Автор: fallenfbsd
Дата: 23-10-23 21:36
Здравейте,
Първо да кажа, любител съм. Снимам за удоволствие и да документирам какво ми/ни се случва. Не нося стативи, апаратът за мен е гъдел. Не правя изкуство - далеч съм от това. Кефи ме да се ровя в технически детайли.
Та...имам Fuji X-T200 и три обектива 16мм 2.8, 35мм 2.0 и 15-45мм OIS. Експериментирам.
Последно купих 35цата като изгоден и балансиран обектив от една голяма верига. Малко ме издразни, че беше разпечатан, но айде бях се навил. Дъщеря ми имаше състезание и понаправих някой добри с правилната светлина. Хареса ми обектива. Докато не стана тъмно и ... Не успях да фокусирам в повечето опити. Бях решил, че е от обектива, но се прибрах в нас, тествах с другите....еми с включена AF подсветка може би 20-25% успяваше да хване фокус на тъмно с всеки. Отделно 35цата доста търси фокус, понякога е ултра бърз.
Няколко свързани въпроса :
1. 35мм 2.0 XC има ли някакви слабости, за които се знае с фокуса? Изгледах маса ревюта и не ми е попадало.
2. Разбирам, че трябва да имам лампа/фенерчето на тела, но аз нося апарат за да не снимам с телефон (по-ми е кеф и повече желание). Та нямам идея дали тялото ми е слабо при ниска осветеност? X-T30II/X-S20 по-добре ли ще са?
3. Обмислям отдавна X-S20 като ъпгрейд, но цената ме спира в момента. Гледах X-T30II, но ме спира липсата на пълно въртящ се екран и пак ще ми липсва IBIS.
4. Текущият ми е с Bayer filter sensor тип, не с X-Trans. Опитах да намеря сравнения и не разбрах...разликите май не са толкова големи (или поне до ISO 3200).
Та...как мога да подобря фокуса на тъмно?
Има ли смисъл да вложа пари в тяло като ъпгрейд?X-T30II или x-s20 (x-s20 е много удобен в ръката, настрани IBIS).
Поздрави и благодаря предварително!
|
|