Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Ilford Pan 400 и R-09 на Foma
Автор: paradise_lost   
Дата:   27-12-10 21:09

Здравейте, бих искала да задам едно две въпросчета относно проявяването на Ilford Pan 400 използвам R-09 на Фома 1:50 разтвот, но първия път когато го проявих резултата не ми хареса,особено.Тогава като време използвах стандартното време за проявяване дадено на опаковката на филма, около 14 мин...Поразглеждах из нета и там дават като време 21 мин...също и нещо, което ми се стори най-правилно да ползвам, а иманно да потопя опашчицата на филма в проявителя, да засека когато непотопената част леко потъмнее и да умножа това време на 20, а после да разделя на 4...ок само дето не мога да преценя кога точно става това леко потъмняване,колко леко...и защо непотопената страна...)а и другото което е филма е сниман като 200аса.По същия начин се надявам да открия и времето за проявяване на едно Orwo 50asa снимано като 100, което значи, че трябва малко да го препроявя?Ако някой може да помогне адекватно, моля, ще се радвам на помощ.

Отговори на това съобщение
 Re: Ilford Pan 400 и R-09 на Foma
Автор: antonio.caro   
Дата:   27-12-10 21:25

оххх

Да почна ли да пиша като тебе? [smile]

1. Какво не ти е харесало на първия резултат?
2. Кой го дава това време от 21 мин?
3. Защо ти се е сторило най-правилно да гледаш опашката на филма?
4. Защо снима филма на 200 аса?
5. Защо снима орвото на 100 аса?
6. Каква е разликата между нормално експониран и недопроявен филм и недоекспониран и недопроявен филм?

Може ли да те помоля да се опиташ да отговориш на въпросите? Опитай.

Автор: Canon   
Дата:   27-12-10 21:45

paradise_lost
Има някакви върховни странности в нетовската ти информация.

и да умножа това време на 20, а после да разделя на 4

това е просто умножение по 5

...и защо непотопената страна

Е там е тънкостта - ако няма да го проявяваш гледаш непотопената, ако ще го проявяваш гледаш потопената

Потъмняването става, когато плътността достигне денситометрична плътност .1 над воала. Това ще ти говори точно толкова колкото и "кога точно става това леко потъмняване,колко леко".
Демек, когато видиш някаква разлика към по-тъмно, но не тази от намокрянето - тогава е.

Аз залагам на тези 20-22 минути, Р-09 е мекоработещ - трудно ще затлачиш филма до висока плътност.

Мекия резултат от първото проявяване може да компенсираш с контрастна хартия

Автор: jivar   
Дата:   27-12-10 21:47

[smilie19] [smilie19] [smilie19]

...също и нещо, което ми се стори най-правилно да ползвам, а иманно да потопя опашчицата на филма в проявителя, да засека когато непотопената част леко потъмнее и да умножа това време на 20, а после да разделя на 4...ок ...
ЧОВЕЧЕ , това звучи като АЛХИМИЧНА РЕЦЕПТА от средните векове [smilie18] [smilie18] [smilie18] ,
само дето МАЙ фотографията тогава не е била открита ....

Orwo 50asa , мисля че е съществувал преди около 40 - 45 години [smilie10] [smilie7] [smilie8]

Дата:   27-12-10 21:52

NP-15

[beer]

Дата:   27-12-10 21:55

Значи...
1.Резултата беше много зърнесто и недопроявено изображение(прекалени зърнесто).
2.Времето от 21 мин обобщено от различни източници като хора използвали същата комбинации и препоръки в сайтове( отново за същата комбинация)
3.Защото всеки филм(особено тези с поизтекъл срок на годност,които не знма къде и как са били съхранявани си имат различни нужди...тия "глупости" ни ги говориха в едно престижно учебно заведение.Като и това, че трябва винаги да правим съответния индивидуален тест за всеки филм, ако искаме ОК резултат.Само че нямаше нагледно, та за това и не го разбрах.
4.Защото филма не е в срок на годност и човека, от който го закупих препоръча да го снимам като 200.
5.Защото ми трябваше малко по-бързо филмче в онзи ден.Всъщност сега се сетих,че то бе 25 аса не 50...
6.А за този въпрос мисля, че търся отговор :)

и охх ако искаш пиши като мен...аз съм на 20 ти най-вероятно не,ще се получи срамна работа.Не намирай коментара ми за заяждане, а за констатация!

Дата:   27-12-10 22:01

Ми знам, че е просто 5...аз ли съм виновна какво и как говорят в...едно Висше учебно заведение...Иначе Канон мерси, тва ми трябваше като отговор.Иначе и аз мисля, че тези 21 мин ще са ок...но да питам.

Дата:   27-12-10 22:15

1. Зърнисто - Родиналът дава зърнисто изображение, още повече, на стар филм. Недопроявено - а сигурна ли си, че е недопроявено, а не е недоекспонирано? Различаваш ли двете ситуации?
2. Чак пък всеки филм да има различни нужди... гледаш какво пише на кутийката и снимаш. За стари филми - там е различно, вярно.
4. Мда. Добре.
5. Мда. Орво 15 снимано на 100 аса?
6. Ще ти разкажа.

Автор: jivar   
Дата:   27-12-10 22:16

[smile] [smile] [smile]

ДРАГИ, опитай да бъдеш КОРЕКТЕН и сподели кое е това едно престижно учебно заведение [smilie11]
Просто любопитство ...

Дата:   27-12-10 22:18

... аз съм на 20 ти най-вероятно не,ще се получи срамна работа ....

[smilie24]

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   27-12-10 22:25

Не е важно кое е ...то колко да са?България не е фрашкана с вузове по фотография.Ами правилно си е експониран... колкото и учудващо да е мога да ползвам светломер [smilie10]
Трябва ли да се чувствам виновна за това, че се уча, че правя грешки и задавам въпроси...[smilie19] Даааа!!!Все пак съм в страната на Всичкознаещите [thankyou]

Дата:   27-12-10 22:29

Парадиз,
не се връзвай.
Имаш ЛС.

Дата:   27-12-10 22:35

paradise_lost
Споко, само думата "срамна" има друг контекст, а antonio.caro, по определенията на фейсбука, май е необвързан
[beer]

Дата:   27-12-10 22:40

... ибаси клюкарката!!! [smilie10]

г-н Петков, сега остава и да кажете моминското име на баба ми по бащина линия?

Автор: next_time   
Дата:   27-12-10 22:52

...аз съм на 20 ти най-вероятно не,ще се получи срамна работа

[smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Не е срамно 40 годишни мъже да правят секс с 20 годишни жени.Срамно е обратното.Но не много.Вече има всякакви перверзници.

Просто изхвърли родинала.Или поне не го ползвай за малкия формат.

Недопроявено на светъл негатив ли казваш или на тъмен???

Дата:   27-12-10 22:52

Айде сега да се концентрираме и по един бърз отговор...След като засека времето за проявяване какви изменения в него настъпват за 400 сниман на 200 и 25 сниман на 100...и тва е всичко, има ли, няма ли...

Автор: next_time   
Дата:   27-12-10 23:13

400-200 - намаляваш

25-100 - увеличаваш

Дата:   27-12-10 23:25

antonio.caro
Няма лошо в сватосването [smilie3]

А нали моминското име на баба ти по бащина линия го ползваш за контролен отговор в някои акаунти в нета - никога няма да го издам.
[beer] [beer] [beer]

Дата:   27-12-10 23:34

next_time ама то ясно, въпроса е с колко [smilie21]

Дата:   27-12-10 23:34

хахахахахахахаха

Секунда, че ме замислихте, господин Петков...

в испаноговорящата част на света жената не взима името на мъжа си /нали там е матриархат/.

Дата:   27-12-10 23:37

paradise_lost
Първата основна грешка е че приемаш чувствителноста за даденост. а тя не е - вследствие зреенето и след това стареенето.
Относително вярна е само за филми в гаранция.
Това е вероятно Ilford Pan 400.

15 ДИН-овия (25АСА) отдавна е под 10-12 ДИН(8-12АСА), като предполагам е с 15-20 години изтекъл срок. т.е. ИСО-то е под написаната на опаковката.

Втория, сниман на 100ИСО е 3-4 бленди недоекспониран - това е мноого разлика за компенсиране с удължено проявяване

Дата:   27-12-10 23:42

Мхм, това е доста хубава и градивна критика за моето съзнание.

Дата:   28-12-10 00:16

Орвото е по-старо от госпожицата, пуснала темата... което ме кара сериозно да се замисля за проявителя, който трябва да се използва...

Може би Хтол? Промикрол?
Не бих ползвал Родинал, но ако няма друг - кво да правим - ще го ползваме. Времето - 2х /разреждане 1:25

Илфордът, ако е на около 10 години - 25 мин в Родинал 1:50

Така добре ли е, господа?

Автор: uri64   
Дата:   28-12-10 00:23

чОрба-каша, чОрба-каша, боб, фааасул....

Май тия дни имаше тема относно ползата от файдата при снимането с филми, чийто срок на годност е изтекъл през миналото хилядолетие...[smilie11]

Дата:   28-12-10 00:28

Юри, ти като продаде Кониката, сега какви щъркели те хапят?
[ezik]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »