Автор: sirkhann
Дата: 04-11-25 17:29
Този въпрос бързо се превръща във философски на тема като любител дали ме интересува каква част от цвета се губи и защо. Т.е. основният контекст се върти върху това кой е потребител на съответния изходящ продукт. Ако е списание, разбира се, че правим soft proofing, за да сме сигурни, че това, което виждаме на монитора е това, което ще е на печат, грубо и неправилно казано.
В същото време - аз имам някаква фотография с ярки цветове, която е ясно, че няма да изглежда на хартия така, както на монитор с разширено пространство. Допълнително, няма и да изглежда добре на екраните на много потребители във ФФ, защото някои са с монитори, които не покриват 100% sRGB.
В задачата се пита - ако аз съм консуматор на съответния кадър, интересува ли ме, че дядо Фильо от Горно Нанагорнище няма да види цветовете на телефона си така, както ги е напечатал моят принтер?
За какво да го правя този Soft Proofing, като няма да го давам някой да ми го печата, а и профилите на моя принтер са от производителя, не са мои, т.е. пак ще са неточни? И после какво се очаква да направя, да си съсипя файла, защото сегашният ми принтер няма същото зелено като на монитора? Ами ако си купя нов принтер след една година и реша да печатам, какво правим? Обработвам файла от нулата?
Разкажи, asahi, защото е интересно. Виждам, че се интересуваш и ги разбираш нещата.
|
|