 5000, 7000, D7200 са DSLR с 24 МП са с малка матрица и кроп фактор 1,5.
2) За тези апарати моят обектив 18-105 го дават един от универсалните и го водят, като много добър за всичките тези апарати.
3) Вече Никоните D800, D810, D850 са, дето се вика "друга бира".[smilie5] Те са 36 МП с по-голяма матрица и са Фул фрейм, а не Кроп. [smile]
4) До колкото разбрах 810 и 850 са без АА сензор, който прави картинката по-мека, или пречи нещо при пейзажа?
5) За тези апарати моят обектив не става. Трябват съвсем други обективи.
6)Пентакса К1, К2, К3 е върха на сладоледа, но парите там са сериозни. 36 МП пише без АА филтър, но малко по-надолу, пък пише АА филтър симулация. Едно и също ли е? Не разбрах. Пълноразмерна матрица. Трябват и съответните обективи за Пентакс, нали.
7) Никон D610 e интересен апарат. DSLR, 24 МП пълноразмерна матрица, фул фрейм. Не пише има ли, няма ли АА сензор. Може да се намери втора ръка за 800-900 лева и то заедно с обектива Тамрон 28-75.
Ще реша, какво точно да избера и ще търся. Но да заменя D3200 с D7200 май не виждам смисъл.[smile] Ще търся от трицифрените със съответният обектив разбира се.

Автор: kvakioh   
Дата:   18-10-25 10:42

d850-47.5 мегапиксела-топ апарат
Д750/780- работни
Д800/810-работни и с повече мегапиксели, но по-стари от 750/780 D4/5- работни, репортажни, бързи малко мегапиксели
В случая тези са реалните ъпгрейди. Със съответните обективи. Пентакс е специфичен и нишов.
Всичките стават за пейзажи. 28мм е тясно за пейзаж както и 18мм за кроп 1.5.

Публикацията е редактирана (18-10-25 10:45)

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »