Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с макро обектив Nikkor 105/2.8
Автор: nislon   
Дата:   17-01-20 16:10

Здравейте,

Когато обектива се опитва да (авто) фокусира на обект, намиращ се на разстояние, по-малко от минималното предметно, се получава временно изключване на автофокуса, след кратък и тих звук "цък".

Обикновено, това се получава, когато лежа да снимам, а пред обектива има треви и клечки.

Какво ли не правя, в опитите си да го включа отново:
- включвам и изключвам заключването на фокуса (Lock Focus);
- сменям режимите на автофокуса;
- А/М на обектива (ръчният фокус си работи);
- Включвам и изключвам апарата, дори вадя батерията.

По някое време се оправя, не знам как, след 1-2 мин. Дори допускам, че просто трябва да си минат 1-2 минути.

Това се получава, единствено с макро обектива ми Nikkor 105/2.8

-----------------------------------------------------
Ако може някой да ми каже, на какво може да се дължи това, някаква нормална защита ли е, за ремонт ли е и т.н.

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с макро обектив Nikkor 105/2.8
Дата:   17-01-20 16:44

От почти 2 г. ми се появи този проблем, откакто снимам с D750.
Свикнал съм, как да избягвам това, но все пак, понякога се случва и е неприятно.

Автор: BXMarkov   
Дата:   17-01-20 16:46

На мен ми се е случвало, но с Канон тяло и 70-200 обектив, имам чувството че се получава несъответствие между конкретно тяло и конкретен обектив. При мен обаче с мръдване ръчно на фокус ринга оживяваше, при теб явно е по-комплицирано. Почисти хубаво контактите за всеки случай.

Дата:   17-01-20 16:48

Мерси, ще го направя!

Автор: HITTHEROAD   
Дата:   17-01-20 19:19

http://blogdozack.com.br/index.php/portfolio/nikon-af-s-vr-micro-nikkor-105mm-f2-8g-if-ed-en/

....."is hard to acquire focus automatically at close distances. Sometimes the D750 refuses to lock, hunting from side to side and not achieving focus. I understand it’s a challenge for phase sensors to focus at macro ratios and you’re supposed to work manually..."

105 е обектив с характер определено..Изглежда обаче че има и допълнителен проблем на Д750
Опитах го преди малко на Д810, Д500, Д4 и на Д850 няма грам проблеми с това което се случва при теб
Опитай да почистиш контактите,това много често е проблема и след това изчезва
Ти си знаеш най-добре но ръчен фокус се препоръчва също..
дано се оправи! Здраве и наздраве[beer]

Публикацията е редактирана (17-01-20 19:22)

Дата:   17-01-20 20:16

Много ти благодаря за подробната информация!
Поздрави и от мен!
[beer]

Автор: imartin   
Дата:   18-01-20 00:33

Използвам казаното от Жоро и веднага ти препоръчвам... Д850 [beer]

Дата:   18-01-20 09:05

Автор: imartin
Дата: 18-01-20 00:33

Използвам казаното от Жоро и веднага ти препоръчвам... Д850
[beer]

Ти ми наклони везните, да си взема Д750 и не съжалявам, явно така ще е и за Д850 :)))

Обаче ще почака малко, нека повече хора да минат на една друга марка, че да поевтенее, не бързам за никъде [beer]

Автор: imartin   
Дата:   18-01-20 10:15

Добре мислиш [beer]

Автор: HITTHEROAD   
Дата:   18-01-20 13:15

Още една бира за D850[beer]
Откакто го взех,всичко друго събира прах..дори върнах и D5,който е супер апарат,но ако знаеш какво правиш,нищо повече от D850 не ти трябва за всякаква работа става от макро до спорт и с всичко се справя отлично[smilie24]
Харесвам и подкрепям за изчакването[beer] [shtrak] [smilie23]

Дата:   18-01-20 14:00

Много добри съвети и споделен опит получих от Жоро (HITTHEROAD) на Л.С., за което съм му много благодарен!

Вече съм наясно с проблема. Накратко, какво разбрах, че трябва да правя:
(споделям, ако някой се интересува и му е полезно, да прочете)

- Трябва да почиствам редовно контактите обектив-апарат (досега не бях го правил);
- Да обновявам софтуера на апарата;
- Да използвам смело ръчен фокус при снимане на макро (досега не смеех много).

п.п. Отделих доста време за експерименти, тормозих обектива в домашни условия, да се мъчи да фокусира на близки разстояния 10-30 см.
Приблизително, автофокуса се самоизключваше при тези условия, някъде 1 на 10-20 опита. Самовъзстановява се, след 5-20 секунди, а не, както в началото бях писал - след 1-2 мин. Понеже това ми се е случвало в легнало положение, докато съм снимал, времето ми се е видяло безкрайно :)

Хубава събота!

Автор: yoyof1   
Дата:   18-01-20 15:10

[smilie24] [shtrak]

Дата:   30-10-25 08:26

Имам въпрос, относно бягане на фокуса.

Забелязал съм, че при еднакви условия, при един и същ обектив - 105 мм, фокусът не е както преди. Много нисък процент са с добър фокус. Снимам с автофокус, без статив.

Може ли нещо да се направи, като изпращане в Никон - сервиз, за да се калиброва или нещо подобно?
Никога не съм правил такова нещо и не знам, доколко мога да разчитам на подобрение?

П.П. Това няма общо с темата, освен, че става въпрос за същия обектив, нов е проблема.

Публикацията е редактирана (30-10-25 08:39)

Автор: mihalo   
Дата:   01-11-25 01:15

Опитайте да издухате с духалка автофокусния сензор под огледалото. Попадат понякога прашинки, които могат да му пречат да "види" добре. Имал съм същия проблем при друга марка и така го реших.

https://media.imaging-resource.com/2025/09/09161543/Z-d750-NewMirrorbox_IMG_0029_2.jpg

Картинката е оттук

Дано да стане, успех!

Дата:   01-11-25 08:31

Автор: mihalo
Дата: 01-11-25 01:15

Благодаря за идеята, но преди месец беше в сервиза за почистване на сензора. Предполагам, това включва и този сензор, освен ако след това се е замърсил, понеже често сменям обективи.
Иначе, апарата ми е същия като на снимката - Д750.

Дата:   07-11-25 19:01

Текущо развитие на случая:

Обадих се на сервиза Никон в София. Бяха любезни коректни, обясниха ми, какво мога да направя, като фина калибровка, сравнение с фокусирането с други обективи, почистване и т.н.
Поискаха ми тестови снимки. Изпратих им, но за съжаление, от тях не им стана ясно, какъв е точно проблема. В крайна сметка им изпратих и тялото и обектива, за да направят необходимите тестове и евентоално да установят и отстранят проблема.

Пиша това, най-вече, заради доброто отношение от тяхна страна, не за първи път съм ползвал услугите им.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »