Автор: bogdanov
Дата: 10-04-25 11:32
Преди около 4–5 години реших да си купя видеокамера. Цената и беше около 4200 лв. Видях, че във „Фотосинтезис“ има точно една налична бройка.
Тъй като живея във Велико Търново, се обадих по телефона за да потвърдя наличността и, най-важното – да помоля да ми я запазят. Любезен служител пое ангажимента и уверено обеща, че докато дойда камерата ще ме чака.
Изминах над 250 километра за около два часа и половина. Спрях директно пред магазина, слязох и влязох с ентусиазъм. Пред мен на касата стоеше нисичка жена, която правеше някаква фирмена поръчка. Обслужваше я друга жена – служителка от екипа. Сред вещите, които тя прибираше в торбите, веднага разпознах точно моята камера.
Помислих си: „Сигурно имат още една.“ Но нямах късмет. Попитах спокойно дали наистина тази камера е единствената и дали служителката е наясно, че пътувам от Велико Търново за нея и че колегата и ми я е обещал. Дори намерих и самия служител – той потвърди разговора ни.
Отговорът, който получих няма да забравя:
„Госпожата прави по-голяма поръчка от Вас, затова ще дадем камерата на нея.“
Просто се обърнах и излязох.
Не съм търсил конфликт. Но усещането – онзи горчив вкус в гърлото, когато думата ти не струва колкото парите на другия – още е с мен.
На следващия ден намерих същата камера в друг магазин – дори на по-добра цена. Малко по-късно получих обаждане от служителка на „Фотосинтезис“ (може би същата, а може би друга), която се извини и предложи да ми поръчат камерата и да ми я изпратят.
Разбира се, отказах.
Ако наистина цената е единственият критерий, по който този магазин измерва клиента, то им липсва всякаква далновидност.
Фирмата, която направи тогава „по-голямата поръчка“, отдавна е фалирала.
Аз, от онзи ден - до днес, съм закупил: 4 солидни фотоапарата, 9-10 обектива висок клас, раници, стативи, светкавици и един куфар с аксесоари от магазини като Динафос, Фотопавильон, Сони, Фото5 и Фото свят. И сега, години по-късно, нося камерите и използвам нещата, които избирам със сърце, не само с портфейл.
Хубаво е на продавачите на техника да им бъде обяснено нещо много важно: Някой от нас не купуват инструменти за снимане или за светене, няма по-голямо щастие да добавим още едно око към очите които имаме.
А кадрите...
Те са светлина между две крачки.
Но явно има магазини за които само сянката от парите е видима.
Окото, сърцето, историята – остават незабележими.
Дано приключи добре и твоят проблем da.fo . Не се сърди на никого и не наказвай себе си заради нечие друго падение!
|
|