Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки на сцена
Автор: dimiliev   
Дата:   09-03-25 13:43

Здравейте! Снимали ли сте театрална постановка по време на ген. репетиция ? Нарушават ли се авторските права на театрална трупа,сценарист,режисьор и всички замесени, ако аз публикувам снимки в итернет пространството ?

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки на сцена
Автор: asahi   
Дата:   09-03-25 16:55

Тъй като театърът не е твой и тези актьори не работят за теб първо ще трябва да ги попиташ какво мислят по въпроса. Когато дойде време за официалното представление на гърба на билета те ще напишат изискванията си.

Автор: koev   
Дата:   09-03-25 17:20

Често снимам постановки за пари. Снимки след премиерата не съм имал проблем да пускам, още повече в сайта си театъра ме цитират като техен автор. Обикновено генералната репетиция е предната вечер или същия ден по обед, не съм имал време и нужда да пускам снимки преди самата премиера. Тагвам ги ако реша да пусна нещо, за тях това е реклама, не виждам проблем, а и никога не са ми правили забележка.

Дата:   09-03-25 20:48

За да стигна до тук да питам, се предполага, че съм прочел някои неща и за някои не съм намерил точен отговор! Благодаря Ви за съвета!

Дата:   09-03-25 21:03

Според ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА чл.13, ал.2 "...(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:
1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;
2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;
3. изобразеното лице е получило възнаграждение, за да позира, освен ако между автора и изобразеното лице е било уговорено друго.
(3) За използването на произведение по ал. 1 между автора и изобразеното лице могат да се уговорят условия...." Снимайки на генерална репетиция с разрешението на режисьора на постановката възникна проблем с директора на театъра след като на следващия ден показах снимки в интернет пространството като цитирах творческия състав и театъра като институция! Реакцията беше,че ще разговарят с мен чрез адвокатите си за нарушаване на авторски права. Снимал съм оперни и театрални постановки,също и симфонични концерти но до сега никога не съм имал проблем!Правата за снимките са си мои !

Дата:   09-03-25 21:31

За да присъствам в салона с камера в ръка се предполага,че съм поискал разрешение от водещият репетицията, нали ?

Дата:   09-03-25 21:44

"Автор: dimiliev
Дата: 09-03-25 21:03

Правата за снимките са си мои !"

Твои са си, но с оглед на описаното правата ти за публикация и ползване са поограничени. В описаната ситуация трябва да си сътрудничите, а не да се конфронтирате.

Автор: OIM   
Дата:   09-03-25 22:25

Видяхме ги и тия директори на театри какви мошеници са ...

Дата:   09-03-25 23:55

Това по никакъв начин не променя обстоятелствата по горния казус.

Дата:   10-03-25 08:23

Проблемът ти е, че си говорил с режисьора и той те е пуснал да снимаш, явно за негови цели, например за архив. И при мен се е случвало - той си плаща от джоба. Правят го за да имат снимки с позиции на декори, светлина, костюми... всичко това е необходимо при едно следващо представление на друга сцена.
Ако си пуснал от тези снимки преди премиерата е кофти, не мислиш ли?
Аз комуникирам с директора, пускам си фактури на театъра, явно съм предвидим партньор, затова и ме търсят.

Дата:   10-03-25 13:50

Качил съм снимките след премиера ,след ВТОРА премиера в друг град ! Разбира се че няма няма да ги кача преди премиерния спектакъл!И тук не става дума за пари. Става дума за права. Когато снимаш сватба или абитуриент искаш ли после писмено разрешение да покажеш снимките в мрежата?

Публикацията е редактирана (10-03-25 13:57)

Дата:   10-03-25 14:42

Явно има напрежение между директора и режисьора и искат ти да опереш пешкира. Нали те е извикал режисьора, ето статия от която става ясно, че той може да претендира за авторското право на пиесата:
https://www.pravatami.bg/s/10770

Дата:   10-03-25 15:03

Димилиев, имаш авторски права върху снимките си, но те не са абсолютни и безусловни. Поговорете с директора и режисьора, най-добре заедно, и разрешете случката така, че всички да сте доволни. Утре пак ще си сътрудничите и това е по-важно от зле защитеното его.

Автор: Synthy   
Дата:   10-03-25 16:29

asahi написа:

> Димилиев, имаш авторски права
> върху снимките си, но те не са
> абсолютни и безусловни.
> Поговорете с директора и
> режисьора, най-добре заедно, и
> разрешете случката така, че всички
> да сте доволни. Утре пак ще си
> сътрудничите и това е по-важно от
> зле защитеното его.

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   10-03-25 21:47

Директорът поиска да сваля снимките и ме заплаши със съд ! Направих го за да нямам разправии.

Дата:   11-03-25 09:25

Извършил си правилното действие, макар с грешна мотивация.

Дата:   12-03-25 15:34

Хич да не ти пука, щом се е разминал евентуален проблем. Искай си заплащане от режисьора за труда, а ако пуснат от твоите снимки някъде в интернет, ти ги съди без предупреждение. А фейсбука..., той си заминава като скайпа. Да те светна, само дъртаците (над 40 години) ползваме и пускаме нещо там. Както пееше азис и винаги съм се чудил как става, всички са в тиктока (сен тропе), а другите на инстаграм (малдивите), ама и той нещо не отива на добре, все пак е част от мета.

Дата:   12-03-25 19:50

Актьор твърди че е нападнат и бит от директора на театъра във Враца Що за порода са тия директори ...

Дата:   12-03-25 20:19

Дого Аржентино.

Дата:   12-03-25 21:09

Уж хора на изкуството ... Човек трябва много да се оглежда като минава покрай театрите у нас [cool]

Автор: compur   
Дата:   12-03-25 21:38

"Щом го пишат в интернет, значи е истина!"... [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »